Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok

Kuiten Oefeningen

De kuitspieren zijn een spiergroep waar veel mensen al snel ontevreden over zijn. Het lijkt alsof je ofwel grote kuitspieren hebt zonder te trainen, of je hebt geen goed ontwikkelde kuiten en dit zal ook zo blijven, ongeacht hoe veel je deze traint. Dit is natuurlijk niet echt zo, maar toch wordt het trainen van de kuiten vaak als een noodzakelijk kwaad gezien. Kuitspieren hebben mogelijk wat meer stimulatie nodig dan andere spiergroepen om resultaat te zien, maar het is wel degelijk mogelijk om hier resultaat mee te behalen. Bekijk de oefeningen voor de kuiten in het overzicht en ontdek zelf welke oefening bij je past. Elke kuiten oefening heeft een uitgebreide stapsgewijze uitleg, zodat je meteen aan de slag kunt!

Oefeningen
Type
Gewichtstype
Moeilijkheid

Blogs over het trainen van de kuiten

Hoe kies je de juiste oefeningen voor de kuiten?

Twijfel je over welke kuit oefening je op een correcte manier kunt uitvoeren? Wees niet bang, vrijwel alle kuiten oefeningen kunnen door zowel beginners als ervaren sporters worden uitgevoerd. De oefeningen voor je kuiten zijn ook niet ingewikkeld, waardoor er minder vormfouten kunnen ontstaan dan bij bijvoorbeeld een squat.

Onze kuitspieren worden dagelijks flink gebruikt en zijn dan ook best wat weerstand gewend. Schroom dan ook niet om ze eens goed aan te pakken tijdens je trainingen en ook om te variëren in welke oefeningen je doet. Als je overigens twijfelt tussen een zittende of een staande kuit oefening voor je kuiten, lees dan snel verder. Hier beneden leggen we uit wat de beste oefeningen zijn voor je kuitspieren en, spoiler alert, er zit een groot verschil tussen de staande en zittende kuiten oefeningen.

Wat zijn de beste kuiten oefeningen?

De kuitspieren bestaan in principe uit twee delen, namelijk de musculus gastrocnemius en de musculus soleus. Het grote verschil hierin, is dat de musculus gastrocnemius veruit de grootste van de twee is en verantwoordelijk is voor vrijwel alle massa op je kuiten. Wat heeft dit te maken met de beste oefeningen voor de kuiten? Nou, de zittende kuiten oefeningen stimuleren voor het grootste gedeelte de musculus soleus en een stuk minder de musculus gastrocnemius.

De staande kuiten oefeningen daarentegen stimuleren de musculus gastrocnemius veel efficiënter dan zittende oefeningen. Dus als je meer massa op je kuiten wilt, dan heb je er dus baat bij om wat vaker te kiezen voor een staande calf raise in plaats van een zittende.

Kuiten oefeningen thuis doen

Het doen van kuiten oefeningen kan prima vanuit huis. Zowel de staande calf raises als de donkey raises zijn oefeningen die je prima in je eigen vertrouwde omgeving kunt doen. Het enige nadeel is dat je hier moeilijker extra weerstand aan kunt toevoegen, wat makkelijker is als je in een sportschool zou trainen. Toch zou je dit kunnen oplossen door bijvoorbeeld een zwaar object vast te houden of door een zware rugzak om te doen en dan je calf raises te doen.

Daarnaast heeft wandelen en dan met name bergop wandelen ook al een positief effect op de kuitspieren en zelfs fietsen kan bijdragen aan sterkere en meer gespierdere kuiten. Wil je wat meer cardio doen? Ga dan met de fiets naar het werk (mits de afstand dit toelaat) en werk aan je uithoudingsvermogen en kuitspieren tegelijkertijd. Een echte win-win dus!

Kuiten oefeningen voor hardlopen

Tijdens het hardlopen worden je kuiten al flink gebruikt, maar het kan natuurlijk alsnog zijn dat je de kuitspieren wat extra stimulatie wilt geven. Gezien het belangrijk is dat je kuiten bestand zijn tegen de lange stukken die je gaat hardlopen, is het belangrijk om ze hier ook voor klaar te stomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in de sportschool op een loopband te gaan staan en deze op een incline te zetten. Op deze manier worden je kuiten flink aan het werk gezet en ben je tevens aan het trainen voor het hardlopen zelf. Het is dus zeker mogelijk om de kuiten te trainen voor hardlopen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een kuit oefening, zoals een staande calf raise, om je kuiten te trainen voor het hardlopen. Gezien het uithoudingsvermogen van de kuitspieren in dit geval belangrijker is dan de kracht voor slechts een aantal herhalingen, zul je er baat bij hebben om veel herhalingen te doen per set. Zo kun je bijvoorbeeld 15 herhalingen per setje calf raises doen.

Veelgestelde vragen over oefeningen voor de kuiten

Heb je na het lezen van de informatie over kuiten oefeningen nog steeds één of meerdere vragen? We hebben hier een aantal veelgestelde vragen over oefeningen voor de kuiten uitgewerkt. Mochten er alsnog vragen zijn, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wellicht voegen we je vraag toe aan dit overzicht en help je daarmee niet alleen jezelf, maar misschien ook andere mensen die dezelfde vraag hadden.

Kuiten trainen op de leg press, kan dat?

Jazeker, het is mogelijk om de kuiten te trainen op de leg press. Het is hierbij belangrijk dat je je voeten met je tenen op het plateau zet waar je normaal je gehele voet op zet. Je hakken mogen er dus onder hangen. Op deze manier kun je je kuiten ook verder terug laten zakken dan wanneer je hakken plat op het plateau terecht zouden komen. Probeer een zo volledig mogelijke beweging te maken met kuiten en herhaal dit zo vaak als je de beweging wilt doen. Zo kun je dus vrij eenvoudig je kuiten trainen op de leg press.

Waarom oefeningen voor de kuiten?

Sommige mensen vinden het doen van oefeningen voor de kuiten onnodig en vragen zich dan ook af: waarom zou je kuiten trainen? Het trainen van de kuiten zorgt ervoor dat deze spiergroep sterker wordt, wat positief kan bijdragen bij het doen van oefeningen zoals de deadlift en de squat.

Daarnaast zijn de kuiten voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de explosiviteit als we bijvoorbeeld willen springen en sprinten. Je kuiten gebruik je dag in en dag uit, dus het kan nooit kwaad om deze te versterken. Daarnaast ziet het er ook nog eens erg tof uit als je goed ontwikkelde kuiten hebt. Kortom, redenen genoeg om je kuiten te trainen.

Kuiten trainen zonder gewichten?

Ja, het is mogelijk om je kuiten te trainen zonder gewichten. Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig een standing calf raise of seated calf raise doen zonder dat je hier extra weerstand bij nodig hebt. Sterker nog, zelfs mensen die met regelmaat kuiten oefeningen doen zullen alsnog hun kuiten kunnen trainen zonder gewichten. Als je de beweging zeer gecontroleerd uitvoert, dan gaan je het vanzelf flink voelen in de kuitspieren.

Hoe vaak moet je oefeningen voor de kuiten doen?

Er is geen vast aantal trainingen dat je per week nodig hebt om resultaat te zien in je kuiten. De kuitspieren krijgen dagelijks al veel te verduren, aangezien we ze elke dag flink aan het werk zetten. Om deze reden kan de spiergroep best veel verduren en hebben ze dan ook veel stimulatie nodig om te groeien. Daarom zul je met één keer per week weinig zoden aan de dijk zetten. Je mag daarom gerust meerdere keren per week kuiten oefeningen doen en ben niet bang om een extra setje er achteraan te plakken. Zet die kuitspieren maar eens flink aan het werk als je ze wilt laten groeien.