Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
is avocado gezond

Is avocado gezond?

De avocado, wie kent deze romige vrucht uit Centraal-Amerika niet. Prima te combineren met een omelet, brood of om zo uit te lepelen. De vrucht wordt steeds populairder en is ook vaak te zien in gezonde gerechten. Maar is dit eigenlijk wel terecht? Is een avocado gezond of niet? In deze blog geven we antwoord op die vraag en leggen we uit waarom de avocado wel of juist niet gezond is. Daarnaast bespreken we ook nog de mogelijke gezondheidsvoordelen die avocado voor de huid zou kunnen hebben. Als afsluiter hebben we een aantal handige avocado gerelateerde tips.

Voedingswaarde van een avocado

Om te kunnen bepalen of een avocado gezond is, moet er natuurlijk worden gekeken naar de voedingswaarde van de vrucht. Een gemiddelde avocado weegt rond de 180 gram. Vaak wordt niet een hele vrucht geconsumeerd, maar ongeveer de helft. Onderstaande hoeveelheden zijn op basis van één avocado, met daarnaast de voedingswaarde op basis van een halve avocado.

VoedingswaardeHele avocadoHalve avocado
Energie360 kcal180 kcal
Vetten35 gram17,5 gram
– Waarvan verzadigd4 gram2 gram
Koolhydraten3,2 gram1,6 gram
– Waarvan suiker3,2 gram1,6 gram
Vezels7,7 gram3,9 gram
Eiwitten3,4 gram1,7 gram
Zout0,01 gram0,005 gram

Het eerste wat direct opvalt is de hoge hoeveelheid vetten en dus ook de vele calorieën die een avocado bevat. Het eten van één avocado staat voor veel mensen dus al gelijk aan bijna 15% van hun dagelijkse behoefte aan calorieën.

Één avocado bevat daarnaast maar liefst 7,7 gram vezels. Dit is een flinke hoeveelheid vezels en laat dat nu net iets zijn waar we geregeld te weinig van eten. Hier komen we later in deze blog nog eens op terug.

Waarom is avocado gezond?

Wat is dan nu hetgeen waardoor avocado gezond zou zijn? De hoge hoeveelheid vezels en onverzadigde vetten maken een avocado gezond. Echter, het hoge aantal calorieën kan er weer voor zorgen dat het voor sommige mensen tot een overschot aan calorieën en zo een toename van lichaamsgewicht leidt. Hierdoor zou het door deze mensen weer als niet gezond bestempeld kunnen worden.

Avocado past goed in een gezond en gevarieerd eetpatroon door de gezonde vetten en vezels. Let er dus op dat je niet (onverwacht) teveel calorieën consumeert wanneer je kiest voor avocado. Houd je dit een beetje bij? Dan kun je lekker genieten van deze heerlijke vrucht.

Tip

Drink jij wel eens Yakult? Lees dan onze blog over Yakult en ontdek of het gezond is of niet!

Gezonde vetten

Vetten kunnen worden ingedeeld in twee groepen, namelijk verzadigde en onverzadigde vetten. Heel simpel uitgelegd zijn de verzadigde vetten slecht en wil je de inname hiervan zoveel mogelijk beperken. Het eten van te veel verzadigde vetten kan namelijk de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Onverzadigde vetten zijn dan weer gezond en hier wil je dagelijks een bepaalde hoeveelheid van eten, omdat dit positieve effecten op je gezondheid kan hebben. Zo wordt een adequate consumptie van onverzadigde vetten in verband gebracht met een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

Slechts een klein gedeelte van de vetten in een avocado zijn verzadigd, wat een groot gedeelte onverzadigde vetten overlaat. Een avocado zit dus boordevol gezonde vetten! Dit is dus één van de redenen waarom avocado gezond is.

Niet alleen avocado’s bevatten veel gezonde vetten, maar bijvoorbeeld ook producten zoals pindakaas. Lees hier meer over de gezonde vetten in pindakaas.

Veel vezels

Een avocado bevat veel vezels. Zoals je bij de voedingswaarde kunt zien; zo’n 7,7 gram vezels per avocado. Het eten van voldoende vezels draagt bij aan een gezonde darmflora en kan dus veel bijdragen aan een goede gezondheid. Het is daarom belangrijk om voldoende vezels te eten.

Lang niet iedereen consumeert voldoende vezels, waardoor het regelmatig eten van een avocado een goede aanvulling op je eetpatroon kan zijn.

vezelrijke voeding in een kommetje
Ook interessant: Vezelrijke voeding: lijst met voedingsmiddelen

Veel kalium

Avocado’s bevatten veel kalium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol voor het behouden van zowel een gezonde vochtbalans als goede bloeddruk in het menselijk lichaam. Hierdoor kan het consumeren van avocado bijvoorbeeld ook bijdragen aan een gezond uitziende huid, gezien een goede vochtbalans hiervoor erg belangrijk is.

Afvallen met avocado

Veel mensen die zich afvragen of avocado gezond is stellen ook de vraag of je kunt afvallen met avocado. Allereerst lijkt dit juist wat lastig door de hoge hoeveelheid calorieën in een avocado. Dit is echter zeer zeker mogelijk. Sterker nog, het eten van een gezonde vrucht als de avocado is juist een goede keuze.

Je dient uiteraard op te letten dat je gemiddeld genomen alsnog een negatieve energiebalans hebt. Zorg dus dat je niet enkel avocado toevoegt aan je huidige eetpatroon, maar dat je hiervoor een ander product weglaat. In andere woorden; je kunt zeker avocado eten als je wilt afvallen, zorg er gewoon voor dat je nog steeds minder calorieën consumeert dan dat je verbruikt.

weegschaal met meetlint voor afvallen zonder dieet
Ook interessant: Afvallen zonder dieet: de 14 beste tips

Is avocado olie gezond?

Van avocado wordt ook avocado olie gemaakt. Deze olie is een stuk minder bekend dat bijvoorbeeld zonnebloemolie, olijfolie of zelfs kokosolie. Toch zou avocado olie in de toekomst zomaar eens net zo populair kunnen worden. Avocado olie bevat namelijk veel gezonde vetten, net zoals de avocado zelf. Daarnaast heeft de olie een hoog rookpunt, waardoor het niet alleen geschikt is om koud te consumeren in bijvoorbeeld een salade, maar ook erg geschikt is voor bakken en braden. Zo is het rookpunt hoger dan zowel extra vierge als geraffineerde olijfolie.

Qua structuur is het vergelijkbaar met olijfolie en qua smaak heeft het veel weg van een handjevol noten. Avocado olie kunnen we dus ook als gezond zien en kan prima in de keuken worden gebruikt op dezelfde manier waarop we olijfolie gebruiken. Let wel op dat ook avocado olie heel veel calorieën bevat en je hier dus niet té veel van moet consumeren.

Is avocado gezond voor de huid?

Vrij veel huidverzorgingsproducten bevatten avocado (olie) en dat is niet zonder reden. Niet alleen is avocado gezond voor ons lichaam van binnen, het heeft ook positieve effecten voor onze huid. Zowel het consumeren van avocado als het smeren van huidproducten met avocado olie zou positieve effecten kunnen hebben voor de huid. Denk hierbij aan een gezonde vochtbalans, het voeden van de huid met vitamines en mineralen én een toename van oplosbaar collageen.

Dus, is avocado gezond of niet?

Het is heel lastig om te bepalen of één voedingsmiddel gezond is, gezien dit natuurlijk ook afhankelijk is van hoe je ermee omgaat. Eet je dagelijks avocado’s, dan kan het al snel ongezond worden. Dit komt doordat je zoveel vetten consumeert. Eet je bijvoorbeeld een halve avocado per dag en heb je daarnaast een veelzijdig eetpatroon waarin je o.a. ook andere vruchten en groenten eet? Dan past een avocado zeker in dit voedingspatroon.

Al met al zou je dus kunnen concluderen dat avocado gezond is bij een normale inname. Deze romige vrucht heeft veel gezonde eigenschappen en is daarnaast ook nog eens bijzonder lekker. Ja, er zitten veel calorieën in, maar dat is eigenlijk altijd het geval bij voedingsmiddelen met veel (gezonde) vetten. In een veelzijdig voedingspatroon is de avocado dus een welkome aanvulling.

is kokosolie gezond of juist niet
Ook interessant: Is kokosolie gezond? Het eerlijke antwoord

Avocado bewaartips

We ronden deze blog af met een aantal avocado bewaartips. Onderstaand hebben we 5 tips uitgewerkt die het eten van een avocado misschien net wat makkelijker of nóg lekkerder kunnen maken. Bekijk hier de tips om een avocado langer te kunnen bewaren:

 1. Laat de pit in de avocado

  Eet je een halve avocado en bewaar je de andere helft? Laat dan de pit in het gedeelte dat je niet opeet. Hierdoor blijft een groot gedeelte van het vruchtvlees beschermt door de pit en zal het langer goed blijven.

 2. Avocado kun je invriezen

  Wil je de avocado langer bewaren? Snijd deze dan in kleine stukjes en vries hem vervolgens in. Zo kun je de avocado nog verschillende maanden bewaren.

 3. Sprenkel citroensap op je halve avocado

  Wil je een halve avocado bewaren? Sprenkel er dan een beetje citroensap op. Hierdoor bescherm je het vruchtvlees en zal deze minder snel bruin worden.

 4. Bewaar een halve avocado in een schaaltje met water

  Een halve avocado kan ondergedompeld in water langer bewaard worden. Doe wat water in een schaaltje en zorg dat de avocado volledig onder water ligt. Plaats deze vervolgens in de koelkast en je zult merken dat het een stuk langer duurt voordat deze bruin wordt.

 5. Check of je avocado rijp is

  Je kunt controleren of je avocado rijp is door het dopje weg te halen. Zie je een lichtgroene / gele kleur? Dan is de avocado waarschijnlijk nog niet helemaal rijp. Zie je een groene kleur? Dan is de avocado rijp. Is hetgeen dat je ziet bruin, dan ben je te laat en is de vrucht waarschijnlijk al overrijp.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *