Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
afvallen in een week door een vrouw met een meetlint

Afvallen in een week: wat is wél mogelijk?

Menig persoon wilt graag snel een paar kilo’s afvallen in een week. Het hele internet lijkt er vol mee te staan: manieren waarop jij binnen no-time je droomgewicht bereikt. Een super handig dieet waarmee de overtollige kilo’s wegsmelten en jij heerlijk in je vel zit. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, of is het dat ook? In deze blog wordt duidelijk hoeveel gewicht je écht kunt afvallen in een week, wat te veel is en hoe jij op een gezonde wijze kunt afvallen. Spoiler alert: het is minder dan de mooie verhaaltjes die je online ziet.

Trap niet in de mooie verhaaltjes online!

Het eerste wat je willen meegeven is dat je alsjeblieft niet in de te mooie verhaaltjes online moet trappen. Ze blijken meestal niet alleen te mooi om waar te zijn, ze zijn het ook. Je hebt geen dieet nodig van enkel smoothies of een zogenaamde detox. Je hoeft ook geen koolhydraten te vermijden of andere rare fratsen uit te halen. Laat je hierdoor niet verleiden, het is vaak niet meer dan een marketingtruc om een dieet of afslankschema te verkopen.

Afvallen in een week door middel van zulke zogenaamde wonder diëten kun je maar beter vermijden. Of crashdiëten kunnen helpen met afvallen, waarschijnlijk wel. Is het op een gezonde en verantwoorde wijze, nee. En wat is het nut van een dieet dat je in korte tijd laat afvallen, maar waarbij het gewicht er weer direct aanvliegt zodra je weer normaal gaat eten. Als je verder leest gaan we even kijken naar wat wél mogelijk is. We behandelen verschillende hoeveelheden kilo’s die je zou moeten kunnen afvallen volgens de zogenaamde crash diëten en geven nog tips die echt kunnen helpen bij het afvallen in een week.

Tip

Benieuwd naar de beste sport om af te vallen? Lees dan deze blog: Beste sport om af te vallen.

Hoeveel kilo afvallen is mogelijk?

Allereerst is het niet mogelijk om middels een schema of dieet een vaste hoeveelheid kilo’s af te vallen. Elke mens is geheel anders, met een eigen unieke lichaam en eigen levensstijl. Om te zeggen dat je met een bepaald schema bijvoorbeeld 5 kilo gaat afvallen in een week is gewoon onmogelijk. Daarom is het ook niet aan te raden om een schema aan te schaffen die dit beloofd, het is zonde van je geld. Hier behandelen we even kort de vier meest voorkomende claims die online te zien zijn.

2 kilo afvallen in een week

2 kilo afvallen in een week moet zeker mogelijk zijn. Dit zal voor veel mensen wel echt het absolute maximum zijn om op een verantwoorde wijze te doen. Ga er vanuit dat het voor de meeste mensen rond de 0,5kg tot 2 kilo per week zal zijn wat ze kunnen afvallen zonder ongezonde crashdiëten of andere manieren. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en is het in de regel meestal zo dat hoe hoger je vetpercentage, hoe sneller je zult kunnen afvallen.

3 kilo afvallen in een week

Ook 3 kilo afvallen in een week zal voor sommige mensen mogelijk zijn. Wanneer we het hebben over een verantwoorde en gezonde wijze, dan zal dit waarschijnlijk alleen gelden voor mensen die een te hoog vetpercentage hebben. Als je kampt met (ernstig) overgewicht en dus een te hoog vetpercentage, zal het snel afvallen in een week vlotter gaan dan wanneer je al in de buurt zit van een gezond gewicht.

5 kilo afvallen in een week

Op een verantwoorde wijze 5 kilo afvallen in een week is vrijwel onmogelijk. Wederom willen we hier benadrukken dat er altijd uitzonderingen zijn en dat hoe hoger je vetpercentage al is, hoe dichter je bij die 5 kilo in een week kunt komen. Heb je geen (ernstig) overgewicht en wil je gewoon snel wat afvallen, dan is 5 kilo in een week absoluut te veel. Daarnaast is dit op verantwoorde wijze dan ook echt niet mogelijk. Indien dit je doel is, is het slim dit uit je hoofd te zetten en hier gewoon een langer traject voor uit te trekken.

10 kilo afvallen in een week

10 kilo afvallen in een week zal op een gezonde wijze niet mogelijk zijn. Zelfs wanneer iemand zeer ziek is en nauwelijks kan eten, dan zal 10 kilo afvallen in een week nog te veel zijn. Mensen die kampen met zware obesitas en ineens hun leven drastisch omgooien en er alles aan doen om af te vallen zouden misschien wel eens in de buurt kunnen komen van de 10 kilo, maar dit zijn zéér uitzonderlijke gevallen.

weegschaal met meetlint voor afvallen zonder dieet
Ook interessant: Afvallen zonder dieet: de 14 beste tips

Gezond afvallen in een week

Zoals we al vermeld hebben is het voor veel mensen haalbaar om op verantwoorde wijze 0,5 tot zo’n 2 kilo per week af te vallen. Streven naar veel meer dan dit kan vaker averechts werken, dan dat het daadwerkelijk gaat lukken. Stel je hebt dit doel en doet echt je best, dan zul je het zeer hoge streven alsnog niet halen. Je bent heel goed bezig én ben je gewicht verloren, maar je bent niet tevreden. Terwijl als je streven gewoon een gezond gewichtsverlies was, dan was je nu wel degelijk tevreden én is het gemakkelijker om je gezonde aanpassingen vol te houden.

Wanneer je heel snel afvalt door een crash dieet, detox, of noem maar op, zie je bijna altijd wel dat er een jojo-effect ontstaat. Zodra je stopt met het dieet en weer normaal gaat eten, vliegen de kilo’s er weer aan en ben je weer terug bij af. Door een dieet waarmee jij jezelf de broodnodige nutriënten gaat onthouden om zo snel mogelijk af te vallen is niet gezond en kun je maar beter vermijden.

semaglutide bij afvallen en ernstig overgewicht
Ook interessant: Semaglutide: wondermiddel bij obesitas?

Wél gezond afvallen in een week is zeker mogelijk, maar zal voor de meeste mensen dus niet meerdere kilo’s zijn. Als je dit van tevoren accepteert, zul je merken dat je veel kunt afvallen én dat je verloren gewicht ook echt weg blijft. Lees hier nog verschillende tips die gaan helpen met jouw missie om af te vallen en voordat je het weet ben je een aantal weken verder en is je droomgewicht binnen handbereik.

Tips die wél werken

We kunnen deze blog natuurlijk niet afronden zonder een aantal praktische tips te geven die je gaan helpen met het afvallen. Je zult merken dat als je goed je best doet en realistische doelen stelt voor jezelf, je gewoon elke week een beetje kunt afvallen. Bekijk hier de 5 praktische en simpele tips.

Slaap voldoende

Als je structureel wilt afvallen in een week, is het belangrijk dat je lichaam voldoende tijd krijgt om te rusten. Probeer dus om lekker op tijd naar bed te gaan en zo die 8 uur nachtrust elke nacht weer te halen. Dit kan natuurlijk moeilijk zijn, aangezien niet iedereen zomaar in slaap valt. Toch kun je na een paar nachten al merken dat je in het ritme begint te komen en gemakkelijker in slaap valt.

slaaptekort door een vrouw die aan het studeren is aan haar bureau
Ook interessant: Slaaptekort: symptomen en gevolgen

Ook helpt het om later op de avond blauw licht (van je telefoon en televisie) ter vermijden. Kies er bijvoorbeeld voor om een boek te lezen voordat je gaat slapen. Wil je toch graag tv kijken? Wellicht is een blauw licht filter bril dan een optie. Lees hier de blog met informatie over blauw licht filter brillen en of ze mogelijk een uitkomst kunnen zijn.

Beweeg voldoende

Neem de fiets naar je werk, maak een wandeling in de pauze, neem de trap in plaats van de lift en noem maar op. Er zijn enorm veel momenten op een dag waarop je wat extra kunt bewegen. Soms moet je gewoon een beetje creatief zijn. Al deze extra beweging zorgt ervoor dat je lichaam calorieën gaat verbranden. Hoe meer calorieën je verbrand, hoe eerder je zult afvallen in een week, mits je deze calorieën er niet weer allemaal extra bij eet.

afvallen door wandelen in een weiland in nederland
Ook interessant: Afvallen door wandelen: 6 tips

Minder je suikerinname in dranken

Vervang frisdrank met veel suiker met een gezonder alternatief. Denk hierbij aan water met bijvoorbeeld een stukje citroen of water met een suikervrije siroop. Drink je thee of koffie met suiker? Probeer dit te drinken zonder suiker, of bijvoorbeeld met wat zoetstof. Op deze manier verminder je de calorie inname in drankjes aanzienlijk, wat uiteindelijk sterk zal gaan bijdragen aan je doel in gewicht te verliezen.

Tip

Sommige mensen gaan extra water drinken in de hoop af te vallen, maar kan dit wel? Lees het in deze blog: afvallen door water drinken.

Houd voor een week bij hoeveel je eet

Afvallen in een week is lastig, maar als je het goed doet wel degelijk mogelijk. Download een app op je telefoon waarmee je kunt bijhouden hoeveel je dagelijks consumeert. MyFitnessPal is hier een goed voorbeeld van. Het kan in het begin veel werk zijn om alles bij te houden, maar zo krijg je echt een goed beeld van wat je nu daadwerkelijk consumeert. Zo krijg je goed inzichtelijk welke punten er zijn om winst te behalen.

Je hoeft dit uiteraard niet elke week te doen, maar doe het bijvoorbeeld één week en pas op basis van deze uitkomst je eetpatroon aan. Vervolgens kijk je na een paar weken hoeveel je bent afgevallen en vul je de app weer voor een week in. Zo geef je jezelf de middelen om je eetpatroon aan te passen zonder dat je dit iedere dag maar moet bijhouden.

Eet groente en fruit

Niet alleen zal genoeg groente en fruit ervoor zorgen dat je dagelijks al je vitamines binnen krijgt, het zorgt ook nog eens voor vulling in je maag. Hierdoor blijft er minder ruimte over voor andere voedingsmiddelen die misschien rijker in calorieën zijn. Je kunt proberen om een snack of tussendoortje wat je normaal eet te vervangen met een stuk groente of fruit. Kies gewoon welke groente of fruit jij het lekkerste vindt, zodat het zeker geen straf voor je wordt.

afvallen lukt niet door een persoon die op een witte weegschaal staat
Ook interessant: Afvallen lukt niet? 8 simpele tips

Afvallen in een week: conclusie

De fabels over het verliezen van vele kilo’s per week heb je hopelijk al uit je hoofd gezet. Te snel afvallen is niet gezond en vaak ook niet voor lange duur. Kies ervoor om op gezonde wijze beetje bij beetje af te vallen en zo je gewenste gewicht te bereiken én te behouden. Sneller is niet altijd beter, in ieder geval niet wanneer het op afvallen aankomt.

Veelgestelde vragen over afvallen in een week

Een aantal van de behandelde vragen die tijdens deze blog naar voren zijn gekomen zullen we hier nog even kort en duidelijk beantwoorden.

Hoe 5 kilo afvallen in een week?

In uitzonderlijke gevallen zal het mogelijk zijn om 5 kilo te verliezen in een week, maar voor iemand zonder overgewicht is dit eigenlijk niet te doen. Dit moet dan ook niet je streven zijn, aangezien het op verantwoorde en gezonde wijze vrijwel onmogelijk is.

Hoe kun je 10 kilo afvallen in een week?

10 kilo afvallen in een week zal enkel lukken wanneer je extreem overgewicht hebt en drastische maatregelen neemt om hier verandering in aan te brengen. Heb je gewoon een beetje overgewicht, dan zal 10 kilo in een week nooit lukken. Streef in plaats van daarvan voor een gezonde afname van je gewicht. Rome was ook niet in één dag gebouwd!

Wat kun je maximaal afvallen in een week?

Voor de meeste mensen zal dit rond de 0,5 tot 2 kilo per week zijn. Er zijn uiteraard altijd uitzonderlijke gevallen, maar als je geen extreem overgewicht hebt zal het ergens in die range zijn.

1 reactie op dit artikel

  1. koster.anne@hotmail.com schreef:

    Mijn calorieën tellen helpt altijd wanneer ik voel dat ik een kilo of twee moet verliezen, een week is genoeg.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *