Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
maaltijdshakes

Maaltijdshakes, gezond of toch niet?

Waar dat maaltijdshakes voorheen alleen bij supplementenwinkels te vinden waren, zijn deze producten tegenwoordig steeds gemakkelijker verkrijgbaar. Je ziet ze liggen bij supermarkten, drogisterijen, de Action en noem maar op. Dit betekent dat maaltijdshakes enorm in populariteit zijn gestegen. Tijd om eens te achterhalen wat een maaltijdshake nu eigenlijk is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe ze je mogelijk kunnen helpen om je doelen te bereiken. Ook geven we korte toelichting hoe je zelf een maaltijdshake kunt maken met vrij doorsnee ingrediënten.

Wat zijn maaltijdshakes?

Een maaltijdshake is simpel gezegd een vloeibare vervanger voor een solide maaltijd. Dit kan een kant-en-klare shake zijn die je alleen maar hoeft te schudden, maar ook een poeder waar melk of water bij moet. In beide gevallen heb je dus een vloeibaar product dat qua macronutriënten een reguliere maaltijd moet nabootsen.

Het hele idee van een maaltijdshake is dan ook dat je eenvoudig en snel een maaltijd kunt consumeren. Bijvoorbeeld wanneer je geen tijd hebt voor een vaste maaltijd of als je op reis bent en geen andere mogelijkheid hebt om een maaltijd te consumeren. De redenen waarom mensen zo’n shake drinken zijn dan ook uiteenlopend. Hier beneden werken we zowel de voor- en nadelen van het consumeren van maaltijdshakes uit.

De voordelen

Er zijn verschillende voordelen die je kunt ervaren als je ervoor kiest om een maaltijdshake te drinken. Hier beneden hebben we de drie belangrijkste voordelen uitgewerkt, waardoor je ervoor kunt kiezen om dergelijke producten te gebruiken.

Hoge mate van gemak

Een maaltijdshake is erg gemakkelijker en snel te consumeren. Dit kan van pas komen in situaties waarbij je geen of weinig tijd hebt om een maaltijd te koken. Onze voorkeur zal overigens altijd uitgaan naar een vaste maaltijd, mits dit natuurlijk mogelijk is. In het drukke leven tegenwoordig lukt dat voor sommige mensen helaas niet altijd. In dat geval kunnen maaltijdshakes dus een uitkomst zijn. Even snel een shake mixen, opdrinken en weer door met je werk, reis of noem maar op. Het gemak waarmee je het consumeert is dus een groot voordeel.

Makkelijker te consumeren dan een vaste maaltijd

Mensen die willen aankomen, kunnen moeite hebben met het eten van voldoende calorieën. Maaltijdshakes kunnen hier een uitkomst bij zijn. Veel personen hebben bijvoorbeeld moeite met het eten van een ontbijt. Door voor een vloeibare optie te kiezen, kan het zomaar zijn dat je hierdoor wél voldoende kunt eten bij het ontbijt. Hierdoor wordt het eenvoudiger om het beoogde aantal calorieën te halen en zo je lichaam te voorzien van de bouwstenen die nodig zijn om aan te komen.

Tegenwoordig veel keuzemogelijkheden

Aangezien de shakes tegenwoordig steeds meer populariteit verkrijgen, zijn er ook steeds meer soorten verkrijgbaar. Hierdoor komen er dus ook meer producten op de markt die qua samenstelling goed in elkaar zitten. De verhouding van macronutriënten wordt steeds beter en gelukkig worden er steeds minder suikers toegevoegd. Uiteraard dien je zelf wel goed de etiketten te lezen alvorens je een product aanschaft. Er zijn namelijk nog steeds shakes op de markt die erg veel toegevoegde suikers bevatten.

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook plantaardige maaltijdshakes en kun je kiezen uit enorm veel verschillende smaken, zodat er altijd wel iets tussen zit wat je lekker vindt.

De nadelen

Er zitten uiteraard ook nadelen verbonden aan maaltijdshakes. Hier beneden hebben we de drie belangrijkste nadelen uitgewerkt die je kunt ervaren als je dergelijke producten gaat consumeren. Lees ook deze goed door alvorens je een keuze maakt om het wel of niet aan te schaffen.

Ze bevatten vaak veel suikers

Dit geldt niet voor alle maaltijdshakes, maar vrij veel varianten bevatten een hoge hoeveelheid suiker. Dit zorgt tevens weer voor extra calorieën en dat is, in veel gevallen, niet wat je wilt. Stel het is een maaltijdvervanger met als doel dat je gewicht aankomt, zoals een weight gainer, dan dien je zelfs extra alert te zijn op het suikergehalte. Is het een shake gericht op gewichtsverlies? Dan zal dit minder snel voorkomen, maar ook dan is het aan te raden de voedingswaarde goed door te nemen.

minder suiker eten
Ook interessant: Minder suiker eten: 8 tips

Maaltijdshakes hebben vaak minder nutriënten dan vast voedsel

Een veelzijdige maaltijd heeft veel verschillende ingrediënten en zo ook veel verschillende nutriënten. Veel kant-en-klare shakes krijgen dit nog niet goed nagebootst, waardoor je in veel gevallen minder voedingsstoffen binnenkrijgt van een shake dan van een verse maaltijd.

De maaltijdshakes worden tegenwoordig wel steeds veelzijdiger. Steeds vaker bevatten ze ook vitamines, mineralen en vezels. Probeer hier goed op te letten alvorens je een product aanschaft. Dit aangezien je toch een veelzijdige vervanger wilt van een maaltijd met vast voedsel.

Goede maaltijdshakes zijn redelijk prijzig

Het laatste nadeel van het aanschaffen van een maaltijdshake is vaak de prijs. Helaas zijn ze niet heel goedkoop. Nu moet je de prijs natuurlijk niet gaan vergelijken met een verse maaltijd met diverse ingrediënten, maar toch zijn sommige shakes vrij prijzig. Let er wel op dat de goedkopere maaltijdshakes vaak minder goede ingrediënten bevatten dan de duurdere. Het is in dit geval slim om voor kwaliteit te kiezen, ook al zijn deze producten vaak een tikje duurder dan de rest.

Bewerkt voedsel
Ook interessant: Bewerkt voedsel: alle informatie op een rijtje

Zijn maaltijdshakes gezond?

Maaltijdshakes kunnen gezond zijn, maar dat ligt natuurlijk aan de ingrediënten. Wil je een zo gezond mogelijke shake? Let dan heel goed op de voedingswaarde van het product. Zit er bijvoorbeeld niet teveel suiker in? Of teveel verzadigde vetzuren? Zitten er wel vitamines en mineralen in? En hoeveel calorieën bevat één portie?

Ga er dus absoluut niet zomaar vanuit dat je maaltijdshake gezond is. Wees kritisch en let vooral goed op wat je koopt. Op elk product staat duidelijk de voedingswaarde vermeld, dus lees deze ook goed door alvorens je de aankoop doet.

Wat zijn de beste maaltijdshakes?

Het is een heel lastig om te bepalen wat nu echt de beste maaltijdshake is. Begin 2021 heeft de Consumentenbond maar liefst 27 maaltijdshakes getest. Tijdens deze test hebben ze gelet op de ingrediënten, zoals suiker of eiwit. Zij concludeerde dat de helft van de maaltijdvervangers die ze getest hebben ongezond waren. De gehele test kun je hier vinden.

Shakes die weinig toegevoegde suikers of verzadigde vetten hebben en juist veel eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en onverzadigde vetten bevatten, zijn de beste keuze. Zoals we al eerder hebben aangegeven, bestudeer de voedingswaarde van het product dat je koopt dus goed.

Kun je afvallen met maaltijdshakes?

Er zijn verschillende maaltijdshakes op de markt die claimen dat ze helpen bij afvallen. Maar kan dit eigenlijk wel? Dit is eigenlijk geheel afhankelijk van je eetpatroon. Stel je vervangt een maaltijd die normaal 600 calorieën bevat met een shake die 300 calorieën bevat. Als je dit één keer per dag doet, bespaar je dus 300 calorieën per dag of 2100 calorieën per week. Dit kan je dus helpen met afvallen.

Je kunt er ook voor kiezen om een kleinere maaltijd te consumeren en zo ook dagelijks die 300 calorieën minder te consumeren. Deze keuze is natuurlijk geheel aan jezelf en als je voorkeur ligt bij een maaltijdshake, dan is dit zeker geen slechte keuze.

Wel willen we wederom benadrukken dat een vaste verse maaltijd eigenlijk de prioriteit zou moeten hebben, mits mogelijk. Merk je dat je, om wat voor reden dan ook, liever een maaltijd vervangt door een shake? Dan blijf dit zeker doen, want dan bestaat er een grote kans dat dit voor jou persoonlijk beter zal werken dan wanneer je een kleinere portie van een vaste maaltijd zou eten.

Zelf een maaltijdshake maken

Een populaire maaltijd om te vervangen door een zelfgemaakte shake is het ontbijt. Veel mensen hebben in de ochtend moeite met het eten van een vaste maaltijd en kiezen daarom voor een vloeibare optie. Door zelf een maaltijdshake te maken, zorgen ze ervoor dat ze alsnog voldoende voedingsstoffen binnen krijgen bij het ontbijt.

Een eigen maaltijdshake kan alle ingrediënten bevatten die je maar wilt. Kies bijvoorbeeld voor havermout, zodat je shake voldoende koolhydraten en vezels bevat. Gebruik groente en fruit naar keuze voor nog meer vezels en natuurlijk vitamines en mineralen. Vervolgens kun je kwark, yoghurt, melk of een melkvervanger gebruiken voor extra eiwitten.

Ook kun je de smaak van je eigen gemaakte maaltijdshake nog verbeteren door bijvoorbeeld wat vanille extract, kaneel, een beetje honing of wat cacao toe te voegen. Dit natuurlijk allemaal naar eigen smaak.

Dus, maaltijdshakes wel of niet doen?

Als het voor jou persoonlijk prettiger is om een maaltijd te vervangen met een vloeibare optie, dan is een maaltijdshake zeker een mogelijkheid. Zorg dat je de etiketten goed leest en kiest voor een zo veelzijdig mogelijke maaltijdvervanger. Vermijd shakes met veel suiker en verzadigde vetten en kies voor shakes met veel eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en onverzadigde vetten.

Maaltijdshakes hebben nog steeds een erg slechte naam, maar tegenwoordig zijn er gelukkig producten op de markt die gewoon passen in een gezond eetpatroon. Wanneer je de tijd hebt zouden we altijd aanraden om voor een verse maaltijd te kiezen. In de drukke tijd waarin we leven lukt dit nu eenmaal niet altijd en in dat geval kun je gerust je keuze laten vallen op een maaltijdshake.

TIP: Lees meer van zulke blogs in de categorie voeding.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *