Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
afvallen door zwemmen in een groot zwembad

Afvallen door zwemmen: hoe efficiënt is het?

Zwemmen kan heerlijk ontspannend werken, maar daarnaast ook zeer intensief zijn. Ongeveer één op de vijf mensen in Nederland zwemt minimaal één keer per maand en dat is niet zonder reden. Afvallen door zwemmen is voor menigeen een reden om het zwembad te bezoeken, maar hoe efficiënt is dat nu eigenlijk? In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van zwemmen en kijken we of je ermee kunt afvallen. Een ding kunnen we in ieder geval al verklappen: afvallen door zwemmen is wel degelijk mogelijk. De vraag blijft, in welke mate?

Kun je afvallen door zwemmen?

Ja, je kunt zeker afvallen door zwemmen. Afvallen gebeurt simpel gezegd wanneer je minder calorieën consumeert dan dat je verbrandt. Door regelmatig te gaan zwemmen zul je meer calorieën verbranden en kan dit uiteindelijk bijdragen aan gewichtsverlies. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je door de extra inspanning niet ineens zoveel meer gaat eten dat je deze inspanning teniet doet.

Naast het logische feit dat je door zwemmen calorieën verbrandt en dit kan bijdragen aan gewichtsverlies, zijn er nog een paar studies die we willen aanhalen om dit verhaal te versterken. Onderstaande resultaten laten allemaal zien dat afvallen door zwemmen zeker mogelijk is.

Tip

Als je gaat afvallen is het belangrijk om wel voldoende eiwitten te blijven consumeren. Vind je dit lastig? Dan kun je wellicht een eiwitshake proberen als aanvulling.

Onderzoek onder vrouwen van middelbare leeftijd

Onderzoekers concludeerde in 2015 dat driemaal per week een uur lang zwemmen voor een significante afname in lichaamsvet zorgde bij vrouwen van middelbare leeftijd. Het was weliswaar een klein onderzoek met 24 testpersonen, maar de resultaten zijn zeer positief. De testpersonen die drie keer per week een uur moesten zwemmen voor twaalf weken lang zagen namelijk een afname in o.a. het buikvet.

Tip

Houd je van wandelen en wil je graag afvallen? Lees dan ook zeker onze blog afvallen door wandelen.

Onderzoek onder mensen met het syndroom van Down

Een studie uit 2020 onderzocht 45 jongvolwassenen met het syndroom van Down. Gedurende 36 weken deed een testgroep drie keer per week een zwemtraining van 50 minuten per keer. De onderzoekers concludeerde significante verschillen in lichaamssamenstelling ten opzicht van de andere testgroep, die twee maal per week recreatief hebben gezwommen.

Hoe vaak moet je zwemmen om af te vallen?

Een studie uit 2009 onderzocht 90 mensen om te bepalen welke frequentie van continue inspanning voor het beste resultaat zorgt als het op vetverbranding aankomt. De conclusie? Minimaal vier keer per week voor 30 minuten kwam als beste uit de bus. Gezien de lage intensiteit van zwemmen zal deze inspanning zelf de vetverbranding weinig gestimuleerd hebben, maar de hoeveelheid calorieën die de testpersonen hebben verbrand zullen er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat er een calorietekort is ontstaan.

plaatselijk vet verbranden op de buik
Ook interessant: Plaatselijk vet verbranden, kan dat?

Wil dit nu zeggen dat je vier keer per week een half uurtje moet gaan zwemmen? In principe niet. Afhankelijk van de mogelijkheden bij je zwembad is de kans groot dat je betaald per blok van een uur. Dan is het natuurlijk zonde om hier maar voor de helft gebruik van te maken. Daarnaast is het ook niet voor iedereen haalbaar om vier keer per week te gaan. De beste frequentie is er dus een die voor jou persoonlijk haalbaar is. Probeer te beginnen met bijvoorbeeld twee keer per week. Is dit goed haalbaar? Breid dit dan uit naar drie keer of uiteindelijk zelfs naar meer.

Waarom zijn er mensen die afvallen door zwemmen niet aanraden?

Het lijkt erop dat de meningen verdeeld zijn en er mensen zijn die zwemmen niet zouden aanraden om af te vallen. De reden hiervoor is dat de intensiteit bij zwemmen vaak vrij laag ligt. Het is wel degelijk zwaar om langdurig te zwemmen, maar dit doe je doorgaans op een redelijk laag tempo. Dit zorgt ervoor dat het lang duurt voordat de vetverbranding gestimuleerd wordt. Als je doel puur afvallen is en het je niet uitmaakt welke sport je hiervoor wilt doen, dan kun je mogelijk beter voor een andere sport kiezen. Dit wil dus zeker niet zeggen dat afvallen door zwemmen niet mogelijk is, maar enkel dat het niet de meest efficiënte sport is als afvallen je doel is.

hardlopen door een groep mensen is een van de beste sporten om af te vallen
Ook interessant: Beste sport om af te vallen

Maak een keuze die bij jou past

Is je doel afvallen door zwemmen, simpelweg omdat je zwemmen een prettige sport vindt en je je hier goed bij voelt? Kies dan absoluut voor zwemmen. Op de lange termijn is het veel efficiënter om te kiezen voor een sport die je leuk vindt en je goed kunt volhouden, dan te kiezen voor een sport die meer geschikt zou zijn om af te vallen. Als je elke keer met tegenzin gaat sporten, dan is de kans groot dat je er binnen de kortste keren mee stopt. Afvallen lukt dan helemaal niet meer.

Het is daarom belangrijk een goede afweging te maken voor jezelf. Daarnaast is zwemmen áltijd beter dan niks doen. Combineer je het met een gezond eetpatroon en een calorietekort, dan zul je zonder twijfel afvallen!

Twijfel je nog over je keuze? Lees dan hieronder de voor- en nadelen van afvallen door zwemmen. Je kunt natuurlijk altijd een aantal keer gaan zwemmen om uit te proberen hoe leuk je het vindt. Zo weet je pas echt of het bij je past of niet.

De voordelen van afvallen door zwemmen

Ondanks dat de hoeveelheid mensen die zwemmen langzaam steeds afneemt, blijft het een populaire bezigheid onder mensen die willen sporten. Dit komt omdat zwemmen een aantal voordelen heeft ten opzichte van andere sporten. Lees hier enkele voordelen die je in overweging kunt nemen alvorens je start met afvallen door zwemmen.

Het ontlast de gewrichten

Veel mensen kiezen voor afvallen door zwemmen omdat zwemmen de druk op je gewrichten verminderd. Tijdens normale bewegingen en al helemaal tijdens het sporten krijgen je gewrichten best veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen. Elke stap is een flinke klap voor je knieën. Nu kan het menselijk lichaam veel hebben, maar voor mensen die last hebben van blessures of zwakkere gewrichten is zwemmen een uitkomst. Zo kun je toch heerlijke bewegen, zonder je gewrichten flink te belasten.

weegschaal met meetlint voor afvallen zonder dieet
Ook interessant: Afvallen zonder dieet: de 14 beste tips

Het werkt ontspannend

Tijdens het zwemmen kun je ook even helemaal tot rust komen. Als je bijvoorbeeld kiest om baantjes te trekken in je eentje, heb je die tijd ook helemaal voor jezelf. Je kunt je hoofd even rustig leegmaken en hoeft nergens aan te denken. Dit is mede te danken aan de lagere intensiteit die zwemmen doorgaans heeft. Je gaat als het ware op de automatische piloot en zwemt gewoon rustig door, heerlijk ontspannend.

Zwemmen is leuk

Je hoeft niet enkel baantje te trekken als je wit afvallen door zwemmen. Je kunt namelijk best veel variëren als het op zwemmen aankomt. Je kunt de schoolslag doen, maar ook een borstcrawl of rugcrawl. Daarnaast kun je gewoon baantjes trekken, maar je kunt uiteraard ook andere manieren van zwemmen toepassen. Denk bijvoorbeeld aan een spelvorm of uitdagingen zetten voor jezelf.

Tip

Bekijk en bestel hier sport zwembroeken en sportieve badpakken.

Zwemmen verbrand calorieën

Dit voordeel spreekt natuurlijk voor zich, maar je bent je flink aan het inspannen tijdens het zwemmen, dus zul je calorieën verbranden. Zoals we al eerder in deze blog beschreven kan het daarom bijdragen aan gewichtsverlies, wat afvallen door zwemmen dus mogelijk maakt.

Het is hartstikke gezond

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een baan waarbij ze weinig bewegen, wat onze fysieke gezondheid niet ten goede komt. Met zwemmen gebruik je je gehele lichaam en ben je lekker in beweging. Zeker als je in het dagelijkse leven niet heel actief kunt zijn, is het fijn om even een uur te gaan zwemmen.

Tip

Ook water drinken schijnt in bepaalde mate te kunnen helpen bij afvallen. In de blog afvallen door water drinken lees je meer.

De nadelen van afvallen door zwemmen

Er is (vrijwel) niets in het leven dat alleen maar voordelen heeft en ook afvallen door zwemmen moet eraan geloven: de nadelen. Hier beschrijven we een aantal nadelen die zwemmen met zich mee kan brengen als je het doel gewichtsverlies is.

Niet optimaal voor vetverbranding

Omdat je met zwemmen met een relatief gezien lage intensiteit aan het bewegen bent duurt het wat langer voordat je vetverbranding op gang komt. Naarmate dat je vaker zwemt, zul je merken dat je steeds sneller en langer door kunt gaan. Door deze toename in intensiteit zal dan de vetverbranding ook eerder gestimuleerd worden. In het begin kan dit dus misschien wat tegenvallen, maar laat dat zeker geen factor zijn die je tegenhoudt om te beginnen met afvallen door zwemmen!

persoon met grijze broek en zwarte sokken die graag wilt afvallen zonder sporten op een weegschaal
Ook interessant: Afvallen zonder sporten met deze 8 tips

Abonnement bij het zwembad is vrij duur

De abonnementen bij menig zwembad zijn duurder dan bijvoorbeeld een vergelijkbaar sportschoolabonnement. Als je het daarnaast vergelijkt met bijvoorbeeld hardlopen is het helemaal prijzig. Het is echter niet zo vreemd dat je iets meer betaalt voor een zwembad abonnement, omdat je waarschijnlijk graag in een goed onderhouden en schoon zwembad wilt sporten. Als je budget niet te groot is, kan dit wellicht een probleem zijn. Vraag bij een zwembad in de buurt of er bijvoorbeeld ook opties zijn om in de daluren te zwemmen, mits dat in je wekelijkse planning past natuurlijk.

Conclusie: afvallen door zwemmen kan zeker

Met zwemmen kun je flink wat calorieën verbranden. Dit kan ervoor zorgen dat je, mits je niet extra gaat eten, gewicht gaat verliezen. Ook al zijn er sporten die waarschijnlijk efficiënter zijn als we puur kijken naar gewichtsverlies, als zwemmen goed bij je past moet je het zeker doen. Het is altijd beter om een sport te doen die je wel volhoudt dan een sport waarmee je na een paar weken stopt omdat je het niet leuk vindt. En alles is natuurlijk beter dan niks doen. Dus trek je zwembroek of badpak maar aan en hup, het water in!

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *