Bloedarmoede is een aandoening waar best veel Nederlanders ooit mee te maken krijgen, maar die gelukkig vaak vrij makkelijk te behandelen is. De naam bloedarmoede laat het bijna klinken alsof er een tekort aan bloed is in het lichaam. Dit is niet waar. Het betekent namelijk dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten. Tevens kan het ook betekenen dat deze bloedcellen niet goed functioneren. In de rode bloedcellen zit een eiwit genaamd hemoglobine. Dit speelt een essentiële rol bij het herkennen van bloedarmoede. In deze blog leggen we je uit hoe het wordt herkent en wat de symptomen van bloedarmoede zijn, zodat je het wellicht bij jezelf of iemand anders kunt herkennen.
Bloedarmoede wordt door de dokter herkend a.d.h.v. hemoglobine
Zoals we al noemde is hemoglobine een eiwit dat in je rode bloedcellen zit. Dit stofje is er verantwoordelijk voor dat zuurstof op correcte wijze door je bloed wordt vervoerd. Wanneer er niet voldoende van dit stofje aanwezig is, wordt er dus onvoldoende zuurstof door je lichaam gepompt. Je kunt je wel voorstellen dat dit een negatief effect heeft op hoe je je voelt. Wanneer het vermoeden bestaat dat er sprake is van bloedarmoede, kan er bloed worden geprikt. De arts kijkt dan naar de waarde van hemoglobine in het bloed. Blijkt dit te laag, dan is er dus sprake van bloedarmoede en dient er iets te worden voorgeschreven. Hetgeen dat door de arts wordt voorgeschreven is natuurlijk geheel afhankelijk van de oorzaak van de bloedarmoede.
Wat zijn de symptomen van bloedarmoede
De meest voorkomende symptomen van bloedarmoede zijn:
- Een bleke huid; je verliest je gezonde kleurtje
- Vermoeidheid; je bent vaker en sneller futloos
- Je bent eerder buiten adem bij inspanning
- Je handen en voeten voelen vaak koud aan
- Benen kunnen rusteloos aanvoelen
- Er kan duizeligheid ontstaan
- Je kunt last krijgen van oorsuizen
- Je kunt last krijgen van hoofdpijn
De meest voorkomende oorzaken van bloedarmoede
Bloedarmoede kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Hieronder lichten wij toe wat de meest voorkomende oorzaken zijn, en wat je hier aan kunt doen.
Bloedarmoede door ijzertekort
De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan ijzer. Sommige van de symptomen kunnen al optreden als er sprake is van een ijzertekort, maar nog niet van bloedarmoede. Gelukkig is het, mits je niet tot de extra gevoelige doelgroep hoort, vrij eenvoudig om te zorgen dat je voldoende ijzer binnen krijgt. Er is namelijk voldoende keuze voor ijzerrijke voeding. Daarnaast kun je altijd kiezen voor een ijzer supplement, als je je ijzername nog verder wilt verhogen.
Bloedarmoede door een gebrek aan rode bloedcellen
Naast een tekort aan ijzer, is een gebrek aan gezonde rode bloedcellen een andere veelvoorkomende oorzaak van bloedarmoede. Dit is vaak te wijten aan een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur (vitamine B11). Deze vitaminen spelen een cruciale rol bij de aanmaak van rode bloedcellen.
Een tekort aan vitamine B12 kan bijvoorbeeld ontstaan door een verminderde opname in de darmen, wat kan komen door een (erfelijke) afwijking, bijvoorbeeld chronische ziekten zoals de ziekte van Crohn of coeliakie. Ook een strikt vegetarisch of veganistisch dieet zonder voldoende vitamine B12-supplementen kan leiden tot een tekort. Verder is het belangrijke om voldoende vezelrijke voeding te eten, en een gezonde darmflora te behouden voor een optimale werking van de darmen.
Benieuwd wat producten op basis van probiotica doen met je spijsvertering? Lees hier wat het effect van Yakult is op je darmflora.
Daarnaast kan het ook nog ontstaan wanneer er sprake is van een infectie. Een goede weerstand is dus van groot belang. Ook als er plots veel bloed is verloren, zoals bij een grote verwonding, kunnen er veel rode bloedcellen verloren gaan.
Conclusie: Wat te doen bij bloedarmoede?
Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben, en kan vaak niet zomaar vastgesteld worden. Het is dus altijd verstandig om een huisarts te raadplegen en de juiste testen en onderzoeken te doorlopen. Als je een aantal van de genoemde symptomen van bloedarmoede hebt, dan is een afspraak bij de huisarts zo gemaakt. Deze kan je vervolgens meer vertellen over de aandoening en na het vaststellen hiervan hoe het behandeld kan worden.
Veelgestelde vragen over bloedarmoede
Bekijk een aantal veelgestelde vragen over bloedarmoede. Wij zijn geen artsen, dus raden we je altijd aan om met dergelijke vragen bij je huisarts aan te kloppen. Hij of zij kan deze voor je beantwoorden en je direct helpen met eventuele klachten.
Als je merkt dat je bepaalde symptomen van bloedarmoede hebt, dan raden we je natuurlijk altijd aan om een afspraak bij de huisarts in te plannen. Je zou eventueel kunnen proberen om wat meer ijzer te consumenten, aangezien het ook mogelijk is dat de symptomen die je ervaart komen van een ijzertekort en nog niet van bloedarmoede. Een ijzertekort is namelijk de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede.
In sommige gevallen is bloedarmoede niet te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld komen door een genetische afwijking, waardoor je er helaas niks aan kunt doen. Aangezien de meest voorkomende oorzaken een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur (vitamine B11) zijn, zou je er extra op kunnen letten dat je hier voldoende van consumeert. Ook kun je kiezen voor een supplementen, als je twijfelt of je hier wel voldoend van binnenkrijgt.
Bekijk vitamine B supplementen
Bekijk ijzer supplementen
Nee, bloedarmoede en ijzertekort zijn niet hetzelfde. De symptomen lijken echter wel heel veel op elkaar en een ijzertekort behoort tot de belangrijkste oorzaken van bloedarmoede. De twee zijn dus wel degelijk met elkaar verbonden, maar het is niet hetzelfde.
Jazeker, bloedarmoede is absoluut te genezen. Je huisarts zal na het vaststellen van je bloedarmoede een recept voorschrijven. Dit kunnen bijvoorbeeld ijzerpillen zijn, zodat het ijzergehalte in je lichaam weer op peil kan komen en weer voldoende hemoglobine in je bloed komt.
Hoe snel je van de symptomen van bloedarmoede af bent verschilt per persoon en door de oorzaak van de bloedarmoede. In dit geval kun je je het beste laten adviseren door je arts voor jouw specifieke situatie.
Nee, bloedarmoede is niet besmettelijk. Je kunt dus gerust een kopje koffie gaan drinken met iemand die last heeft van bloedarmoede.
Het vaststellen kun je natuurlijk nooit echt zelf. Als je merkt dat je last hebt van de symptomen van bloedarmoede, dan kun je een bezoekje bij de huisarts inplannen. Middels het prikken van bloed kan vervolgens worden vastgesteld of je daadwerkelijk bloedarmoede hebt en hoe het behandeld kan worden.
In principe is bloedarmoede niet gevaarlijk, maar dit wil niet zeggen dat je het kunt negeren. Doordat het in de meeste gevallen goed te genezen is, kun je er wel redelijk snel vanaf komen. Het is natuurlijk geen pretje als je een lange tijd aan een stuk vermoeid bent, hoofdpijn hebt, een bleke huid hebt en snel buiten adem bent.
Bronvermelding
- Hematologie Groningen. Anemie (Bloedarmoede).
https://hematologiegroningen.nl/patienten/content/3anemie.htm#voedingsmiddelen - Máxima Medisch Centrum. Bloedarmoede.
https://www.mmc.nl/internegeneeskunde/aandoening-en-behandeling/bloedarmoede/ - Nederlands Huisartsen Genootschap. NHG – Standaard Anemie.
https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-anemie
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.