Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
minder suiker eten

Minder suiker eten: 8 tips

Suiker is in veel producten verantwoordelijk voor een behoorlijke hoeveelheid calorieën. Het zal je verbazen, als je eens wat verpakkingen van voedingsmiddelen bekijkt, hoeveel suiker er aan sommige producten wordt toegevoegd. Minder suiker eten wordt zo steeds moeilijker en moeilijker. Voor mensen die bezig zijn met hun gezondheid kan dit best frustrerend zijn. Daarom hebben wij in deze blog 8 tips uitgewerkt die je kunnen helpen met minder suiker eten. Ook behandelen we welk effect het eten van minder suiker kan hebben.

We eten te veel suiker

Volgens de WHO (World Health Organization) is het aan te raden voor volwassenen om dagelijks niet meer dan 15 suikerklontjes (mannen) of 12,5 suikerklontjes (vrouwen) te consumeren. Het draait in dit geval niet om je totale suikerinname, maar om de hoeveelheid suikers die niet van nature in producten zitten. Dit betekent voor vrouwen dus maximaal 50 gram vrije suikers en voor mannen maximaal 60 gram.

Volgens het Diabetes Fonds eten we gemiddeld 110 gram suiker per dag. Dit gaat om de totale inname aan suikers en niet enkel om de vrije / toegevoegde suikers. Van deze hoeveelheid consumeren we gemiddeld 68 gram vrije suikers per dag. Dit is dus meer dan de maximale hoeveelheid die door de WHO is gesteld. Nu is dit natuurlijk een gemiddelde, maar dit betekent wel dat er een grote groep mensen teveel vrije suikers consumeert.

Er is binnen Nederland overigens geen officiële richtlijn over de totale hoeveelheid suiker die je dagelijks mag consumeren. Mocht je elders wel maximale hoeveelheden lezen, dan zijn dit in ieder geval geen richtlijnen van een officiële gezondheidsinstantie.

Waarom minder suiker eten?

Geen onbelangrijke vraag, maar waarom zou je minder suiker eten? Nu is het natuurlijk erg afhankelijk van je huidige eetpatroon of dit überhaupt aan de orde is. Merk je echter dat je dagelijks teveel suiker consumeert, dan kun je jezelf afvragen wat voor gevolgen dit kan hebben op je gezondheid. Daarom hebben we hier beneden de voordelen en nadelen uitgewerkt van minder suiker eten.

Voordelen van minder suiker eten

Wanneer je (regelmatig) overmatig suiker consumeert, kan het verminderen van je suikerinname tal van voordelen opleveren. Een aanhoudend teveel aan suiker kan namelijk extra druk leggen op je alvleesklier. Bovendien kan het leiden tot gewichtstoename omdat je dagelijks meer calorieën binnenkrijgt door een hoge suikerinname, wat op zijn beurt kan leiden tot type 2 diabetes. Daarnaast kan overmatig suikergebruik ook schadelijk zijn voor je tanden. Het verminderen van suikerconsumptie kan al deze problemen voorkomen of verminderen, waardoor het vaak een goede oplossing is.

Wil je bijvoorbeeld afvallen? Dan zal minder suiker eten je daarbij helpen. Dit komt doordat je producten met veel suikers gaat vermijden en vervangen. Dit is vaak zwaar bewerkt voedsel en deze producten bevatten vaak veel calorieën. Uiteindelijk ga je dus minder calorieën consumeren, waardoor je gewicht kunt verliezen.

snoepjes met suiker in allerlei kleuren

Nadelen van minder suiker eten

Ondanks wat veel mensen je wijs willen maken én wat helaas nog veel mensen geloven, suiker is zeker niet je vijand. Het menselijk lichaam heeft suiker gewoon nodig om correct te kunnen functioneren. Mocht je structureel te weinig suiker eten, dan kan ook dat nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Gezien onze hoge gemiddelde suikerinname zal dit echter niet snel voorkomen, maar dit neemt niet weg dat er voor sommige mensen ook nadelen verbonden zitten aan minder suiker eten.

Een te lage suikerinname kan leiden tot een lage bloedsuikerspiegel, wat op zijn beurt kan resulteren in gevoelens van zwakte en vermoeidheid. Daarnaast kunnen er tintelingen optreden, vooral in de handen of voeten, en kunnen hartkloppingen optreden. Dit kan voorkomen wanneer je te weinig hebt gegeten en toch intensief hebt gesport. In bepaalde gevallen kan dit zelfs leiden tot flauwvallen.

Onder andere je hersenen zijn afhankelijk van de toevoer van glucose, omdat ze hier zelf geen voorraad van kunnen opslaan. Een tekort aan suiker in het bloed kan er dus voor zorgen dat je hersenen niet optimaal kunnen functioneren, doordat ze onvoldoende glucose krijgen.

Hoe minder suiker eten? 8 tips

Nu je weet wat de voor- en nadelen kunnen zijn van het eten van minder suiker is het tijd voor de tips. Merk jij dat je teveel suiker consumeert en wil je dus graag minder suiker eten? Pas dan onderstaande tips toe op je dagelijkse leven, zodat je jouw suikerinname kunt verminderen.

Let goed op wat je koopt

Minder suiker eten begint al in de supermarkt. Het is verstandig om goed de labels te lezen van de producten, voordat je ze in je winkelwagen legt. Heel veel producten worden namelijk verrijkt met suiker om het product zoeter en lekkerder te maken. Heel fijn voor de smaak, niet zo fijn voor je suikerinname. Lees daarom goed de productinformatie van bewerkte producten alvorens je ze koopt. Zo heb je de eerste stap om minder suiker te eten al snel en eenvoudig gezet.

Drink koffie of thee zonder suiker

Veel mensen drinken meerdere koppen koffie of thee per dag. Bij elke kop die gedronken wordt, worden er één of meerdere suikerklontjes toegevoegd. Dit kan zomaar eens flink wat suiker op een dag zijn. Hierdoor is dit één van de meest voor de hand liggende zaken om aan te passen als je minder suiker wilt eten. Door geen suiker meer in je koffie of thee te doen kun je een groot verschil maken.

Het zal in het begin even wennen zijn wat betreft de smaak, maar na een aantal koppen ben je ook daar gewoon aan gewend.

Begrijp dat suiker meerdere benamingen heeft

Wanneer je de ingrediënten van een product bekijkt staat er niet altijd suiker op de verpakking. Dit komt doordat suiker meerdere benamingen heeft. Het Diabetes Fonds heeft een overzicht van alle verschillende namen die suiker kan hebben op verpakking. Niet schrikken, maar het zijn er meer dan 50! Deze schuilnamen maken het vaak nog lastiger om te bepalen welke producten je nu wel of niet moet aanschaffen.

Tip

Bekijk hier de lijst van het Diabetes Fonds met de verschillende benamingen voor suiker.

Vermijd kant-en-klare maaltijden

Kant-en-klare maaltijden zijn vaak erg handig, maar bevatten helaas veel suiker. Minder suiker eten en kant-en-klare maaltijden eten gaan dan ook niet goed samen. Wanneer je hier af en toe voor kiest kan het natuurlijk geen kwaad. Als je het etiket goed leest zul je in veel gevallen wel schrikken van de hoge hoeveelheid suiker die erin zit. Probeer dergelijke maaltijden dus zoveel mogelijk te vermijden.

Koop en kook vers

Verse producten bevatten logischerwijs geen toegevoegde suikers. Door meer met dergelijke verse producten te koken zul je dus ook, misschien zelfs onbewust, minder suiker in je maaltijden hebben. Daarnaast is koken met verse producten vaak nog het lekkerste ook. Minder suiker eten hoeft dus absoluut geen straf te zijn, Maaltijden kunnen nog steeds net zo lekker zijn, dan wel niet lekkerder.

Vermijd frisdranken

Frisdranken bevatten vaak aanzienlijke hoeveelheden suiker. Door regelmatig frisdrank te consumeren, neem je ongemerkt veel suiker tot je. Het is verstandig om eens naar het etiket van een fles frisdrank in de supermarkt te kijken. Als je toch graag frisdrank wilt drinken, kies dan voor varianten zonder suiker. Deze worden vaak aangeduid als ‘zero’-producten, waarbij suiker vervangen is door bijvoorbeeld aspartaam of andere zoetstoffen om de smaak zoet te houden zonder de calorieën van suiker.

Kies gezonde tussendoortjes

Een koekje of snoepje tussendoor is vaak erg lekker, maar helaas erg rijk aan suikers. Probeer daarom je tussendoortje eens te vervangen door een gezonde snack. Denk bijvoorbeeld aan een halve komkommer, rauwe paprika, snacktomaatjes of een luchtige cracker met avocado. Zo stil je evengoed je trek, maar doe je dit zonder extra suiker te consumeren.

wafel met nutella en suiker

Experimenteer met nieuwe smaken en kruiden

We zijn het tegenwoordig gewend om erg zoet te eten. Dit komt simpelweg doordat aan enorm veel bewerkte producten extra suiker wordt toegevoegd. Hierdoor wennen we aan de smaak, alsof het normaal zou zijn. Wanneer je minder suiker gaat eten kan het zijn dat je het eten initieel niet meer zo lekker vindt als eerst. Is dit het geval? Dan is het slim om te experimenteren met andere smaken en kruiden. Denk hierbij aan gember, kaneel, nootmuskaat en noem maar op. Er zijn enorm veel heerlijke smaken die je een gerecht kunt geven, zonder dat je suiker hoeft toe te voegen.

Afvallen door minder suiker te eten?

Zoals we al eerder in deze blog beschreven is suiker absoluut niet de vijand. Je hoeft zeker niet te proberen om het volledig te vermijden en je hoeft ook echt niet bang te zijn dat je meteen aankomt als je een dag wat teveel suiker consumeert. De hele bangmakerij rondom suiker is dan ook onterecht. Helaas zijn er nog veel mensen die claimen dat suikers wel de vijand zijn en je alleen kunt afvallen als je ze volledig vermijd. Deze mensen kun je maar beter gewoon negeren.

TIP: Lees ook de blog afvallen met gember en ontdek of dit mogelijk is.

Desalniettemin kan minder suiker eten ervoor zorgen dat je begint met afvallen. Dit komt doordat je vaak onbewust ook minder calorieën consumeert wanneer je op je suikerinname let. Doordat je jezelf dus in een negatieve caloriebalans brengt, zul je uiteindelijk gewicht verliezen. Afvallen door minder suiker te eten is dus mogelijk, maar dit komt door de afname in calorieën en niet door de afname in suikers.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *