Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
weegschaal met meetlint voor afvallen zonder dieet

Afvallen zonder dieet: de 14 beste tips

Een dieet is niet altijd even leuk en soms gewoon niet voor iedereen weggelegd. Afvallen lijkt dan ineens een heel stuk lastiger, aangezien je niet precies weet hoeveel calorieën je dagelijks / wekelijks consumeert. Afvallen zonder dieet hoeft echter zeker niet moeilijk te zijn, je moet gewoon weten waar je op moet letten. In deze blog geven we eenvoudige en makkelijk toe te passen tips om afvallen zonder dieet mogelijk te maken. Lees ze rustig door en ga aan de slag met afvallen!

De voordelen van afvallen zonder dieet

Het allergrootste voordeel van afvallen zonder dieet is dat je je niet aan een streng dieet hoeft te volgen. Je kunt in principe eten wat je wilt, zolang je het maar met mate doet. Afvallen zonder dieet zal voor veel mensen een stuk makkelijker vol te houden zijn. Vaak hoor je namelijk dan iemand zich niet aan het dieet kan houden en uiteindelijk terugvalt. Wanneer je geen dieet volgt is dat natuurlijk niet mogelijk.

Je hoeft geen producten te eten die je eigenlijk niet lekker vindt. Al met al is verantwoord afvallen zonder dieet een zeer welkome uitkomst voor veel mensen. Lees dan ook zeker verder om erachter te komen hoe je dit voor jezelf kunt toepassen.

De nadelen van afvallen zonder dieet

Afvallen komt uiteindelijk aan op een belangrijk punt: meer calorieën verbranden dan dat je consumeert. Wanneer je geen dieet volgt, wordt het lastig om in te schatten hoeveel je nu daadwerkelijk consumeert. Om dit te compenseren is het slim om af en toe bij te houden hoeveel je nu daadwerkelijk eet. Dit kunnen mensen nogal snel als vervelend ervaren, aangezien ze zo nu en dan eens vrij “streng” hun dagelijkse inname zullen bijhouden.

Daarnaast kan de vrije keuze in producten heel fijn zijn, maar ook als obstakel gelden. Zo weet je niet altijd of iets wat je gaat eten ongezond is of niet. Afvallen zonder dieet kan ervoor zorgen dat je erg gaat twijfelen over je voedingsmiddelen, waardoor je eerder een schuldgevoel kan krijgen wanneer je iets eet wat mogelijk ongezond is.

Afvallen zonder dieet met deze 14 tips

Er dus zowel voor- als nadelen aan afvallen zonder dieet. Onderstaand vind je onze 14 tips die het een stuk makkelijker zullen maken voor je. Als je deze tips hanteert zul je merken dat het zeker mogelijk is om gewicht te verliezen, zonder dat je hiervoor een (streng) dieet volgt. Het allerbelangrijkste is gewoon dat je eerlijk bent naar jezelf en ook echt je best doet om af te vallen. Dan gaat dat gewoon lukken zonder een dieet!

Vervang suikerhoudende drankjes

Suikerhoudende dranken, zoals frisdranken, bevatten vaak veel calorieën. Doordat je deze gemakkelijk drinkt en zo niet doorhebt hoeveel calorieën je daadwerkelijk consumeert, voeg je dus onbewust veel dagelijkse calorieën toe. Als je gezond wilt afvallen zonder dieet is het verstandig om je suikerhoudende dranken te vervangen. Drink hiervoor in de plaats bijvoorbeeld gewoon water of thee. Drink je toch liever iets met een smaakje. Voeg dan wat fruit toe aan je water of koop een suikervrije siroop om aan een glas water toe te voegen.

Neem de fiets naar het werk

Dit werkt uiteraard alleen als je werk dichtbij genoeg is om de fiets te nemen, maar het kan al veel verschil maken. Als je dagelijks de fiets neemt zul je flink wat extra calorieën verbranden. Laat dat nu net zijn wat je graag wilt als je gaat afvallen zonder dieet. Doordat je elke werkdag meer calorieën verbrandt dan normaal, kan dit uiteindelijk bijdragen aan je missie om af te vallen. Houd hierbij natuurlijk wel rekening dat je niet ineens extra veel gaat eten door deze toegevoegde inspanning. Je zult het resultaat dan weer teniet doen.

hardlopen door een groep mensen is een van de beste sporten om af te vallen
Ook interessant: Beste sport om af te vallen

Neem de trap in plaats van de lift

Stappen zetten is sowieso gezond, maar de trap nemen helemaal. Het kost namelijk meer inspanning om een trap tien treden omhoog te lopen dan gewoon tien stappen te zetten. Ga je een gebouw binnen en is er een mogelijkheid om de trap te nemen, kies hier dan eens voor. De extra calorieën die je hiermee verbrand kunnen je uiteindelijk goed van pas komen. Daarnaast kun je ook nog eens je beenspieren versterken als je dit regelmatig doet. Een win-winsituatie dus.

Eet veel groente en fruit

Wanneer je wilt afvallen zonder dieet, dan is het verstandig om vaak te kiezen voor groene en fruit als tussendoortjes. Niet alleen zitten deze boordevol met goede vitamines en mineralen, ze bevatten doorgaans ook weinig calorieën. Zo kun je gewoon lekker snacken, een vol gevoel krijgen, maar alsnog slechts een fractie van de calorieën consumeren ten opzichte van een ongezonde snack. Neem dus altijd wat gezonde snacks mee voor overdag. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wortelen, snacktomaatjes, paprika en noem maar op.

Tip

Lees ook onze blog over afvallen zonder sporten, voor meer inzicht in hoe je gewicht kunt verliezen zonder dat je hiervoor extra hoeft te sporten.

Slaap elke nacht voldoende

Als je voldoende slaapt zit je lekkerder in je vel en voel je je fitter en gezonder. Ook dit kan een zeer positieve bijdrage leveren aan het verantwoord afvallen zonder dieet. Een gebrek aan voldoende slaap kan er namelijk voor zorgen dat je overdag meer eet.

Heb je een kantoorbaan? Ga wandelen in de pauze

De hele dag zitten is zeer ongezond en ook zeker niet aan te raden als je graag wilt afvallen. Tijdens het wandelen kun je best wel wat calorieën verbranden, wat weer bijdraagt aan het gezond afvallen zonder dieet. In je pauze van een half uur kun je best flink wat stappen zetten en zo iedere dag een bijdrage leveren aan het verbranden van extra calorieën. Daarnaast is het sowieso gezond om dagelijks te bewegen. Dus ook al zou afvallen niet eens het voornaamste doel zijn, dan nog is het aan te raden om dagelijks een stukje te wandelen als je een kantoorbaan hebt waar je veel moet zitten.

Drink je koffie zonder melk en suiker

Een kop koffie bevat weinig calorieën, maar het toevoegen van melk en suiker zijn vaak een stille boosdoener. Leer daarom om je koffie zwart te drinken. In het begin is dat misschien wat bitter, maar na verloop van tijd zul je het zomaar eens lekker kunnen vinden. Mensen drinken tegenwoordig vaak meerdere koppen koffie per dag. Als je al die koppen koffie zonder melk en suiker drinkt bespaar je ineens een flinke hoeveelheid calorieën. Dit kan positief bijdragen aan het afvallen zonder een dieet.

Drink je thee zonder suiker

Het drinken van thee zonder suiker doe je met dezelfde reden als waarom je koffie ook zwart drinkt; minder calorieën. Door de suiker weg te laten krijg je bij elke kop thee die je drinkt wat minder calorieën binnen dan normaal.

plaatselijk vet verbranden op de buik
Ook interessant: Plaatselijk vet verbranden, kan dat?

Eet je maaltijden van kleine borden

Mensen zijn gewend om hun porties op te eten en hiermee kun je jezelf als het ware “voor de gek houden”. Wanneer je je porties op een kleiner bord serveert, zul je onbewust ook minder veel eten. Neem bijvoorbeeld bij het avondeten een kleine bord dan normaal. Serveer hier het avondeten op en houd het daarbij. Je hebt evengoed een vol gevoel en gewoon gegeten, maar je hebt minder geconsumeerd dan normaal.

Drink een glas water vóór een maaltijd

Het drinken van voldoende water is sowieso gezond, maar het kan ook bijdragen aan het gezond afvallen zonder dieet. Als je vlak voor een maaltijd een glas water drinkt, zul je tijdens de maaltijd zelf minder eten. Hierdoor kan dit op termijn bijdragen aan je doel om gewicht te verliezen.

afvallen door water drinken
Ook interessant: Afvallen door water drinken

Afvallen zonder dieet? Eet dan vezelrijk

Het eten van genoeg vezels zorgt voor een vol gevoel. Daarnaast is het ook erg goed voor de spijsvertering. Wanneer je vezelrijk eet, zal je dus sneller een vol gevoel krijgen, waardoor je uiteindelijk minder zult eten. Uiteindelijk consumeer je dus minder calorieën en kan het dus bijdragen aan het afvallen zonder een dieet. Bekijk eens dit overzicht met vezelrijke voeding om meer vezels toe te voegen aan jouw dagelijkse maaltijden.

Houd verleiding buiten de deur

Eigenlijk is het heel simpel. Op het moment dat je lekkere koekjes, chocolade en andere snacks in huis hebt, zal de verleiding veel groter zijn. Het moment waarop je sterk moet zijn is in de supermarkt. Als je geen ongezonde en calorierijke tussendoortjes aanschaft, kun je ze ook niet consumeren. Probeer deze dus zo min mogelijk aan te schaffen. Doe je dit wel, kies dan voor een kleine verpakking. Zo kun je niet de fout in gaan door een enorm pak koekjes of een grote zak snoep in één keer leeg te eten.

Verantwoord afvallen zonder dieet wil dus zeker niet zeggen dat je helemaal geen lekkere tussendoortjes meer mag hebben. Sterker nog, dit is juist aan te raden om jezelf zo nu en dan iets lekkers te gunnen. Zie dit als een soort beloning. Houd echter voor het grootste gedeelte de verleiding buiten de deur, zodat je niet de fout in kunt gaan.

Stel heeft een gezonde boodschappenlijst en koopt appels
Ook interessant: Gezonde boodschappenlijst: hoe stel je die samen?

Weeg jezelf niet elke dag

Afvallen zonder dieet verloopt niet voor iedereen even snel. Wanneer je je dagelijks gaat wegen en niet meteen het gewenste resultaat ziet bestaat er kans dat je motivatie afneemt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Weeg jezelf daarom niet elke dag, maar bijvoorbeeld één keer per week op een vast moment. Bijvoorbeeld elke maandagochtend. Houd dit voor een paar weken vol en kijk waar je dan staat met je gewicht.

Houd af en toe bij hoeveel je eet

De laatste tip voor het afvallen zonder dieet is dat je af en toe moet bijhouden hoeveel je eet. Het is echt niet nodig om dit elke dag te doen, maar dit bijvoorbeeld één keer per twee weken. Zo blijf je voor jezelf een richtlijn hebben hoeveel je ongeveer consumeert en dus ook of het ergens mogelijk fout gaat. Misschien ben je wel heel langzaamaan meer gaan eten, zonder dat je dit bewust doorhad.

Het bijhouden van je dagelijkse calorie inname kan je dus weer de juiste richting in duwen. Een goede manier om dit bij te houden is door middel van de MyFitnessPal mobiele applicatie. Deze kun je gratis downloaden voor Apple en Android om hiermee je gehele voedselinname gratis bij te houden.

Tip

Lukt het afvallen nog steeds niet? Bekijk dan eens deze tips.

Conclusie over afvallen zonder dieet

Het is dus zeker mogelijk om gewicht te verliezen zonder dat je hiervoor een dieet volgt. Voor sommige mensen is dit een mooie uitkomst, andere hebben juist die structuur van een dieet nodig. Door het toepassen van de tips in deze blog zul je al snel merken dat het zeker mogelijk is om af te vallen zonder dieet. Zorg er gewoon voor dat je vol blijft houden en vooral dat je het met plezier doet.

Veelgestelde vragen over afvallen zonder dieet

Als afsluiter behandelen we hier nog even kort een aantal veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen en ben je toch heel benieuwd. Laat het ons weten en wie weet voegen we hem toe aan onderstaande lijst.

Hoeveel kun je afvallen zonder dieet?

Hoeveel gewicht je kunt verliezen verschilt enorm per persoon. Dit is namelijk onder andere afhankelijk van hoe zwaar je op dit moment bent en hoe ver je onder je dagelijkse caloriebehoefte zit. Het is veel verstandiger om je in het begin gewoon te richten om verantwoord af te vallen zonder een dieet. Gedurende de weken daarna kun je dit bijstellen om zo je gewenste doel te bereiken.

Hoe snel kun je afvallen zonder dieet?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, net zoals de hoeveelheid kilo’s die je kunt verliezen. Focus je niet te veel op hoe snel je kunt afvallen, maar juist om het op een gezonde en verantwoorde manier te doen. Zo heb je er ook zeker veel langer plezier van, simpelweg omdat je het langer kunt volhouden.

Ben je benieuwd hoeveel je kunt afvallen in een week? Bekijk dan onze blog: Afvallen in een week.

Kun je verantwoord afvallen zonder dieet?

Jazeker, het is absoluut mogelijk om op een verantwoorde wijze af te vallen zonder je aan een strikt dieet te houden. Alle tips in deze blog zijn erop gericht dat je op een gezonde en verantwoorde manier je streefgewicht bereikt.

Is het gemakkelijk om af te vallen zonder dieet?

Voor de een zal het gemakkelijk zijn en voor de ander niet. Om hier echt een antwoord op te krijgen dat bij jou persoonlijk past, zit er maar één ding op: het zelf te proberen.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *