Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
kwark of yoghurt in een kommetje met fruit

Kwark of yoghurt, wat is beter?

Twee producten die in veel Nederlandse koelkasten te vinden zijn: kwark en yoghurt. Beide producten lijken op elkaar, omdat het friszure zuivelproducten zijn en vaak als ontbijt of toetje na het avondeten geconsumeerd worden. Ondanks dat ze veel op elkaar lijken, zijn er toch best veel verschillen. Wat is nu gezonder, kwark of yoghurt? En waarom is de een gezonder dan de ander? En kun je beter kwark of yoghurt eten als je wilt afvallen? Allemaal vragen die in deze blog beantwoord worden, dus lees zeker verder.

Wat is kwark?

Om te weten te komen wat gezonder is, kwark of yoghurt, dienen we natuurlijk te weten wat beide producten nu eigenlijk zijn. We beginnen met kwark. Kwark is een zuivelproduct dat wordt gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan de melk. Vaak wordt er ook nog melkpoeder toegevoegd, waarna er stremsel wordt gebruikt om het product in te laten dikken. Hierdoor wordt de melk dik en dient deze uitgelekt te worden. Het uitgelekte product is de kwark. Dit kun je zien als een zéér jonge kaassoort.

Er zijn verschillende soorten kwark in de supermarkt te vinden, maar de meest bekende is de Franse kwark. Deze komt in mager, halfvol en vol. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten kwark met toegevoegd fruit, chocolade en noem maar op. Je kunt er natuurlijk ook een lekkere kwarktaart van maken.

Kom kwark met fruit op een tafel
Ook interessant: Is kwark gezond?

Voedingswaarde van kwark

Onderstaande voedingswaarden zijn afkomstig van het Nederlands Voedingsstoffenbestand. Dit is onderdeel van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

WaardeMagerHalfvolVol
Energie (kcal)5177118
Eiwit (gr)8,47,57,5
Koolhydraten (gr)3,843,6
– Waarvan suikers (gr)3,843,6
Vetten (gr)03,28
Vezels (gr)000

Wat is yoghurt?

Vaak denken mensen dat het niet uitmaakt of je kwark of yoghurt consumeert, omdat het toch nagenoeg hetzelfde product zou zijn. Maar dat is niet zo. Yoghurt is namelijk, in tegenstelling tot kwark, een gefermenteerd product. Yoghurt is koemelk die wordt gefermenteerd. Door dit proces verdwijnen veel suikers uit de melk, wordt het product wat dikker en krijgt het een friszure smaak.

Ook yoghurt komt in allerlei verschillende soorten en smaken. Zo is deze verkrijgbaar in een magere, halfvolle of volle variant. Daarnaast zijn er inmiddels tal van smaken, zodat er voor iedereen wel iets lekkers tussen zit. Denk hierbij aan fruit, siroop en chocolade. Uiteraard bevatten deze varianten wel allerlei toegevoegde smaakmakers, aangezien yoghurt zelf dus enkel melk en bacteriën bevat.

Tip

Lees ook meer over chocolade en ontdek of (pure) chocolade gezond is!

Voedingswaarde van yoghurt

Onderstaande voedingswaarden zijn afkomstig van het Nederlands Voedingsstoffenbestand. Dit is onderdeel van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

WaardeMagerHalfvolVol
Energie (kcal)375056
Eiwit (gr)4,14,23,8
Koolhydraten (gr)44,33,4
– Waarvan suikers (gr)44,33,4
Vetten (gr)0,21,52,7
Vezels (gr)000

Wat zijn de verschillen tussen kwark en yoghurt?

Nu we inzicht hebben in wat beide producten zijn en we weten wat de voedingswaarde is, kunnen we weer een stapje verder gaan. We kunnen gaan vergelijken. Welk product bevat bijvoorbeeld meer eiwit, kwark of yoghurt? En hoeveel verschil zit er tussen de vetten? En kun je beter kwark of yoghurt eten als je minder calorieën wilt eten? Onderstaand zijn de grootste verschillen voor je uitgewerkt.

Eiwitten

We beginnen met de vergelijking van het eiwitgehalte. De hoeveelheid eiwitten die je consumeert verschilt namelijk best veel, afhankelijk van je keuze voor kwark of yoghurt. Zo kunnen we zien dat elke variant van kwark veel meer eiwit bevat dan yoghurt. Bijna het dubbele of zelfs meer. Per 100 gram krijg je ongeveer 4 gram eiwitten meer als je voor kwark kiest dan wanneer je voor yoghurt kiest.

Voor iemand die zijn eiwitinname wilt verhogen lijkt het dan ook een gemakkelijke keuze, aangezien dit met kwark dus eenvoudiger zal zijn.

hoeveel eiwitten heb je per dag nodig
Ook interessant: Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Vetten

Ook op het gebied van vetten zijn er grote verschillen te zien. Qua vetten maakt het bij de magere variant nagenoeg niet uit of je kwark of yoghurt neemt. Bij de halfvolle en de volle varianten wel. Halfvolle kwark heeft namelijk zo’n 1,7 gram vetten per 100 gram meer dan halfvolle yoghurt. En volle kwark heeft maar liefst 5,3 gram vetten meer dan volle kwark.

Als je qua smaak een voorkeur hebt voor een volle variant, maar je liever niet teveel vetten wilt consumeren, dan zit je bij yoghurt absoluut beter. Het verschil in vetgehalte bij de volle varianten is namelijk aanzienlijk. Bij halfvolle kwark of yoghurt is er ook een contrast, maar dit valt dus gelukkig nog mee met 1,7 gram vet per 100 gram verschil.

Suikers

Zowel kwark als yoghurt bevatten van nature suikers. Zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt een gedeelte van de suikers in yoghurt echter afgebroken door het proces van fermenteren. Je zou dus verwachtten dat yoghurt gemiddeld gezien minder suikers bevat dan kwark. Dit is echter niet het geval. Op het gebied van suiker maakt het dan ook weinig uit of je kiest voor kwark of yoghurt, beide bevatten ongeveer evenveel suiker.

minder suiker eten
Ook interessant: Minder suiker eten: 8 tips

Calorieën

Steeds meer mensen letten op de inname van hun calorieën, waardoor het interessant is om te bekijken welk product de meeste calorieën bevat. Bij de magere variant heeft kwark ongeveer 14 calorieën meer dan yoghurt en bij de halfvolle variant zijn dit er ongeveer 27. Het grootste verschil is tussen volle kwark en volle yoghurt. Volle kwark heeft per 100 gram namelijk zo’n 62 calorieën meer. Dit kan dus best aantikken als je voor volle kwark kiest.

Let je op je calorieën? Dan is het waarschijnlijk verstandig om een magere of halfvolle kwark te kiezen, mits je graag kwark wilt. Het verschil tussen magere en volle yoghurt is net geen 20 calorieën, dus de keuze in welke soort yoghurt je neemt zal minder invloed hebben op je totale calorie inname.

Bacteriën

Er wordt vaak gesproken over de goede bacteriën in kwark of yoghurt. De bacteriën die worden gebruikt in het productieproces zijn vaak dezelfde, waardoor er op dat vlak geen tot weinig verschil is. Wel kan de hoeveelheid bacteriën nog een verschil maken. Één gram yoghurt moet namelijk minimaal 10 miljoen levende bacteriën bevatten. Is dit niet het geval? Dan mag het geen yoghurt worden genoemd.

Op het gebied van kwark is er geen minimale hoeveelheid bacteriën die het product moet bevatten. Waarschijnlijk bevat yoghurt dan ook meer gezonde bacteriën dan kwark, maar dit kunnen we niet met zekerheid garanderen.

Ook interessant: Is Yakult gezond?

Wat is gezonder, kwark of yoghurt?

Nu we weten wat de verschillen zijn, kunnen we belangrijkste vraag van deze blog behandelen, namelijk: wat is gezonder, kwark of yoghurt? Helaas valt hier geen echte uitspraak over te doen, aangezien ze beide hun eigen gezonde eigenschappen hebben.

Zo is kwark een goede optie als je een hoog eiwitgehalte belangrijk vindt en heb je bij yoghurt wat meer keuze in varianten als je niet teveel vetten of calorieën wilt consumeren. Al kun je in dat geval ook gewoon kiezen voor magere kwark. Al met al hebben beide hebben hun sterke punten is er niet één product gezonder dan het andere. Beide producten passen dus prima op je gezonde boodschappenlijst.

gezonde karnemelk met koekjes
Ook interessant: Is karnemelk gezond?

Kwark of yoghurt bij afvallen?

En als je wilt afvallen, wat is dan de beste keuze? In het geval dat je graag wat gewicht wilt verliezen en niet weet of je kwark of yoghurt moet kiezen, dan is het hoe dan ook een goede zet om een magere variant te kiezen. Onze voorkeur gaat vervolgens uit naar magere kwark, door het eiwitgehalte dat veel hoger is dan dat van magere yoghurt.

Wanneer je wilt afvallen is het namelijk belangrijk dat je dagelijks voldoende eiwitten blijft consumeren, zodat je lichaam genoeg bouwstenen blijft krijgen voor sterke botten en spieren. De hoeveelheid calorieën van magere kwark is laag genoeg om het regelmatig te kunnen consumeren, zonder dat je ineens grote hoeveelheden calorieën naar binnen werkt.

afvallen lukt niet door een persoon die op een witte weegschaal staat
Ook interessant: Afvallen lukt niet? 8 simpele tips

Kwark of yoghurt, de keuze is aan jou!

Beide producten zijn hartstikke lekker en absoluut geschikt voor een veelzijdig eetpatroon. Bomvol eiwitten en goede bacteriën, waardoor het ook prima past in een eetpatroon van iemand die bezig is met spiermassa opbouwen of iemand die graag sterker wilt worden. Al met al kunnen we beide producten dus gezond noemen.

Je hoeft in principe dus niet te kiezen tussen kwark of yoghurt, neem ze gewoon beide en wissel ze met elkaar af. Wel zo lekker en dan heb je ook nog wat afwisseling.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *