Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin
semaglutide bij afvallen en ernstig overgewicht

Semaglutide: nieuw wondermiddel bij obesitas?

Semaglutide is een geneesmiddel dat normaliter gebruikt wordt bij patiënten met diabetes mellitus, oftewel suikerziekte. Er is echter een nieuw onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat het veelbelovend is bij de strijd tegen obesitas. In deze blog willen we ons richten op dit onderzoek en wat semaglutide mogelijk kan betekenen voor mensen met obesitas of overgewicht. Allereerst behandelen we kort wat het geneesmiddel precies is, waarna we de veelbelovende studie aanhalen om te beoordelen of het echt een nuttig hulpmiddel kan zijn bij (ernstig) overgewicht.

Wat is semaglutide?

Zoals we in de inleiding al schreven is semaglutide een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van diabetes mellitus. Het middel zorgt voor minder suiker in het bloed. Voor mensen met diabetes mellitus is dat noodzakelijk, omdat een te hoge hoeveelheid suiker negatieve gevolgen kan hebben, zoals o.a. schade aan bloedvaten, de nieren en het hart.

Semaglutide is verkrijgbaar in injectievorm en in tabletten. Het middel is op dit moment enkel verkrijgbaar op recept van de dokter. Heb je zelf obesitas en krijg je een middel van de dokter? Dan bestaat er een kans dat je het al gebruikt. Het is onder twee merknamen verkrijgbaar, namelijk: Ozempic en Rybelsus.

Onderzoek uit de New England Journal of Medicine

Uit een kersvers onderzoek in de New England Journal of Medicine blijkt dat semaglutide mogelijk meer doet dan enkel de hoeveelheid suiker in het bloed verlagen. Het onderzoek richtte zich specifiek op mensen met overgewicht en obesitas, maar zonder diabetes. Het doel van het onderzoek was om te ondervinden of het gebruik van semaglutide een bijdrage kan leveren aan gewichtsverlies voor deze mensen.

Mogelijk kan semaglutide dus helpen bij afvallen. Reden genoeg om het onderzoek te lezen om te beoordelen in hoeverre dit stofje hiervoor ook echt interessant is. Hier lichten we een aantal belangrijke punten uit het onderzoek toe.

Bijna 2.000 vrijwilligers met overgewicht

De studie heeft in totaal 1.961 volwassen personen gevolgd gedurende een periode van 68 weken, oftewel ongeveer 15,5 maanden. Alle volwassenen in deze studie hadden een BMI van 30 of hoger op de eerste dag, waardoor ze dus kampten met ernstig overgewicht.

Één dosering van 2,4mg semaglutide per week

De vrijwilligers in deze studie werden ingedeeld in twee groepen en kregen of één keer per week een dosering van 2,4 mg semaglutide of één keer per week een placebo. Daarnaast kregen de vrijwilligers hulp bij het afvallen door middel van interventie op het gebied van hun levensstijl. De deelnemers hadden eerder al pogingen gedaan om af te vallen, zonder succes.

weegschaal met meetlint voor afvallen zonder dieet
Ook interessant: Afvallen zonder dieet: de 14 beste tips

Semaglutide en afvallen: onderzoeksresultaten

Van week 1 tot en met week 68 zijn er bemoedigende resultaten geboekt. De groep met deelnemers die wekelijks semaglutide kregen toegediend verloren gemiddeld genomen 14,9 procent lichaamsgewicht. De deelnemers in de placebogroep verloren ook gewicht, maar aanzienlijk minder. Zij verloren namelijk gemiddeld 2,4 procent lichaamsgewicht.

Van de semaglutide groep viel een enorm gedeelte van de deelnemers af. In totaal had 86,4% van de deelnemers uit deze groep een gewichtsverlies van 5% of meer. In de placebogroep was dit 31,5%. Wanneer we kijken naar hoeveel deelnemers een gewichtsverlies van meer dan 15% hadden, zijn de resultaten nog steeds zeer veelbelovend. Maar liefst 50,5% van de deelnemers die semaglutide gebruikten verloren meer dan 15% van hun lichaamsgewicht. In de placebogroep was dit slechts 4,9%.

Kanttekeningen

Één enkele studie naar de effecten van semaglutide bij obesitas is onvoldoende om te concluderen of het op grote schaal gebruikt zou kunnen worden. Er dienen namelijk meerdere studies plaats te vinden, waarbij er bijvoorbeeld ook de lange termijn effecten geanalyseerd kunnen worden. Dat is op dit moment na een studie van plusminus een jaar een 3,5 maanden nog niet echt mogelijk.

Zo kunnen andere studies bijvoorbeeld aantonen of het bij mannen beter of slechter zou kunnen werken dan bij vrouwen. Ook kan er dan onderzocht worden of er verschillende effecten te bevinden zijn bij mensen van een andere etniciteit. Semaglutide en afvallen lijken dus een goede match te zijn, maar er is nog veel onduidelijkheid over het gebruik ervan.

Dus, is semaglutide geschikt bij ernstig overgewicht?

Op deze vraag kunnen we dus helaas nog niet echt antwoord geven. De studie is veelbelovend en laat resultaten zien die zeker positief zijn. Er dient echter nog veel meer onderzoek te worden gedaan willen we concluderen of het echt werkt voor mensen met overgewicht. Wanneer er voldoende studies zijn voltooid kunnen ze tezamen geanalyseerd worden in de vorm van een meta-analyse. De conclusie die hieruit volgt is al een stuk betrouwbaarder dan de conclusie van één enkel onderzoek.

afvallen lukt niet door een persoon die op een witte weegschaal staat
Ook interessant: Afvallen lukt niet? 8 simpele tips

Het gebruik van semaglutide bij obesitas kan in de toekomst dus zomaar een uitkomst bieden. Op dit moment is het stofje in Europa nog niet goedgekeurd voor gebruik bij obesitas, maar enkel voor het gebruik bij diabetes mellitus. Mogelijk zou dit ooit dus zomaar eens anders kunnen zijn, nadat er meer onderzoek wordt voltooid met vergelijkbare resultaten als het recente onderzoek uit de New England Journal of Medicine.

Hulp nodig bij afvallen?

Heb je deze blog gelezen omdat je zelf kampt met (ernstig) overgewicht en wil je hier graag iets aan doen? Het gebruik van semaglutide als aanvulling op je inspanning om gewicht te verliezen is momenteel dus nog niet mogelijk. Laat dit absoluut geen reden zijn om niet je best te doen om af te vallen. Je kunt vaak veel meer dan je denkt, het vergt echter gewoon flink wat discipline. Op onze website hebben we meer blogs geschreven met tips, hulp en vragen omtrent afvallen. Ben je benieuwd? Bekijk dan hier alle blogs over afvallen.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om een zo accuraat en betrouwbaar mogelijk advies te geven. Hoewel onze artikelen feitelijk onderbouwd zijn, raden wij in het geval van klachten altijd aan om contact op te nemen met een dokter of specialist.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *