Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok

Onderarmen Oefeningen

Je onderarmen zijn vrijwel de gehele zomer zichtbaar in T-shirts, hemdjes en noem maar op. Vaak zie je bij mensen die veel fysiek werk moeten dan, dat ze goed ontwikkelde onderarmen hebben. Dit omdat de spieren in de onderarmen hard moeten werken als je bijvoorbeeld in de bouw of op een boerderij werkt. Door het doen van onderarmen oefeningen in de sportschool kun jij er ook voor zorgen dat je onderarmen in grootte gaan toenemen. Daarnaast zal je knijpkracht van je handen toenemen, wat ook handig is voor veel andere oefeningen. Benieuwd welke onderarmen oefeningen er allemaal zijn? Bekijk de oefeningen in het overzicht en je vindt bij elke oefening een stapsgewijze uitleg.

Oefeningen
Type
Gewichtstype
Moeilijkheid

Blogs over het trainen van de onderarmen

Hoe kies je de juiste oefeningen voor je onderarmen?

Hoe maak je nu de keuze uit de verschillende onderarmen oefeningen? DailyFit zorgt ervoor dat duidelijk wordt gemaakt hoe je een oefening uitvoert, maar je dient natuurlijk ook nog te kiezen welke oefeningen je gaat doen. Eigenlijk kun je er maar op één manier achter komen en dat is door de verschillende oefeningen voor de onderarmen gewoon uit te proberen. Dit hoeft natuurlijk echt niet allemaal in één keer, maar je kunt na een aantal weken wisselen van oefening voor je onderarmen. Zo kun je verschillende oefeningen voor bijvoorbeeld zes of acht weken uitproberen en dan kun je écht goed beoordelen of het de juiste oefening voor jou is.

Wat zijn de beste onderarmen oefeningen?

Het is erg lastig om te bepalen wat de beste oefening is voor de onderarmen. Wel kan gekeken worden naar de meest populaire onderarmen oefeningen en waarom deze dan zo populair zijn. De reverse grip curl is één van de meest bekende oefening voor de onderarmen op dit moment. Je kunt deze oefening op verschillende manier uitvoeren, namelijk:

 • Reverse grip barbell curl
 • Reverse grip barbell preacher curl
 • Dumbbell curl met reverse grip
 • Reverse grip dumbbell preacher curl
 • Reverse grip cable curl

In principe is het bij elke variant dezelfde beweging, maar dan net op een andere manier of met een andere weerstand. Door het effect op de kracht in de onderarmen en de enorme veelzijdigheid in varianten kan de reverse grip curl wel tot één van de beste onderarm oefeningen worden genoemd.

Ook de wrist curl is een goede kanshebber voor beste oefening voor de onderarmen. Deze oefening richt zich op een ander gedeelte van de onderarm, waardoor deze oefening perfect is voor mensen die graag wat meer massa op hun onderarmen willen. Ook de wrist curl is op verschillende manieren uit te voeren, zoals:

 • Seated barbell wrist curl
 • Standing barbell wrist curl
 • Seated dumbbell wrist curl
 • Behind the back barbell wrist curl

Onderarmen trainen met Fat Gripz

Een van de meest gebruikte fitness accessoires zijn sports grips. Deze grips zijn eenvoudig aan te brengen op vrijwel ieder handvat; dumbbells, barbells en apparaten. Door de extra dikte die deze grips toevoegen, moeten je onderarmen harder werken om een stevige grip te behouden. Hierdoor kun je de spieren in je onderarm met vrijwel iedere oefening extra stimuleren. Door sports grips toe te voegen aan je vaste oefeningen kun je zo het trainen van je onderarmen combineren met je reguliere trainingsschema. Houd er wel rekening mee dat dit niet te veel ten koste gaat van je oefeningen. Het kan namelijk zo zijn dat je door de sports grips minder gewicht kunt tillen. Moet je te veel gewicht inleveren? Laat de sports grips dan achterwege voor die oefening.

Onderarmen oefeningen thuis doen

Uiteraard is het ook mogelijk om oefeningen voor de onderarmen vanuit huis te doen. Je zult waarschijnlijk wel wat fitnessartikelen aan moeten schaffen, zoals een setje dumbbells, een barbell of een wrist roller, maar de mogelijkheden om hiermee thuis te trainen zijn vrijwel eindeloos. Mocht je echt geen spullen willen kopen voor thuis, dan kun je bijvoorbeeld wrist curls doen met een volle fles water of reverse grip curls met aan ander zwaar object, zoals bijvoorbeeld een boekentas. Voor maximale effectiviteit en resultaten raden we wel aan om wat gewichten te kopen. Je kunt deze niet alleen gebruiken om je onderarmen thuis te trainen, maar ook om tal van andere spiergroepen te trainen.

Oefeningen onderarmen vrouwen

Ook vrouwen hebben baat bij het doen van oefeningen voor de onderarmen. Het verkrijgen van meer massa op de onderarmen zal wat lastiger gaan dan bij mannen, maar het sterker maken van de onderarmen is zeker handig voor de rest van de training. Door als vrouw oefeningen voor de onderarmen te doen, zul je merken dat andere oefeningen, zoals bijvoorbeeld biceps curl, pulldowns of deadlifts beter gaan. Je gripkracht zal toenemen, wat dus een positief effect zal hebben op andere oefeningen die je doet. Het is dus zeker niet mis om onderarmen oefeningen te doen als vrouw zijnde. Wees dus niet bang dat je te gespierde onderarmen krijgt, want dat zal niet zomaar gebeuren.

Welke onderarmen oefeningen met dumbbells zijn er?

Zoals bekend zijn dumbbells enorm veelzijdig en kan eigenlijk elke spiergroep wel getraind worden met een oefening waarbij één of twee dumbbells gebruikt dienen te worden. Er zijn verschillende onderarmen oefeningen met dumbbells die je kunt doen, zowel thuis als in de sportschool. Hier nogmaals een overzicht van onderarmen oefeningen met dumbbells:

 • Reverse grip dumbbell curl
 • Reverse grip dumbbell preacher curl
 • Seated dumbbell wrist curl
 • Reverse grip dumbbell wrist curl

Veelgestelde vragen over onderarmen oefeningen

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen hebt over oefeningen voor de onderarmen. Hier hebben we een selecte van veelgestelde vragen over onderarmen oefeningen beantwoord, zodat je hopelijk alle informatie hebt waarvoor je deze pagina in eerste instantie bezocht hebt. Heb je alsnog vragen over onderarm oefeningen die hier niet beantwoord worden? Laat het ons weten en wellicht voegen we je vraag toe.

Wat zijn de beste oefeningen voor slappe onderarmen?

De verschillende varianten van de reverse grip curl en de wrist curl zijn erg goed om de onderarmen aan te sterken. Een andere goede oefening voor slappe onderarmen is de farmers walk. Deze oefening zorgt o.a. voor sterkere onderarmen.

Kun je onderarm oefeningen doen zonder gewichten?

Ja, het is mogelijk om onderarm oefeningen te doen zonder gewichten. Dit is echter vrij omslachtig en minder efficient dan wanneer je gewoon een dumbbell of barbell gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld een vol flesje water gebruiken voor een wrist curl, of een gevulde boekentas voor een reverse grip curl.

Hoe krijg ik meer onderarm massa door middel van oefeningen?

Wil je graag meer massa op je onderarmen, dan zul je deze consequent moeten trainen. Kies uit het overzicht van onderarm oefeningen op deze pagina een of meerdere oefeningen uit en zorg dat je deze op een correcte manier uitvoert. Het is belangrijk dat je dit wekelijks blijft doen, om je onderarmen genoeg stimulatie te geven om te groeien.

De spiergroep wordt al vrij veel gebruikt tijdens andere oefeningen, dus is al een bepaalde mate van weerstand gewend. Wees dan ook niet bang om je onderarmen stevig aan te pakken, maar let er altijd op dat je de oefeningen op correcte wijze uitvoert.

Zijn er oefeningen voor onderarmen om vet te verminderen?

Nee, er zijn geen onderarmen oefeningen die vet op de onderarmen verminderen. Het doen van een oefening verbrand calorieën en kan zo wel meehelpen aan de vetverbranding, maar plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk. Je zult dus een goed eetpatroon moeten krijgen, waarbij je structureel onder je dagelijkse caloriebehoefte zit, om zo de hoeveelheid vet op je onderarmen (en de rest van je lichaam) te verminderen.