Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
is rode wijn gezond voor je

Is rode wijn gezond?

Er heerst nogal wat onduidelijkheid rondom rode wijn en de gezondheidsvoordelen die het schijnbaar heeft. Veel mensen denken namelijk dat rode wijn gezond is, maar weten niet precies waarom. Gezien het een alcoholhoudende drank is en veel mensen het erg lekker vinden, zal er een minder negatief gevoel aan kleven wanneer gedacht wordt dat het gezond is. In deze blog behandelen we de verschillende voor- en nadelen van het drinken van rode wijn en krijg je dus eindelijk antwoord op de vraag: is rode wijn gezond?

Rode wijn en alcohol

De eerste en meteen de grootste alarmbel die gaat rinkelen is het feit dat rode wijn alcohol bevat. Een drankje met alcohol kan toch zeker niet als gezond bestempeld worden? Of toch wel? Alcohol wordt in enorme mate geconsumeerd in ons land en heeft verschillende effecten op ons lichaam. Voordat we dieper ingaan op de specifieke effecten van het drinken van rode wijn, behandelen we eerst kort de belangrijkste effecten die alcohol in het algemeen heeft op ons lichaam.

Negatieve effecten van alcohol

Er zijn veel bekende negatieve effecten van het drinken van alcohol. Hier sommen we er een aantal op. Dergelijke gevolgen zijn vooral van toepassing op langdurig alcoholgebruik en gelden dus ook voor het regelmatig drinken van rode wijn:

  • Verhoogd risico op leveraandoeningen bij langdurig alcoholgebruik
  • Risico op een beroerte neem toe vanaf anderhalf glas alcohol
  • Verhoogde kans op tumoren bij meer dan twee glazen alcohol per dag
  • Grotere kans op borstkanker bij vrouwen die één of meer glazen alcohol per dag drinken

Positieve effecten van alcohol

Alcohol heeft niet alleen maar nadelen. Gelukkig maar, anders kon je helemaal geen glaasje meer drinken zonder een schuldgevoel. Bekijk hier de meest bekende positieve effecten die het consumeren van alcohol (met mate) kan hebben op het lichaam:

  • Mogelijk lagere kans op hart- en vaatziekten bij ongeveer één glas per dag
  • Er is mogelijk verband tussen matig alcoholgebruik en verminderde kans op longkanker

Volgens het Voedingscentrum is er zelfs een verband te ontdekken tussen het consumeren van één glas wijn per dag en een lagere kans op vroegtijdig overlijden. Al met al zijn er dus ook effecten die het drinken van alcohol een minder negatieve nasmaak geven. Maar, wat kunnen we hier nu uit concluderen?

Conclusie over alcohol in wijn

Dat het drinken van alcohol in algemene zin niet goed voor ons is, weten we allemaal. Matige consumptie van alcohol wordt echter ook in verband gebracht met enkele positieve gezondheidseffecten. De grens tussen matige consumptie en teveel drinken is echter klein en wordt na het drinken van het eerste glas vaak alleen nog maar kleiner.

De aanwezigheid van alcohol lijkt rode wijn niet gezond te maken, maar dat is dus afhankelijk van de mate waarin je het consumeert. Doordat veel mensen meer dan één glas drinken ontstaan er schadelijke effecten door de alcohol, die rode wijn een stuk minder aantrekkelijk maken om te drinken.

Al met al lijkt het dus nog mee te vallen, mits je de consumptie weet te beperken. Maar welke andere stofjes zouden rode wijn nog meer gezond schijnen te maken? Het vraagstuk voor deze blog is namelijk niet zomaar ontstaan.

hoeveel water per dag is gezond
Ook interessant: Hoeveel water per dag is gezond?

Rode wijn gezond door polyfenolen?

Rode wijn is rijk aan polyfenolen. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die voorkomen in planten. Zo behoort tannine bijvoorbeeld tot de polyfenolen. Tannine kennen we als het stofje in rode wijn dat bijdraagt aan de donkerrode kleur en een ietwat wrange smaak. Ook flavonoïden, een vorm van antioxidanten, behoort tot de polyfenolen. Resveratrol is een ander soort polyfenol dat goed voor de gezondheid schijnt te zijn én waar rode wijn rijk aan is.

Leuk, al die rare termen, maar maakt het rode wijn gezond? Met name deze polyfenolen zorgen er dus voor dat men rode wijn als gezond is gaan zien. Het meest voorkomende voordeel dat je vaak hoort is dat het goed is voor de bloeddruk. Dit behoort dan ook tot één van de positieve effecten die polyfenolen kunnen hebben op je lichaam

Tip

Ook brandnetels zijn rijk aan polyfenolen. Lees hier of brandnetelthee gezond is.

Onderstaand behandelen we de verschillende effecten van flavonoïden en resveratrol op het menselijk lichaam.

Flavonoïden

Rode wijn is rijk aan antioxidanten, namelijk aan flavonoïden. Zoals je in het bovenstaande gedeelte hebt kunnen lezen, behoren deze flavonoïden tot de polyfenolen. Het consumeren van deze flavonoïden wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Dit is één van de redenen waar rode wijn zijn goede naam aan te danken heeft. Dat rode wijn deze flavonoïden in hoge mate bevat is bewezen.

De daadwerkelijke effecten van de flavonoïden uit rode wijn lijken echter nog wat meer onderzocht te moeten worden. Er zijn verschillende studies die zich hierop richten, maar een duidelijk antwoord lijkt nog te ontbreken. Er kan dus niet met zekerheid worden geconcludeerd dat de antioxidanten (flavonoïden) rode wijn gezonde eigenschappen geven, maar onderzoek duidt wel in deze richting.

Resveratrol

Dit goedje is voornamelijk te vinden in de schil van druiven. Het komt dan vooral voor in de schil van blauwe druiven. Witte wijn bevat dan ook veel minder resveratrol dan rode wijn. Resveratrol lijkt een gunstige werking te hebben bij een aantal zaken. Zo zou het kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde vormen van kanker en hartaandoeningen. Het stofje wordt in verband gebracht met het verminderen van de kans op verschillende cardiovasculaire aandoeningen en heeft mogelijk nog andere gezondheidsvoordelen.

Tijdens het consumeren van rode wijn consumeer je dus veel resveratrol. Dit kun je dus zien als een gezond aspect van rode wijn en speelt een grote rol in waarom veel mensen denken dat rode wijn gezond is.

Polyfenolen zijn ook in andere producten te vinden

Polyfenolen in rode wijn zijn dus met name hetgeen waardoor de wijn als gezond wordt gezien. Nu is het natuurlijk zeer positief dat je gezondheidsvoordelen kunt ervaren van de polyfenolen die de rode wijn bevat, maar er zijn veel meer voedingsmiddelen die deze polyfenolen bevatten. Sterker nog, er zijn veel producten die niet de negatieve effecten van alcohol hebben, maar wel de positieve effecten van de polyfenolen.

Eet je bijvoorbeeld een handjevol walnoten of blauwe bessen, dan heb je alle voordelen van de polyfenolen van één glas wijn, zonder de nadelen van de alcohol. Ook bevatten druiven, granaatappels en verschillende andere soorten groente en fruit veel van deze gezonde polyfenolen.

hoeveel groente per dag
Ook interessant: Hoeveel groente per dag is genoeg?

Het drinken van rode wijn met als reden dat het de kans op cardiovasculaire aandoeningen kan verkleinen lijkt dus ineens niet zo’n weloverwogen reden. Je kunt veel beter dagelijks je groente en fruit consumeren.

Rode wijn en het verlagen van stress

Één van de effecten die rode wijn op de gezondheid kan hebben wordt vaak vergeten, namelijk: het verlagen van stress. Wanneer mensen een stressvolle dag hebben gehad wordt er in de avond vaak gekozen voor een glas alcohol. Rode wijn behoort tot een van de populaire keuzes om aan het einde van de dag het hoofd even leef te maken en te ontspannen. Het gebruik van alcohol (met mate) wordt namelijk in verband gebracht met het verminderen van cortisol in ons lichaam. Cortisol is een hormoon dat door ons lichaam wordt aangemaakt bij angst of stress.

Wanneer je aan het eind van een stressvolle dag een glas wijn drinkt om te kunnen ontspannen ben je dus eigenlijk helemaal niet slecht bezig. Je mentale gezondheid is ook belangrijk en als het af en toe drinken van een glaasje wijn bijdraagt aan dat jij lekkerder in je vel zit, dan is daar niks mis mee. Let er wel op dat het bij af en toe blijft, want teveel alcohol consumeren gebeurt sneller én gemakkelijker dan je denkt.

aankomen door stress door een vrouw achter een laptop
Ook interessant: Aankomen door stress

Conclusie: is rode wijn gezond voor je?

Al met al zouden we rode wijn niet als gezond bestempelen. De nadelen van het drinken van alcohol wegen een stuk zwaarder dan de voordelen die het met zich mee kan brengen. De voordelen die het drinken van wijn op cardiovasculair vlak heeft door de aanwezigheid van polyfenolen zijn ook te krijgen door het consumeren van o.a. verschillende soorten groente of fruit. Zo blijft er helaas weinig over dat rode wijn nog gezond zou kunnen maken.

Wil dit zeggen dat je rode wijn volledig links moet laten staan? Nee. Als je het lekker vindt om op zijn tijd een glaasje te drinken en zo te ontspannen, dan moet je dat ook zeker doen. We hoeven immers niet altijd met onze gezondheid bezig te zijn, maar let wel op: drink met mate!

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *