Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
hardlopen door een groep mensen is een van de beste sporten om af te vallen

Beste sport om af te vallen

Wil je graag sporten om af te vallen, maar weet je niet goed waar je het beste kunt beginnen? Geen zorgen. In dit artikel vertellen we je alles dat je nodig hebt om die kilo’s zo snel mogelijk kwijt te raken. Sporten is bovendien niet alleen goed om af te vallen, maar zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je fitter en vitaler wordt. Lees dus gauw verder en ontdek de beste sport om af te vallen!

Hoe sporten helpt met afvallen

Afvallen is in principe vrij simpel; je moet meer calorieën verbranden dan je consumeert. Dit wordt ook wel een calorietekort genoemd. Hoe groter dit calorietekort is, hoe meer je zult afvallen. Zowel voeding als sporten hebben hier veel invloed op. Voeding bepaalt hoeveel calorieën je binnenkrijgt en sporten bepaald hoeveel je verbrandt. Welke sport uiteindelijk het beste is om af te vallen hangt dus van een aantal dingen af. Hoe intensief sport je? Hoe vaak en lang wil je sporten? Welke sport ga je het beste volhouden? Hieronder helpen we je met het beantwoorden van al deze vragen.

Beste sport om af te vallen: top 8

De intensiteit, de type beweging en je lichaamsgewicht dragen allemaal bij aan het aantal calorieën dat je verbrandt met een sport. Hoe meer calorieën je verbrand met sporten, hoe meer het je doorgaans zal helpen met afvallen. Daarom hebben wij een lijst met de top 8 beste sporten om af te vallen voor je opgesteld.

1. Hardlopen

±600-1.000 calorieën per uur
Hardlopen is niet alleen een van de beste sporten om af te vallen, het is ook nog eens gemakkelijk en goedkoop. Iedereen kan er vrijwel direct mee beginnen, of je nu een beginner of gevorderd bent. Zorg wel dat je een paar goede hardloopschoenen hebt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je last van je knieën krijgt als je langer en vaker gaat rennen. Hoeveel calorieën je verbrandt met hardlopen hangt af van het tempo. Probeer rustig te beginnen en bouw langzaam op.

Tip

Lees hier meer over hardlopen en afvallen en ontdek hoe je dit zo optimaal mogelijk kunt inzetten om gewicht te verliezen.

2. Boksen / MMA

±550-1.100 calorieën per uur
Boksen is niet voor niets steeds populairder geworden de afgelopen jaren, zowel onder mannen als vrouwen. Boksen is erg intensief, maar ook erg leuk om te doen. Doordat je met je hele lichaam bezig bent, train je niet alleen je conditie, maar ook bijna alle spieren in je lichaam. Tegelijkertijd werk je ook nog eens aan je coördinatie en zelfverdediging. Een win-win situatie dus! Met een paar bokshandschoenen kom je al een heel eind. Kijk ook zeker eens naar andere vechtsporten zoals Jiu Jitsu, kickboksen of Taekwondo.

man aan het boksen om af te vallen

3. Fietsen

±450-1.000 calorieën per uur
Met fietsen kun je aardig wat calorieën verbranden en je bent ook nog eens heerlijk in de buitenlucht. Er is echter wel een groot verschil in intensiteit. Ga je rustig een uurtje op je gemak fietsen? Dan zul je rond de 450 calorieën verbranden. Ga je intensief de bossen in op een mountainbike of wielrennen op een racefiets? Dan kun je al gauw 1.000 calorieën of zelfs meer verbranden!

4. Voetballen

±600-900 calorieën per uur
Voetballen is ideaal om af te vallen. Door de dynamiek in het spel is voetballen een soort van interval training. Je bent bezig met rennen, sprinten, springen en nog veel meer. Je hebt alleen een bal en een paar voetbalschoenen nodig. Rustig een balletje trappen met een paar vrienden verbrand natuurlijk minder calorieën dan intensief trainen en een wedstrijd spelen, maar je bent hoe dan ook gezellig aan het sporten in teamverband. Daarnaast draagt het ook nog bij aan een gezond gewicht en een goede conditie. Wat wil je nog meer?

5. Roeien

±450-1.000 calorieën per uur
Roeien is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit, vooral onder de studenten. Het is een leuke manier om af te vallen en aan je conditie te werken, vooral met lekker weer. Je kunt op enorm veel manieren roeien. Zo kun je bijvoorbeeld bij een roeivereniging gaan, gaan kajakken of kanoën, of gewoon in de sportschool losgaan op het roeiapparaat. Je kunt echter ook uitstekend thuis roeien op een betaalbare roeitrainer. Kortom, genoeg mogelijkheden!

man met wit hemd aan het trainen op een roeitrainer

6. Zwemmen

±500-800 calorieën per uur
Zwemmen is een van de beste sporten voor een full body workout. Daarnaast kan het ook nog eens zorgen voor verlichting van pijnlijke gewrichten. Ook voor afvallen is zwemmen een uitstekende sport. Lekker een half uurtje zwemmen verbrand al gauw 300 calorieën. Het is daardoor ideaal om te combineren naast een drukke baan of studie. Het zal wel wat lastiger worden om een uur lang te zwemmen als je geen goede conditie hebt. Een borstcrawl is bijvoorbeeld ook weer een stuk intensiever dan rustig baantjes trekken. Kijk wat jij prettig vindt en probeer rustig op te bouwen. Het is hoe dan ook een perfecte activiteit om je hele lichaam te trainen.

7. Tennissen / Squashen

±500-800 calorieën per uur
Tennissen is een uitstekende manier om je hele lichaam flink aan het werk te zetten. Zo moet je vaak korte sprintjes trekken en gebruik je je bovenlichaam om je racket te swingen. Het kost slechts een kleine investering om te beginnen met tennissen. Je kunt al een paar tennisschoenen en een tennisracket kopen voor enkele tientjes. Je hebt echter wel een partner nodig om te kunnen spelen. Het beste om je aan te melden bij een tennisclub. Dan heb je altijd de beschikking over een baan en kun je vaak makkelijker een partner vinden. Kun je echt geen partner vinden? Misschien dat je squashen dan eens kunt proberen! Ook een squashracket is al voordelig te krijgen.

8. Krachttraining

±400-600 calorieën per uur
Krachttraining is dan niet de meest effectieve sport om direct calorieën te verbranden, maar het zorgt wel voor een sterker en fitter lichaam. Het grote voordeel van krachttraining zit ‘m dan ook in de extra spiermassa die je opbouwt. Deze extra spiermassa heeft natuurlijk ook energie nodig. Zo verbrand je extra calorieën zonder dat je aan het sporten bent! Je hoeft je als vrouw zijnde overigens geen zorgen te maken dat je er snel gespierd uit gaat zien. Dit gaat niet van dag op nacht, dus je kunt altijd besluiten wanneer je tevreden bent.

krachttraining om af te vallen door een jonge vrouw met dumbbells

Hoe vaak sporten om af te vallen?

Hoe vaak je moet sporten om af te vallen is geheel afhankelijk van de sport, jouw doel en persoonlijke voorkeur. Wil je enkel een klein beetje afvallen en wat fitter worden? Dan is een paar keer sporten per week waarschijnlijk voldoende. Ben je ambitieuzer en wil je bijvoorbeeld ook trainen om een marathon te rennen? Dan zul je iets vaker moeten trainen.

Een goede richtlijn is in ieder geval om uit te gaan van 3 keer sporten per week. Afhankelijk van je eigen doelen kun je altijd nog een dag meer of minder sporten. We raden wel aan om minimaal 2x per week te sporten om resultaat te behalen. Het is vooral belangrijk om naar je lichaam te luisteren, zeker als je net begint. Merk je dat je lichaam nog niet goed hersteld is van de vorige sportsessie? Geef je lichaam dan wat rust en wacht nog een dag.

Tips om sporten vol te houden

Beginnen met sporten is maar het halve werk. Het blijven volhouden is weer een heel ander verhaal. Jammer genoeg geeft een groot gedeelte van de mensen hun sportieve ambities op. Kijk maar eens naar een sportschool in januari en vervolgens weer in april. Voorkom dat jou hetzelfde overkomt! Wij geven je hieronder advies hoe je sporten zo goed mogelijk vol kan houden zodat jij je doelen behaalt.

Let op je voeding

Het klinkt in eerste instantie misschien raar, maar je voeding kan een grote rol spelen bij het volhouden van je sportieve voornemens. Zeker als je doel is om af te vallen. Een veel voorkomende opmerking die mensen maken is: “Die calorieën sport ik er straks toch wel af”. Sommige mensen gaan meer zondigen omdat ze zijn begonnen met sporten. Dit zorgt ervoor dat je minder snel of misschien zelfs wel helemaal niet afvalt. Door het uitblijven van resultaten gooien mensen uiteindelijk de handdoek in de ring. Het is dus verstandig om niet alleen te sporten, maar ook in zekere mate op je voeding te letten.

Dit wil niet zeggen dat je een dieet moet gaan volgens, aangezien het ook mogelijk is zonder dieet af te vallen. Je moet in dat geval wel weten wat je doet natuurlijk en wel kritisch zijn op wat je eet.

Kies een leuke sport

Niemand vult zijn vrije tijd graag in met activiteiten die vervelend en verplicht voelen. Waarom zou je dan een sport gaan beoefenen die je helemaal niet leuk vindt? Zorg dus dat je een sport uitkiest die je ook echt leuk vindt om te doen. Hoe leuker je het vindt, hoe groter de kans dat je het vol blijft houden. Misschien ga je het zelfs wel als een gewoonte zien!

Zoek een partner

Een sportpartner kan enorm helpen in het volhouden van je sportieve ambities. Ben je iemand die graag met andere mensen sport? Dan is een teamsport zoals voetbal of tennis wellicht een goed idee. Maar ook rennen en krachttraining kun je bijvoorbeeld prima met een partner doen. Zo kun je elkaar motiveren en helpen in het bereiken van elkaars doelen.

drie jonge vrouwen samen aan het sporten om af te vallen

Maak een vaste planning

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen stoppen met sporten is een gebrek aan tijd. Tijd heb je echter altijd, je moet het alleen vrijmaken. Het is daarom het beste om vaste momenten in te plannen om te gaan sporten. Bij teamsporten heb je doorgaans al een planning voor trainingen en wedstrijden. Voor individuele sporten zal je echter zelf het initiatief moeten nemen. Spreek bijvoorbeeld af dat je op specifieke dagen en/of tijden gaat sporten. Hiermee creëer je structuur en zal je het eerder als een gewoonte gaan zien. Probeer ook de stap om te gaan sporten te verkleinen. Veel mensen hebben geen zin meer om te gaan als ze eenmaal thuis zijn na een lange dag school of werk. Probeer in dat geval eens direct voor of na je school of werk te sporten. Neem bijvoorbeeld ook eens je sportspullen mee naar school of werk. Je zult dan minder snel geneigd zijn om niet meer te gaan.

Bouw rustig op

Hoe gemotiveerd je ook bent, probeer niet meteen te hard van stapel te lopen. Enthousiasme is altijd goed, maar door te zwaar te beginnen kun je het sporten als vermoeiend ervaren. Ook kun je wellicht te hoge verwachtingen krijgen. Afvallen heeft helaas tijd nodig en gaat niet van dag op nacht. Probeer dus rustig op te bouwen en je grenzen te verleggen. Je zult merken dat het toewerken naar een doel heel leuk en uitdagend is!

Dus, wat is de beste sport om af te vallen?

Zoals je al gemerkt hebt is er niet één sport de beste om af te vallen. Dit is namelijk afhankelijk van een hoop factoren. Wel kun je met de informatie uit dit artikel bepalen welke sport het beste voor jou is om af te vallen. Het is vooral belangrijk dat je een sport uitzoekt die je leuk vindt. Hoe leuker je het vindt, hoe vaker je wilt sporten en hoe beter je het zult volhouden.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *