Ongetwijfeld dat er een moment is geweest in je leven dat je op de weegschaal ging staan en niet blij was met je gewicht. Of je nu wilde afvallen of aankomen, je gewicht was niet zoals het graag het gewild. Maar waarom eigenlijk? Misschien had je juist een gezond gewicht, maar staarde je je blind op een bepaald doelgewicht. In dit artikel behandelen we wat nu echt een gezond gewicht is. We kijken naar relevante factoren die van invloed zijn op je gewicht en behandelen wat je kunt doen om een gezond gewicht vast te houden.
Het belang van een gezond gewicht
Een gezond gewicht heeft tal van voordelen, wat het des te interessanter maakt om het te bereiken. Zo kan het ervoor zorgen dat jij fitter bent en lekkerder in je vel zit. Daarnaast kan dit onder andere een positief effect hebben op je bloedsomloop, bijdragen aan een betere nachtrust en zorgen voor minder druk op je gewrichten. Ook vermindert het hebben van een gezond gewicht de kans op allerlei ziektes en aandoeningen, zeker naarmate je ouder wordt.
Al met al is het een wijs besluit om te streven naar een gewicht dat past bij jouw lichaam. De grote vraag die nu zal opspelen is hoe je bepaalt wat een optimaal gewicht zal zijn voor jou. Onderstaand werken we de verschillende factoren uit die invloed hebben. Daarna geven we uitleg over hoe jij kunt berekenen of jouw gewicht gezond is en of je bijvoorbeeld zou moeten aankomen of afvallen voor een gezond(er) gewicht.
Welke factoren spelen mee?
Zoals genoemd zijn er een aantal factoren die meewegen wat voor gewicht ideaal is voor jou. Onderstaand noemen we beknopt de 4 belangrijkste factoren die invloed hebben op welk gewicht voor jou het meest gezond is.
Geslacht
Je geslacht speelt een zeer grote rol wanneer we kijken naar een optimaal gewicht. Mannen en vrouwen hebben van nature andere verhoudingen, waardoor ze bijvoorbeeld met dezelfde lengte alsnog een verschillend ideaal gewicht zullen hebben.
Lengte
Uiteraard is ook je lengte belangrijk om te bepalen wat een gezond gewicht voor je is. Iemand die 1,90m is zal natuurlijk een stuk meer mogen wegen dan iemand van 1,70m. Houd er dus ook rekening mee dat je lengte erg belangrijk is.
Leeftijd
Ook leeftijd speelt een grote rol bij het bepalen van een gezond gewicht. Naarmate dat ze ouder worden, merken veel mensen dat ze gemakkelijker gewicht aankomen.
Lichaamssamenstelling
Geen lichaam is hetzelfde en ook dit weegt zwaar al we kijken naar gewicht. Een man van 1,80m en 80kg met een vetpercentage van 25% zal naar alle waarschijnlijkheid minder gezond zijn dan een man met dezelfde statistieken en een vetpercentage van 10%. Nu wil dit natuurlijk niet direct zeggen dat het voor de persoon met een hoger vetpercentage geen gezond gewicht zou zijn, maar het laat wel zien dat lichaamssamenstelling voor grote verschillen kan zorgen.
Gezond gewicht berekenen
Nu we weten welke factoren een rol spelen, kunnen we gaan bepalen hoe je een gezond gewicht kunt berekenen. Tot op heden is de BMI test de meest bekende en internationaal erkende methode om dit te doen. Op basis van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht wordt bepaald of je een gezond gewicht hebt. In sommige gevallen dien je ook nog je middelomtrek te meten voor een meer accuraat resultaat.
Het grote nadeel van de BMI test is dat er geen rekening wordt gehouden met je lichaamssamenstelling. Zo kun je vrijwel identieke BMI statistieken hebben als een ander persoon, maar toch een veel lager vetpercentage hebben. Je middelomtrek zorgt daarom voor een iets beter beeld bij de vraag of je een gezond gewicht hebt.
Gezond gewicht volwassen man en vrouw
In onderstaande tabel vind je de BMI waardes en wat ze betekenen voor volwassen mannen en vrouwen. Deze waardes geven dus een indicatie of je een gezond gewicht hebt of niet. Zoals al eerder genoemd wordt er dus geen rekening gehouden met je lichaamssamenstelling.
BMI waarde | Betekenis |
---|---|
< 18,5 | Ondergewicht |
18,5 – 24,9 | Gezond |
25 – 29,9 | Overgewicht |
30 – 34,9 | Obesitas |
35 | Extreme obesitas |
Val je in de categorie van een BMI van 30 of hoger? Dan heb je een verhoogde kans op o.a. hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Bij een BMI lager dan 18,5 ben je te licht en sneller vatbaar voor ziektes. Val je in één van deze categorieën? Dan is het in veel gevallen aan te raden hier iets aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld zelf aan de slag gaan door bijvoorbeeld te beginnen met afvallen. Lukt dit niet? Dan kun je ook hulp van een specialist inschakelen. Deze kan je meer vertellen over jouw specifieke situatie, of het nodig is hier verandering in aan te brengen en ook hoe je dit kunt doen.
Mijn BMI is te hoog, wat nu?
Veel mensen kampen helaas met een te hoge BMI. Zoals je net hebt gelezen kan dit dus nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt hier verandering in aanbrengen door gewicht te verliezen. Nu is dit natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar met de juiste kennis lukt het vrijwel iedereen om af te vallen. Wil je graag niet te veel aan je voeding veranderen? Met enkele handige tips en wijzigingen in je levensstijl kun je zelfs afvallen zonder dieet. Als je al een tijdje probeert af te vallen, maar zonder succes, probeer dan eens deze 8 simpele tips als afvallen niet lukt.
Hoe blijf je op een gezond gewicht?
Je hebt een BMI van tussen de 18,5 en 24,9 en dit wil je op een gezonde manier zo vasthouden. In principe hoef je dan weinig te veranderen, omdat je al op een gezond gewicht zit. Maar merk je dat je BMI bijvoorbeeld langzaam toeneemt, dan is het aan te raden om een aantal kleine veranderingen door te voeren, zodat je op een gezond gewicht blijft. Bekijk hieronder onze tips om een gezond gewicht te bereiken en vast te houden.
Beweeg voldoende
Voldoende beweging behoort tot één van de meest gezonde dingen die je kunt doen om je lichaam fit en vitaal te houden. Daarnaast verbrand je er ook nog calorieën mee, zodat je op je gewenste gewicht kunt blijven. Ga bijvoorbeeld wandelen in je pauze, neem de fiets naar je werk of neem de trap in plaats van de lift. Zo zijn er nog tal van andere kleine aanpassingen die je in je dagelijkse leven kunt doorvoeren om voldoende te bewegen.
Slaap voldoende
Een slaaptekort is funest en kan je lichaam flink ontregelen, inclusief je hormoonhuishouding. Dit kan weer een negatieve impact hebben op je stofwisseling en je gewicht. Het is dus belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te rusten en te herstellen. Wanneer je zorgt voor voldoende kwalitatieve slaap kan je lichaam weer op krachten komen om de dag vol energie te beginnen.
Streef er dan ook naar om elke nacht tussen de 7 en 9 uur slaap te halen. Bij voorkeur ook met voldoende diepe slaap. Je kunt dit meten met activity trackers of een sporthorloge. Het kan hierbij helpen om een goede slaaphouding aan te nemen. Genoeg nachtrust is dus belangrijk voor een sterk lichaam en kan bijdragen aan een gezond gewicht.
Eet gevarieerd
Gevarieerde voeding kan wonderen doen voor je lichaam. Kies dagelijks voor veel groente en fruit en vermijd veel bewerkt voedsel en frisdranken. Zo kun je erop letten om niet teveel suiker, zout en verzadigde vetten te consumeren. Dergelijke producten bevatten doorgaans namelijk veel calorieën. Als je dagelijks teveel calorieën binnenkrijgt, zul je een toename merken in je gewicht. Zorg dus dat je ongezonde producten vermijd en zoveel mogelijk voedzame producten gebruikt. Het opstellen van een gezond boodschappenlijstje kan hier bij helpen.
Drink genoeg water
Dat water drinken goed voor je is, weten we inmiddels wel. Het draagt tevens bij aan het behouden van een gezond gewicht. Door jezelf van genoeg vocht te voorzien, kan je lichaam alle afvalstoffen goed afvoeren en zo optimaal presteren. Daarnaast kan het drinken van voldoende water bijdragen aan een voller gevoel, waardoor je (onbewust) minder calorieën consumeert. Hierdoor kun je mogelijk zelfs afvallen door water te drinken.
Conclusie
Een gezond gewicht is voor iedereen anders. Allerlei factoren wegen mee in het bepalen van een gewicht dat goed bij iemand past. Dit zijn dus de volgende: geslacht, lengte, leeftijd en lichaamssamenstelling. Met deze gegevens kun je vervolgens je BMI uitrekenen. Hiermee krijg je een indicatie of je een gezond gewicht hebt of juist niet. Houd er vooral rekening mee dat het een indicatie is en het alsnog voor elke persoon verschillend is.
Wanneer je BMI echt te hoog is, zal het beter zijn voor je gezondheid om hier iets aan te doen. Met de tips uit deze en andere blogs op onze website kun jij ervoor zorgen dat je een voor jou perfect gewicht behaald.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.