Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok

Triceps Oefeningen

Wanneer iemand grotere armen wilt is het een must om triceps oefeningen te doen. Ongeveer 60% van alle spieren in de bovenarm behoort namelijk tot deze spiergroep. Dit wil dus zeggen dat je triceps het meest verantwoordelijk zijn voor de dikte van je bovenarm en dus niet je biceps. Nu kun je deze spiergroep ook goed stimuleren met oefeningen waarvan de primaire spiergroep een andere is, zoals bijvoorbeeld de borst. Wil je ze echter echt laten groeien, dan is het doen van oefeningen zeker aan te raden. Bekijk hier stapsgewijze uitleg over de belangrijkste oefeningen. Onderaan de pagina vind je nog algemene uitleg over triceps oefeningen.

Welke oefeningen voor de triceps?

De triceps zijn op enorm veel manier te trainen met heel veel verschillende oefeningen. Dat is heel mooi natuurlijk, maar dat maakt de keuze voor de juiste oefeningen natuurlijk wel lastig. Het is aan te raden om te starten met de zwaarste oefening. Doorgaans is dit een oefening met een barbell of dumbbell. Dit kan dus bijvoorbeeld een close grip bench press of een french press zijn. Daarna kun je de spiergroep verder stimuleren door isolatie oefeningen te doen.

Je kunt uiteraard zelf bepalen hoeveel oefeningen je doet, maar als je trainingsschema compounds bevat zoals bankdrukken en de overhead press, dan heb je met zo’n 10 sets aan triceps oefeningen per week voldoende om deze te laten groeien.

Wat zijn de beste triceps oefeningen?

Er zijn verschillende oefeningen die de triceps echt goed weten te stimuleren. De close grip bench press, french press en triceps dips horen zonder twijfel in het rijtje van beste oefeningen. Door het doen van deze oefeningen leg je flink nadruk op niet alleen de triceps, maar daarnaast bijvoorbeeld ook je core en je borst. Deze oefeningen passen dus perfect in een trainingsschema waarbij het doel is om een sterk en gebalanceerd fysiek te krijgen en behouden. Klik bovenaan deze pagina op de triceps oefening waar je uitleg over wilt en je bent klaar om te de sportschool in te gaan!

Triceps oefeningen met dumbbells

Dumbbells zijn enorm veelzijdig en kunnen dan ook goed gebruik worden voor het trainen van de triceps. Het grote voordeel van het doen van triceps oefeningen met dumbbells is dat je beide armen apart kunt trainen. Hierdoor komen zwaktes eerder naar boven, waardoor je misschien merkt dat je triceps in je linkerarm sterker is dan je rechterarm. Door het gebruik van dumbbells ontdek je zo’n disbalans die je waarschijnlijk niet of minder snel had gevonden als je alleen maar met een barbell had getraind. Dit wil zeker niet zeggen dat je nu ineens alleen maar met dumbbells moet gaan trainen, maar wel dat dumbbells een goede keuze zijn.

De keuze voor de juiste triceps oefeningen met dumbbells is vrij gemakkelijk met behulp van DailyFit. In het overzicht op deze pagina vind je  stapsgewijze uitleg over de belangrijkste oefeningen. Klik op de oefening waar jij meer over wilt weten en je krijgt direct praktische uitleg.

Triceps oefeningen thuis doen

Ook vanuit huis is het mogelijk om oefeningen te doen voor je triceps. Je kunt hiervoor een EZ barbell of een setje dumbbells aanschaffen, maar het is ook mogelijk om je triceps te trainen met enkel je lichaamsgewicht en objecten die je in huis hebt. Zo kun je vrij gemakkelijk close grip push-ups uitvoeren of dips doen met behulp van een stoel of een bijzettafel.

Daarnaast kun je een overhead triceps extension doen met een zwaar object wat je in huis hebt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een rugzak vullen met boeken, deze boven je hoofd tillen en zo een extension doen. Dit kan met vrijwel elk object, mits het natuurlijk klein genoeg is om de beweging correct uit te voeren.

Triceps oefeningen speciaal voor vrouwen?

Er zijn vrouwen die zich afvragen of triceps oefeningen wel geschikt zijn voor hun. Het antwoord: dat zijn ze zeer zeker! Alle oefeningen die een man doet, kunnen ook gedaan worden door een vrouw. Er zijn dus geen aparte oefeningen voor vrouwen en laat je dan ook nergens door tegenhouden. Doe gewoon de oefeningen die jij prettig vindt en je zult merken dat je triceps vanzelf sterker worden en gaan groeien.

Veelgestelde vragen

We ronden deze algemene informatie nog af met een aantal veelgestelde vragen. Met vragen over een specifieke oefening kun je beter terecht bij de pagina over die betreffende oefening. Hier wordt de oefening namelijk uitgebreid uitgelegd. De kans bestaat dat je vraag daar al meteen wordt beantwoord.

Kun je triceps oefeningen met elastiek doen?

Ja, het is zeker mogelijk je triceps te trainen met elastieken. Je kunt de elastieken op enorm veel manieren gebruiken. Zo kun je deze als weerstand gebruiken tijdens een overhead triceps extension, maar je kunt ze ook gebruiken om je dips lastiger te maken. Met een beetje creativiteit kun je met elastieken je triceps prima aan het werk zetten.

Kun je triceps oefeningen met kettlebells doen?

Kettlebells zijn geschikt om triceps oefeningen mee te doen. Als je ze aanschaft puur voor het trainen van je triceps, zouden we je dat niet aanraden, want dan zou je keuze eerder op dumbbells of een barbell moeten vallen. Heb je ze toch al liggen en wil je ze gebruiken, dan kan dat zeker. Zo kun je ze gebruiken voor skullcrushers, ketllebell kickbacks en overhead extensions.

Hoe doe je triceps oefeningen zonder gewichten?

Het is mogelijk om oefeningen zonder gewichten te doen, maar je bent uiteraard wel erg beperkt in de opties. Zo kun je een triceps dips doen met behulp van een bijzettafel of stoel en kun je kiezen voor opdrukken met een smalle handpositie.

Zijn er triceps oefeningen voor de lange kop?

De lange kop van de triceps is verantwoordelijk voor plusminus 2/3e van het volume van je triceps. Deze wil je dus natuurlijk goed kunnen trainen. Deze lange kop van de triceps zit als enige van de drie koppen vast aan de schouder. Om deze kop van de triceps goed te trainen kun je dus kiezen voor een overhandse oefening. Zo wordt de lange triceps kop als het ware uitgerekt en komt de nadruk van de oefening hierop te liggen.