Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Hoeveel zout per dag is gezond of ongezond

Hoeveel zout per dag?

Zout, één van de meest populaire smaakmakers die vrijwel iedereen in huis heeft. Zout is niet alleen erg lekker in een gerecht, we hebben dagelijks ook nog eens zout nodig. Echter, menig persoon consumeert dagelijks veel te veel zout. Dit brengt ons bij de vraag: hoeveel zout per dag moet je consumeren? In deze blog behandelen we waarom we vaak te veel zout eten, hoeveel gezond is, hoeveel ongezond is én wat daar de gevolgen van zijn. Daarnaast is het ook nog mogelijk om juist te weinig zout te eten en ook dat kan negatieve gevolgen hebben.

Hoeveel zout per dag is het maximum?

De dagelijkse maximale hoeveelheid zout voor volwassenen is 6 gram zout per dag. Dit klinkt als best wel veel, maar verspreid dit over een hele dag en je zit hier al vrij snel aan. Het Voedingscentrum heeft een tabel uitgewerkt waarin te zien is per leeftijdsgroep hoeveel zout per dag het maximum is. Dit is als volgt:

LeeftijdHoeveel zout per dag?
1 – 3 jaar3 gram
4 – 8 jaar4,5 gram
Vanaf 9 jaar6 gram

Zout en natrium

De reden dat er vaak negatief gesproken wordt over zout komt door het natriumgehalte. Zout bestaat namelijk voor ongeveer 40% uit natrium. Oftewel, één gram zout bevat zo’n 400mg natrium. Natrium regelt onder andere de hoeveelheid vocht in ons lichaam en is van invloed op onze bloeddruk. Bij een overschot aan natrium is de kans dan ook groot dat er een verhoging in de bloeddruk ontstaat. Dit kan schadelijk voor het lichaam zijn en kan dus voorkomen worden door dagelijks niet teveel natrium te consumeren.

Hoeveel natrium mag je maximaal per dag consumeren?

Een persoon vanaf 9 jaar oud mag per dag maximaal 2,4 gram natrium consumeren om gezond bezig te zijn.

Net zoals we een overzicht hebben van hoeveel zout je maximaal per dag mag consumeren is er ook een dergelijk overzicht voor de hoeveelheid natrium. Kijk hier beneden wat hoeveel dit verschilt per leeftijdsgroep.

LeeftijdHoeveel natrium per dag?
1 – 3 jaar1,2 gram
4 – 8 jaar1,8 gram
Vanaf 9 jaar2,4 gram

Hoeveel zout per dag hebben we minimaal nodig?

We weten nu dat het maximum 6 gram per dag is, maar hoeveel is het minimum? Volgens de Hartstichting is de minimale hoeveelheid zout die je per dag moet consumeren rond de 1 tot 3 gram. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je zenuwen goed geprikkeld kunnen worden en de spieren efficiënt kunnen blijven samentrekken. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat vocht in je lichaam goed wordt opgeslagen én afgevoerd.

We eten gemiddeld gezien te veel zout

Enorm veel van de voeding die we dagelijks consumeren is bewerkt. Bij bewerkte voeding kun je er bijna standaard vanuit gaan dat er zout aan toegevoegd is. Vaak zelfs (veel) meer dan je denkt. Loop maar eens naar je keuken en kijk eens op de etiketten van je producten. Veel bewerkte producten bevatten behoorlijk wat zout. De overgrote hoeveelheid zout die we dagelijks eten komt dan ook van de bewerkte voedingsmiddelen die we consumeren. Het tafelzout dat veel mensen in huis hebben is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de totale zoutconsumptie.

Doordat we zo gewend zijn om producten te eten die veel zout bevatten, voegen we het vaak ook nog toe tijdens het koken, simpelweg omdat we het niet zout genoeg vinden. Volgens de Nierstichting consumeert zo’n 85% van alle Nederlanders dagelijks te veel zout! Dit komt dus vooral door al die bewerkte voedingsmiddelen. Dit brengt ons dan weer bij de vraag, waarom bevatten zoveel producten dan toch zo’n hoge hoeveelheid zout? Dit lees in je in de volgende alinea.

roze zout in een wit kommetje op een houten serveerblad

Zout als conserveringsmiddel

Hoeveel zout we per dag eten valt dus vooral te danken (of te wijten) aan de bewerkte voedingsmiddelen. Zout is een zeer effectief conserveringsmiddel, waardoor het massaal gebruikt wordt in deze bewerkte voedingsmiddelen. Veel van de producten die in je koelkast liggen zouden namelijk allang beschimmeld zijn als ze geen zout zouden bevatten. Kijk maar eens op het etiket van je pakje kipfilet of ham. De reden dat je deze zo lang kunt bewaren komt onder andere door de hoeveelheid zout die er aan wordt toegevoegd. Voor verse groenten en fruit geldt dit niet, maar zelfs bij de diepvries varianten wordt dit soms toegevoegd.

Als je het zo bekijkt dan wordt het ineens vrij duidelijk waarom zo’n enorme hoeveelheid mensen dagelijks te veel zout consumeert. Doe je dit voor een langere periode, dan kan dit dus zomaar eens negatieve gevolgen gaan hebben op je bloeddruk. Hoeveel zout je per dag eet is dus een belangrijke factor voor een gezonde bloeddruk.

Hoeveelheid zout per dag is ook afhankelijk van je levensstijl

Uiteraard zit er enorm veel verschil in de leefstijl van verschillende mensen. Mensen die bijvoorbeeld veel sporten verliezen ook veel zweet. Tijdens het zweten verlies je ook weer zout. Sport je veel, dan zou de maximale hoeveelheid zomaar eens wat hoger kunnen zijn dan de aanbevolen 6 gram per dag. Hoeveel je dus écht elke dag maximaal zou mogen consumeren verschilt natuurlijk per persoon. Dit is natuurlijk geen vrijbrief om flink zout te blijven consumeren omdat je regelmatig sport.

Twijfel je of je te veel zout per dag binnenkrijgt en ben je benieuwd wat voor effect dit heeft op je bloeddruk? Neem dan eens contact op met je huisarts. Hij of zij kan je adviseren wat je kunt doen.

Hoeveel zout per dag is ongezond?

De maximale aanbevolen hoeveelheid zout per dag is dus 6 gram per dag. Consumeer je structureel meer dan deze hoeveelheid? Dan kun je zomaar eens ongezond bezig zijn. Zoals we al eerder hebben aangegeven is dit ook afhankelijk van je leefstijl, maar doorgaans zal meer dan 6 gram zout per dag ongezond zijn. Probeer dit dus ook te vermijden, hoe lastig dit soms ook kan zijn. Als je verder leest vind je een paar handige tips om ervoor te zorgen dat je dagelijks minder zout consumeert.

Potje zout in de keuken

Minder zout eten met deze tips

Nu je weet hoeveel zout per dag teveel is, is het waarschijnlijk wel handig dat je nog een aantal tips ontvangt om ervoor te zorgen dat je de maximale hoeveelheid niet overschrijdt. Door het toepassen van onderstaande tips in je dagelijkse leven kun je ervoor zorgen dat je minder zout gaat consumeren.

Vermijd kant-en-klare producten

Veel kant-en-klare producten zitten niet alleen vol suiker, maar ook bomvol zout. Denk hierbij aan bijvoorbeeld blikken of zakken soepen en sauzen. Wellicht schrik je zelfs van de hoeveelheid zout die deze producten bevatten. Ook broodbeleg, zoals vleessoorten en plakken kaas, bevat veel zout. Nu hoef je dit natuurlijk niet volledig te vermijden, maar je kunt hier wel bewuste keuzes in maken. Kies er bijvoorbeeld voor om je soep zelf te maken met verse groenten. Ook je pastasaus kun je prima zelf maken. Uiteraard kost dit wel wat meer tijd. Zo kun je ook kiezen voor minder zoute vleessoorten en ook verschillende kaassoorten bevatten minder zout dan andere.

Lees etiketten in de supermarkt

Dit sluit naadloos aan op de vorige tip. De kant-en-klare producten bevatten vaak veel zout. Door in de supermarkt het etiket te lezen kun je slimme keuzes maken. Zo zijn er gelukkig steeds meer producten die zoutarm worden gemaakt en dus een betere optie zijn.

Koop natriumarm zout

Wil je toch graag zout toevoegen aan je gerechten? Kies dan voor zout met minder natrium. Natrium zorgt voornamelijk voor de negatieve gevolgen van zout. Vandaar dat de hoeveelheid natrium per dag minstens net zo belangrijk is om te weten dan hoeveel zout je per dag eet. Zout dat natriumarm is bevat logischerwijs minder natrium dan normaal zout.

Gebruik verse kruiden i.p.v. kruidenmixen

Kruidenmixen bevatten vaak enorm veel zout. Probeer daarom meer te koken met verse kruiden in plaats van de kant-en-klare mixen. Dit is vaak zelfs lekkerder én dus ook gezonder.

Conclusie

Het antwoord op de vraag ‘hoeveel zout per dag?’ is dus maximaal 6 gram zout voor volwassenen. De minimale hoeveelheid die je dagelijks moet consumeren zit rond de 1 tot 3 gram. Consumeer je minder dan dit, dan kan dit negatieve gevolgen hebben. Ook meer consumeren dan de maximale hoeveelheid kan negatieve gevolgen hebben en dan met name voor je bloeddruk. Plusminus 85% van de Nederlanders schijnt dagelijks te veel zout te consumeren, dus het kan zeker geen kwaad om te letten op hoeveel zout je dagelijks eet!

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *