Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok

Quadriceps Oefeningen

De quadriceps zorgen voor een groot gedeelte van de massa op de bovenbenen. Daarnaast zijn ze goed zichtbaar wanneer je een korte broek aan hebt of bijvoorbeeld een legging. Goed getrainde quadriceps zijn onmisbaar voor een gebalanceerd fysiek. Daarnaast ziet het er gewoon heel tof uit om flinke quadriceps te hebben. Onder andere om deze redenen doen enorm veel mensen quadriceps oefeningen. Twijfel jij nu nog over welke oefeningen voor je quadriceps je nu moet doen? Lees dan snel verder om hier meer over te weten te komen over of bekijk direct het overzicht met oefeningen op deze pagina. Hier worden alles oefeningen stapsgewijs uitgelegd, zodat jij goed voorbereid de sportschool binnen stapt.

Welke oefeningen voor de quadriceps?

Hoe maak je nu de juiste keuze uit het overzicht met oefeningen? Als je bijvoorbeeld twee keer per week een full body training doet, dan heb je geen ruimte om veel isolatie oefeningen te doen voor de quadriceps. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor back squats. Dit is één van de beste compound oefeningen die je kunt doen in de sportschool. Train je vaker in een week en heb je bijvoorbeeld een hele training die zich richt op de beenspieren, dan kun je bijvoorbeeld oefeningen doen als de leg extension of dumbbell lunges. Er is enorm veel keuze uit oefeningen voor de quadriceps, dus genoeg mogelijkheden om te experimenteren met oefeningen die je wel of niet prettig vindt.

Wat zijn de beste quadriceps oefeningen?

Met regelmaat wordt de vraag gesteld wat de beste quadriceps oefeningen zijn. Als je nu één antwoord had verwacht, dan moeten we je helaas teleurstellen. Het is onmogelijk om zo te bepalen wat de beste quadriceps oefening is. Dit verschilt namelijk per persoon. Niet iedereen vindt bepaalde oefeningen voor de quadriceps net zo fijn en effectief als andere oefeningen. Over het algemeen kunnen we stellen dat een front squat, dumbbell lunges en leg extensions zeer goede quadriceps oefeningen zijn. Dit wel echter niet direct zeggen dat een bulgarian split squat of een goblet squat minder effectief zijn voor de quadriceps. Probeer ze daarom zelf uit en bepaal welke quadriceps oefeningen goed bij jou passen!

Quadriceps oefeningen voor thuis

Wil je liever niet naar een sportschool, maar toch graag oefeningen voor je quadriceps doen? Dan kun je er voor kiezen om een aantal oefeningen thuis uit te voeren. Met een dumbbell set of een barbell kom je al een heel eind, maar zelfs met enkel je lichaamsgewicht kun je verschillende quadriceps oefeningen thuis uitvoeren. Zo kun je bulgarian split squats of walking lunges thuis uitvoeren zonder extra gewicht. Daarnaast is dat natuurlijk ook mogelijk met een reguliere squat, maar je zou hier bijvoorbeeld ook een wall-sit van kunnen maken. Kortom, genoeg mogelijkheden om quadriceps oefeningen thuis te doen. Wil je toch wat weerstand hebben thuis, maar heb je geen dumbbells of een barbell? Dan kun je de oefening bijvoorbeeld ook zwaarder kunnen maken door een zware rugzak om te doen, of door een zwaar object vast te houden tijden de oefening.

Veelgestelde vragen over quadriceps oefeningen

Heb je na het lezen van de informatie over oefeningen voor de quadriceps toch nog vragen? Hier hebben we een aantal van de meest gestelde vragen uitgewerkt. Het kan natuurlijk zijn dat er alsnog onduidelijkheid heerst over bepaalde zaken. Laat ons je vraag weten en wie weet nemen we hem op in dit overzicht. Dat help je niet alleen jezelf, maar ook anderen die dezelfde vraag hebben!

Kun je quadriceps oefeningen combineren met fysiotherapie?

Het is zeker mogelijk om oefeningen voor de quadriceps te combineren met fysiotherapie. Wel is het hierbij belangrijk dat je de oefeningen op aanraden van je fysiotherapeut uitvoert. Het is dan ook niet aan te raden om zomaar oefeningen te gaan doen, terwijl je therapeut niet expliciet vermeld heeft dat je deze mag doen. Twijfel je of je quadriceps oefeningen mag uitvoeren? Neem dan contact op met je fysiotherapeut en vraag het gewoon. Simpel toch.

Zijn quadriceps oefeningen geschikt voor ouderen?

Quadriceps oefeningen zijn zeker geschikt voor ouderen. Ouderen kunnen enorm veel baat hebben bij het doen van oefeningen voor de quadriceps en andere spieren. Wanneer we ouder worden, kunnen we ons lichaam sterk en fit houden door het uitvoeren van fitness oefeningen. Op een latere leeftijd is het menselijk lichaam vaak wel gevoeliger voor blessures. Daarom is het enorm belangrijk de oefeningen op een correcte manier uit te voeren. Laat je daarom dus altijd adviseren door de instructeur in de sportschool of neem contact op met een trainer die met je mee de sportschool in gaat. Op deze manier kunnen er direct aanwijzingen worden gegeven om een oefening beter uit te voeren en eventuele fouten te voorkomen.

Kun je oefeningen voor de quadriceps combineren met hamstring oefeningen?

Het is zeker mogelijk om oefeningen voor de quadriceps te combineren met oefeningen voor de hamstrings. Het is sowieso aan te raden om beide spiergroepen te trainen, maar je kunt ze ook prima tijdens dezelfde training doen. Het is zelfs mogelijk om twee oefeningen tegelijkertijd uit te voeren, wat we ook wel een superset noemen. Hierbij doe je bijvoorbeeld één setje leg extensions en daarna één setje hamstring curls. Dit herhaal je vervolgens tot je het beoogde aantal setjes hebt gehaald. Op deze manier combineer je een quadriceps oefening dus met een hamstrings oefening.