Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
is brandnetelthee gezond

Is brandnetelthee gezond? En wat zijn de bijwerkingen?

De brandnetel zul je ongetwijfeld wel kennen, met waarschijnlijk niet zo’n fijne herinneringen. Wie is er als kind zijnde niet tal val keren met zijn benen tegen een brandnetel gelopen, waardoor je vervelende irritaties en jeuk kreeg. Maar je wist misschien niet dat je van deze plant ook lekkere brandnetelthee kon maken. En zelfs dat brandnetelthee mogelijk gezond kan zijn. Misschien is die plant toch niet zo verkeerd. In deze blog lees meer over de eigenschappen die brandnetelthee gezond zouden maken, maar behandelen we ook de bijwerkingen.

Wat zijn brandnetels?

De brandnetel is een plantensoort die bekend staat om de eigenschap dat het huidirritaties veroorzaakt als je deze aanraakt. Dit komt omdat de plant brandharen bevat met stofjes die jeuk en irritatie veroorzaken. In verschillende culturen wordt de plant echter als medicijn gebruikt, omdat deze helende eigenschappen zou hebben. Dit draagt sterk bij aan de gedachte dat brandnetelthee gezond zou zijn. Wij berusten ons echter liever op onderzoek, zodat we onderbouwd kunnen bepalen of thee van brandnetels gezond is of niet. Meer daarover verderop in deze blog.

Wat is brandnetelthee?

Thee van een brandnetel, klinkt heel logisch toch. Maar eigenlijk is brandnetelthee geen thee. Om een drankje thee te mogen noemen, dient deze namelijk theebladeren te bevatten. Dat is bij brandnetelthee dus niet het geval. Hete brandnetel drank klinkt echter niet zo lekker, dus wordt het maar gewoon brandnetelthee genoemd. Wel zo makkelijk.

Wist je dat?

Omdat brandnetelthee geen theebladeren bevat, is een kop pure brandnetelthee altijd cafeïnevrij.

Je kunt brandnetelthee op 2 manieren maken, namelijk met verse of met gedroogde brandnetels. De verse brandnetels zullen wat langer in je kop moeten blijven om voldoende smaak af te geven. De gedroogde brandnetels hebben ongeveer net zolang nodig om te trekken als normale thee, namelijk 3 tot 5 minuten.

Brandnetelthee heeft een redelijke milde smaak, waardoor het misschien niet direct de juiste soort thee is voor mensen die van fruitige smaken houden. Wanneer je echter houdt van een milde en heel licht kruidige smaak, dan is brandnetelthee perfect. Zeker als je in overweging neemt dat brandnetelthee gezond schijnt te zijn.

is kamillethee gezond
Ook interessant: Is kamillethee gezond? Wij zochten het uit!

Wat maakt brandnetelthee gezond?

De belangrijkste reden dat je deze blog leest is waarschijnlijk om te weten te komen of brandnetelthee gezond is. Onderstaand hebben we een aantal belangrijke aspecten van deze thee uitgewerkt. Zo krijg jij een beter beeld van het effect van brandnetelthee op je lichaam. Na deze eigenschappen kunnen we concluderen of brandnetelthee gezond is of niet.

Brandnetel bevat vitaminen en mineralen

De brandnetel bevat verschillende vitaminen en mineralen, die elk weer gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Denk hierbij aan vitamine C, vitamine A, vitamine K, calcium, magnesium en ijzer. Allemaal stofjes met gezonde eigenschappen.

Bij het drinken van brandnetelthee consumeer je de plant niet, dus zul je niet al deze stoffen tot je nemen. Door de plant voor een paar minuten in kokend water te dompelen zal een gedeelte van deze gezonde stoffen echter wel vrij komen in het water. Hierdoor krijg je dus alsnog vitaminen en mineralen binnen als je brandnetelthee drinkt. Het bevatten van deze vitaminen en mineralen behoort tot één van de belangrijkste redenen waarom brandnetelthee gezond wordt bevonden.

hoeveel groente per dag
Ook interessant: Hoeveel groente per dag is genoeg?

Kan mogelijk bijdragen aan gezonde urinewegen

Door brandnetelthee te drinken help je het lichaam mogelijk een handje met het verwijderen van bacteriën uit de urinewegen. Hierdoor bestaat de kans dat het regelmatig drinken van brandnetelthee er zomaar eens voor kan zorgen dat de kans op problemen aan je urinewegen kleiner wordt. Om hier met meer zekerheid uitspraak over te doen is uitgebreider onderzoek nodig.

Tip

Bekijk hier een uitgebreid online aanbod van brandnetelthee die je direct kunt bestellen én snel in huis hebt.

Verkleind mogelijk de kans op ontstekingen

Ook zijn er signalen dat brandnetelthee gezond is, omdat het de kans op ontstekingen in het lichaam zou kunnen verkleinen. Dit door de aanwezigheid van antioxidanten, waarvan polyfenolen een groot gedeelte zijn. Hierdoor zou het een goede aanvulling zijn op het eet- en drinkpatroon van onder andere mensen met artritis, chronische (gewrichts)pijn en andere klachten gerelateerd aan ontstekingen.

Ook hier dienen we bij te vermelden dat meer onderzoek naar brandnetelthee nodig is. Dit om met overtuiging te kunnen concluderen dat de stofjes uit de thee ook echt in voldoende mate aanwezig zijn, goed worden opgenomen én het gezonde effect hebben zoals hier beschreven. Wanneer je klachten hebt zoals bijvoorbeeld artritis, dan raden we altijd aan om je huisarts te bezoeken.

is zwarte thee gezond en zitten er ook nadelen aan verbonden
Ook interessant: Is zwarte thee gezond? Zijn er nadelen?

Werkt brandnetelthee vochtafdrijvend?

In sommige gevallen kan brandnetelthee als gezond worden gezien door het vochtafdrijvende aspect. Er zijn namelijk wat studies die laten zien dat de thee waarschijnlijk vochtafdrijvend werkt. Het effect hiervan op mensen dient echter nog verder te worden onderzocht, maar het is aannemelijk dat dit voor mensen het geval is.

Voor mensen die kampen met uitdrogingsverschijnselen zal dit juist een ongewenste eigenschap zijn en dus als ongezond worden gezien. Dit brengt ons bij het volgende punt. We hebben tot nu toe namelijk enkel gekeken naar redenen waarom brandnetelthee gezond zou zijn. We hebben nog niet gekeken naar de bijwerkingen, waardoor het ongezond zou kunnen zijn. Deze werken we hier beneden uit, om een eerlijk oordeel over brandnetelthee te kunnen geven.

Stel heeft een gezonde boodschappenlijst en koopt appels
Ook interessant: Gezonde boodschappenlijst: hoe stel je die samen?

Wat zijn de bijwerkingen van brandnetelthee?

Er zijn erg weinig bekende bijwerkingen van het drinken van brandnetelthee. Uiteraard bestaat de kans dat je allergisch bent voor de plant, wat dan wel verschillende nadelige effecten kan hebben. Denk hierbij aan buikpijn, uitslag, diarree of in extreme gevallen nog meer en heftigere bijwerkingen. De kans dat je allergisch bent is echter vrij klein, dus waarschijnlijk hoef je je hier geen zorgen om te maken. Het kan echter nooit kwaad om eerst een beetje te proeven, alvorens je direct hele koppen van de thee gaat drinken.

Zwangere vrouwen en kinderen dienen voorzichtig te zijn. Er is nog weinig onderzoek dat ondersteunt dat het drinken van brandnetelthee gezond is voor deze specifieke groep. Wanneer je twijfelt of het veilig is voor jouw huidige situatie, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts.

Verder zijn er geen bekende bijwerkingen van brandnetelthee. Mogelijk dat het consumeren van de bladeren nog aanvullende nadelige gevolgen kan hebben, maar dat is dus niet het geval wanneer je enkel de thee drinkt. De bladeren gooi je daarna namelijk weg.

is rode wijn gezond voor je
Ook interessant: Is rode wijn gezond?

Dus, is brandnetelthee gezond?

Er heerst nog veel onduidelijkheid over verschillende van de gezonde aspecten van de brandnetel. Er zijn wel wat studies, maar een gedeelte hiervan richt zich op het consumeren van de plant en niet op het drinken van de thee. We kunnen dus waarschijnlijk concluderen dat brandnetelthee gezond is, aangezien het verschillende vitaminen en mineralen bevat.

Dit betekent niet dat je nu meteen elke dag meerdere koppen brandnetelthee moet gaan drinken, omdat je gezondheidsvoordelen verwacht. Probeer het gewoon eens uit (bekijk hier verschillende soorten) en kijk of je het lekker vindt. Daarnaast kun je zelf bepalen hoeveel koppen je per dag drinkt, hier zijn namelijk geen richtlijnen voor beschikbaar.

wat is witte thee en is witte thee gezond
Ook interessant: Is witte thee gezond?

Waar kun je brandnetelthee kopen?

De populariteit van brandnetelthee neemt toe, wat we ook terugzien in het (online) aanbod van de theesoort. Je kunt het inmiddels vinden in je lokale gezondheidswinkel, verschillende supermarkten en online in supplementenwinkels en andere webshops.

Wij raden aan om eens een kijkje te nemen in het assortiment van Bol.com. Hier heb je namelijk zeer veel keuze en kun je zelf ook eenvoudig de prijzen vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaald voor je kopje thee.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *