Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Extra vierge olijfolie

Is olijfolie gezond? Alles dat je moet weten over olijfolie!

Olijfolie is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Of je het nu gebruikt in een dressing, om in te bakken of frituren, of gewoon om je gerecht net wat meer smaak te geven. Maar hoe gezond is olijfolie nou echt? En hoe weet je nou wat goede olijfolie is? In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over olijfolie aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken. Zo kunnen we daarna concluderen of olijfolie gezond is of niet.

Voedingswaarden olijfolie

Om te bepalen of olijfolie gezond is en om de gezondheidseffecten van olijfolie toe te kunnen lichten, is het belangrijk om kort in te gaan op de voedingswaarden:

Olijfolie100 gEetlepel (14 g)
Energie884 kcal119 g
Vetten100 g14 g
Verzadigd14 g2 g
Enkelvoudig onverzadigd73 g10 g
Meervoudig onverzadigd11 g2 g
Vitamine E14,4 mg2,0 mg (13% ADH)
Vitamine K60 µg8,4 µg (7% ADH)

Gezonde vetten

Het zal je niet verbazen dat olijfolie bestaat uit vetten. Veel mensen zijn nog altijd huiverig voor de consumptie van vetten, mede dankzij vetarme dieethypes uit de jaren 70. Destijds werd beweerd dat vetten slecht zouden zijn voor de gezondheid en de oorzaak zouden zijn van overgewicht. Inmiddels heeft de wetenschap echter al lang bewezen dat dit niet het geval is. Integendeel, vetten zijn juist super gezond voor het lichaam, mits je de juiste vetten in de juiste verhoudingen consumeert.

Vetten worden in twee soorten opgesplitst; verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn vast van vorm bij kamertemperatuur, zoals boter en vet aan vlees. Onverzadigde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur en vindt je vooral in vette vis, avocado’s of plantaardige oliën. Olijfolie bestaat dan ook voornamelijk uit onverzadigde vetten. Wetenschap toont aan dat deze onverzadigde vetten het meest gezond zijn, mede door de positieve effecten op je cholesterol.

Vitaminen en antioxidanten

Daarnaast bevat olijfolie ook enkele vitaminen, waaronder vitamine E en K. Ook is olijfolie enorm rijk aan polyfenolen, een soort antioxidant. Deze voedingsstoffen spelen allemaal een belangrijke rol in jouw gezondheid.

Olijven in extra vierge olijfolie

Gezondheidsvoordelen olijfolie

Nu je weet welke voedingsstoffen olijfolie bevat, is het de vraag welke voordelen deze nou precies bieden voor jouw lichaam. Olijfolie biedt namelijk enorm veel gezondheidsvoordelen die door wetenschap worden ondersteund. Hieronder lichten we grootste gezondheidsvoordelen kort toe.

Olijfolie werkt ontstekingsremmend

Chronische ontsteking is een veelvoorkomend probleem. Het wordt dan ook gezien als een van de grootste veroorzakers van verschillende ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes type 2 en artritis.

Veel mensen slikken structureel lage doseringen aspirine vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Een studie uit 2005 toonde aan dat een dosering van 50 ml extra vierge olijfolie (±3 eetlepels) ongeveer hetzelfde effect heeft als 10% van een dosis ibuprofen.

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat olijfolie vele natuurlijke ontstekingsremmende stoffen bevat. De belangrijkste ontstekingsremmende stoffen komen voort uit polyfenolen zoals oleocanthal, en vetten in de vorm van oliezuur. Studies tonen aan dat deze voedingsstoffen ontstekingswaarden in het bloed kunnen verlagen, waaronder CRP.

Olijfolie en hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zoals hartfalen en beroertes zijn vandaag de dag een van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld. Er zijn echter meerdere studies die aantonen dat sterften door deze aandoeningen laag is in bepaalde gebieden. Dit is met name het geval in mediterrane landen, waar olijfolie een belangrijk onderdeel is van het dieet.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat het mediterrane dieet het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Olijfolie speelt hierin een enorm belangrijke rol door middel van de volgende eigenschappen:

  • Vermindert onstekingen
    Olijfolie kan ontstekingen verminderen, een belangrijke oorzaak van hartaandoeningen.
  • Vermindert oxidatie van LDL cholesterol
    Olijfolie kan voorkomen dat LDL-deeltjes oxidatieve schade oplopen, een belangrijke factor bij de ontwikkeling van hartaandoeningen.
  • Verbetert de gezondheid van bloedvaten
    Olijfolie kan de functie van de bekleding van bloedvaten verbeteren, genaamd de endotheel.
  • Verlaagt de bloeddruk
    Onderzoek suggereert dat gebruik van olijfolie kan worden gekoppeld aan een lagere bloeddruk, wat kan helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen.
  • Helpt bij het reguleren van bloedstolling
    Sommige onderzoeken suggereren dat olijfolie kan helpen om bloedproppen te voorkomen, welke bijdragen aan hartaanvallen en beroertes.

Olijfolie en gewichtsverlies

Veel mensen zijn bang dat vetten dik maken. Onderzoek heeft bewezen dat dit niet het geval is. Uiteindelijk komt afvallen voornamelijk neer op het creëren van een structureel calorietekort, hoewel micronutriënten en fysieke aandoeningen wel van invloed kunnen zijn.

Zo zijn er enkele studies die een verband aantonen tussen de consumptie van olijfolie en gewichtsverlies. Door de vele voedingsstoffen kan olijfolie dus mogelijk helpen bij het reguleren of zelfs verliezen van lichaamsvet en dus helpen bij afvallen.

Houdt hierbij wel rekening met het feit dat olijfolie bestaat uit vetten, welke relatief gezien meer calorieën bevatten dan bijvoorbeeld eiwitten en koolhydraten. Zorg daarom altijd dat je bij een dieet binnen een bepaald aantal calorieën blijft, aangezien dit de belangrijkste factor blijft in een succesvol dieet. Het vervangen van andere vetten door olijfolie is hierbij bijvoorbeeld een goede strategie.

afvallen lukt niet door een persoon die op een witte weegschaal staat
Ook interessant: Afvallen lukt niet? 8 simpele tips

Olijfolie en diabetes type 2

Ongeveer 1 op de 14 Nederlanders heeft diabetes, waarvan het overgrote deel type 2. Naast veel nare klachten is diabetes ook de oorzaak van ongeveer 1 op de 10 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat diëten rijk aan olijfolie het risico op diabetes type 2 kunnen verminderen. Zo zou olijfolie een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid. Eén studie suggereerde zelfs dat een mediterraan dieet rijk aan olijfolie het risico op diabetes kon halveren.

Olijfolie en kanker

Studies tonen aan dat mensen in mediterrane landen een verlaagd risico hebben op kanker. Dit zou (deels) te wijten zijn aan de consumptie van voeding met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals olijfolie.

Oxidatieve stress is een van de mogelijke oorzaken van kanker. De antioxidanten in olijfolie kunnen oxidatieve schade aan lichaamscellen ten gevolge van vrije radicalen verminderen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Ook zou regelmatige consumptie van olijfolie het risico op borstkanker en maag- en darmkanker kunnen verlagen, volgens een studie uit 2011. Er zijn zelfs enkele reageerbuisstudies die aantonen dat olijfolie de groei en verspreiding van kankercellen kan vertragen.

Er zijn echter aanvullende hoogwaardige studies nodig om de effecten van olijfolie op kanker in menselijke cellen te onderzoeken bevestigen.

is kokosolie gezond of juist niet
Ook interessant: Is kokosolie gezond? Het eerlijke antwoord

Olijfolie en de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een neurodegeneratieve ziekte waarbij zenuwcellen degenereren of afsterven, en is tevens een van de hoofdoorzaken van dementie.

Volgens vele onderzoekers is een opeenhoping van het zogenaamde beta-amyloid eiwit de hoofdoorzaak van de ziekte van Alzheimer. Bij mensen met de ziekte van Alzheimer, wordt dit eiwit niet meer correct afgebroken en afgevoerd, waardoor klonteringen ontstaan. Hierdoor kunnen zenuwcellen minder goed communiceren of zelfs afsterven.

Dierstudies tonen aan dat extra vierge olijfolie hersenfuncties kan helpen behouden door de opbouw van het beta-amyloid eiwit te voorkomen. Ook suggereren enkele studies dat een mediterraan dieet rijk aan olijfolie de kans op dementie verkleind.

Ook hier is echter nog te weinig bekend om definitieve conclusies te trekken. Meer hoogwaardige onderzoeken zijn nodig, zowel naar de ziekte van Alzheimer als het effect van olijfolie.

Olijfolie en reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij er sprake is van chronische ontstekingen aan de gewrichten. Hierdoor kunnen gewrichten stijf, pijnlijk en gezwollen aanvoelen.

Voorlopig bewijs uit enkele wetenschappelijke studies toont aan dat olijfolie door de ontstekingsremmende ingrediënten kan zorgen voor een verminderen van artritis en bijbehorende klachten. Zo zou reguliere consumptie van olijfolie zelfs een rol kunnen spelen bij het verhogen van de grijpkracht bij artritis patiënten.

Er is echter meer hoogwaardig onderzoek nodig om sluitend bewijs te geven over de effecten van olijfolie op artritis.

Het productieproces van olijfolie

Na het lezen van bovenstaande gezondheidsvoordelen denk je wellicht dat je alles weet dat je moeten weten. Maar zoals je bij veel producten bestaat er bij olijfolie enorm veel verschil in kwaliteit. Zo heeft het productieproces een zeer grote invloed op de kwaliteit van de olijfolie.

Een persoonlijk bezoek aan Biolea, een lokale traditionele olijfolie boerderij in Kreta, liet mij met eigen ogen zien hoe extra vierge olijfolie op traditionele wijze wordt gewonnen. Hier werd mij de invloed van het productieproces op de kwaliteit van de olie nóg duidelijker.

In de onderstaande video zie je het volledige productieproces van Biolea. Hieronder leggen we de verschillende productiestappen en methodes ook nog uitgebreid uit, en wat voor effect dit heeft op de kwaliteit en voedingswaarden van olijfolie.

Wassen & malen van de olijven

Het productieproces van olijfolie begint met het wassen van de geoogste olijven om dingen zoals aarde, steentjes en takjes weg te spoelen. Hierna worden de olijven inclusief pit vermalen tot een grove pasta. Niet alleen het vruchtvlees, maar ook de pit bevat namelijk olie. Traditionele olijfolie fabrikanten vermalen de olijven vaak met behulp van grote ronddraaiende granieten wielen. In de moderne fabrieken wordt meestal gebruik gemaakt van een maalmachine die de olijven volledig vermaalt.

Extractie van de olijfolie

Nadat de olijven zijn vermalen dient de olijfolie uit de pasta te worden onttrokken. Dit is waar het verschil in kwaliteit gemaakt wordt. Olijfolie kan namelijk op twee manieren worden verkregen; machinaal of op chemische wijze. Deze twee methodes verschillen enorm van elkaar, en hebben tevens een grote invloed op de kwaliteit van de olie.

Machinale extractie

Hoewel machinale extractie heel erg industrieel klinkt, is dit absoluut niet slecht. Machinale extractie kan op twee manieren gedaan worden; met een hydraulische pers of met een centrifuge.

Hydraulische pers

De oudste manier om olijfolie uit de pasta te verkrijgen is door middel van een hydraulische pers. Hierbij wordt de olijfpasta eerst verspreid over grote kunststof schijven. Deze worden op elkaar gestapeld als een soort toren. Vervolgens wordt de olie met een grote hydraulische pers uit de toren van olijfpasta geperst, waarna de olijfolie in een grote bak wordt opgevangen. Deze methode wordt steeds minder gebruikt vanwege de hoge productiekosten.

Centrifuges

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van centrifuges. Hierbij wordt de olijfpasta in een grote centrifuge gepompt. Afhankelijk van het type centrifuge wordt er een kleine (twee-fases) of grotere hoeveelheid (drie-fases) water toegevoegd om de pasta te verdunnen. Vervolgens wordt de olijfpasta voor lange tijd gecentrifugeerd op een hoog toerental, waardoor de olie zich van het water en de overige pasta scheidt.

Verschil in kwaliteit

Hoewel er doorgaans wordt geclaimd dat beide methodes gelijke kwaliteit opleveren, blijkt dit in werkelijkheid niet helemaal waar te zijn. In een studie uit 2019 kwam naar voren dat de snelheid, hoeveelheid water en warmte van de centrifuge effect hebben op het behoud van de voedingsstoffen in olijfolie. In een studie uit 1996 bleek ook al uit dat olijfolie uit een driefasig centrifugesysteem veel minder antioxidanten bevat door de grote hoeveelheid toegevoegd water. De kwaliteit van olijfolie uit een tweefasig centrifugesysteem zat een stuk dichter bij de kwaliteit van een hydraulische pers.

Uit deze onderzoeken valt te concluderen dat het gebruik van een centrifuge van invloed is op de voedingswaarden in de olijfolie. Dit betekent dat extractie met behulp van een hydraulische pers de beste kwaliteit oplevert, doordat er geen water of hitte aan te pas komt. Bovendien is het gebruik van een hydraulische pers niet alleen beter voor de kwaliteit van de olijfolie, maar ook beter voor het milieu. Doordat er geen water wordt toegevoegd is de watervoetafdruk aanzienlijk kleiner.

Chemische extractie

Bij chemische extractie worden nog een aantal extra stappen doorlopen om de olijfolie te bewerken. Zo wordt er gebruikgemaakt van hitte, filters en chemicaliën om de olijfolie een mildere smaak en langere houdbaarheid te geven. Dit proces kan helaas schade aanbrengen aan de antioxidanten (polyfenolen) en vitamines, waardoor de gezonde eigenschappen van de olijfolie (groten)deels verloren gaan.

In hele enkele gevallen wordt er zelfs nog olijfolie gehaald uit de resten van reeds gebruikte olijfpasta door middel van een oplosmiddel. Het meest gebruikte oplosmiddel is hexaan. Deze stof wordt gemaakt van ruwe olie en vind je onder andere ook in benzine en lijm. Meerdere studies tonen de schadelijke effecten van hexaan aan.

Hoewel hexaan tijdens het productieproces van olijfolie wordt verdampt, is er altijd een risico dat er resten achterblijven. Kleine hoeveelheden hexaan in eten zijn toegestaan door de FDA, omdat dit hoogstwaarschijnlijk niet direct tot gezondheidsrisico’s leidt. Controles op hexaan-gehaltes zijn echter niet gebruikelijk in de voedingsindustrie, waardoor daadwerkelijke hoeveelheden in voeding vaak onbekend zijn.

Tip

Doordat machinale extractie geen gebruik maakt van additieven, blijven voedingsstoffen beter bewaard en is de olijfolie een stuk gezonder. Is de olijfolie enkel op mechanische wijze verkregen? Dan staat dit altijd op het etiket. Lees het etiket dus goed voordat je koopt!

De verschillende soorten olijfolie

Er zijn veel verschillende soorten olijfolie. Ga maar eens voor een schap in de supermarkt staan en de termen vliegen je om de oren. Een term die je waarschijnlijk vaak voorbij hebt zien komen bij olijfolie is (extra) vierge. Maar welke soorten zijn er nog meer? En wat is het verschil? Dit leggen we je hieronder kort uit.

Ongeraffineerde olijfolie

Ongeraffineerde olijfolie kan worden opgedeeld in twee soorten: extra vierge en vierge olijfolie. Dit is doorgaans olijfolie van hogere kwaliteit. Er is echter ook nog een aanzienlijk verschil tussen deze twee soorten.

Extra vierge olijfolie

Extra vierge olijfolie is afkomstig uit de eerste persing van olijven van de allerhoogste kwaliteit. Dit zijn olijven die nog aan de olijfbomen hangen en niet beschadigd zijn. De zuurgraad van de olijfolie mag maximaal 0,8% bedragen om het stempel extra vierge te mogen dragen. Extra vierge olijfolie wordt altijd op mechanische wijze verkregen, zonder verhitting en toevoegingen. Hierdoor bevat extra vierge olijfolie ook aanzienlijk meer antioxidanten dan andere soorten olijfolie.

Vierge olijfolie

Vierge olijfolie wordt ook verkregen uit de eerste persing, maar heeft een iets hogere zuurgraad; tot maximaal 2%. Vaak worden hier dus olijven voor gebruikt van iets minder hoge kwaliteit. Hier kunnen dus bijvoorbeeld olijven tussen zitten die net iets te rijp zijn en al van de boom zijn gevallen. Ook vierge olijfolie wordt op mechanische wijze gewonnen zonder verhitting en toevoegingen.

Geraffineerde olijfolie

Geraffineerde olijfolie wordt doorgaans gemaakt van rijpe en beschadigde olijven die niet voldoen aan de eisen voor (extra) vierge olijfolie. Olijfolie wordt verhit, gefilterd en bewerkt met chemicaliën om een mildere smaak en langere houdbaarheid te realiseren. De voedingswaarden en daarmee de kwaliteit van de olijfolie zijn hierdoor een stuk lager. Vaak wordt de geraffineerde olijfolie nog gemengd met een klein deel vierge olijfolie. Geraffineerde olijfolie staat vaak in de schappen onder de naam “mild”, “klassiek” of “gewoon”.

Bewerkt voedsel
Ook interessant: Bewerkt voedsel: wat is het en hoe herken je het?

Olijfolie Pomace / Olio di Sansa di Oliva / Olijfpulp-olie

Olijfpulp-olie is olijfolie van de allerlaagste kwaliteit. Je zult deze dan ook niet gauw in de schappen van een supermarkt terugvinden. Zowel, dan kun je deze beter vermijden. Dit is namelijk olijfolie die wordt gewonnen van de overgebleven olijfpasta met behulp van oplosmiddelen zoals hexaan.

Hierdoor blijven vaak chemische resten achter in de olijfolie die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Bovendien is de olie zodanig bewerkt dat er van de oorspronkelijk voedingswaarden evenals de smaak weinig meer over is.

Kan olijfolie gebruikt worden om te bakken?

Bakken met olijfolie in een pan

Vaak zie je op de verpakking staan of een olijfolie geschikt is voor warm of koud gebruik. Ontzettend veel mensen vragen zich dan ook af of het veilig is om olijfolie te gebruiken om te bakken of frituren.

Dit is met name het geval bij extra vierge olijfolie. Doordat extra vierge olijfolie een lager rookpunt heeft dan geraffineerde olijfolie, wordt er beweerd dat deze niet geschikt zou zijn voor warm gebruik. Dit is echter een fabeltje.

Wetenschappelijke studies wijzen namelijk uit dat extra vierge olijfolie een van de meest stabiele oliën is om in te bakken. Extra vierge olijfolie behoudt z’n gezonde eigenschappen grotendeels zonder dat er schadelijke bijproducten ontstaan, zelfs onder hoge temperaturen van 180° celsius.

Hierdoor is extra vierge olijfolie een uitstekende keuze om in te bakken of zelfs frituren, hoewel dat laatste wel duur kan worden door de grote hoeveelheid benodigde olie. Je hoeft in ieder geval dus geen aparte olijfolie te kopen voor koud en warm gebruik.

Kooptips voor goede olijfolie

Met alle informatie uit dit artikel heb je hopelijk al een behoorlijk compleet beeld van de verschillende soorten olijfolie en hun kwaliteit. Toch kan het nog een behoorlijke lastige opgave zijn om een goede fles olijfolie te vinden. Met het gigantische aanbod aan olijfolie in de supermarkt zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Met behulp van onderstaande tips ben je verzekerd van een goede aankoop!

Stel heeft een gezonde boodschappenlijst en koopt appels
Ook interessant: Gezonde boodschappenlijst: hoe stel je die samen?

Type

Wat ons betreft is dit een no-brainer. Koop te allen tijde extra vierge olijfolie. Dit is niet alleen de meest gezonde soort olijfolie, maar deze wordt ook nog eens getest. Om extra vierge olijfolie te mogen heten moet deze een laboratorium- en smaaktest doorstaan. Helaas kan natuurlijk niet iedere fles gecontroleerd worden. Let daarom ook zeker op de andere kooptips.

Prijs

Je kent het gezegde vast wel: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Dit geldt ook voor olijfolie. Wanneer je een fles extra vierge olijfolie ziet met een goedkoop prijskaartje, dan is er waarschijnlijk mee gesjoemeld.

Olijfolie-fraude is namelijk een fenomeen dat zich de laatste jaren steeds vaker voordoet. Zo zijn er criminele bendes die goedkope oliën mengen en het vervolgens op de markt zetten als extra vierge olijfolie. Hoewel er geen indicatieprijs is voor goede extra vierge olijfolie, kun je er vanuit gaan dat je bij prijzen onder de €8 per liter waarschijnlijk een product van inferieure kwaliteit koopt.

Laat je ook niet verleiden door land van herkomst. Mensen denken vaak dat olijfolie uit Italië het beste is. Dit is echter een fabeltje waar fabrikanten graag misbruik van maken door een hogere prijs te vragen. Het predikaat “Italiaans” betekent namelijk vaak dat het in Italië is verpakt, niet dat de olijfolie daar vandaan komt. Mocht je toch per se olijfolie uit een specifiek land willen, kijk dan altijd of je het landgoed of boerderij van de olijven kunt vinden op de verpakking.

Smaak

Ook aan de smaak kun je goede olijfolie herkennen, hoewel je het product dan helaas wel al gekocht moet hebben. Het proeven zal voor een expert natuurlijk makkelijker zijn dan iemand die er weinig verstand van heeft. Toch zijn er enkele punten waar je op kunt letten als consument.

Een slechte olijfolie heeft soms een muffe geur en smaak. Ook zul je vaak weinig proeven buiten een uitgesproken oliesmaak. Een échte goede extra vierge olijfolie heeft een frisse, bittere en scherpe smaak hebben. Dat frisse en fruitige moet je ook kunnen ruiken. Wanneer je de olijfolie proeft, moet deze een beetje prikkelen achter in je keel. Extra vierge olijfolie heeft zijn bittere karakter te danken aan het feit dat enkel de meest verse olijven worden gebruikt. Bij vierge en geraffineerde olijfolie worden vaak meer rijpe olijven gebruikt, waardoor deze een mildere smaak hebben.

Fles

Net zoals bij vele andere producten hebben lucht, licht en warmte ook effect op de kwaliteit en houdbaarheid van olijfolie. Koop olijfolie daarom bij voorkeur in een donkere glazen fles of eventueel blik. Hiermee wordt licht en warmte zoveel mogelijk tegengehouden en blijven voedingswaarden behouden, zo blijkt ook uit onderzoek.

Als je olijfolie niet vaak gebruikt kun je ook beter een kleine fles kopen. Als de fles lang aangebroken blijft staan komt er meer lucht bij, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Maak hier echter wel een afweging in op basis van de prijs. Grote verpakkingen zijn vaak namelijk wel een stuk voordeliger.

Houdbaarheid

Olijfolie wordt in tegenstelling tot wijn alleen maar slechter naarmate de tijd vordert. Extra vierge olijfolie is doorgaans zo’n 12 tot 18 maanden houdbaar. Geraffineerde olijfolie is door de bewerking iets langer houdbaar; ongeveer 18 tot 24 maanden.

Kijk daarom altijd naar de houdbaarheidsdatum op de fles. Is de olijfolie nog slechts enkele maanden houdbaar? Dan is deze niet vers. Hoewel het niet verplicht is, zijn er toch enkele producenten die ook de oogstdatum op de fles vermelden. Zo ben je verzekerd van de versheid van de olijfolie.

Omdat je vaak kleine beetjes olijfolie gebruikt, kun je lang vooruit met een fles. Zorg daarom dat je deze donker en op kamertemperatuur bewaard. Hiermee zorg je dat de kwaliteit van de olijfolie zoveel mogelijk blijft bewaard. Laat de fles ook niet openstaan tijdens het koken, maar doe direct de dop erop om blootstelling aan lucht te beperken tot een minimum.

Conclusie

Dat olijfolie gezond is kunnen we inmiddels wel concluderen. Dit komt door de gezonde vetten, antioxidanten en vitaminen, die veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Wel zijn de verschillen in kwaliteit tussen de soorten olijfolie groot.

Om optimaal te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen raden we dan ook aan om te kiezen voor een extra vierge olijfolie op basis van hydraulische extractie. Zo blijven voedingsstoffen zoals polyfenolen en vitaminen maximaal bewaard.

Bovendien kun je extra vierge olijfolie op allerlei manieren gebruiken in de keuken. Je hoeft je niet druk te maken om koud of warm gebruik, zolang je niet met extreem hete temperaturen van ruim 200° celsius werkt. Olijfolie is dus niet alleen geschikt voor over je salade, maar kan ook prima gebruikt worden om in te bakken of zelfs frituren.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *