Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
persoon met grijze broek en zwarte sokken die graag wilt afvallen zonder sporten op een weegschaal

Afvallen zonder sporten met deze 8 tips

Dus, je wilt graag die extra kilo’s kwijtraken, maar gruwelt bij het idee om uren in de sportschool door te brengen? Geen zorgen, je bent niet de enige. Het goede nieuws is dat je niet per se hoeft te sporten om af te vallen. Je kunt namelijk afvallen zonder de loopband op te gaan of gewichten te heffen. Hoe? Dat leggen we je graag uit aan de hand van 8 praktische tips.

Waarom afvallen zonder sporten?

Hoewel sporten ontzettend gezond is en helpt bij het behalen van een gezond gewicht, zijn er genoeg redenen waarom iemand wilt afvallen zonder te sporten.

Denk bijvoorbeeld aan tijdsgebrek. Stel je hebt een baan waarbij je veel overuren moet draaien of je moet naast je fulltime werk ook nog voor het huishouden en de kinderen zorgen. In zo’n geval kan het heel lastig zijn om ook nog een aantal keer per week te sporten.

Daarnaast kan een blessure of een beperking aan je lichaam of mobiliteit er ook voor zorgen dat je minder of niet kunt sporten. Ook hierdoor kan het lastiger worden om af te vallen. Ook kan het zo zijn dat je jezelf (nog) niet op je gemak voelt in een sportschool of bij een sportvereniging. Misschien wil je graag eerst wat kilo’s kwijtraken voordat je aan de slag gaat met sporten.

Zo zijn er nog tal van andere situaties waardoor sporten misschien geen optie voor jou is. En ondanks dat sporten helpt om sneller af te vallen, is het absoluut vereiste. Maar hoe snel kun je gewicht kwijtraken zonder te sporten?

Kun je snel afvallen zonder sporten?

Mensen zijn hun extra kilo’s liever vandaag dan morgen kwijt. En ondanks dat het mogelijk is om snel kilo’s af te vallen, ook zonder te sporten, moet je geen wonderen verwachten binnen enkele dagen. Bovendien, wat voor de ene persoon snel is, is voor de ander wellicht weer langzaam.

Afvallen zonder sporten werkt in principe heel eenvoudig; hoe minder calorieën je eet, hoe sneller je zult afvallen. Nu ben je misschien geneigd om je calorie-inname flink terug te schroeven om zo snel mogelijk af te vallen. Dit is bij veel mensen ook wel bekend als het crash-dieet. En hoewel het zeker een optie is om snel gewicht te verliezen, zijn wij hier geen voorstander van.

Na het volgen van een dieet, wil je namelijk graag je nieuwe gewicht vasthouden. Door slechts voor een korte periode minder te eten, zullen de kilo’s er weer snel aankomen bij het hervatten van je normale dieet. Ook kan te snel afvallen ervoor zorgen dat je huid niet genoeg tijd heeft om mee te bewegen. Je krijgt dan eerder last van overtollige huid die je helaas niet meer strak krijgt. Wij raden dan ook aan om je calorie-inname geleidelijk aan te verlagen.

Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het weglaten of vervangen van één calorierijk product uit je dagelijkse dieet. Na een tijdje herhaal je dit proces, waardoor je het makkelijker maakt om vol te houden. Het zal uiteraard niet zo snel gaan als een crash dieet, maar op deze manier is het wel makkelijker om op de lange termijn een gezond gewicht te behouden.

Afvallen zonder sporten: 8 beste tips

Afvallen zonder te sporten gaat dus gepaard met een gebalanceerd dieet. Maar waar begin je precies? En hoe houd je dit vol? Dat leggen we je uit aan de hand van 8 praktische tips. Om de kans op succes te vergroten is het waarschijnlijk verstandig om niet direct alle tips toe te passen, maar gefaseerd op te nemen in je dagelijkse dieet zodat je rustig kunt wennen aan de veranderingen. Doe dit in je eigen tempo en probeer vooral ook zelf uit wat wel en niet voor je werkt.

Vermijd suikerhoudende drankjes

Een vrij eenvoudige aanpassing die je kunt doorvoeren in je dagelijkse leven is het vermijden van suikerhoudende drankjes. Voor veel mensen is het namelijk een gewoonte om een of enkele glazen frisdrank per dag te drinken. Een glas frisdrank bevat door de hoge hoeveelheid suiker echter al gauw 100 calorieën.

Het drinken van frisdrank is dan ook een echte boosdoener. Kies bij voorkeur voor iets gezonds zoals water of thee. Je kunt je water een smaakje geven door er bijvoorbeeld een schijfje komkommer, citroen of gember in te doen of er een scheutje suikervrije siroop aan toe te voegen. Ook kun je water met een geursysteem gebruiken zoals Air Up; wel een smaakje maar geen toevoegingen!

Air Up
Drinkfles starterskit 650ml
Air Up logo
Bekijk

Kun je de frisdrank echt niet laten staan? Kies dan voor de light of liever zelfs de zero variant van je favoriete drankje. Deze bevatten vaak veel minder of zelfs geen suiker, waardoor je flink kunt besparen op de calorieën.

Vermijd alcoholische drankjes

Een lekker glas bier of wijn gaat er bij de meeste mensen op z’n tijd wel in. En we weten allemaal dat het dan vaak niet bij één glaasje blijft. Toch kun je dit beter wel doen.

Een glas bier bevat namelijk al gauw meer dan 100 calorieën en donker bier in sommige gevallen zelfs 200 calorieën. Een glas wijn kan tussen de 70 en 120 calorieën bevatten. Wanneer je meerdere glazen op een avond drinkt kan dit stiekem best behoorlijk aantikken.

Naast het feit dat je flink wat calorieën bespaart en dus toewerkt naar een gezonder gewicht, is het minderen van je alcoholgebruik ook nog eens goed voor je gezondheid.

Eet wat vaker groente en fruit

Verschillende soorten groenten

Groente en fruit is niet alleen erg gezond voor je, het bevat ook nog eens aardig wat vezels. Dit is goed voor je stoelgang, maar geeft je ook een verzadigd gevoel. Daarnaast bestaan het meeste groente en fruit voor een groot gedeelte uit water, waardoor ze vrij weinig calorieën bevatten. Door wat vaker groente en fruit te eten zul je dus sneller vol zitten, waardoor je minder ruimte hebt voor andere calorierijke producten.

Het eten van voldoende groente en fruit is dus ideaal als je graag wilt afvallen zonder te sporten. Let er wel op dat je kiest voor de items met weinig calorieën. Avocado’s zijn bijvoorbeeld erg vezelrijk, maar bevatten door de natuurlijke vetten wel veel calorieën. Als je hier veel van eet, gaat dit helaas niet het gewenste resultaat brengen.

Drink veel water

Het drinken van voldoende water kan helpen om af te vallen. Het zorgt er namelijk voor dat je eerder een vol gevoel krijgt. Hierdoor is de kans groter dat je uiteindelijk minder eet, en je dus minder calorieën consumeert. Ook zal je (waarschijnlijk) voor elk glas water dat je drinkt minder van iets anders drinken. Dus bijvoorbeeld minder suikerhoudende drank, alcohol of andere drankjes met calorieën; twee vliegen in één klap.

Daarnaast kan het drinken van water ook een zeer positief effect hebben op je gezondheid. Zo zorgt het ervoor dat alle afvalstoffen goed worden afgevoerd en je lichaam op een zo efficiënt mogelijke manier kan functioneren.

Zorg voor voldoende slaap

Nachtrust is zeer belangrijk voor je lichaam en de positieve effecten van voldoende nachtrust mogen dan ook niet onderschat worden. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen van alle inspanning van die dag, zodat je de volgende dag weer vol energie kan beginnen.

Een tekort aan slaap kan er zelfs voor zorgen dat je een gewichtstoename ervaart. Dit is natuurlijk volledig het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Daarom is het aan te raden tijdig naar bed te gaan, zodat je de nodige uurtjes slaap krijgt. Te veel slaap kan echter ook weer nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het beste kun je daarom 7-9 uurtjes per nacht slapen.

Vermijd het gebruik van sausjes, dressings, etc.

Een lekker sausje of een dressing kan bij je gerechten al gauw een stuk smakelijker maken. Toch kun je dit wellicht beter laten staan; veel dressings en sauzen bevatten stiekem best veel calorieën door de hoge hoeveelheid suiker en vet. Dit zijn bovendien vaak calorieën waar je geen rekening mee houdt.

Je hebt in principe twee keuzes. Allereerst kun je ervoor kiezen om te stoppen met het gebruik van deze producten. Het nadeel is dat je maaltijden wellicht wat minder lekker worden. Wil je dit niet? Kies dan voor alternatieven die nauwelijks calorieën bevatten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kruiden of vers citroensap. Ook is er tegenwoordig een behoorlijk aanbod van light sausjes en dressings. Zo kun je dus toch van een lekkere maaltijd genieten zonder de extra calorieën.

Eet geen snoep of zoete koek

Harde snoepjes in verschillende kleuren

Een snoepje (of 10) kan op zijn tijd erg lekker zijn. Ditzelfde geldt voor een pak koekjes. Voordat je toegeeft aan je drang om hier een pak van leeg te eten, is het wellicht toch aan te raden om de verpakking eens te bekijken.

Waarschijnlijk overbodig om dit te benoemen, maar jouw favoriete snoepjes en koekjes bevatten erg veel suikers en daardoor ook erg veel calorieën. Daarnaast geven deze producten vaak geen verzadigd gevoel, waardoor je na het eten hiervan weer vrij snel een hongergevoel krijgt.

Wil je dit voorkomen? Dan is het toch verstandig om die verpakking met snoep of koekjes te laten staan in de supermarkt. Zorg dat je niet met een hongergevoel naar de supermarkt gaat om impuls aankopen te voorkomen. Als je het niet in huis hebt, laat je het doorgaans ook makkelijker staan.

Vind je het volledig weglaten nou echt te moeilijk? Probeer dan in ieder geval te minderen of te kiezen voor een caloriearme variant. Beperk je snoepgedrag bijvoorbeeld alleen tot het weekend. Bekijk daarnaast altijd goed de voedingswaarden van je snoep of koek alvorens je het in je (digitale) winkelmandje gooit.

Ga niet te vaak op de weegschaal staan

De laatste tip die je kan helpen met afvallen zonder te sporten is niet te vaak op de weegschaal gaan staan. Natuurlijk wil je graag je progressie bijhouden om te zien of je ook echt bent afgevallen, maar wanneer je dit te vaak doet kan dit demotiverend werken.

Je gewicht kan namelijk erg veel fluctueren, zowel van dag tot dag, maar ook zelfs gedurende de dag. Dit komt bijvoorbeeld door een volle maag, veranderingen in je stoelgang of simpelweg een veranderend vochtgehalte. Hierdoor kan het lijken alsof je bent aangekomen, terwijl dat eigenlijk niet het geval is.

Om dit te voorkomen raden we daarom aan om niet té vaak te wegen. Kies er bijvoorbeeld voor om op één vast moment per week op de weegschaal te gaan staan. Zo zul je minder merken van de fluctuaties, maar houd je even goed grip op je voortgang.

Afvallen zonder sporten begint bij jezelf

Dat het mogelijk is om af te vallen zonder dat je hoeft te sporten is duidelijk. Het gebeurt echter niet vanzelf en vereist wel de nodige veranderingen op het gebied van voeding. Je zult dus keuzes moeten maken in je dagelijkse leven die ervoor zorgen je structureel minder calorieën eet. Wat kan ik wel laten staan en wat niet?

Voor de een is dit wat moeilijker dan voor de ander. Het is daarom belangrijk om jezelf af en toe te herinneren aan de reden waarom je graag wilt afvallen, om zo je motivatie hoog te houden. Heb je alsnog te veel moeite om structureel je voedingspatroon aan te passen? Dan is het beginnen met sporten wellicht toch een overweging waard.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *