Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
persoon met grijze broek en zwarte sokken die graag wilt afvallen zonder sporten op een weegschaal

Afvallen zonder sporten met deze 8 tips

Vraag aan een aantal willekeurige mensen of ze tevreden zijn met hun gewicht en er zijn er ongetwijfeld een paar die (een beetje) willen afvallen. Met alle gemakken die we tegenwoordig hebben is het heel eenvoudig om, voordat je het door hebt, een pondje of twee te veel te hebben. We hebben het ook steeds drukker, waardoor veel mensen minder tijd hebben om te sporten. In deze blog richten we ons op het afvallen zonder sporten. Zo werken we eenvoudig toepasbare tips uit, waardoor afvallen zonder te sporten ook voor jou mogelijk kan worden.

Waarom afvallen zonder sporten?

Er bestaan uiteenlopende redenen waarom iemand wilt afvallen zonder te sporten. Denk hierbij aan tijdsgebrek. Stel je hebt een baan waarbij je veel overuren moet draaien of je moet naast je fulltime werk ook nog voor het huishouden en de kinderen zorgen. In zo’n geval kan het zeer moeilijk worden om ook nog een aantal keer per week te gaan sporten.

Daarnaast kan een blessure of een beperking aan je lichaam of mobiliteit er ook voor zorgen dat je minder of niet kunt sporten. Ook hierdoor kan het lastiger worden om af te vallen. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat je jezelf niet op je gemak voelt in een sportschool of bij een sportvereniging. Het gevoel dat je door andere mensen ‘bekeken’ wordt, zorgt ervoor dat je liever niet gaat.

Daarnaast zullen er ongetwijfeld nog meer redenen zijn waarom iemand niet kan of wil sporten. Regelmatig sporten zal zeker een bijdrage leveren aan je missie om af te vallen, maar het is geen vereiste. Afvallen zonder sporten is dus zeker mogelijk. Onderstaand beantwoorden we eerst nog hoe snel je kunt afvallen zonder te sporten, waarna we de beste tips voor je hebben uitgewerkt.

weegschaal met meetlint voor afvallen zonder dieet
Ook interessant: Afvallen zonder dieet: de 14 beste tips

Kun je snel afvallen zonder sporten?

Regelmatig wordt de vraag gesteld of je snel kunt afvallen zonder te sporten. Nu is dit natuurlijk geheel subjectief, want wat voor de ene persoon snel is, is voor de ander wellicht weer langzaam. Hoe minder je eet, hoe sneller je zult afvallen. Om het op dergelijke extreme manier te doen is echter absoluut af te raden. De meest gezonde manier om af te vallen zonder te sporten is door structureel steeds minder calorieën te consumeren.

Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het weglaten of vervangen van één calorierijk product dat je regelmatig consumeert. Na een tijdje herhaal je dit proces, waardoor je op een gezonde manier gewicht zult verliezen. Het zal uiteraard niet zo snel gaan dan wanneer je ineens veel minder gaat eten, maar op deze manier houd je het wel vol en is het gezonder voor je lichaam.

Afvallen zonder sporten: 8 beste tips

Onderstaand lees je onze tips die je gaan helpen met afvallen zonder te sporten. Om ervoor te zorgen dat je dit goed blijft volhouden, is het slim om niet meteen alles toe te gaan passen. Ga gefaseerd aan de slag en probeer zelf uit wat wel en wat niet voor je werkt.

Vermijd suikerhoudende drankjes

Een vrij eenvoudige aanpassing die je kunt doorvoeren in je dagelijkse leven is het vermijden van suikerhoudende drankjes. Deze bevatten namelijk veel calorieën en als je wilt afvallen zonder sporten is het natuurlijk belangrijk om minder calorieën te consumeren. Kies bijvoorbeeld voor de zero variant van je favoriete drankje. Deze bevatten vaak veel minder suiker en calorieën.

Wil je het nóg beter doen? Kies dan voor water. Je kunt je water een smaakje geven door er bijvoorbeeld een schijfje komkommer of citroen in te doen of er een scheutje suikervrije siroop aan toe te voegen.

Vermijd alcoholische drankjes

Een lekker glaasje bier of wijn gaat er bij menig persoon op z’n tijd wel in. Veelal drinken mensen dan meerdere glazen, omdat het te lekker is om het bij één glas te laten. Een glas bier bevat al snel meer dan 100 calorieën en donker bier in sommige gevallen zelfs 200 calorieën. Een glas wijn kan tussen de 70 en 120 calorieën bevatten. Dit kan stiekem best wel aantikken en al helemaal als je het niet bij één glaasje houdt.

Dat alcohol sowieso niet gezond is even terzijde, maar als je erop wilt letten dat je niet teveel calorieën consumeert zal het geen verkeerde zet zijn om je glaasje bier of wijn wat vaker te laten staan.

Eet wat vaker groente en fruit

Groente en fruit is niet alleen erg gezond voor je, het bevat ook vrij veel vezels. Dit is goed voor je stoelgang, maar geeft je ook een verzadigd gevoel. Daarnaast hebben de meeste groente en fruit vrij weinig calorieën. Door wat vaker groente en fruit te eten zul je sneller vol zitten, waardoor je minder ruimte hebt voor andere (calorierijke) producten. Uiteindelijk kun je hierdoor minder calorieën consumeren, zonder dat je honger hebt.

hoeveel groente per dag
Ook interessant: Hoeveel groente per dag is genoeg?

Groente en fruit zijn dus je beste vrienden als je graag wilt afvallen zonder sporten. Let er bij de keuze wel op dat je kiest voor de varianten met weinig calorieën. Avocado’s zijn bijvoorbeeld erg vezelrijk, maar bevatten wel veel calorieën. Als je hier ineens veel van gaat eten, kan dit niet het gewenste effect hebben op je gewicht.

Drink veel water

Het drinken van voldoende water kan een zeer positief effect hebben op je gezondheid. Allereerst zorgt het ervoor dat alle afvalstoffen goed worden afgevoerd en je lichaam op een zo efficiënt mogelijke manier kan functioneren. Daarnaast zal je (waarschijnlijk) voor elk glas water dat je drinkt minder van iets anders drinken. Dus bijvoorbeeld minder suikerhoudende drank, alcohol of andere drankjes met calorieën.

Ook kan het drinken van water ervoor zorgen dat je eerder een vol gevoel krijgt. Hierdoor kan het zijn dat je onbewust minder eet, waardoor je uiteindelijk dus minder calorieën consumeert. Zo kan dus ook iets simpels als het drinken van meer water bijdragen aan afvallen zonder sporten. Lees voor meer informatie deze blog over afvallen door water drinken.

Zorg voor voldoende slaap

Nachtrust is zeer belangrijk voor je lichaam en de positieve effecten van voldoende nachtrust mogen dan ook niet onderschat worden. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen van alle inspanning van die dag, zodat je de volgende dag weer vol energie kan beginnen. Een tekort aan slaap kan er zelfs voor zorgen dat je een gewichtstoename ervaart. Dit is natuurlijk volledig het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Daarom is het aan te raden tijdig naar bed te gaan, zodat je de nodige uurtjes slaap krijgt.

slaaptekort door een vrouw die aan het studeren is aan haar bureau
Ook interessant: Slaaptekort: symptomen en gevolgen

Vermijd het gebruik van sausjes, dressings, etc.

Het toevoegen van een sausje of een dressing voor bij je vlees, aardappelen of andere producten kan natuurlijk erg lekker zijn. Hier dien je echter wel mee op te letten, want veel dressings en sauzen bevatten stiekem best veel calorieën. Dit zijn vaak calorieën waar je geen rekening mee houdt, maar toch flink kunnen aantikken als je hierop wilt letten.

Je hebt in principe twee keuzes. Allereerst kun je ervoor kiezen om te stoppen met het gebruik van deze producten. Dit kan er wel voor zorgen dat je maaltijden minder lekker worden. Wil je dit niet? Kies dan voor sausjes die nauwelijks calorieën bevatten. Gezien de stijgende vraag naar dergelijke sausjes en dressings zien we een steeds groter aanbod verschijnen. Hier kun je dus voor kiezen, om zo toch van je maaltijd te kunnen genieten zonder de extra calorieën.

Eet geen snoep of zoete koek

Een snoepje (of 10) kan op zijn tijd erg lekker zijn. Ditzelfde geldt voor een pak koekjes. Voordat je toegeeft aan je drang om hier een pak van leeg te eten is het wellicht toch aan te raden om de verpakking eens te bekijken. Snoep en koek bevatten namelijk erg veel suikers en daardoor ook erg veel calorieën. Daarnaast geven deze producten vaak geen verzadigd gevoel, waardoor je vrij snel na het eten hiervan weer een hongergevoel kunt krijgen.

Wil je dit voorkomen, dan is het verstandig om deze producten niet meer aan te schaffen, te minderen of te kiezen voor een caloriearme variant. Bekijk dus altijd goed de voedingswaarde van je snoep of koek alvorens je het in je (digitale) winkelmandje gooit.

Ga niet te vaak op de weegschaal staan

De laatste tip die je kan helpen met afvallen zonder te sporten is dat je niet te vaak op de weegschaal moet gaan staan. Natuurlijk dien je af en toe bij te houden of je bent afgevallen, maar wanneer je dit te vaak doet kan het demotiverend werken. Je gewicht kan namelijk erg veel fluctueren, zowel van dag tot dag, maar zelfs gedurende dezelfde dag. Hierdoor kan het lijken alsof je bent aangekomen, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Om dit te voorkomen is het aan te raden jezelf niet té vaak te wegen.

Kies er bijvoorbeeld voor om op één vast moment per week op de weegschaal te gaan staan. Zo zul je minder merken van de fluctuaties en krijg je een goed beeld bij wat er met je gewicht gebeurt.

plaatselijk vet verbranden op de buik
Ook interessant: Plaatselijk vet verbranden, kan dat?

Afvallen zonder sporten begint bij jezelf

Dat het mogelijk is om af te vallen zonder dat je hoeft te sporten is absoluut een feit. Het gebeurt echter niet vanzelf. Er is uiteindelijk maar één iemand die invloed gaat hebben of jij gewicht zult gaan verliezen of niet en dat ben jezelf. Je zult uiteindelijk dus keuzes moeten gaan maken in je dagelijkse leven, waardoor je structureel minder calorieën gaat consumeren. Voor sommige mensen zal dit eenvoudig zijn en voor andere wat lastiger.

Het is daarom belangrijk om jezelf af en toe te herinneren aan de reden waarom je graag wilt afvallen, om zo je motivatie hoog te houden. Wil je meer tips en handvatten die je kunnen helpen bij het bereiken van je gewenste gewicht? Bekijk dan hier alle blogs uit de categorie afvallen.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *