Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Gezond uit eten begint met deze tips

Gezond uit eten met deze 7 tips

Veel mensen kennen het wel: je wordt uit eten gevraagd, maar je wilt liever niet ongezond eten. Toch maar laten weten dat je niet kunt? Of ga je gewoon mee en zie je wel hoeveel en wat je uiteindelijk eet. In deze blog over gezond uit eten geven we je zeven praktische tips, waardoor jij jezelf niet meer schuldig hoeft te voelen als je een restaurant bezoekt. Het zou immers echt niet leuk zijn als je zulke middagen of avondjes moet laten schieten omdat je bang bent dat je te veel zult eten. Gezond uit eten is gelukkig absoluut niet moeilijk, je moet alleen weten waar je op moet letten.

Wat is ‘gezond uit eten’?

Wat is gezond uit eten? Of nog beter: wat is gezond? Uit eten gaan is vaak een gezellige gebeurtenis waarbij er lekker gegeten en veel gedronken wordt. Dit gaat niet altijd gepaard met gezond eten en drinken. Zo worden er vaak gerechten met veel vetten en een hoge hoeveelheid calorieën gegeten en wordt er flink wat alcohol genuttigd. Ook eet men vaak een stuk meer dan normaal, waardoor de calorie inname een stuk hoger ligt dan bij een normale portie avondeten. Als je deze dingen probeert te vermijden dan ben je vrij gezond bezig.

Gezond uit eten: 7 tips

Onderstaand hebben we zeven handige tips uitgewerkt die je gaan helpen om gezond uit eten te gaan. Kijk zelf welke tips van toepassing zijn op jouw situatie en ga goed voorbereid op pad om te genieten van een gezellig avond uit eten. Houd voor jezelf in je achterhoofd dat je zeker af en toe mag genieten van dingen die niet gezond zijn, dus het is zeker geen must om elke keer deze tips te volgen.

Tip

Wil je graag eiwitrijk eten tijdens het uit eten? Lees dan ook deze blog met uitleg over voeding met veel eiwitten.

Gezond uit eten begint met het juiste restaurant

De keuze voor het restaurant is al een er goede eerste stap om ervoor te zorgen dat je gezond kunt eten. Bepaalde keukens zijn nu eenmaal gezonder dan andere, waardoor het een stuk gemakkelijker kiezen wordt als er vrij veel gezonde opties zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelf zoeken op restaurants die bekend staan om een gezonde menukaart of biologische producten. Voordat je zomaar naar een restaurant gaat is het dus verstandig om deze goed uit te kiezen. Zo is gezond uit eten alweer één stap dichterbij.

Bekijk van tevoren de kaart

Nu je een keuze hebt gemaakt voor het restaurant is het slim om ook de kaart te bekijken. Het succes van gezond uit eten zit hem namelijk voor een gedeelte al in de voorbereiding. Als je de kaart bekijkt kun je al bepalen welke gerechten wel en welke niet tot de mogelijkheden behoren. Zo kun je bijvoorbeeld ook alvast kijken naar de opties om een bepaalde saus of dressing achterwegen te laten. Zo kun je gerechten die misschien niet helemaal binnen je voorkeur passen alsnog aanpassen naar jouw wens.

is brandnetelthee gezond
Ook interessant: Is brandnetelthee gezond? En wat zijn de bijwerkingen?

Dieetwensen? Geef ze tijdig door

Je kunt het voor jezelf én voor het restaurant een stuk gemakkelijker maken door alvast je dieetwensen of allergieën door te geven. Zo kun je informeren naar de mogelijkheden en zijn zij voorbereid dat ze met bepaalde zaken rekening moeten houden. Op deze manier komt het niet als verrassing voor het personeel en zal het doorgeven van je wensen een stuk gestroomlijnder verlopen.

Ga niet te hongerig naar het restaurant

Gezond uit eten wordt een stuk lastiger als je met een knorrende maag plaats neem aan tafel. Tijdens een gezellige avond uit eten wordt er vaak al uitgebreider gegeten dan thuis, laat staan als je extra hongerig bent. Ga dus zeker niet minder eten overdag, simpelweg omdat je in de avond naar een restaurant gaat. Probeer gewoon je normale eetpatroon te hanteren en voorkom zo dat je jezelf in de avond niet kunt inhouden.

Wist je dat?

Het consumeren van vezels kan je een voller gevoel geven, waardoor je tijdens het uit eten minder zult consumeren. Lees meer over vezelrijke voeding.

Beperk het aantal gangen dat je neemt

Deze tip spreekt eigenlijk wel voor zich, maar we benoemen het toch maar. Wil je voorkomen dat je te veel eet, probeer dan het aantal gangen te beperken. Voorgaande tip van het niet te hongerig naar het restaurant gaan speelt hier ook een grote rol in. Doorgaans worden er drie of zelfs meer gangen gegeten. Probeer dit beperkt te houden een voorkom zo dat je teveel calorieën consumeert.

Bij gezond uit eten zijn ook de drankjes belangrijk

Niet alleen het eten kan veel calorieën bevatten, maar ook de drankjes kunnen flink aantikken. Kies daarom voor caloriearme drankjes, zodat deze niet tot nauwelijks meetellen bij je totale hoeveelheid geconsumeerde calorieën. Denk hierbij aan water, thee en de ‘zero’ varianten van frisdrank.

Drink je graag alcohol tijdens het uit eten? Probeer ook dit beperkt te houden. Een glas bier bevat al snel meer dan 100 calorieën, dus een paar glazen alcohol kunnen al snel voor flink wat extra calorieën zorgen.

Toetje? Wel of niet?

Een grote boosdoener tijdens het uit eten is vaak het toetje. Grote suikerbommen die veel calorieën bevatten. Afhankelijk van hoeveel je gegeten hebt kun je ervoor kiezen om gewoon een lekker zoet toetje te nemen. Je kunt ook voor een gezonde optie kiezen, zoals bijvoorbeeld vers fruit. Steeds meer restaurants bieden deze optie bij de desserts. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon een kop thee nemen terwijl de rest wel een toetje besteld.

Wist je dat?

Bestel je wel eens tiramisu of chocolademousse als toetje? Hier kan rauw ei in zitten. Lees hier meer over de voor- en nadelen van rauw ei eten.

Belangrijk: geniet! Maar met mate

Het is natuurlijk ook belangrijk om te genieten en jezelf af en toe lekkere dingen te gunnen. Ga je dus niet vaak uit eten en eet je voor de rest al gezond, dan mag je tijdens het uit eten best eens wat extra consumeren. Zie het als een soort beloning voor je gezonde eetpatroon. Één dag meer calorieën consumeren gaat je niet dik maken, net zoals je door één dag gezond eten niet gaat afvallen. Als de drang hoog is om eens te ‘zondigen’, dan mag je daar best wel eens aan toegeven. Maar onthoud, doe het met mate.

Veelgestelde vragen over gezond uit eten

Om de gezond uit eten tips af te ronden behandelen nog een aantal veelgestelde vragen. Lees ook deze nog eens rustig door en geniet van je avondje uit eten!

Waarom kiezen om gezond uit eten te gaan?

Als je met een strikt plan bezig bent en hier niet van wilt afwijken, dan zul je ook tijdens het uit eten gezonde keuzes moeten maken. Daarnaast kan dit ook te maken hebben met bepaalde dieetwensen die je hanteert of op aanraden van je dokter. Met de tips uit deze blog maak je het gezond uit eten gaan in ieder geval een stukje gemakkelijker.

Is het oké om te ‘cheaten’ bij het uit eten gaan?

Indien het geen verplichting is (ziekte, allergie, etc.) om gezond te eten, is het af en toe zeker oké om te ‘cheaten’. Één avondje meer calorieën consumeren zal je progressie niet in de weg zitten. Sterker nog, als dat ene avondje zo nu en dan ervoor zorgt dat je op de andere dagen gezonder eet, dan is het zelfs aan te raden. Niemand kent je beter dan jezelf, dus je dient voor jezelf te bepalen of je zo en dan kunt zondigen.

Past brood wel of niet bij gezond uit eten?

Om wat voor reden dan ook heeft brood een vrij slechte reputatie gekregen. Er is helemaal niks mis met brood, het bevat enkel veel koolhydraten en dit is niet voor elk voedingspatroon ideaal. In een restaurant eet je het daarnaast ook nog vaak met een olie of kruidenboter. Dit kan stiekem zorgen voor best wat extra calorieën. Wil je echt op je calorie inname letter, dan is het misschien beter om het brood te laten staan en te wachten tot je eten geserveerd wordt.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *