Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
afvallen door wandelen in een weiland in nederland

Afvallen door wandelen: 6 tips

Heerlijk een uurtje wandelen is vaak erg geschikt om je hoofd even helemaal leeg te maken. Daarnaast is het natuurlijk ook erg gezond om lekker actief bezig te zijn. Vaak vragen mensen zich af of afvallen door wandelen mogelijk is. Het korte antwoord daarop is ja! In deze blog geven we je zes tips die je kunt gebruiken tijdens het wandelen en beantwoorden we verschillende veelgestelde vragen. Pas deze tips toe en je zult merken dat afvallen door wandelen ook voor jou mogelijk is.

De voordelen van (afvallen door) wandelen

Wandelen is een stuk minder belastend voor je lichaam dan bijvoorbeeld hardlopen. Door het rustige tempo krijgen je knieën minder te verduren dan tijdens het hardlopen. Heb je bijvoorbeeld last van je knieën of gewrichten, dan is wandelen vaak wel mogelijk zonder pijn. Zorg er dan wel voor dat je goede wandelschoenen hebt waarmee je voeten en knieën beschermt worden van de impact.

Tijdens het wandelen kun je rustig van de omgeving genieten, terwijl als het tempo een stuk hoger lag dit in veel mindere mate is. Kies er daarom voor om in een inspirerende omgeving te gaan wandelen. Afvallen door wandelen wordt zo een stuk leuker. Hou je bijvoorbeeld erg van de natuur, net zoals wij? Kies er dan voor om in het bos te gaan wandelen en kunt genieten van de mooie omgeving terwijl je ook nog eens gezond bezig bent.

Afvallen door wandelen kan er ook voor zorgen dat jij veel lekkerder in je vel zit. Lekker in beweging zijn, je hartslag die omhoog gaat en heerlijke frisse lucht. Alle stress dwarrelt even van je af terwijl je lekker aan de wandel bent.

Houd je van gezelligheid en wandel je vaak samen, dan is het ook erg positief voor je sociale contacten. Omdat wandelen niet heel intensief is, kun je tussendoor gewoon met elkaar praten. Zo is wandelen een prima gelegenheid om je week te bespreken zonder dat dit effect heeft op de effectiviteit van het wandelen.

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?
Ook interessant: Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

6 tips: afvallen door te wandelen

Nu je weet welke voordelen er o.a. zijn, is het tijd voor de tips. Bekijk hier zes tips die je gaan helpen met afvallen door wandelen.

Probeer op je voeding te letten

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je meer calorieën verbrandt dan dat je dagelijks consumeert. Door het wandelen zul je extra calorieën verbranden, maar als je uiteindelijk alsnog meer eet dan wat je lichaam dagelijks nodig heeft, dan zul je niet afvallen. Probeer daarom goed te letten op je calorieën inname en wees dus kritisch op wat je zoals dagelijks eet. Je hoeft zeker niet alles om te gooien, maar het is wel slim om verschillende verantwoorde keuzes te maken.

Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende groente en fruit eet en veel water drinkt. Om dit eenvoudiger te maken kun je er voor kiezen om je normale snacks zoals koekjes of snoep te verwisselen door een appel of een banaan en door je frisdrank te vervangen door water. Dit kan uiteindelijk best een verschil maken en jou helpen met afvallen. Probeer ook wat extra eiwitten te eten om je spieren goed te laten herstellen van de inspanning van het wandelen.

Tip

Benieuwd hoe je gemakkelijk wat meer eiwitten kunt eten? Lees dan: voeding met veel eiwitten.

Afvallen door wandelen met de hond

Heb je een hond en wil je je trouwe viervoeter nóg gelukkiger maken? Neem hem of haar dan elke keer mee als je gaat wandelen. Je hond zal dolgelukkig zijn om wat extra kilometers te maken en jij kunt genieten van het enthousiasme van je beste vriend. Gooi een paar keer met een stok of tennisbal en stiekem ben je zelf ook een stuk actiever dan wanneer je hond niet mee gaat. Afvallen door te gaan wandelen kan dus leuker en makkelijker worden als je hond mee gaat! Voordat je het weet heb jij flink wat stappen gezet. Het voordeel? Je moet natuurlijk elke dag wandelen met je hond, dus zo haal je flink veel stappen per dag.

Vergeet je telefoon niet mee te nemen

De kans is klein dat je telefoon niet standaard in je broekzak zit, maar je weet het maar nooit. Check altijd even of je je telefoon bij je hebt. Deze kan prima functioneren als stappenteller, zodat jij weet hoe actief je geweest bent en of je misschien nog een paar minuutjes moet doorstappen. Ook is de navigatie natuurlijk handig, mocht je om wat voor reden dan ook de weg even kwijt zijn.

Er zijn ook applicaties waarmee je routes kunt opslaan en zo kunt bijhouden hoe ver je elke keer gelopen hebt. Zo kun je proberen steeds iets verder te lopen om je lichaam te blijven prikkelen en elke keer net wat meer calorieën te verbranden. En heb je een route gelopen die je echt prachtig vindt? Dan sla je hem op en loop je hem in de toekomst gewoon nog een keer .Je kunt er ook voor kiezen om een smartwatch te dragen en deze te koppelen aan je telefoon. Zo kun je allerlei handige informatie over je wandeling eenvoudig opslaan.

hardlopen en afvallen door een persoon
Ook interessant: Hardlopen en afvallen: wat je wel én niet moet doen

Verlaat de verharde weg

Als je de verharde weg verlaat zal het wandelen net een tikkeltje lastiger worden. Wandel bijvoorbeeld in het bos en er zijn stukken waarbij je moet klimmen en dalen. Hierdoor zal je lichaam harder aan het werk moeten en dus ook meer calorieën verbranden.

Je beenspieren worden ook meer aan het werk gezet als je op een ongelijke ondergrond wandelt, waardoor deze zich meer zullen ontwikkelen dan als je alleen op een vlakke ondergrond wandelt. Beter ontwikkelde beenspieren verbranden ook in ruststand meer calorieën, dus ook dat kan bijdragen aan je doel om af te vallen. Afvallen door wandelen kan dus sneller gaan als je het jezelf wat uitdagender maakt en kiest voor onverharde en heuvelachtige paden.

Neem eten en drinken mee

Voor een korte wandeling is dit natuurlijk niet nodig, maar als je wat langer gaat is het zeker aan te raden iets te eten en drinken mee te nemen. Tijdens de inspanning heeft je lichaam vocht nodig en kun je dan direct aanvullen met wat water. Je kunt bijvoorbeeld ook een thermosbeker meenemen en hier bijvoorbeeld thee in doen. Het is belangrijk om je lichaam van vocht te kunnen voorzien, maar probeer frisdranken zoals cola of sinas natuurlijk wel te vermijden.

Mocht je tijdens het wandelen honger krijgen dan is het best vervelend als je niks mee hebt. Neem bijvoorbeeld een banaan of een granenreep mee om je honger te stillen en je lichaam te voorzien van wat extra energie.

afvallen door water drinken
Ook interessant: Afvallen door water drinken

Let actief op je houding

Een actieve houding kan veel bijdragen aan het afvallen. Loop rechtop met je borst naar voren en beweeg je armen mee tijdens de wandelpassen. Zet een stevige pas en je zult merken dat je kuiten en bovenbeenspieren aan het werk worden gezet. Hoe meer spieren er actief worden gebruikt, hoe meer calorieën er worden verbrand. Je houding draagt dus zeker ook bij aan het afvallen door te wandelen. Goede schoenen kunnen daarnaast ook bijdragen aan een goede houding.

Tip

Nog meer hulp nodig? Lees dan de blog afvallen lukt niet? 8 simpele tips.

Veelgestelde vragen over afvallen door wandelen

Hier hebben we als aanvulling nog verschillende vragen uitgewerkt over afvallen door wandelen. Door hier direct antwoord op te geven hopen we jullie genoeg informatie te bieden om lekker aan de wandel te gaan! Mochten er alsnog vragen zijn, laat het even weten. Wij helpen graag.

Kan ik afvallen door een uur te wandelen per dag?

Jazeker, het is mogelijk om af te vallen door elke dag een uur te wandelen. Door een uurtje stevig te wandelen kun je best wat calorieën verbranden en als je deze niet gaat compenseren door extra te eten, kun je zeker afvallen door een uur te wandelen per dag.

Kan ik snel afvallen door wandelen?

Snel afvallen door wandelen is onder normale omstandigheden niet waarschijnlijk. In theorie zou het kunnen, maar als je gewoon twee of misschien drie keer per week gaat wandelen zal het proces om af te vallen erg langzaam gaan. Dit kun je natuurlijk wel versnellen door op je voeding te letten en daarnaast extra te gaan sporten, zoals bijvoorbeeld hardlopen of krachttraining.

Is afvallen door wandelen op de loopband mogelijk?

Ja,  afvallen door wandelen op de loopband is mogelijk. Wil je het wat uitdagender maken, zet de loopband dan op een incline, zodat je bergopwaarts wandelt. Een nadeel van wandelen op de loopband is dat dit vrij snel saai kan worden. Vind je dit niet erg of kijk je tussendoor gewoon een aflevering van je favoriete serie op Netflix, dan is dat natuurlijk helemaal prima.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *