Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
water uit een kraan om aan te duiden hoe veel liter water per dag gezond is

Hoeveel water per dag is gezond?

Dat je dagelijks water moet drinken weet iedereen inmiddels wel. Maar waarom is dat nou zo belangrijk? En als je gezond bezig wilt zijn, hoeveel water moet je dan per dag drinken? In deze blog geven we antwoord op deze vragen en meer. Zo vertellen we ook of je andere drankjes kan drinken om je vochtbalans op peil te houden, en wat naast een gezonde hoeveelheid de maximale en minimale hoeveelheid water per dag is. Dus, wil je meer weten over het drinken van water? Lees dan gauw verder.

Waarom moeten we water drinken?

Dat het drinken van water goed voor ons is algemeen bekend. Maar wat maakt het drinken van water nou zo goed voor onze gezondheid? Water (of vocht) is cruciaal voor ons bestaan. Het menselijk lichaam bestaat namelijk voor 2/3e uit water, en een hoop lichamelijk functies en processen zijn hier afhankelijk van. Zonder water kan ons lichaam simpelweg niet functioneren.

Zo wordt water bijvoorbeeld gebruikt om voedingsstoffen door ons lichaam te transporteren, maar ook om afvalstoffen af te voeren. Daarnaast is het drinken van voldoende water ook belangrijk om een gezonde lichaamstemperatuur te houden. Wanneer ons lichaam onvoldoende vocht heeft, worden deze processen verstoord en kan je lijf niet meer goed functioneren. Zonder enige vorm van vocht zouden we dan ook binnen enkele dagen komen te overlijden.

Hierdoor is het niet meer dan logisch om voldoende water per dag te drinken. Zo houd je je vochtbalans altijd op peil en zorg je voor een optimale werking van je lichaam. Water drinken is echter niet de enige manier om voldoende vocht binnen te krijgen.

Water of ook andere dranken?

Hoeveel water per dag gezond is, is dus interessant om te weten. Maar water is niet de enige bron van vocht. Al het vocht dat je drinkt draagt namelijk bij aan je vochtbalans. Denk hierbij dus ook aan bijvoorbeeld frisdrank, melkdranken, melkvervangers of vruchtensappen. Dit betekent echter niet dat je water (volledig) kan vervangen door andere dranken.

Je dient er bijvoorbeeld rekening mee te houden dat water 0 calorieën bevat. Een glas frisdrank bevat daarentegen al snel 100 calorieën. Dit komt met name door de hoge hoeveelheid suiker in de meeste frisdranken. Een glas vruchtensap kan zelfs nog meer calorieën bevatten. Hier staat dan wel weer tegenover dat vruchtensappen doorgaans ook vitamines en vezels bevatten. Wanneer je met je gezondheid of je gewicht bezig bent, wil je een teveel aan suiker en calorieën natuurlijk vermijden. Kies dus voor een drankje dat binnen jouw behoeften past.

Naast water kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor thee of koffie. Echter dien je dan weer rekening te houden met theïne en cafeïne. Hoewel deze stoffen een opwekkend effect hebben, kun je er beter niet te veel van binnen krijgen. Een teveel kan leiden tot ongewenste bijwerkingen. Gewenning kan er ook voor zorgen dat je minder goed kunt functioneren als je geen theïne of cafeïne kan consumeren.

glas water in een hand

Ook voeding is een bron van water, hoewel de hoeveelheden vaak vele malen minder zijn dan uit dranken. Toch bestaan een hoop groentes zoals komkommer, tomaat en sla vaak voor ±90% uit water. Ook fruit zoals watermeloen en sinaasappels bestaan grotendeels uit water. Daarnaast kan ons lichaam ook zelf een klein beetje water produceren wanneer voeding wordt omgezet in energie.

Al met al is het een verstandige keuze om het grootste gedeelte van je dagelijkse vocht uit water te halen. Het is echter absoluut geen probleem om hier en daar een glas vruchtensap of een kop thee te drinken om jezelf te hydrateren.

Hoeveel moet je minimaal drinken?

De verantwoorde keuze is dus om water te verkiezen boven (suikerhoudende) frisdranken. Maar, hoeveel water moet je dan minimaal per dag drinken? Het is helaas lastig om een exacte hoeveelheid te noemen. In Nederland is het advies om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken voor een optimale gezondheid. Wanneer je hier structureel onder zit, heb je kans op uitdrogingsverschijnselen. Je kunt dan last hebben van de volgende symptomen:

 • Zwak gevoel
 • Sufheid
 • Verwardheid
 • Flauwvallen

Hoewel de meningen over de minimale waterconsumptie verschillen, zijn er wel een aantal richtlijnen die je kunt aanhouden. Probeer bijvoorbeeld minimaal twee glazen water te drinken als je echt dorst hebt. Drink verder gedurende de dag steeds wanneer je hier behoefte aan hebt. Op deze manier zal je doorgaans voldoende water binnen krijgen en geen last hebben van uitdrogingsverschijnselen.

Hoeveel water per dag mag je maximaal drinken?

Het vocht in je lichaam wordt verwerkt door je nieren. Gemiddeld genomen kunnen je nieren maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Je verliest daarnaast ook nog vocht door te zweten, maar onder normale omstandigheden is dat niet zo veel. Ook kun je vocht verliezen door dit uit te ademen, maar ook dat gaat slechts om kleine hoeveelheden.

De absolute maximale hoeveelheid water per dag zou onder normale omstandigheden dus 10 liter zijn, mits je het verspreid over de gehele dag. We raden je echter sterk af dit te proberen, aangezien een teveel aan water erg schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Zo kan het drinken van teveel water zorgen voor een tekort aan natrium (zout). Dit kan weer leiden tot ritmestoornissen in het hart.

Te veel water drinken kan tevens leiden tot watervergiftiging. Dit kan onder andere weer zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. In extreme gevallen kan dit leiden tot zwellingen bij de hersenen, epileptische aanvallen en in zeer uitzonderlijke gevallen zelfs tot een coma of de dood.

Hoeveel water per dag om af te vallen?

Veel mensen zijn niet alleen benieuwd hoeveel water per dag nodig is voor een gezond leven, maar ook om gewicht te verliezen. Er heerst namelijk nogal wat onduidelijkheid over het effect van water drinken op ons gewicht. Wij schreven er een blog over, zodat jij antwoord kunt krijgen op die vraag. Bekijk onze blog afvallen door water drinken als je meer informatie wilt over het effect van water op de vetverbranding van het menselijk lichaam.

glas met water op een tafel

Dus, hoeveel water per dag is optimaal?

In Nederland wordt dus geadviseerd om zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Je zou verwachten dat dit advies hetzelfde is over de gehele wereld, maar niets is minder waar. Zo wordt in Amerika door de U.S. National Academies of Sciences, Engineering and Medicine het volgende geadviseerd:

 • Vrouwen: 2,7 liter water per dag
 • Mannen: 3,7 liter water per dag

Dit verschilt behoorlijk met het advies dat we hier in Nederland krijgen. Maar wat is nou het juiste? Hoeveel water per dag is gezond? We moeten concluderen dat dit verschilt per persoon. Een gespierd persoon van 1,85m heeft natuurlijk veel meer water nodig heeft dan mager persoon van 1,65m. Daarnaast spelen dagelijkse bezigheden en omstandigheden ook een grote rol. Mensen die fysiek actief zijn of in warme temperaturen leven verliezen doorgaans meer vocht, en zullen dan ook meer moeten drinken. Daarom kun je voor jezelf een aantal regels hanteren om zo te zorgen dat je altijd voldoende drinkt:

 • Heb je dorst? Drink dan twee glazen water in plaats van één.
 • Heb je intensieve fysieke inspanning gedaan? Zorg dan dat je extra water drinkt.
 • Is het warm buiten? Zorg ook dan voor extra waterconsumptie.
 • Is je urine te donker? In de meeste gevallen heb je dan te weinig gedronken.
 • Drink water verspreid over de dag en naar behoefte.

Je lichaam is prima in staat om aan te geven hoeveel vocht je nodig hebt. Als je luistert naar je lichaam zal je in de meeste gevallen dan ook voldoende vocht binnen krijgen, zodat alle processen in je lijf goed kunnen functioneren. Er zijn uiteraard uitzonderingen op deze regel, maar voor mensen zonder medische klachten of andere bijzonderheden zal dit doorgaans voldoende zijn.

Veelgestelde vragen

We ronden deze blog af met een aantal veelgestelde vragen die betrekking hebben tot het hoofdonderwerp: hoeveel water per dag is gezond? Mocht je na het lezen alsnog met onbeantwoorde vragen zitten, dan horen wij dit graag. Onderaan de pagina kun je jouw vraag achterlaten. Wij zullen deze vervolgens zo snel mogelijk voor je beantwoorden.

Hoeveel glazen water per dag drinken?

In deze blog hebben we behandeld hoeveel water per dag gezond voor je. Er van uitgaande dat we het nu over 2 liter water hebben, dan dien je zo’n 8 tot 10 glazen water per dag te drinken. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de glazen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een fles of bidon om te meten hoeveel water je op een dag drinkt.

Wat zijn goede alternatieven voor water?

Heb je geen zin in water? Dan kun je ook kiezen voor thee, koffie of dranken zonder toegevoegde suikers. Probeer echter wel dagelijks een aantal glazen water te drinken en dus niet alleen voor alternatieven te kiezen.

Kun je te veel water drinken?

Ja, het is mogelijk om teveel water te drinken en dit kan erg nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Onder normale omstandigheden zal het echter niet snel voorkomen dat je teveel water drinkt, maar juist eerder dat je te weinig water drinkt.

Hoe merk je dat je te weinig water hebt gedronken?

Dit kun je merken doordat je jezelf suf, zwak en verward voelt. Daarnaast kun je flauwvallen en kun je het vaak zien aan de kleur van je urine. Is deze donkergeel? Dan heb je waarschijnlijk te weinig gedronken.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *