Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin

Is Yakult gezond?

Het drankje Yakult kennen we allemaal wel. Een klein flesje met een gefermenteerde melkdrank die volgens de producent zo’n 20 miljard goede bacteriën bevat. Het gaat hier om L. casei Shirota bacteriën die de darmen levend zouden bereiken. Het drinken van een klein flesje per dag zou bijdragen aan een gezonde darmflora en past zo perfect bij een gezonde leefstijl. Is dit echter wel waar of drinkt men het voor niks? En met een prijs van omgerekend zo’n zes euro per liter is het extra interessant om te weten of Yakult echt gezond is en het de aankoop wel waard is.

Wat is Yakult?

Yakult is een gefermenteerde zuiveldrank die bomvol zit met melkzuurbacteriën. Elke flesje van 65ml bevat zo’n 20 miljard van deze bacteriën (L.casei Shirota), die vernoemd zijn naar de bedenker van het drankje. De wetenschapper dr. Minoru Shirota ontwikkelde in 1935 zijn eerste fles Yakult en sindsdien begon de enorme groei van het bedrijf. Op dit moment wordt het product wereldwijd gedronken en staat het ook bij vele Nederlanders en Belgen in de koelkast.

Het drankje komt in kleine flesjes en is te koop in drie verschillende soorten. Dit zijn de originele variant, de Yakult Light (met extra vitamine D3 en E) en Yakult Plus (met extra vezels en vitamine C). Elk bevatten ze hetzelfde aantal bacteriën, maar hebben ze verschillen in vitamines en suikers. Hetgeen dat Yakult gezond zou maken beschrijven we verderop. Eerste lees je hier een klein stukje of suiker en vitamines in Yakult.

Suiker in Yakult

Een flesje Yakult bevat 65 ml. Elk flesje bevat maar liefst 8,8 gram suiker. Omgerekend: per 100 ml zit er dus zo’n 13,5 gram suiker in het drankje. Dit wil zeggen: 100 ml Yakult bevat 2,9 gram suiker méér dan 100 ml Coca Cola Regular.

De Light variant van Yakult bevat gelukkig wel wat minder suiker, namelijk 2,9 gram suiker per flesje van 65 ml. Omgerekend komt dit neer op 4,5 gram per 100 ml. Yakult Plus bevat 2,7 gram suiker per 65 ml en dus 4,2 gram suiker per 100 ml. De Light en Plus variant lijken op dat gebied dus een betere keuze dan de originele variant.

is chocolade gezond
Ook interessant: Is chocolade gezond?

Vitamines in Yakult

De Light variant bevat toegevoegde vitamine E en vitamine D. De Yakult Plus bevat extra toegevoegde vitamine C. Daarnaast bevat deze versie ook nog extra vezels.

De toegevoegde vitamines dragen zeker bij aan of Yakult een gezond product zou zijn of niet, maar het belangrijkste ingrediënt is toch echt de L. casei Shirota bacterie. Meer daarover als je verder leest.

Wat zou Yakult gezond maken?

Hetgeen waar Yakult dus bekend om staat zijn de bacteriën die de darmflora een positieve boost zouden geven. Dit zou bijdragen aan bijvoorbeeld een gezonde stoelgang, bijvoorbeeld als je moeite hebt om naar het toilet te kunnen. Het gaat hier om bacteriën die levend de darmen bereiken en op deze manier een zo optimaal mogelijk effect hebben op je stoelgang. Dit wordt ook wel probiotica genoemd en Yakult is niet het enige bedrijf dat dergelijke producten op de markt brengt. Zo zijn er nog veel meer probiotica producten die claimen goed te zijn voor je buik.

Kom kwark met fruit op een tafel
Ook interessant: Is kwark gezond?

Melkzuurbacteriën in probiotica vs normale melkzuurbacteriën

De melkzuurbacteriën in probiotica zijn helaas minder speciaal dan op voorhand lijkt. Deze zijn zelfs zéér vergelijkbaar met de bacteriën uit yoghurt. Volgens een artikel van Radar zijn deze zo vergelijkbaar dat het niet uitmaakt of je bacteriën van probiotica binnenkrijgt of bacteriën van yoghurt; het effect is hetzelfde. De bacteriën in probiotica zijn allemaal verwant aan de standaard yoghurtbacteriën: Lactobacillus en Bifidus. Een duidelijk verschil tussen de twee is wel dat de probiotische melkzuurbacteriën de darmen altijd levend bereiken. Bij yoghurtbacteriën is dit niet altijd het geval.

Hetgeen de probiotica dus zoveel beter dan reguliere yoghurt of yoghurtdrankjes schijnt te maken is dus eigenlijk helemaal niet zoveel beter. Betekent dit dat probiotica zoals Yakult slecht zijn? Zeker niet. Ze zijn simpelweg vergelijkbaar met reguliere yoghurt. Toch zien we volop reclames van producten die de indruk wekken dat hun product wel echt speciaal is. Nou, dat valt dus behoorlijk tegen en kan vrij misleidend zijn.

Mocht je Yakult of yoghurtproducten niet lekker vinden, maar wil je wel proberen of probiotica werkt voor jou? Bekijk dan eens probiotica in de vorm van capsules. Wil je graag je darmwerking en stoelgang verbeteren? Dan is het zeker verstandig om eens te kijken naar je vezelconsumptie. Vezels hebben namelijk een wetenschappelijk bewezen positieve invloed op je darmen!

vezelrijke voeding in een kommetje
Ook interessant: Vezelrijke voeding: lijst met voedingsmiddelen

Gezondheidsclaims afgewezen door de EFSA

De European Food Safety Authority (EFSA) gaat onder andere over gezondheidsclaims. Gezondheidsclaims over de bacteriën in probiotica en dat deze gezondheidsvoordelen met zich meebrengen zijn door de organisatie afgewezen. Als je aan de Europese Voedselwarenautoriteit vraagt of Yakult gezonder is dan bijvoorbeeld gewone yoghurt, zal het antwoord nee zijn.

Misschien is het je niet eens opgevallen, maar je zult in een reclame of op de website van Yakult (of een ander probiotica merk) geen directe claims zien dat het de gezondheid positief bevorderd. Zie je dit wel, dan zal het waarschijnlijk te maken hebben met bijvoorbeeld de toegevoegde vitamines of vezels. Volgens de Europese Voedselwarenautoriteit mogen deze producenten namelijk niet meer claimen dat hun producten voordelen hebben op de stoelgang, weerstand, gezondheid, etc.

Dus, is Yakult gezond?

Om Yakult als gezond te bestempelen missen we toch een concrete onderbouwing. De probiotica claims zijn afgewezen door de EFSA en er is vooralsnog geen bewijs dat de bacteriën een andere (of betere) werking zouden hebben dan bijvoorbeeld de bacteriën in yoghurt. Daarnaast bevat de reguliere variant ook nog eens flink wat suiker. Kies je voor de Light versie, dan valt de hoeveelheid suiker gelukkig mee. Mocht je toch graag probiotica willen uitproberen, maar dan zonder suiker? Kijk dan eens naar probiotica in capsulevorm.

Drink je Yakult graag en past het binnen je huidige voedingspatroon? Dan is er geen argument waarom je echt zou moeten stoppen met het drinken van het product. Het zal je gezondheid zeker niet verslechteren en dan komt er een gezegde van pas: baat het niet, dan schaadt het niet. Wellicht ervaar je zelfs verlichting in je darmen (spoiler: het placebo-effect is echt) en merk je ook weer verschil als je stopt. Ervaringen verschillen van persoon tot persoon, dus zolang jij jezelf er prettig bij voelt en je gezond en veelzijdig eet, kun je zeker dagelijks een flesje Yakult drinken.

Drink je het enkel omdat je er echt van overtuigd was dat Yakult gezond is en dat het je gaat helpen met je darmflora? Dan kom je dus waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Probeer eens bij te houden hoeveel water je dagelijks drinkt en hoeveel vezels je consumeert. Wellicht dat een paar aanpassingen in de dagelijkse consumptie hiervan al verlichting kan bieden voor je darmen.

Vrouw snuit haar neus en ligt ziek op bed en wilt haar weerstand verhogen
Ook interessant: Weerstand verhogen in 7 stappen

Veelgestelde vragen over Yakult en gezondheid

We sluiten deze blog af met nog een aantal veelgestelde vragen. Heb je na het lezen hiervan alsnog vragen? Laat het ons weten en wie weet voegen we jouw vraag wel toe aan het overzicht.

Waar wordt Yakult van gemaakt?

Het wordt gemaakt van melk. Het drankje zelf is namelijk een gefermenteerd melkproduct. In sommige varianten worden hier vervolgens vitamines of vezels aan toegevoegd.

Is Yakult een probiotica?

Ja, Yakult is een probiotica. Dit wil zeggen dat het product micro-organismen (bacteriën) bevat die de darmen levend zullen bereiken. Er wordt geclaimd dat daar bepaalde gezondheidsvoordelen aan kleven.

Is Yakult slecht voor je?

Nee, het is niet slecht voor je. De vraag of Yakult gezond of niet voor je is, wordt beantwoord in deze blog. We kunnen dus in ieder geval wel stellen dat het niet slecht voor je is.

Kun je Yakult als ontbijt gebruiken?

Één flesje bevat slechts 65 milliliter. Dit komt neer op zo’n 27 tot 43 kilocalorieën, afhankelijk van welke variant je drinkt. Dat is natuurlijk zeer weinig en onvoldoende om als een volwaardig ontbijt te zien.

Wat zijn de ervaringen met Yakult?

Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat de bacteriën in Yakult beter werken dan degene in yoghurt, kunnen ervaringen toch verschillen per persoon. De ene persoon merkt er niets van terwijl de ander er bij zweert. Ondanks dat hierbij sprake kan zijn van een placebo effect, kan het nooit kwaad om te kijken of probiotica voor jou werkt. Er is ten slotte geen wetenschappelijk bewijs dat de werking definitief ontkracht.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om een zo accuraat en betrouwbaar mogelijk advies te geven. Hoewel onze artikelen feitelijk onderbouwd zijn, raden wij in het geval van klachten altijd aan om contact op te nemen met een dokter of specialist.

7 reacties op dit artikel

 1. frank schreef:

  Ik mis toch iets hier, waarom zit er toch zo veel suiker in, waarom moet het perse zoet zijn, men voegt bij geen gewone suiker immers andere zoetstoffen toe, is het anders zo erg vies ofzo?
  Wordt me helaas niet duidelijk uit dit artikel, ik googelde, waarom is Jakult ( met suiker of andere zoetstof) zo intens zoet?
  mvg Frank☼

  1. Pascal van Dooren Pascal van Dooren schreef:

   Dag Frank,

   Het toevoegen van suiker heeft eigenlijk 2 redenen:

   1. Vanwege de smaak; Het gaat om een gefermenteerd product, dus het is van zichzelf vrij zuur, iets wat veel mensen niet lekker vinden.
   2. De suiker zorgt voor een langere houdbaarheid door watermoleculen aan zich te binden.

   Hopelijk heb ik hiermee antwoord kunnen geven op je vraag!

   Sportieve groet,

   Pascal

 2. monique steijger schreef:

  Ook ik, placebo of niet merk weldegelijk dat het wat rustiger wordt in mijn darmen als ik het drink. Wel apart omdat ik lactose intollerant ben, maar ik heb er baat dus we gaan er gewoon mee door. Er zijn een hoop mensen met PDS waaronder ik, en iederen reageert anders op dingen. Voor de ene werkt het goed, voor de ander werkt het juist weer niet. Iedereen moet voor zichzelf uitvinden wat werkt en wat je beter kan laten.

  1. Pascal van Dooren Pascal van Dooren schreef:

   Hey Monique,

   Goed om te lezen dat Yakult werkt voor jou! Hoewel Yakult inderdaad lactose bevat, is het lactose-gehalte wel aanzienlijk lager dan bij vele andere zuivelproducten. Dat komt omdat het een gefermenteerd product is waarbij een gedeelte van de lactose wordt omgezet in melkzuur. Daarnaast zijn de portiegroottes van Yakult ook dusdanig klein waardoor ook mensen met lactose-intolerantie het geregeld zonder problemen kunnen drinken.

   Uiteindelijk komt het zoals je zegt inderdaad altijd neer op persoonlijke omstandigheden. Bij twijfel raden wij dan ook altijd aan om het voor te leggen aan een diëtiste.

   Sportieve groet,

   Pascal

 3. Hatse schreef:

  Ik gebruik al jaren kefir. Dat kun je zelf maken. Hoe…? Ga ff googlen.
  Als je het goed bereid en gebruikt is dit echt veel beter dan al die commerciele drankjes.
  En kefir is suikervrij…tenminste als je het niet toevoegt.

 4. Pieter schreef:

  Ik heb jarenlang heel veel last van ernstige diarree gehad en werd geadviseerd om Yakult te gaan drinken, of iets vergelijkbaars. Ik geloofde er niet erg in, maar heb het wel geprobeerd. Tot mijn verbazing werd mijn ontlasting weer helemaal normaal. Ik heb vanaf kinds af aan altijd yoghurt genomen, en nam minstens één schaaltje per dag. Ook in de tijd van de ernstige diarree nam ik altijd mijn dagelijkse portie yoghurt, maar dat veranderde niets aan de diarree. Ik kan dat op basis van persoonlijke ervaring zeggen dat voor bepaalde mensen er wel degelijk verschil kan zitten in het nuttigen van yoghurt of Yakult. Er is ook de light versie, en die neem ik. Normale probiotica in capsule-vorm kreeg ik trouwens diarree van, dus dat is wel een tikje vreemd.

  1. Auteur en ervaringsdeskundige Noud Beelen van DailyFit Noud Beelen schreef:

   Hallo Pieter,

   Dank voor je reactie. Erg fijn dat Yakult voor jou zo’n positief effect heeft. In dat geval zou ik het dan ook zeker blijven nuttigen!

   Sportieve groet,

   Noud

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *