Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok

Mensen die actief bezig zijn met een gezonde leefstijl, afvallen of het opbouwen van spiermassa weten het als geen ander: de juiste voeding is enorm belangrijk. Wanneer je iets opzoekt over het bereiken van je fitnessdoelen, dan kan een gedeelte over de voedingstoffen die je binnenkrijgt niet ontbreken. Fitness en voeding zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze categorie vind je al onze fitness voeding gerelateerde blogs. Algemene informatie over fitness voeding vind je onderaan deze pagina.

Wat is fitness voeding?

Als we het over voeding hebben ten behoeve van je doelen in de sportschool hebben, wordt dit ook wel fitness voeding genoemd. Dit eigenlijk niks meer dan normale voeding, echter zal de keuze in sommige gevallen op iets vallen wat je normaal gesproken niet zomaar zou kiezen. Wanneer je bepaalde doelen voor jezelf stelt, zal je rekening moeten gaan houden met je voeding. Hoeveel calorieën dien je dagelijks te consumeren? En krijg je wel voldoende eiwitten binnen? Dit zijn allemaal zaken die je jezelf nog 100 keer gaat afvragen op het moment dat je hier op begint te letten.

Fitness voeding en consequentie gaan hand in hand

Probeer zeker consequent te zijn in het consumeren van je voeding, maar zorg dat het geen negatieve invloed gaat hebben op je dagelijkse leven. Wanneer bijvoorbeeld de hoeveelheid fitness voeding die je elke dag consumeert simpelweg te veel voor je is, zal je merken dat dit averechts gaat werken. De kans is groot dat je door je misselijkheid stopt met consequent zijn en voordat je het weet let je al twee weken nauwelijks meer op je voeding.

Of als je te snel te veel wilt afvallen en aanzienlijk minder gaat eten, kan ook dit averechts gaan werken. De kans op vreetbuien neemt toe en je humor zal verslechteren. Nu kan dit altijd gebeuren als je gaat cutten, maar het is zowel gezonder als meer dragelijk als je dit geleidelijk aan doet. Zo kan je lichaam geleidelijk wennen om dagelijks net onder de behoefte te consumeren.

Fitness voeding voor spieropbouw

De juiste fitness voeding is essentieel als je doel spieropbouw is. Verkijk je er trouwens niet op, spieropbouw is niet alleen belangrijk voor bodybuilders. Ook voor bijvoorbeeld duursporters is het essentieel om voldoende eiwitten te consumeren voor het opbouwen van hun spieren. Hoe beter de spieren worden voorzien van bouwstenen, hoe beter ze kunnen herstellen. Fitness voeding is dus zonder twijfel minstens net zo belangrijk als het trainen zelf als het spieropbouw aan komt. Benieuwd wat je allemaal kunt eten voor spieropbouw? Lees dan snel verder.

Kies de juiste fitness voeding

Je dient natuurlijk een keuze te maken in de voeding die je dagelijks consumeert. Wanneer je wilt dat je inspanning ook beloond worden en je lichaam de juiste bouwstenen krijgt, zal je de juiste keuzes moeten maken als het op fitness voeding aankomt. Je zult van een goede balans moeten vinden tussen de macronutriënten en dat kan soms nog wel eens anders uitvallen dan wat je gedacht had.

Eiwitten

Zoals inmiddels wel bekend is, is eiwit ongekend belangrijk voor de spieropbouw en het herstel van lichamelijke inspanning. Verschillende bronnen zeggen verschillende dingen als het op de hoeveelheid eiwit die je moet consumeren aan komt. Wanneer je in de sportschool traint en graag spiermassa wilt opbouwen, zal je toch al snel richting de 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht moeten gaan met je eiwitinname.

Ben je een duursporter, dan heb je natuurlijk niet zoveel nodig als iemand die puur traint voor meer spiermassa of kracht. Echter heb je wel meer eiwit nodig dan een persoon die niet actief sport. Duursporters kunnen mikken op zo’n 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Het is dan belangrijk om genoeg eiwit te consumeren. Het kan dan helpen om specifiek eiwitrijk voedsel te eten, zoals eieren, kipfilet, vlees, vis en zuivel.

Koolhydraten

Koolhydraten hebben, geheel onterecht, een erg slechte naam gekregen. Je zou dik worden van het eten van koolhydraten en zou deze moeten vermijden als je gezond wil leven. Volstrekt onzin natuurlijk, aangezien ze gewoon belangrijke bronnen van energie voor het menselijk lichaam zijn. Langzame koolhydraten leveren langdurige energie, zodat jij gedurende de dag niet in slaap sukkelt. Snelle koolhydraten zorgen er voor dat jij een energie boost krijgt en je training succesvol kunt voortzetten.

Voor langzame koolhydraten kun je kiezen voor bijvoorbeeld rijst, pasta, graanproducten en aardappelen. Heb je snelle koolhydraten nodig? Bijvoorbeeld direct na een training om je energieniveau weer op peil te krijgen. Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld fruit, dextrose, maltodextrine of honing. Ook koolhydraten hebben dus een waardig plekje op je boodschappenlijst met fitness voeding.

Vetten

Niet alleen koolhydraten hebben een slechte naam, ook vetten krijgen het af en toe zwaar te verduren. Er zijn nog steeds enorm veel mensen die denken dat ze van het consumeren van vetten ook zelf meer vet gaan aanmaken. Dat is niet waar. Wanneer we het hebben over veelzijdige fitness voeding, dan kunnen vetten niet ontbreken. Vetten kunnen ook gebruikt worden voor energie, dragen bij aan een gezond testosterongehalte bij mannen en helpen met de opnamen van verschillende vitamines en mineralen. Kortom, vetten mogen niet ontbreken.

Voorbeelden van gezonde bronnen van vetten zijn noten, avocado’s, olijfolie, kokosolie en vette vis.

Voeding blogs

Bovenaan deze pagina vind je uitgebreide voeding blogs die jou gaan helpen met je doelstellingen. Alle blogs beschrijven uiteraard hun eigen onderwerp. Veel onderwerpen zijn veel te complex en uitgebreid om op deze pagina mee te nemen. Daarom raden we je aan om een kijkje te nemen tussen alle fitness blogs. Grote kans dat hier blogs tussen zitten over onderwerpen waar je ook nog meer over wilde leren. Alle voeding blogs hebben uiteraard te maken met fitness voeding en bieden inzichten inzicht in interessante onderwerpen. Op zoek naar een specifiek onderwerp? Gebruik dan de zoekfunctie!

Gezonde voeding recepten

Wil je fitness voeding eten zonder dat het je gaat vervelen. Dan heb je geluk. Op DailyFit vind je veel verschillende gezonde recepten om heerlijke en gezonde fitness voeding op tafel te zetten. Denk hierbij aan een gezond ontbijt, eiwitrijke tussendoortjes, heerlijke lunches en avondeten bomvol goede nutriënten. Als onze gezonde voeding recepten zijn voorzien van een lijst met benodigdheden, duidelijke uitleg en de voedingswaarde. Bekijk hier alle gezonde recepten.