Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
afvallen met gember

Afvallen met gember, is dat mogelijk?

Gember lijkt bijna op een wondermiddel met alle gezondheidsvoordelen die het schijnt te hebben als je deze specerij consumeert. In deze blog willen we ons richten op één van de voordelen, namelijk afvallen met gember. Het schijnt namelijk zo te zijn dat je door dagelijks gember te consumeren kunt afvallen. In deze blog achterhalen we wat nu écht klopt en of je daadwerkelijk gewicht kunt verliezen door deze specerij. Ben jij benieuwd of je door het consumeren van gember de pondjes kunt laten wegsmelten? Lees dan snel verder en ontdek wat waar en niet waar is over afvallen met gember!

Gember is hoe dan ook gezond!

Gemberwortel wordt al jarenlang gebruikt in verschillende culturen aangezien het een medicinale werking schijnt te hebben. De specerij zit boordevol vitamines en mineralen. Zo zit er bijvoorbeeld vitamine B1, B2, B6 en C in gemberwortel. Daarnaast zijn mineralen ook niet ondervertegenwoordigd in deze lekkere smaakmaker. Dus ongeacht of afvallen met gember nu een fabel blijkt of niet, laat je niet teveel beïnvloeden door de uitkomst. Het is dan ook zeker niet verkeerd om gember te blijven gebruiken in je gerechten, thee, etc.

De specerij is een veelgebruikte smaakmaker in veel Aziatische gerechten en is in verschillende vormen te koop. Zo kun je de pure gemberwortel aanschaffen, maar ook gember in poedervorm, gembercapsules, gemberthee, gember in azijn en gember in siroop. Let er bij gember in siroop dus wel op dat hier veel extra suiker aan toegevoegd is, wat bij de andere gembersoorten niet het geval is.

Tip

Bekijk hier verschillende soorten gember supplementen.

Afvallen met gember door minder honger?

Heb je het gevoel dat je sneller vol zit na het consumeren van gember? Een (zeer kleine) studie uit 2012 onderzocht het effect van gember op onder andere het hongergevoel. Tien mannen met overgewicht werden geselecteerd en onderzocht. De testpersonen moesten bij het ontbijt 2 gram gemberpoeder oplossen in een glas water en dit consumeren.

De onderzoekers concludeerde dat de testpersonen die de gember consumeerde minder honger hadden dan de testpersonen die geen gemberpoeder consumeerde. De testpersonen hadden een voller gevoel, waardoor afvallen met gember dus mogelijk lijkt. Met de nadruk op lijkt.

Allereerst zijn er slechts 10 personen getest, waardoor het onderzoek al niet heel betrouwbaar is. Daarnaast zijn enkel mannen onderzocht en kunnen we de uitslag dus niet zomaar generaliseren en claimen dat het ook voor vrouwen geldt. Als derde zijn er enkel mannen met overgewicht onderzocht. Het is dus onduidelijk of de uitkomst hetzelfde was als de mannen geen overgewicht hadden.

De uitkomsten lijken veelbelovend, maar zijn helaas te onbetrouwbaar. Hierdoor kunnen we nog niet concluderen dat afvallen met gember mogelijk is doordat je er een vol gevoel van krijgt. Gelukkig is dit niet de enige studie die een link legt tussen afvallen en de consumptie van gember.

afvallen door water drinken
Ook interessant: Afvallen door water drinken

Het effect van gember op de bloedsuikerspiegel

Tijdens een studie uit 2012 werd het effect van gember op 41 testpersonen met type 2 diabetes onderzocht. De testpersonen consumeerde dagelijks 2 gram gemberpoeder in de vorm van capsules. Na de 12 weken concludeerde de onderzoekers dat de bloedsuikerspiegel in de testgroep die de gembercapsules innam aanzienlijk was gedaald. Dit betekent dus dat er minder glucose in het bloed werd gevonden. Hierdoor hoeft er ook minder insuline aangemaakt te worden om dit te vervoeren. Voor mensen met type 2 diabetes dus een positief gegeven.

Voor mensen (zonder diabetes) die willen afvallen met gember is dat mogelijk ook een positief gegeven. Minder glucose in het bloed wil dus zeggen dat je lichaam hier minder energie uit zal halen. Hierdoor kan je lichaam eerder vet gaan verbranden voor energie. Of dat ook daadwerkelijk gebeurde is verder niet onderzocht. Het blijft dus een aanname om te zeggen dat dit zal gebeuren wanneer iemand besluit om dagelijks 2 gram gemberpoeder te consumeren.

Wel concludeerde de onderzoekers nog dat er geen significant verschil te ontdekken was in het lichaamsgewicht van de testpersonen. Laat dat nu net hetgeen zijn dat we eigenlijk niet wilde lezen. Wederom dus een onderzoek die mogelijk positieve resultaten laat zien, maar waaruit we onvoldoende kunnen concluderen of het ook echt effect heeft op afvallen.

afvallen door zwemmen in een groot zwembad
Ook interessant: Afvallen door zwemmen: hoe efficiënt is het?

Afvallen met gember tijdens vetrijk dieet

Tijdens een studie in 2014 werd het effect van gember op ratten met overgewicht (ja, je leest het goed: ratten) onderzocht. De ratten kregen een vetrijk dieet, waardoor ze uiteindelijk overgewicht kregen. Vervolgens kregen deze ratten een gember supplement toegediend. Het effect hiervan werd 30 dagen bijgehouden.

Na 30 dagen concludeerde de onderzoekers dat de ratten die het supplement toegediend gekregen aanzienlijk gewicht waren verloren. De uitkomsten van dit onderzoek suggereren dat afvallen met gember bij mensen met overgewicht door een vetrijk dieet mogelijk zijn. De gedachtegang van het onderzoek was dan ook om een manier te vinden waarop we overgewicht kunnen tegengaan bij mensen. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen dat dit ook voor mensen het geval is, maar wederom een veelbelovende uitkomst dat gember en afvallen wel degelijk met elkaar in verband kunnen staan.

Gember en medicijnen

Zoals met vrijwel alles geldt ook voor gember dat je er niet té veel van moet consumeren. Slik je bepaalde medicijnen, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners, dan is het slim om eerst bij je arts te raadplegen of het dagelijks consumeren van gember geen nadelige gevolgen zal hebben op de werking van het medicijn.

Conclusie over afvallen met gember

Er zijn een paar kleine studies die veelbelovende resultaten laten zien, maar waar nog veel meer aanvullend onderzoek moet worden gedaan. Dit zijn slechts drie op zich staande onderzoeken en je zou veel meer kunnen concluderen wanneer er meer studies volbracht zouden zijn. Daarnaast is de hoeveelheid testpersonen die onderzocht wordt in de studies minimaal. Dit maakt het nog moeilijker om met redelijke betrouwbaarheid een conclusie te trekken die toegepast kan worden voor iedereen.

Tip

Bekijk hier de gember supplementen van Body&Fit.

En ook al zouden we dat allemaal even achterwege laten, dan nog laten de studies onvoldoende bewijs zien dat afvallen met gember ook echt mogelijk is. Dit wil dus niet zeggen dat dit niet het geval is, maar simpelweg dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om dit concreet te onderbouwen. Misschien niet het antwoord waarop je zat te wachten, maar het is wel de eerlijke waarheid.

afvallen lukt niet door een persoon die op een witte weegschaal staat
Ook interessant: Afvallen lukt niet? 8 simpele tips

Blijf gerust gember consumeren

Desalniettemin hoef je nu zeker niet te stoppen met je dagelijkse gemberthee of andere manieren waarop je gember in je dagelijkse leven gebruikt. Zelfs de gedachte dat je zou kunnen afvallen met gember kan tijdens het consumeren hiervan ook daadwerkelijk een positief effect hebben op je gewichtsverlies. Het placebo effect is namelijk echt! En ook al kun je jezelf dat na het lezen van deze blog niet meer vertellen, dan nog is het gezond om lekker je gember te blijven consumeren. Dus neem de volgende keer als je in de supermarkt bent gewoon weer een gemberwortel mee of bestel online een gember supplement. Blijf vooral hard werken aan je gewenste gewichtsverlies!

Tip

Houd je niet zo van het volgen van een dieet, maar wil je wel graag afvallen? Lees dan deze blog over afvallen zonder dieet.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *