Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
afvallen door water drinken

Afvallen door water drinken

Dat water drinken belangrijk is weet inmiddels iedereen wel, maar het effect dat het drinken van voldoende water op je lichaam kan hebben is vaak nog groter dan veel mensen denken. Afvallen en water drinken worden vaak samen genoemd, maar waarom? Heeft water drinken echt effect op hoeveel je kunt afvallen en zo ja, in welke mate? Water is geen wondermiddel, maar de gezondheidseffecten van het drinken van voldoende water moeten ook niet onderschat worden. In deze blog lichten we dit toe, zodat jij weet wat voor effect je volgende glas water kan hebben op je lichaam.

Het belang van voldoende water drinken

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60 procent uit water. Logisch dus dat we voldoende water moeten drinken om ons lichaam goed te laten functioneren. Vrijwel alle functies die het mogelijk maken om te normaal te leven zijn afhankelijk van water. Je hersenen bijvoorbeeld kunnen niet goed functioneren zonder voldoende water in ons lichaam. Onvoldoende water drinken kan ook constipatie tot gevolg hebben of ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt.

Al met al is het duidelijk dat je ervoor moet zorgen dat je dagelijks genoeg drinkt. Het dagelijks meenemen van een drinkfles kan ervoor zorgen dat je meer drinkt. Maar dan rest ons nog steeds de vraag of afvallen door water drinken mogelijk is. Dat is immers de reden dat je deze blog bent gaan lezen. Het antwoord hierop zal je waarschijnlijk goed bevallen.

water uit een kraan om aan te duiden hoe veel liter water per dag gezond is
Ook interessant: Hoeveel water per dag is gezond?

Water drinken en afvallen, een fabel?

Afvallen door water drinken is géén fabel. Het is dus mogelijk om gewicht te verliezen door het drinken van water. Maar, voordat je nu als een gek een liter water achterover schudt, het ligt wel enigszins genuanceerd. Het is niet zo dat je op magische wijze gaat afvallen als je maar voldoende water drinkt. Zoals we in de inleiding van deze blog al zeiden, water is géén wondermiddel.

Echter, het consumeren van voldoende water kan een extra hulpmiddel zijn als je bezig bent met afvallen. Daarnaast kan ook de timing van wanneer je het water drinkt invloed hebben in of je erdoor kunt afvallen of niet. Als je verder leest geven we een aantal scenario’s waar water heeft aangetoond bij te kunnen dragen aan gewichtsverlies.

Tip

Lukt het je niet om af te vallen? Bekijk eens onze blog met tips als afvallen niet lukt.

Afvallen door water drinken onderbouwd

Gelukkig voor ons zijn er verschillende studies gedaan om het effect van o.a. water te onderzoeken op het menselijk lichaam. Een aantal van deze studies hiervan zijn relevant genoeg om te gebruiken voor deze blog. Waarom afvallen door water in sommige gevallen mogelijk is, kan onderbouwd worden aan de hand van deze studies.

Verbrand tot 100 calorieën per dag meer

Een onderzoek uit 2003 concludeerde dat het drinken van 2 liter water per dag ongeveer 95 tot 100 kcal verbrandde. Dit komt voornamelijk omdat je lichaam het water moet opwarmen tot lichaamstemperatuur. Dit wil ook zeggen dat als je bijvoorbeeld heel koud water drinkt, je meer calorieën zult verbranden dan wanneer je water op lichaamstemperatuur drinkt. Om die reden kan het drinken van koud water bijdragen aan je doel om af te vallen.

afvallen in een week door een vrouw met een meetlint
Ook interessant: Afvallen in een week: wat is wél mogelijk?

Voller gevoel door water drinken

Verschillende studies tonen aan dat het mogelijk is om dat afvallen door water drinken te stimuleren als je kort voor een maaltijd water drinkt. Hierdoor ontstaat een voller gevoel, waardoor er tijdens de maaltijd minder wordt gegeten. Uiteindelijk wordt er effectief minder gegeten over de gehele dag, waardoor de calorie inname daalt. Dit zorgt er vervolgens voor dat je gewicht kunt verliezen.

Een studie uit 2010 onderzocht voor 12 weken het effect van waterconsumptie op gewichtsverlies bij volwassenen van middelbare en oudere leeftijd. Alle testpersonen kregen een dieet waarmee ze een verminderde hoeveelheid calorieën moesten consumeren dan normaal. De volwassene werden in twee groepen ingedeeld en na 12 weken bleek de groep die 500ml water vóór de maaltijd moest drinken 2kg meer was afgevallen dan de andere groep.

Tip

Neem een drinkfles of shakebeker mee om ervoor te zorgen dat je dagelijks meer drinkt.

Een andere studie uit 2007 toonde aan dat het drinken van water 30 minuten vóór de consumptie van een maaltijd wel effect had op de hoeveelheid calorieën die geconsumeerd werden, maar dat dit leeftijdafhankelijk was. De testgroepen waren namelijk ingedeeld in gezonde jongere mensen (21 tot 35 jaar) en gezonde oudere mensen (60 tot 80 jaar). Bij de jongere groep was er geen aantoonbaar verschil in de hoeveelheid calorieën die genuttigd werden. Bij de oudere groep was dit verschil echter wel aantoonbaar en werden er aanzienlijk minder calorieën geconsumeerd.

Een derde studie (uit 2008) toont ook aan dat het drinken van water voor een maaltijd effect kan hebben op gewichtsverlies. Hier werden gezonde oudere volwassene onderzocht. Voor mensen met een jongere leeftijd óf ouderen met overgewicht werd geen rekening gehouden en kunnen er dus ook geen conclusies worden getrokken.

Al met al lijkt het afvallen door water drinken vlak voor een maaltijd dus voornamelijk effectief voor mensen van oudere leeftijd.

afvallen door wandelen in een weiland in nederland
Ook interessant: Afvallen door wandelen: 6 tips

Water drinken met citroen

Water met citroen drinken om af te vallen, het schijnt nogal een dingetje te zijn. Je hebt net gelezen welk effect het drinken van water kan hebben op je doel om af te vallen, maar welke toegevoegde waarde kan citroen dan nog bieden? Voor zover we weten, niks. Er zijn geen studies die daadwerkelijk aantonen dat het drinken van citroen in je water meer voor je doen dan het drinken van water zonder citroen.

Mocht dit citroenwater een vervanger zijn van suikerhoudende frisdrank, dan zal het wel een verschil maken. Echter komt het effect dan niet door de toevoeging van citroen aan het water, maar simpelweg door het vervangen van een glas suikerhoudende drank met een glas water met een smaakje. Water drinken met citroen om af te vallen heeft dus geen toegevoegde waarde ten opzichte van water zonder citroen.

Tip

Citroen wordt ook nog wel eens gecombineerd met gember om af te vallen. Wij hebben een blog geschreven over het effect van gember op gewichtsverlies. Lees ‘m hier: afvallen met gember.

Conclusie

Uiteindelijk lijkt het dus mogelijk te zijn om af te vallen door water te drinken, maar dien je dus met een aantal zaken rekening te houden. Zo is het voor mensen met een wat oudere leeftijd mogelijk effectief om voor elke maaltijd zo’n 500ml water te drinken. Het is namelijk mogelijk dat dit de totale inname van calorieën kan verminderen. Verder lijkt het, ongeacht je leeftijd, aan te raden om je water flink koud te drinken. Je lichaam dient dan harder te werken om het water op de juiste temperatuur te krijgen, waardoor je meer calorieën zult verbranden.

Veelgestelde vragen over afvallen door water drinken

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Hier hebben we nog een paar veelgestelde vragen over afvallen door water drinken uitgewerkt. Dit zijn zaken die niet of niet geheel besproken zijn in bovenstaande blog.

Waarom water drinken bij afvallen?

Water drinken bij afvallen is verstandig, omdat ons lichaam voldoende water nodig heeft om correct te functioneren. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het drinken van water voorafgaand aan een maaltijd ervoor kan zorgen dat er minder calorieën geconsumeerd worden. Dit heeft wel enkel betrekking op mensen van middelbare en oudere leeftijd.

Hoeveel water drinken bij afvallen?

Het is gezond om rond de 30ml water per kilogram lichaamsgewicht te drinken, per dag. Dit kun je gemakkelijk uitrekenen door 0,03 x je lichaamsgewicht te doen. Weeg je bijvoorbeeld 80kg, dan doe je 0,03 x 80 = 2,4 liter water per dag.

Afvallen, water drinken of thee?

Naast water is ook thee een prima optie om aan je dagelijkse vocht te komen. Een nadeel van thee is dat het theïne kan bevatten (vergelijkbaar met cafeïne). Dit kan net zoals cafeïne energie geven en op sommige momenten van de dag wil je dat wellicht juist voorkomen, denk aan in de avond. Daarnaast is het ook aan te raden om geen suiker om honing in je thee te doen. Hierdoor voeg je weer extra calorieën toe en dat wil je nu net niet als het je doel is om af te vallen.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *