Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
is zwarte thee gezond en zitten er ook nadelen aan verbonden

Is zwarte thee gezond? Zijn er nadelen?

Zwarte thee is een theesoort die bijna iedereen wel in de voorraadkast heeft staan. Heel veel theesoorten bevatten namelijk zwarte thee. Dus ook al heb je geen pure zwarte thee in huis, grote kans dat het alsnog in één van je theesoorten zit. Aangezien zoveel mensen het drinken is het interessant om ons af te vragen of zwarte thee gezond is of niet. Vandaar ook deze blog. We leggen op basis van onderzoek uit of zwarte thee gezond is of niet én of er ook nadelen aan kleven. Lees snel verder als je benieuwd bent!

Wat is zwarte thee?

Zwarte thee is afkomstig van de theeplant. De officiële benaming van deze plant is Camellia sinensis. De plant wordt tegenwoordig over de hele wereld geteeld, daar waar het weer dat toelaat. Van deze plant worden verschillende theesoorten gemaakt, waaronder dus ook zwarte thee. Met name de jonge theebladeren worden gebruikt voor het maken van thee, gezien de oudere bladeren mogelijk een ander smaakprofiel hebben.

De theebladeren worden vaak gecombineerd met andere planten en kruiden, om zo populaire theesoorten te maken. Denk hierbij aan de bekende Earl Grey thee, maar bijvoorbeeld ook Chai thee. Je kunt dit eenvoudig op de verpakking van je thee zien. Zo weet je wat voor theesoort er in jouw thee zit. Doorgaans is dit zwarte thee, maar het kan ook groene thee, witte thee of de minder bekende oolongthee zijn.

Zwarte thee en cafeïne

Door de manier waarop het wordt gemaakt, bevat zwarte thee de meeste cafeïne van alle andere theesoorten die van dezelfde bladeren worden gemaakt. Houd hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld in de avond een kop thee wilt drinken. Een kop zwarte thee bevat cafeïne en kan ervoor zorgen dat je minder goed in slaap kunt vallen. Probeer deze theesoort dan ook te vermijden vanaf de (na)middag, zodat alle cafeïne uit je systeem is als je gaat slapen.

Wil je graag thee drinken met minder cafeïne? Kies dan voor groene of witte thee. Deze soorten bevatten nog steeds cafeïne, maar minder dan zwarte thee. Wil je helemaal geen cafeïne in je thee? Kies dan voor een kruidenthee, zoals brandnetelthee, jasmijnthee of kamillethee. Dan heb je alsnog een warm drankje met een lekkere smaak, zonder enige vorm van cafeïne.

is kamillethee gezond
Ook interessant: Is kamillethee gezond? Wij zochten het uit!

Wat maakt zwarte thee gezond?

Nu we weten wat zwarte thee is, kunnen we gaan bekijken welke eigenschappen zwarte thee gezond maken. Onderstaand hebben we de belangrijkste eigenschappen uitgewerkt, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. De gebruikte bronnen voor onderstaande informatie staan helemaal onderaan deze blog, in de bronvermelding, mocht je deze willen lezen.

Zwarte thee bevat antioxidanten

Onderzoek toont aan dat zwarte thee flavonoïden bevat, die we tot de antioxidanten kunnen rekenen. Zoals je wellicht weet, hebben antioxidanten verschillende voordelen voor onze gezondheid. Deze flavonoïden werken onder andere ontstekingsremmend en zijn goed voor ons immuunsysteem en weerstand. Wel dienen we erbij te vermelden dat er meer onderzoek nodig is naar het specifieke effect van de flavonoïden uit zwarte thee. Desalniettemin is het bemoedigend dat deze in grote aantallen aanwezig zijn.

Zwarte thee kan de bloeddruk verlagen

Het drinken van zwarte thee kan mogelijk de bloeddruk verlagen, wanneer iemand last heeft van een te hoge bloeddruk. Uit een onderzoek dat plaatsvond in 2012 kregen testpersonen 3 kopjes zwarte thee per dag óf 3 kopjes van een placebo. Zo probeerden ze te achterhalen of zwarte thee gezond kan zijn voor mensen die kampen met een hoge bloeddruk.

Na afloop van 6 maanden concludeerde de onderzoekers dat de testgroep die zwarte thee had gedronken een lagere bloeddruk had dan de placebo testgroep. Het drinken van zwarte thee kan dus bijdragen aan een betere gezondheid, wanneer men kampt met problemen aan de bloeddruk. Uiteraard dienen we hierbij te vermelden dat een hoge bloeddruk een oorzaak kan hebben die je dient te achterhalen. Zo kun je dit mogelijk in de toekomst voorkomen in plaats van genezen. Richt je dus zeker niet enkel op het drinken van zwarte thee.

is brandnetelthee gezond
Ook interessant: Is brandnetelthee gezond? En wat zijn de bijwerkingen?

Zwarte thee kan mogelijk je lichaamssamenstelling veranderen

Een studie uit 2014 heeft zich gericht op wat voor effect het drinken van zwarte thee zou kunnen hebben op de lichaamssamenstelling. De onderzoekers concludeerden dat het drinken van 3 koppen zwarte thee per dag er op korte termijn voor kan zorgen dat de lichaamssamenstelling verbetert. De testgroep had namelijk een smallere taillemaat en smallere verhouding van de taille tot de heup. Na 6 maanden was dit effect echter weer verwaarloosbaar.

Mogelijk zou zwarte thee gezond kunnen zijn, omdat het dus op korte termijn je lichaamssamenstelling op positieve wijze kan veranderen. Ook hier is meer onderzoek nodig om betere conclusies te kunnen trekken.

Tip

Bekijk en bestel je zwarte thee direct bij Bol.com. Zo heb je deze snel in huis en kun je meteen genieten van een heerlijke kop thee.

Zwarte thee verkleint mogelijk de kans op een beroerte

In een periode van ruim 10 jaar deden 74.961 Zweedse vrouwen mee aan een onderzoek gericht op het drinken van zwarte thee en het effect daarvan op de gezondheid. En dan niet zomaar op de gezondheid in het algemeen, maar specifiek op beroertes en hoe groot de kans is dat je deze kunt krijgen. De resultaten van het onderzoek waren zeer positief, aangezien de conclusie was dat het drinken van 4 koppen zwarte thee per dag de kans op een beroerte doet verkleinen.

Nu valt dit natuurlijk niet direct te vertalen naar mannen en vrouwen van andere afkomst, aangezien de studie zich enkel richt op Zweedse vrouwen, maar wederom zijn de resultaten zeer bemoedigend. De resultaten van dit onderzoek versterken de claim dat zwarte thee gezond kan zijn.

wat is witte thee en is witte thee gezond
Ook interessant: Is witte thee gezond?

Zwarte thee kan helpen met focussen

Zoals je al eerder in deze blog hebt kunnen lezen bevat zwarte thee cafeïne. Dit stofje wordt al vele jaren geassocieerd met het verbeteren van je focus. Aangezien zwarte thee een stuk minder cafeïne bevat dan koffie zal het effect minder zijn dan wanneer je een kop koffie drinkt, maar toch kan het een merkbaar verschil bewerkstelligen.

Ben je bijvoorbeeld geen fan van koffie of vind je het effect te heftig? Dan is een kop zwarte thee wellicht een uitkomst. Probeer het eens uit en wie weet wordt het wel je favoriete nieuwe drankje om de dag mee te starten.

is rode wijn gezond voor je
Ook interessant: Is rode wijn gezond?

Nadelen van zwarte thee

We hebben het tot dusver enkel gehad over waarom zwarte thee gezond zou zijn. Maar hiervoor dienen we ook te beoordelen of er nadelen kleven aan het drinken van zwarte thee. Pas als we dit weten, kunnen we echt een oordeel vellen of zwarte thee gezond is of niet.

Het drinken van zwarte thee is in veruit de meeste gevallen volledig veilig en zal voor het overgrote gedeelte van de bevolking dan ook geen problemen opleveren. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, vandaar dat we ze toch even noemen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je last krijgt van hartkloppingen, hoofdpijn of nervositeit. Dit komt normaliter alleen voor wanneer je grote hoeveelheden zwarte thee drinkt én erg gevoelig bent voor cafeïne.

Daarnaast kunnen er nog andere nadelen optreden, zoals misselijkheid of slapeloosheid. Wederom zijn dit nadelen die vrijwel alleen opspelen wanneer je veel zwarte thee drinkt en gevoelig bent voor de hoeveelheid cafeïne die je daarmee drinkt. Al met al zijn er zeer weinig nadelen verbonden aan zwarte thee.

Dus, is zwarte thee gezond?

Nu we weten wat zwarte thee gezond maakt en wat niet, kunnen we een eindoordeel geven. Gezien de zeer minimale hoeveelheid nadelen en dat het aannemelijk is dat het meerdere gezondheidsvoordelen heeft, kunnen wij slechts één oordeel geven. Je raadt het al, we concluderen dat zwarte thee gezond is. Het kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, is voor vrijwel iedereen veilig om te drinken, is op enorm veel plekken te koop én is ook nog eens erg lekker. Daar zeggen wij geen nee tegen.

Tip

Bekijk het grote assortiment zwarte thee van Bol.com en laat je thee eenvoudig thuis bezorgen.

Een kopje zwarte thee is dus een prima start van je dag. Wil je er je dag mee eindigen? Let dan wel even op de hoeveelheid cafeïne, aangezien dit je nachtrust negatief kan beïnvloeden. En gezien voldoende nachtrust zeer belangrijk is voor de gezondheid raden we het af op later op de dag nog zwarte thee te drinken.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *