Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
wat is witte thee en is witte thee gezond

Is witte thee gezond?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar misschien heb je het wel gewoon in je keukenkastje staan: witte thee. Deze theesoort is minder bekend in Nederland, maar wordt toch steeds vaker gedronken. Door de toename in populariteit vragen steeds meer mensen zich af of witte thee gezond is. Reden genoeg voor ons om hier een blog over te schrijven. Onderstaand lees je wat witte thee is en waarom witte thee gezond of ongezond kan zijn, onderbouwd door onderzoeken. Lees dus zeker verder.

Wat is witte thee?

Witte thee is een theesoort die wordt gemaakt van zéér jonge theeblaadjes. De knoppen van de theeplant dienen binnen 48 uur na het vormen te worden geplukt om hier witte thee van te kunnen maken. Net zoals zwarte en groene thee is witte thee afkomstig van de theeplant: de Camellia sinensis. Deze plant wordt tegenwoordig in verschillende landen geteeld, daar waar dit voorheen enkel en alleen in China werd gedaan.

Doordat de blaadjes zo snel worden geplukt, hebben ze een andere smaak dan de overige theesoorten. Witte thee heeft namelijk een licht zoete en bloemige smaak, wat verschilt van groene en zwarte thee. Onderstaand behandelen we eerst het cafeïnegehalte in de witte theesoort, waarna we gaan onderbouwen of witte thee gezond is of niet.

Zit er cafeïne in witte thee?

De blaadjes van de Camellia sinensis plant bevatten cafeïne. Dit wil dus zeggen dat ook witte thee cafeïne bevat. Doordat de blaadjes echter zo jong zijn als ze worden geplukt, is het gehalte cafeïne nog erg laag. Om het in verhouding te plaatsen, een kop koffie kan zo’n 5 tot 10 keer meer cafeïne bevatten dan dezelfde hoeveelheid witte thee. Wil je dus een lekker warm drankje met weinig cafeïne, dan is witte thee dus een optie.

is zwarte thee gezond en zitten er ook nadelen aan verbonden
Ook interessant: Is zwarte thee gezond? Zijn er nadelen?

Wat maakt witte gezond?

Om te bepalen of witte thee gezond is, dienen we studies te raadplegen die het effect van witte thee (of de stofjes in witte thee) hebben onderzocht. Aan de hand van deze uitkomsten kunnen we een onderbouwde conclusie geven over deze theesoort. Benieuwd naar deze studies? Deze vind je onderaan de blog in de bronvermelding. Lees hier nu eerst de redenen waarom witte thee gezond zou zijn.

Witte thee is rijk aan antioxidanten

De grote hoeveelheid antioxidanten is één van de belangrijkste redenen dat mensen verwachten dat witte thee gezond is. Maar bevat de thee wel zoveel antioxidanten? Nou, we kunnen mededelen dat dit inderdaad klopt. Doordat witte thee het minst wordt bewerkt van alle theesoorten bevat het de meeste antioxidanten. De antioxidanten uit planten kunnen verschillende voordelen bieden, zoals een kleinere kans op diabetes, hart- en vaatziekten en nog andere ziekten.

Wil dit zeggen dat witte thee dit effect dus ook heeft? Nou, dat weten we niet zeker. Dit komt omdat er meer onderzoek nodig is naar het directe effect van witte thee op het menselijk lichaam. De kans dat deze antioxidanten dit effect hebben is dus aannemelijk, maar niet met zekerheid te onderbouwen. Was dit wel zo, dan was dit al bijna voldoende om te concluderen dat witte thee gezond is. Helaas hebben we dus meer informatie nodig.

is kamillethee gezond
Ook interessant: Is kamillethee gezond? Wij zochten het uit!

Witte thee beschermt mogelijk je gebit

Witte thee goed voor je gebit? Dat zou zomaar eens kunnen. De theesoort bevat namelijk fluoride (wat ook in veel soorten tandpasta zit) én is rijk aan tannine. De combinatie van deze twee stofjes kan de resistentie van je tanden tegen zuren opbouwen. Hierdoor kunnen de tanden sterker worden en dus minder snel beschadigd raken door de vele zuren waarmee ze dagelijks in aanraking komen.

Dit wil natuurlijk niet gelijk zeggen dat witte thee gezond is, maar het is wel een mooi voordeel van het drinken van deze thee.

Witte thee kan mogelijk huidveroudering tegen gaan

Er bestaat een kans dat witte thee de veroudering van de huid tegen kan gaan, zowel intern als extern. Dit komt doordat de thee stofjes bevat die in verband worden gebracht met de vertraging van het verouderingsproces van de huid. Het is overigens onduidelijk of het drinken van witte thee ook echt dit effect heeft, aangezien dit niet direct is onderzocht.

Pin je er dus niet op vast, maar de kans is aanwezig dat witte thee een positief effect heeft op je huid.

Tip

Bekijk hier het uitgebreide aanbod van witte thee op Bol.com.

Witte thee verkleint mogelijk de kans op een beroerte

Allereerst dienen we te vermelden dat deze studie zich niet specifiek richt op witte thee, maar gewoon op thee in het algemeen. Het is dezelfde plant, maar het kan zijn dat de uitkomst dus niet volledig past bij witte thee, aangezien witte thee niet is meegenomen in het onderzoek. Uit de uitgebreide review van meerdere meta analyses werd door onderzoekers geconcludeerd dat het drinken van drie koppen thee per dag de kans op een beroerte kan verkleinen.

Dit valt dus niet direct te vertalen naar witte thee, maar de kans bestaat dat dit ook voor deze theesoort geldt. Er heerst dus ook voor deze gezondheidsvoordelen nog wat onduidelijkheden. Hierdoor is er niet één eigenschap die de doorslaggevende factor geeft om te concluderen dat witte thee gezond is.

is brandnetelthee gezond
Ook interessant: Is brandnetelthee gezond? En wat zijn de bijwerkingen?

Wat maakt witte thee ongezond?

Om te bepalen of witte thee gezond is, dienen we natuurlijk ook te kijken naar de nadelen van het drinken van de thee. Dit kunnen we echter kort houden, aangezien er zeer weinig bekende nadelen zijn van het drinken van witte thee.

De kans dat je last krijgt van cafeïne gerelateerde klachten is zeer klein door de geringe hoeveelheid cafeïne in de thee. Daarnaast is de kans dat je allergisch bent voor de theeplant ook zeer klein. Al met al zal het voor het overgrote gedeelte van de bevolking gewoon veilig zijn om witte thee te drinken.

Helpt witte thee bij afvallen?

Wat we nog even apart willen behandelen is het verband tussen witte thee en afvallen. Veel mensen drinken namelijk groene thee, omdat dit zou kunnen helpen met afvallen, maar witte thee heeft mogelijk hetzelfde effect. Het drinken van deze thee zou namelijk je metabolisme een boost kunnen geven, waardoor je dagelijks wat extra calorieën kunt verbranden. Dit zou zomaar 60 tot 90 calorieën per dag extra kunnen zijn, wat natuurlijk mooi meegenomen is als je graag wilt afvallen. Ook hier dienen we wel weer bij te vermelden dat meer onderzoek nodig is om harde conclusies te kunnen doen.

Witte thee bevat namelijk stofjes die in verband worden gebracht met een verhoogde vetverbranding, maar dit wil niet direct zeggen dat het drinken van witte thee ook echt dit effect heeft. Al met al bestaat de kans dus dat witte thee gezond kan zijn, omdat het mensen met overgewicht mogelijk kan helpen met afvallen. Dit valt dus echter niet met zekerheid te concluderen.

Waar kun je witte thee kopen?

Witte thee is tegenwoordig op veel plaatsen te koop. Denk hierbij aan de supermarkt, kruidenwinkels en vitamine- en supplementenwinkels. Ook kun je witte thee eenvoudig online kopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod van witte thee op Bol.com. Hier vind je een groot aanbod en wordt het vaak binnen één werkdag verzonden.

Dus, is witte thee gezond?

Ons eindoordeel op de vraag of witte thee gezond is? Ja, we kunnen na het lezen van deze blog concluderen dat witte thee gezond is. Het geeft namelijk vrijwel nooit bijwerkingen, zorgt ervoor dat je vocht binnenkrijgt en heeft mogelijk allerlei andere gezondheidsvoordelen. Deze gezondheidsvoordelen kunnen zijn: een hoge hoeveelheid antioxidanten, sterkere tanden, een vertraagde huidveroudering en het verkleinen van de kans op een beroerte.

Zoals je in de blog hebt kunnen lezen dienen deze gezondheidsvoordelen meer onderzocht te worden. Dit is nodig om te kunnen concluderen of dit echt door de consumptie van witte thee komt. Desalniettemin is het drinken van witte thee gewoon gezond en kun je het prima elke dag doen. Er zit wel een geringe hoeveelheid cafeïne in, dus let daar wel op als je hier gevoelig voor bent.

Geniet van je kopje thee! En wil je tijdens het drinken van je kopje witte thee nog iets leuks lezen? Bekijk dan de categorie voeding voor vergelijkbare blogs met interessante onderwerpen.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *