Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
pindakaas gezond

Is pindakaas gezond? Je leest het hier

Een lekker stuk brood met pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Pindakaas is een product dat al vele tientallen jaren in bijna elke keuken terug te vinden is. Vroeger kreeg je het al op de boterham en inmiddels eet je het misschien nog steeds regelmatig. In deze blog leggen we uit of pindakaas gezond is en waardoor dit juist wel of niet het geval is. Daarnaast leggen we het verschil uit tussen verschillende soorten pindakaas, wat voor effect pindakaas heeft op het cholesterol en of pindakaas kan helpen bij afvallen.

Wat is pindakaas?

Om te kunnen beoordelen of pindakaas gezond is of niet, moeten we natuurlijk wel weten wat pindakaas nu precies is. Het belangrijkste ingrediënt van pindakaas is uiteraard geen verrassing, namelijk pinda’s. Sommige varianten bestaan uit 100% pinda’s en bevatten dus echt geen enkel ander ingrediënt. In dat geval ben je dus eigenlijk gewoon gemalen pinda’s aan het eten.

Veel pindakaas varianten, zoals bijvoorbeeld de klassieke pindakaas van Calvé, bevatten echter nog toegevoegde ingrediënten. Denk hierbij aan zout en verschillende soorten olie, zoals palmolie, raapzaadolie en sojaolie. Sommige huismerken voegen daarnaast nog meer extra ingrediënten toe. Waar de klassieke pindakaas van Calvé 85% pinda’s bevat, bevat de pindakaas van de Albert Heijn 76% pinda’s. Zo bevat deze pindakaas bijvoorbeeld extra toegevoegde dextrose en suiker.

Wil je een pindakaas met zo min mogelijk toegevoegde ingrediënten naast de pinda’s? Kies dan voor een 100% pindakaas.

Tip

Check hier verschillende soorten 100% notenpasta van Body & Fit!

Wat maakt pindakaas gezond?

Oké, nu weten we dus wat er in een pot pindakaas zit. Maar wat is dat hetgeen dat pindakaas gezond maakt? Of wat juist niet? Eigenlijk kan het slechts om één ingrediënt draaien en wel de pinda. De bekendste pindakaassoorten die we dagelijks eten bestaan voor zo’n 75 tot 100% uit pinda’s. Het ingrediënt waardoor veel mensen pindakaas als gezond zien, is dus gewoon de pinda.

Gezonde vetten

Pinda’s zitten boordevol onverzadigde vetten. Zo kan een pot 100% pindakaas voor bijna 50% bestaan uit vetten. Van deze vetten is slechts een klein gedeelte verzadigd, namelijk ongeveer 7%. Deze gezonde vetten zijn o.a. goed voor je hart en bloedvaten en kunnen cholesterolverlagend werken. Kortom, een super aanvulling op je dagelijkse eetpatroon als je graag wat gezonde vetten tot je wilt nemen.

Tip

Avocado’s bevatten ook veel onverzadigde vetten.

Eiwitten

Pinda’s bevatten van nature veel eiwit, wat betekent dat ook pindakaas veel eiwitten bevat. Een pot pure pindakaas zal per 100 gram zo’n 26 gram eiwitten bevatten. Ook dat is één van de onderdelen die pindakaas gezond maken.

hoeveel eiwitten heb je per dag nodig
Ook interessant: Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Vitamines en mineralen

Pindakaas is rijk aan verschillende vitamines, zoals vitamine E, B3 en B11. Daarnaast bevat het ook mineralen als magnesium, foliumzuur en zink.

Wat maakt pindakaas ongezond?

Nu we de ingrediënten hebben behandeld die pindakaas gezond maken, dienen we natuurlijk ook te kijken naar hetgeen dat pindakaas juist niet gezond maakt in bepaalde gevallen.

Hoge hoeveelheid calorieën

De hoge hoeveelheid calorieën in pindakaas hoeft natuurlijk niet slecht te zijn, maar het is wel iets waar je op moet letten. Probeer je bijvoorbeeld af te vallen, dan dien je goed op te letten met de hoeveelheid pindakaas die je eet. Daarnaast kan het structureel eten van teveel calorieën leiden tot overgewicht, wat nadelige gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Lectine in pindakaas

Pindakaas bevat de lectine PNA, wat een plantaardige eiwitvorm is. Dit stofje staat erom bekend dat het voor irritatie aan de darmwand kan zorgen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je ziek wordt, zoals o.a. het ervaren van buikpijn of misselijkheid. Ben je hier niet gevoelig voor? Dan zul je er weinig van merken. Twijfel je hier aan? Dan kun je de normale 100% pindakaas altijd eens afwisselen met een 100% notenpasta.

Toegevoegde suikers

Verschillende varianten pindakaas bevatten toegevoegde suikers. Dit zijn niet alleen sommige huismerken, maar ook de light-varianten van veel soorten pindakaas. Nu hebben we suiker in bepaalde mate nodig, maar te veel is natuurlijk niet goed. Omdat we al snel teveel suiker tot ons nemen op een gemiddelde dag, is het slim de pindakaassoorten met toegevoegde suikers te vermijden.

Welke pindakaas is gezond?

Als je de blog tot nu toe aandachtig hebt gelezen kun je waarschijnlijk eenvoudig antwoord geven op deze vraag. Als we een keuze moeten maken over elke soort pindakaas gezond is, dan is dat zonder twijfel de 100% pindakaas variant. Dit product bevat namelijk geen toegevoegde ingrediënten zoals suiker of oliën en bevat niets meer of minder dan pinda’s.

Als je de standaard Calvé pindakaas gewend bent, zal het wel even wennen zijn om een 100% pindakaas te proberen. Deze is namelijk een stuk smeuïger en er zal ook een zichtbare olielaag ontstaan in de pot. De pindakaas zoals we hem oorspronkelijk kennen is een stuk dikker en droger. Kies dus zeker eens voor de smeuïge 100% pindakaas (zoals deze pindakaas van Body and Fit) als je de kans hebt. Dit is namelijk zonder twijfel de meest gezonde pindakaasvariant.

Afvallen met pindakaas

Iets dat gezond is wordt vaak geassocieerd met afvallen. We hebben net gelezen dat pindakaas rijk is aan calorieën. Dat lijkt in eerste instantie niet direct een ideale match met je doel om af te vallen. De kans bestaat namelijk dat je onbewust teveel calorieën consumeert en het je niet lukt om gewicht te verliezen. Echter, pindakaas kan juist ook een bijdrage leveren aan je missie om af te vallen. Zo is pindakaas een voedingsmiddel dat sterk verzadigd, waardoor je onbewust minder andere dingen zult eten.

afvallen lukt niet door een persoon die op een witte weegschaal staat
Ook interessant: Afvallen lukt niet? 8 simpele tips

Daarnaast zijn de onverzadigde vetten uit de pindakaas heel gezond voor je en dat is natuurlijk ook niet verkeerd als je bezig bent met je gezondheid en afvallen. Afvallen met pindakaas is dus zeker mogelijk. Let gewoon goed op je calorie inname en dan kun je gerust elke dag geniet van wat pindakaas.

Het effect van pindakaas op je cholesterol

Ook hier heerst nog wel eens wat onduidelijkheid over. Pinda’s (en dus ook pindakaas) hebben echter een positief effect op ons cholesterol. Het verlaagt namelijk het LDL-cholesterol. Dit type is het ongezonde cholesterol en een teveel hiervan kan negatieve effecten hebben op de bloedvaten en bloeddruk. Het eten van pindakaas verlaagd het LDL-cholesterol en daarmee de kans op hartziekten.

Dus, is pindakaas gezond?

Het blijft natuurlijk enorm lastig om te bepalen of één product nu echt gezond is. Elk product heeft zijn goede en minder goede ingrediënten en zo ook de verschillende soorten pindakaas. Als we spreken over de 100% pindakaas durven we toch wel te zeggen dat dit een gezond product is. Dit komt dan door de gezonde vetten, de hoge hoeveelheid eiwitten en de verschillende vitamines en mineralen die in pindakaas zitten.

Tip

Bestel hier je 100% pindakaas!

Let er natuurlijk op dat je niet teveel calorieën binnenkrijgt als je van dit smeuïge goedje geniet. Als je de porties niet te groot maakt, dan hoef je je daar in ieder geval weinig zorgen om te maken. Merk je dat je last krijgt van je buik als je regelmatig pindakaas eet? Dan is het wellicht toch niet zo goed voor je en ben je mogelijk gevoelig voor de lectine uit pinda’s. Wissel de pindakaas in dat geval om met een andere 100% notenpasta.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *