Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
persoon kampt met symptomen van bloedarmoede en ligt ziek op een grijze bank onder een blauw deken

Symptomen bloedarmoede: wat zijn ze en hoe ontstaat het?

Bloedarmoede is een aandoening waar best veel Nederlanders ooit mee te maken krijgen, maar die gelukkig vaak vrij makkelijk te behandelen is. De naam bloedarmoede laat het bijna klinken alsof er een tekort aan bloed is in het lichaam. Dit is niet waar. Het betekent namelijk dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten. Tevens kan het ook betekenen dat deze bloedcellen niet goed functioneren. In de rode bloedcellen zit een eiwit genaamd hemoglobine. Dit speelt een essentiële rol bij het herkennen van bloedarmoede. In deze blog leggen we je uit hoe het wordt herkent en wat de symptomen van bloedarmoede zijn, zodat je het wellicht bij jezelf of iemand anders kunt herkennen.

Bloedarmoede wordt door de dokter herkend a.d.h.v. hemoglobine

Zoals we al noemde is hemoglobine een eiwit dat in je rode bloedcellen zit. Dit stofje is er verantwoordelijk voor dat zuurstof op correcte wijze door je bloed wordt vervoerd. Wanneer er niet voldoende van dit stofje aanwezig is, wordt er dus onvoldoende zuurstof door je lichaam gepompt. Je kunt je wel voorstellen dat dit een (negatief) effect heeft op hoe je je voelt. Wanneer het vermoeden bestaat dat er sprake is van bloedarmoede, kan er bloed worden geprikt. De arts kijkt dan naar de waarde van hemoglobine in het bloed. Blijkt dit te laag, dan is er dus sprake van bloedarmoede en dient er iets te worden voorgeschreven. Hetgeen dat door de arts wordt voorgeschreven is natuurlijk geheel afhankelijk van waardoor er bloedarmoede is ontstaan.

Vitamine d-tekort kan ontstaan bij te weinig zonlicht
Ook interessant: Vitamine D-tekort: symptomen

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede

De symptomen van bloedarmoede zijn:

  • Een bleke huid, je verliest je gezonde kleurtje
  • Vermoeidheid, je bent vaker en sneller futloos
  • Je bent eerder buiten adem bij inspanning
  • Je handen en voeten voelen vaak koud aan
  • Benen kunnen rusteloos aanvoelen
  • Er kan duizeligheid en/of hoofdpijn ontstaan
  • Je kunt last krijgen van oorsuizen
  • Je kunt last krijgen van hoofdpijn
motivatie om te sporten is laag bij persoon met knotje in grijs hemd
Ook interessant: Motivatie om te sporten: 12 tips

Heb je symptomen van bloedarmoede, controleer je ijzerinname

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan ijzer. Sommige van de symptomen kunnen al optreden als er sprake is van een ijzertekort, maar nog niet van bloedarmoede. Gelukkig zijn er zeer veel voedingsstoffen die boordevol met ijzer zitten. Als je niet tot de extra gevoelige doelgroep hoort, dan is het niet heel lastig om te zorgen dat je voldoende ijzer binnen krijgt. Daarnaast kun je altijd kiezen voor een ijzer supplement, als je naast je voeding extra inname van ijzer wilt.

Tip

Voor meer informatie over hoe je kunt voorkomen dat je een ijzertekort krijgt, lees de blog: voeding met ijzer.

Andere oorzaken waar bloedarmoede vandaan kan komen

Naast een tekort aan ijzer zijn er nog verschillende andere oorzaken van bloedarmoede. Zo kan dit ook komen door een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur (vitamine B11). Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat dit komt door een (erfelijke) afwijking, waardoor er onvoldoende rode bloedcellen worden aangemaakt. Ook een chronische ziekte of een infectie kan bloedarmoede als gevolg hebben. Daarnaast kan het ook nog ontstaan wanneer er plots veel bloed is verloren, zoals bij een grote verwonding. Wat de oorzaak van bloedarmoede is, dient dus altijd door een arts bepaald te worden. Als je een aantal symptomen van bloedarmoede hebt, dan is een afspraak bij de huisarts zo gemaakt. Deze kan je vervolgens meer vertellen over de aandoening en na het vaststellen hiervan hoe het behandeld kan worden.

Vrouw snuit haar neus en ligt ziek op bed en wilt haar weerstand verhogen
Ook interessant: Weerstand verhogen in 7 stappen

Veelgestelde vragen over bloedarmoede

Bekijk een aantal veelgestelde vragen over bloedarmoede. Wij zijn geen artsen, dus raden we je altijd aan om met dergelijke vragen bij je huisarts aan te kloppen. Hij of zij kan deze voor je beantwoorden en je direct helpen met eventuele klachten.

Wat te doen bij bloedarmoede?

Als je merkt dat je bepaalde symptomen van bloedarmoede hebt, dan raden we je natuurlijk altijd aan om een afspraak bij de huisarts in te plannen. Je zou eventueel kunnen proberen om wat meer ijzer te consumenten, aangezien het ook mogelijk is dat de symptomen die je ervaart komen van een ijzertekort en nog niet van bloedarmoede. Een ijzertekort is namelijk de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede.

Hoe kun je bloedarmoede voorkomen?

In sommige gevallen is bloedarmoede niet te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld komen door een genetische afwijking, waardoor je er helaas niks aan kunt doen. Aangezien de meest voorkomende oorzaken een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur (vitamine B11) zijn, zou je er extra op kunnen letten dat je hier voldoende van consumeert. Ook kun je kiezen voor een supplementen, als je twijfelt of je hier wel voldoend van binnenkrijgt.

Bekijk vitamine B supplementen
Bekijk ijzer supplementen

Is bloedarmoede hetzelfde als ijzertekort?

Nee, bloedarmoede en ijzertekort zijn niet hetzelfde. De symptomen lijken echter wel heel veel op elkaar en een ijzertekort behoort tot de belangrijkste oorzaken van bloedarmoede. De twee zijn dus wel degelijk met elkaar verbonden, maar het is niet hetzelfde.

Is bloedarmoede te genezen?

Jazeker, bloedarmoede is absoluut te genezen. Je huisarts zal na het vaststellen van je bloedarmoede een recept voorschrijven. Dit kunnen bijvoorbeeld ijzerpillen zijn, zodat het ijzergehalte in je lichaam weer op peil kan komen en weer voldoende hemoglobine in je bloed komt.

Hoe snel herstelt bloedarmoede?

Hoe snel je van de symptomen van bloedarmoede af bent verschilt per persoon en door de oorzaak van de bloedarmoede. In dit geval kun je je het beste laten adviseren door je arts voor jouw specifieke situatie.

Is bloedarmoede besmettelijk?

Nee, bloedarmoede is niet besmettelijk. Je kunt dus gerust een kopje koffie gaan drinken met iemand die last heeft van bloedarmoede.

Hoe kun je bloedarmoede vaststellen?

Het vaststellen kun je natuurlijk nooit echt zelf. Als je merkt dat je last hebt van de symptomen van bloedarmoede, dan kun je een bezoekje bij de huisarts inplannen. Middels het prikken van bloed kan vervolgens worden vastgesteld of je daadwerkelijk bloedarmoede hebt en hoe het behandeld kan worden.

Is bloedarmoede gevaarlijk?

In principe is bloedarmoede niet gevaarlijk, maar dit wil niet zeggen dat je het kunt negeren. Doordat het in de meeste gevallen goed te genezen is, kun je er wel redelijk snel vanaf komen. Het is natuurlijk geen pretje als je een lange tijd aan een stuk vermoeid bent, hoofdpijn hebt, een bleke huid hebt en snel buiten adem bent.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *