Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
vroeg opstaan door een wekker

Vroeg opstaan: zo krijg je dat voor elkaar!

Blijf jij in de ochtend normaal altijd nog een uurtje liggen, maar zou je willen dat je dit niet had gedaan? Dan is deze blog voor jou. Vroeg opstaan kan namelijk een positieve impact hebben op de rest van je dag. Denk hierbij aan onder andere meer energie en meer productiviteit. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van vroeg opstaan en geven we handige tips waardoor het ook voor jou haalbaar wordt om elke ochtend op tijd je bed uit te komen. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Wat verstaan we onder vroeg opstaan?

Vroeg opstaan is natuurlijk voor iedereen anders. Sommige mensen hebben geen keuze, aangezien ze op tijd op het werk moeten zijn. Andere mensen willen graag eerder opstaan, zodat ze meer gedaan krijgen gedurende de dag. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de minder vaak voorkomende momenten dat je vroeg je bed uit moet, zoals voor een dagje weg of een vakantie. Desalniettemin zijn er genoeg momenten waarop je vroeg uit je bed gaat en soms gaat dat net wat lastiger dan andere keren.

Of het nu 5 uur, 6 uur of 7 uur is, vroeg opstaan blijft voor veel mensen een vervelend iets. De verschillende voordelen die het met zich meebrengt worden vaak vergeten óf men weet niet dat er zoveel voordelen zijn. Voordelen die ervoor kunnen zorgen dat je zomaar eens uit jezelf vroeg gaat opstaan. Deze lees je hier beneden.

De voordelen van vroeg opstaan

Zoals net genoemd zijn er best wat voordelen aan vroeg opstaan. Zo is het in de ochtend vaak net wat rustiger om je heen, aangezien de meeste mensen nog slapen. Je hersenen zijn nog fris en je bent energiek van je nachtrust. Zo kun jij productief aan de slag en zorg je dat je de dag goed begint.

Daarnaast kan vroeg beginnen aan je dag er ook voor zorgen dat je meer rust vindt in de avond. Je hebt immers alles gedaan wat je wilde doen, waardoor je lekker rustig op de bank kunt ploffen.

Moet je later op de dag nog van alles doen? Dan kan dit zomaar als stressvol worden ervaren. Dit kan vervolgens een verhogend effect hebben op de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in je lichaam, waar je het liefste niet teveel van wilt aanmaken. Vroeg opstaan kan dus zomaar dat ene dingetje zijn waardoor jij nóg lekkerder in je vel gaat zitten. Het proberen waard lijkt ons.

De nadelen van vroeg opstaan

Het is onmogelijk dat iets enkel en alleen voordelen heeft. Dit geldt natuurlijk ook voor vroeg opstaan. Zo kan je avondplanning er bijvoorbeeld voor zorgen dat je te laat in bed ligt. Door het vroege opstaan haal je vervolgens onvoldoende slaap, wat weer ongezond kan zijn. Ook zijn sommige mensen nu eenmaal productiever in de middag of avond dan in de ochtend. Vroeg opstaan kan in dat geval niet de meest efficiënte keuze zijn.

Elke situatie is uniek en zo ook die van jou. Je weet echter pas of vroeg opstaan iets voor je is, als je het probeert. Lees daarom onderstaande tips eens door en probeer het gewoon uit. Als je na een aantal weken geen voordelen merkt, dan weet je ook dat vroeg opstaan niets voor jou is.

Vrouw die slaapt op haar zij
Ook interessant: Wat is de beste slaaphouding?

Vroeg opstaan met deze 6 tips

Onderstaand hebben we onze 6 tips uitgewerkt die je gaan helpen om vroeg uit te veren te zijn. Op deze manier kan ook jij profiteren van de voordelen van vroeg opstaan en krijg je mogelijk wat meer structuur in je dagelijkse leven. Lees ze eens rustig door en kijk welke je kunt gaan toepassen.

Ga op tijd slapen

De eerste tip is natuurlijk heel voor de hand liggend, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Nachtrust is enorm belangrijk voor je gezondheid en vroeg opstaan moet er niet voor zorgen dat je te weinig nachtrust krijgt. Als je eerder opstaat in de ochtend, dien je ook eerder naar bed te gaan in de avond. Probeer elke nacht 7 tot 9 uur slaap te halen.

Heb je bijvoorbeeld de wekker om 7 uur in de ochtend staan? Probeer dan om tussen 10 en 12 in de avond te slapen. Houd er ook rekening mee dat je soms nog langer wakker ligt en dit dus niet meetelt in je totale uren nachtrust.

slaaptekort door een vrouw die aan het studeren is aan haar bureau
Ook interessant: Slaaptekort: symptomen en gevolgen

Word wakker met natuurlijk (nep) licht

Vroeg opstaan werkt alleen als je ook daadwerkelijk op tijd wakker wordt. Een wekker die je met geweld uit je diepe slaap haalt is alles behalve bevorderlijk voor je humeur, gezondheid en algehele start van de dag. Gelukkig zijn hier oplossingen voor ontwikkeld, waardoor jij op een meer natuurlijke wijze wakker kunt worden.

Er zijn namelijk wekkers die vanaf 30 minuten voor tijd beginnen met oplichten. Hierbij wordt de zonsopgang nagebootst in je kamer. Je lichaam krijgt hierdoor signalen dat het licht opkomt en wordt langzaam uit de diepe slaap gehaald. Naarmate dat het licht feller wordt, krijgt je lichaam steeds meer prikkels om wakker te worden.

Op het laatste moment begint een geluid af te spelen, zodat je weet dat je nu echt moet opstaan. In de meeste gevallen zul je echter al wakker zijn door het licht. Dergelijke lampen worden Wake Up Lights genoemd. Deze werken zeer eenvoudig en zijn erg effectief. Daarnaast is de lamp gemakkelijk en snel online te bestellen, waardoor je ‘m binnen een paar dagen al in huis kunt hebben.

Door dergelijke lampen word je fitter wakker, waardoor je de vroege ochtend een stuk beter kunt beginnen. Dit maakt het vroeg opstaan direct een heel stuk aangenamer.

Tip

Bekijk hier het online aanbod van Wake Up Lights om deze direct te bestellen.

Plan je ochtenden

Het maken van een plan voor in je ochtend kan wonderen doen voor je motivatie. Plan de verplichtingen van de dag eens vroeg in de ochtend. Hierdoor word je als het ware verplicht om vroeg op te staan, maar ervaar je direct hoe fijn het kan zijn. Je hebt de belangrijke zaken namelijk direct gehad én je hebt nog veel tijd over om gedurende de rest van de dag andere dingen te doen.

Je zult verrast zijn hoeveel je op een dag gedaan kunt krijgen, als je maar tijdig begint met alles wat je moet doen. Vroeg opstaan kan dus zomaar eens een positief effect hebben op je productiviteit.

een middagdutje is gezond
Ook interessant: Is een middagdutje gezond of niet?

Probeer laat in de avond niet meer te eten

Wanneer je vlak voordat je gaat slapen nog veel eet kan dit een nadelig effect hebben op je nachtrust. Als je echt kampt met een hongergevoel is het natuurlijk slim om dit te stillen. Wanneer je dit niet hebt, is het verstandig niet veel meer te eten. Dit kan namelijk zorgen voor brandend maagzuur en dat je midden in de nacht wakker wordt om naar het toilet te gaan.

Het kan dus een nadelig effect hebben op hoe gemakkelijk je in slaap valt én op hoe diep je slaapt. Denk hier dus aan voordat je een snack neemt vlak voordat je gaat slapen.

Vermijd cafeïne vanaf de middag

Hoe lekker een kopje koffie ook kan zijn, je kunt het toch het beste vermijden vanaf de (na)middag. Het kan namelijk impact hebben op de kwaliteit van je nachtrust als je in de namiddag of avond nog koffie drinkt. Nu verschilt dit natuurlijk per persoon en is er geen exact tijdstip waarop je dan moet stoppen met het drinken van cafeïne, maar wees er alert op. Het is uiteraard ook afhankelijk van hoe laat je uiteindelijk gaat slapen.

Cafeïne blijft zeer lang werkzaam in je lichaam en kan er onbewust voor zorgen dat je minder diep slaapt. Ook al denk je dat je er niets van merkt, onbewust kan dit dus toch het geval zijn. Als je graag fit wilt zijn als je vroeg opstaat is het dus aan te raden de cafeïne tijdig te laten staan.

Te veel slapen en het effect op de gezondheid
Ook interessant: Te veel slapen: welk effect heeft het?

Plaats je wekker aan de andere kant van je slaapkamer

Het zal er waarschijnlijk niet voor zorgen dat je vrolijker wakker wordt, maar het is wel zeer effectief: je wekker of Wake Up light aan de andere kant van de slaapkamer zetten. Vroeg opstaan is soms gewoon lastig, ongeacht hoe goed je je erop voorbereid. Een extra duwtje in je rug is dan wel handig. Je zult in dit geval hoe dan ook je bed uit moeten om je wekker uit te zetten. Niet altijd even leuk, wel altijd even effectief.

Dit zien wij overigens meer als een soort laatste reddingsmiddel. Als je het niet nodig hebt, dan hoef je dit niet te doen. Je wilt immers wel een beetje vrolijk je bed uit rollen in de vroege ochtend.

Wat als vroeg opstaan écht niet lukt?

Dan rest ons nog een laatste vraag: wat als vroeg opstaan alsnog niet lukt? Je probeert alles, maar het lukt maar niet om het in je systeem te krijgen. Misschien moet je je in dat geval afvragen of vroeg opstaan wel iets voor jou is. Sommige mensen functioneren nu eenmaal beter in de avond en gaan daardoor later naar bed, maar staan ook later op in de ochtend. Hier is ook niets mis mee, aangezien je ook geen zaken moet gaan forceren die echt niet lukken.

Het allerbelangrijkste is in onze optiek dat je elke nacht voldoende nachtrust haalt. Zo word je uitgerust wakker, ongeacht of dit vroeg in de ochtend is of een paar uurtjes later.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *