Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
is kamillethee gezond

Is kamillethee gezond? Wij zochten het uit!

Een lekker warm kopje kamillethee in de avond om even helemaal tot rust te komen. Grote kans dat je dit wel eens hebt gehad. Er zijn echter ook veel mensen die beweren dat kamillethee gezond is en dat je het juist daarom zou moeten drinken. Maar wat zou er zo gezond zijn aan een kop van deze thee? Wij zochten het voor je uit! In onderstaande blog krijg je uitleg over wat kamille is, wat kamillethee gezond zou maken en wat de nadelen kunnen zijn. Lees dus zeker verder.

Wat is kamille?

Kamille is een plant die op het eerste gezicht best veel weg heeft van een madeliefje. De blaadjes van de bloem zijn wit en het bloemhoofdje is geel. De plant groeit op enorm veel plekken en groeit gedurende één jaar. Voor zover we weten wordt kamille al honderden jaren gebruikt in allerlei culturen, vanwege de helende werking die het kruid zou moeten hebben op allerlei gezondheidskwaaltjes.

Ongetwijfeld dat dit bijdraagt aan de claim dat kamillethee gezond zou zijn. We willen dit natuurlijk wel zeker weten en gaan daarom op onderzoek uit. Onderstaand leggen we nog even kort uit wat kamillethee nu echt is, waarna we verschillende aspecten gaan behandelen die dieper ingaan op de vraag of kamillethee gezond is of niet.

TIP: Drink je vaker thee? Dan is onze blog over het vraagstuk of brandnetelthee gezond is wellicht ook interessant voor je.

Wat is kamillethee?

Om kamillethee te zetten heb je de gedroogde variant van de bladeren nodig. Deze kun je op verschillende plekken kopen (zoals hier bij Bol), maar je kunt er ook voor kiezen je eigen kamille te groeien. De gedroogde bladeren voeg je toe aan je kop met heet water en dit laat je vervolgens een paar minuten trekken. Er komen dus géén theebladeren aan te pas. Hierdoor bevat kamillethee geen cafeïne, wat het een ideale thee maakt om in de avond te drinken.

De smaak kan heel licht zoet zijn. Mensen die normaliter suiker of een andere zoetstof gebruiken vinden kamillethee daardoor wellicht lekker genoeg zonder zoetstof. Al met een heerlijk kopje thee om de dag mee af te sluiten.

Wat maakt kamillethee gezond?

Nu wordt het tijd om ons te richten op de vraag of kamillethee gezond is of niet. Dit zal immers de belangrijkste reden zijn waarom je deze blog bent gaan lezen. Onderstaand hebben we een aantal eigenschappen van kamille uitgewerkt, die mogelijk antwoord kunnen geven op de vraag. Let op, dit zijn dus de eigenschappen van kamille, niet specifiek in combinatie met thee / heet water.

Lekker slapen door kamillethee?

Één van de meest bekende eigenschappen die kamillethee gezond zou maken is het effect dat het schijnt te hebben op je nachtrust. Door de thee te drinken zou je eerder in slaap vallen, wat natuurlijk enorm gunstig kan zijn voor mensen die moeite hebben met slapen.

Kamille bevat een antioxidant genaamd apigenine, dat wellicht kan bijdragen aan je nachtrust. De studies die het effect van specifiek kamille op de nachtrust onderzoeken, concluderen echter dat er geen merkwaardig verschil werd gemeten tussen mensen die kamille consumeerden voor hun slaap en hen die dit niet deden.

Mogelijk dat het stofje apigenine toch te weinig aanwezig is in kamille, of dat er een andere reden is, maar tot dusver blijkt het helaas dat de wetenschap niet kan onderbouwen dat kamille effect heeft op je nachtrust. Dit blijkt overigens uit een meta analyse uit 2015, waarbij de resultaten van 1602 personen met slapeloosheid zijn geanalyseerd. Deze vind je in de bronvermelding, mocht je meer willen lezen over deze studie.

Er zijn weliswaar studies die aantonen dat mensen met ernstige slaapproblemen er baat bij kunnen hebben, maar het grootste gedeelte van de studies toont helaas dat het effect op de nachtrust niet onderbouwd is. Dit neemt niet weg dat het wellicht voor jou wel werkt. Het placebo effect is immers echt of misschien word je wel helemaal ontspannen van de warme lichtzoete smaak. Werkt het voor jou wel? Dan blijf het gerust drinken.

Het effect van kamillethee op de bloeddruk

Een ander belangrijk aspect dat kamillethee gezond schijnt te maken is het effect op de bloeddruk. De plant is rijk aan stofjes genaamd flavonen, die weer onderdeel zijn van flavonoïden. Een meta analyse uit 2021 laat zien dat een eetpatroon met veel producten die rijk zijn aan flavonoïden mogelijk cardiovasculaire voordelen met zich meebrengt.

Oftewel, het consumeren van deze stofjes kan bijdragen aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Dit kan vervolgens weer een positief effect hebben op de bloeddruk. Er zijn uiteraard enorm veel zaken die invloed (kunnen) hebben op je bloeddruk, dus richt je zeker niet op kamillethee. De kans dat het een positief effect heeft is aanwezig door de flavonen, alleen is dit specifiek voor het drinken van kamillethee niet onderzocht. De mogelijkheid dat kamillethee goed is voor het hart en de bloeddruk is dus aanwezig, maar niet met zekerheid te onderbouwen.

Tip

Benieuwd naar de smaak van een kop kamillethee? Bekijk hier een uitgebreid aanbod van Bol.com en laat het thuis bezorgen.

Overige voordelen die kamillethee gezond maken

Daarnaast zijn er tal van websites die allerlei redenen geven waarom kamillethee gezond zou zijn. Deze zijn niet of nauwelijks onderbouwd door wellicht één kleine studie die concludeert dat er mogelijk positief effect kan zijn, maar dat meer onderzoek nodig is.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld claims dat het drinken van kamillethee de kans op kanker zou doen verkleinen. Dergelijke gezondheidsvoordelen die niet onderbouwd zijn gaan wij dan ook niet behandelen in onze blog.

TIP: Nog een theesoort waar allerlei claims over wordt gedaan is zwarte thee. Lees onze blog over de mogelijke gezondheidsvoordelen van zwarte thee en ontdek het zelf.

Helpt kamillethee bij afvallen?

Een ander aspect dat kamillethee gezond schijnt te maken is het effect dat het kan hebben op afvallen. Tenminste, als we alles moeten geloven wat we online lezen. We hebben een studie uit 2021 gevonden die het effect van kamille op overgewicht heeft onderzocht. Hieruit blijkt dat kamille extract mogelijk een positieve bijdrage kan leveren bij de preventie van obesitas. Wil dat zeggen dat kamillethee je zal helpen met afvallen? Nee, helaas niet.

Er is géén wetenschappelijke onderbouwing waaruit blijkt dat het drinken van kamillethee kan helpen met afvallen. Hoe mooi het ook zou zijn, het is helaas niet mogelijk. Dus als dat de enige reden is waarom je de thee drinkt, kom je helaas van een koude kermis thuis.

kamille bloemetjes voor in de thee

Wat zijn de nadelen van kamillethee?

We hebben behandeld wat de voordelen zijn, wat het effect kan zijn op afvallen en als laatste kijken we nu naar de nadelen van kamillethee. Zo kunnen we pas echt bepalen of kamillethee gezond is of niet.

Er zijn echter geen bekende nadelen die gelinkt kunnen worden aan het drinken van kamillethee. Het lijkt er dus op dat het regelmatig drinken van kamillethee geen kwaad kan. Een uitzondering hierop is natuurlijk als je allergisch bent voor kamille. Mocht je onverhoopt toch klachten krijgen zoals uitslag, een opgezette keel of kortademigheid, neem dan direct contact op met je huisarts. Je bent dan mogelijk allergisch voor kamille, waar je huisarts je verder mee kan helpen.

Dus, is kamillethee gezond of niet?

Kamillethee kan door de lichtzoete smaak ontspannend werken, maar dat het voor een betere nachtrust zou zorgen kan niet door studies worden onderbouwd. Desalniettemin kan het alsnog ontspannend werken, wat in de avonduren zeker niet verkeerd is. Mogelijk heeft het drinken van kamillethee een positief effect op het hart en de bloeddruk. Ook hier is overigens meer onderzoek nodig om er echt een conclusie aan te kunnen hangen.

Daarnaast zijn er dus geen bekende nadelen voor het drinken van kamillethee. Al met al kunnen we dus stellen dat kamillethee gezond kan zijn. Het is immers water dat je drinkt, wat sowieso nooit kwaad kan. Daarnaast bestaat de kans dat het positieve effecten heeft op je lijf, al is dat dus niet zeker. Dit lijkt ons een gevalletje baadt het niet dan schaadt het niet.

Wanneer je dus iets lekkers wilt drinken en je hebt geen zin in een glas water, dan kun je gerust een kop kamillethee zetten. Toch geen fan van de smaak? Probeer dan eens witte thee, aangezien deze theesoort ook verschillende gezondheidsvoordelen schijnt te hebben.

Tip: zelf kamillethee maken

Je kunt kamillethee op veel manieren zetten. Allereerst is het natuurlijk mogelijk om een doosje uit de supermarkt te halen. Ook kun je ervoor kiezen om losse gedroogde kamille aan te schaffen en hier je kopjes thee mee te zetten. Wil je nog een stapje verder gaan? Groei dan zelf je eigen kamille. Deze kun je gewoon in de tuin zetten en plukken wanneer de plant uitgegroeid is.

Vervolgens kun je thee zetten met de verse bladeren, maar je kunt deze ook zelf drogen. Wanneer je het droogt is de kamille langer houdbaar, waardoor je langer kunt genieten van je thee. Je kunt de kamille drogen in de zon, maar ook in de oven. Kies je voor de oven? Zet deze dan op de laagste stand en controleer regelmatig of de kamille al droog is.

Nu je weet dat kamillethee gezond is én dat je weet hoe je het kunt maken, zit er nog maar één ding op: genieten van een lekker kopje thee.

Veelgestelde vragen over kamillethee

We ronden deze blog af met een aantal veelgestelde vragen over kamillethee. Mocht je zelf na het lezen van deze blog nog vragen hebben, dan stel ze ons gerust. Dit kun je doen door onderaan deze pagina een reactie achter te laten.

Waar is kamillethee te koop?

Kamillethee is tegenwoordig op zeer veel plekken te koop. Je vindt het in nagenoeg elke supermarkt en bij menig gezondheidswinkel. Ook vind je het bij online aanbieders, zoals dit uitgebreide aanbod op Bol.com.

Is kamillethee een medicijn?

Kamille is een kruidenmiddel, wat je technisch gezien als medicijn zou kunnen labelen. Vroeger werd het in verschillende culturen al gebruikt als medicijn, voor allerlei uiteenlopende kwaaltjes.

Waar smaakt kamillethee naar?

Kamillethee heeft een lichtzoete smaak die als er zacht wordt ervaren. Drink je normaliter je thee met suiker of andere zoetstof, dan is dit met kamillethee wellicht niet nodig.

Kan kamillethee tijdens een zwangerschap worden gedronken?

Hoewel kamillethee over het algemeen als zeer veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om dit te overleggen met je arts, vanwege de mogelijke invloed op de zwangerschap. Dit raden wij voor elke zwangere vrouw aan, simpelweg voor de zekerheid.

Is kamillethee veilig voor kinderen?

Kamillethee kan veilig zijn voor kinderen, aangezien er geen bekende nadelen zijn die specifiek invloed hebben op kinderen. Raadpleeg een kinderarts voor advies, vooral bij jonge kinderen, als je het 100% zeker wilt weten.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *