Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
hoeveel groente per dag

Hoeveel groente per dag is genoeg?

Dat groente gezond is weten we allemaal. Maar hoeveel groente per dag is voldoende? En hoe zorg je ervoor dat je elke dag ook echt genoeg groente eet. Dit is voor mensen nog een onduidelijk onderwerp. In deze blog leggen we uit hoe jij ervoor kan zorgen om elke dag voldoende groente te eten. Zo voorkom je dat je toch stiekem je groenten laat staan en kiest voor een ongezond tussendoortje. Lees daarom rustig verder en krijg antwoord op onder andere de vraag: “hoeveel groente per dag moet ik eten?”

Waarom is groente zo gezond?

Groente zijn enorm gezond en belangrijk in een veelzijdig voedingspatroon. Het consumeren van voldoende groente heeft meermaals aangetoond positieve effecten te hebben op onze gezondheid. Enkele voordelen van het voldoende consumeren van genoeg groente zijn:

  • De meeste groenten bevatten erg weinig calorieën
  • Vrij veel groentesoorten zijn rijk aan water, wat meetelt in je dagelijkse waterconsumptie
  • De meeste groenten bevatten weinig tot geen vet
  • Groente bevat vaak erg weinig suiker
  • Doordat ze vaak rijk aan vezels zijn, zijn ze onder andere goed voor de stoelgang
  • Veel groentesoorten zijn rijk aan antioxidanten
  • Dagelijks voldoende groente eten kan de kans op overgewicht en obesitas verlagen
  • Het eten van voldoende groente kan helpen bij een hoge bloeddruk
  • Groente consumeren draagt bij aan een verkleinde kans op hart- en vaatziekten
  • Het kan beschermen tegen verschillende soorten kanker

En zo zijn er nog tal van voordelen die gelinkt kunnen worden aan allerlei soorten groenten. Elke dag voldoende groente eten kan dus enorm belangrijk zijn voor je gezondheid en bijdragen aan een gezond gewicht. Gelukkig valt hier weinig over te speculeren, aangezien er tal van studies zijn geweest die keer op keer aantonen dat groentes enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Maar, hoeveel groente per dag je dan moet eten blijft nog steeds de vraag. Elk land hanteert zijn eigen standaard en verrassend genoeg zijn hier best wat verschillen in te ontdekken. Dit lees je in de volgende alinea.

vezelrijke voeding in een kommetje
Ook interessant: Vezelrijke voeding: lijst met voedingsmiddelen

Hoeveel gram groente per dag is voldoende?

Mensen in Nederland krijgen het advies om elke dag 250 gram groente (en twee stuks fruit) te eten. De Gezondheidsraad in België geeft iets hogere waardes aan, namelijk minimaal 300 gram groente per dag. In principe zou dat prima haalbaar moeten zijn, maar de praktijk laat zien dat dit toch tegenvalt. Helemaal als je nagaat dat 250 gram groente per dag eigenlijk nog best weinig is. Het advies in Nederland en België lijkt dan ook enigszins ouderwets.

Een uitgebreide meta-analyse uit 2017 laat namelijk zien dat 250 gram groenten per dag best laag is. Tenminste, als we dit vergelijken met de gezondheidsvoordelen die het heeft om dagelijks meer groente te consumeren. Dus, hoeveel groente per dag is nu echt het meest gezond?

De meta-analyse die maar liefst 95 studies analyseerde concludeerde het volgende: ongeveer 800 gram groente en fruit per dag werd nog gelinkt aan toenemende gezondheidsvoordelen. Dit is dus groente en fruit gecombineerd.

Dit komt dus neer op ongeveer de dubbele hoeveelheid van wat de Nederlandse overheid aanbeveelt. En dan te bedenken dat de meeste mensen de door de overheid vastgestelde hoeveelheden dus niet eens halen. Heel jammer natuurlijk, want het eten van groenten hoeft echt niet vies of vervelend te zijn.

Hoeveel gram groente per dag is te veel?

Hoeveel groente per dag nu echt te veel is niet helemaal duidelijk. Wat we dus wel met vrij hoge zekerheid kunnen zeggen is dat 800 gram groente en fruit per dag nog steeds veel gezondheidsvoordelen met zich meeneemt. De kans dat iemand structureel elke dag meer dan 800 gram groente en fruit eet is niet heel groot, aangezien veel mensen de huidige minimale hoeveelheid van 250 gram groenten al niet halen.

Van elk product dat je kunt eten is er wel een bepaalde hoeveelheid die je als te veel kunt bestempelen. Hoeveel dit precies is met groenten is dus niet duidelijk, maar de kans dat je een dergelijke grens haalt zal erg klein zijn.

water uit een kraan om aan te duiden hoe veel liter water per dag gezond is
Ook interessant: Hoeveel water per dag is gezond?

Gekookte of rauwe groente?

De hoeveelheid van 250 gram groente per dag heeft betrekking op bereide groente. Dit zal voor komkommer of snacktomaatjes weinig uitmaken, want die eet je meestal rauw. De hoeveelheid gram die het rauw is, is ook de hoeveelheid die je eet.

Echter voor groentes als spinazie of andijvie maakt dit juist weer heel veel uit. Deze groente slinken dus enorm veel zodra je deze in de pan gooit. Wat eerst bijvoorbeeld 100 gram spinazie was, is na bereiden waarschijnlijk nog maar zo’n 50 gram. Je eet dus maar 50 gram spinazie en geen 100 gram. Let er dus goed op dat je rekent met de hoeveelheid bereide groente en dus niet met de hoeveelheid van de groente als het nog onbereid is.

Tips om voldoende groente te eten

Nu je dus weet hoeveel groente per dag gezond voor je is, willen we je als laatste nog een aantal handige tips meegeven om dagelijks meer groente te consumeren. Zo kun je stapje voor stapje dagelijks meer groente eten. Je hoeft echt niet meteen een volledige ommekeer te maken en veel meer groente te eten dan je nu doet. Begin gewoon met één nieuwe handeling en zorg dat het een gewoonte wordt. Zo zul je merken dat je op termijn best veel handige manieren om meer groente te eten tot gewoontes kunt maken.

Kies groenten die je gemakkelijk rauw kunt eten

Het bereiden van groenten kan ze ervoor zorgen dat ze nog lekkerder worden, maar dit kost wel veel tijd. Groentes als worteltjes, snack- of cherrytomaten, komkommer en zelfs paprika’s zijn heerlijk om gewoon rauw te eten. Zo hoef je niet te veel werk te besteden aan het bereiden van je groenten, maar kun je gewoon meteen beginnen met eten.

Koop voorgesneden groenten

Om het jezelf een stuk gemakkelijker te maken kun je kiezen voor voorgesneden groenten. Deze vind je zowel in het koelvak als in de diepvries in je supermarkt. Dit bespaart flink veel tijd, waardoor het al meteen een stuk gemakkelijker wordt om meer groentes te eten.

Stel heeft een gezonde boodschappenlijst en koopt appels
Ook interessant: Gezonde boodschappenlijst: hoe stel je die samen?

Maak een lekkere smoothie van groenten

Gooi een aantal groentesoorten in je blender en meng ze tot een lekkere frisse smoothie. Zo krijg je vrij eenvoudig meer groente binnen en heb je ook nog eens een heerlijk fris drankje waar je rustig van kunt genieten.

Vervang zoete snacks door groenten

Deze tip sluit goed aan bij de tip om rauwe groenten te kopen. De rauwe groenten zijn namelijk zeer geschikt als gezonde snack. Neem ze bijvoorbeeld mee in een bakje en je hebt op elk gewenst moment een gezonde snack bij de hand.

Maak een rijkelijk gevulde groentesoep

Dit vergt wel wat werk, maar je natuurlijk meerdere porties maken en deze zelfs invriezen. Tegenwoordig zijn er in de supermarkt kant-en-klare pakketten te koop met alle losse ingrediënten om een lekkere verse groentesoep te maken. Het enige wat je nog hoeft te doen is de groenten te snijden en vervolgens de soep te bereiden. Een grote kom van deze soep kan al vaak 200 gram groenten bevatten, dus dan ben je al erg goed op weg naar die 800 gram groente en fruit in totaal.

is erwtensoep gezond
Ook interessant: Is erwtensoep gezond?

Conclusie: wat is de ideale hoeveelheid groente per dag?

Hoeveel groente je per dag moet eten kan dus zomaar eens 800 gram zijn (gecombineerd met fruit). De Nederlandse overheid adviseert 250 gram groente per dag in België adviseren ze 300 gram. Dit is hoe dan ook een mooi eerste streven als je dit op dit moment nog niet haalt. Volg de tips in deze blog om ervoor te zorgen dat jij dit minimum haalt. Wil je echt het gezonde pad op, dan eet je er gewoon nog wat meer. De kans dat je teveel groente per dag eet is zeer klein, dus daar hoef je je weinig zorgen over te maken.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *