Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Mensen die aan hardlopen doen met de beste hardloopschoenen

Top 5 beste hardloopschoenen van 2024

Hardloopschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je hardloopervaring. Goede hardloopschoenen moeten niet alleen comfort bieden, maar ook voldoen aan specifieke behoeften, zoals stabiliteit, demping en pronatie. Het vinden van een hardloopschoen die bij jou past is een hele uitdaging, want wat voor de één als prettig wordt ervaren, kan voor een ander helemaal niet lekker zitten. Gelukkig zijn er wel algemene aspecten die de zoektocht een stuk gemakkelijker kunnen maken. Daarom hebben wij verschillende hardloopschoenen op allerlei aspecten getest, zodat we jou kunnen helpen met het maken van de juiste keuze bij het kiezen van de beste hardloopschoenen voor jou.

De 5 beste hardloopschoenen

Hoe wij de hardloopschoenen hebben getest

Voordat we de top 5 hardloopschoenen verkennen, is het belangrijk te begrijpen hoe deze selectie tot stand is gekomen. Wij hebben namelijk elke schoen persoonlijk getest, waarbij we ons niet hebben laten leiden door merknaam of populariteit, maar door onze ervaringen met betrekking tot de hardloopschoenen. Op basis van een uitgebreide voorselectie is de top5 ontstaan, die wij zelf hebben getest. De tests omvatten grondige evaluaties op het gebied van demping, pasvorm, stabiliteit, pronatie en prijs.

Het doel van deze gids is niet om een bepaald merk of product te promoten, maar om je inzicht te geven in de sterke en zwakke punten van elke schoen. Elke evaluatie is gebaseerd op onze eigen ervaringen en inzichten, met als doel jou te voorzien van eerlijke, onpartijdige informatie.

Overzicht van de verschillende aspecten waarop getest is

 • Pronatie: Pronatie is de manier waarop je voet naar binnen rolt. Tijdens het rennen heb je soms extra ondersteuning nodig bij het afrollen van je voet. Door foutief af te rollen ben je gevoeliger voor blessures. We kijken naar de mate van pronatie in een hardloopschoen, zodat we jou het beste advies kunnen geven.
 • Pasvorm / comfort: Tijdens het hardlopen moeten de hardloopschoenen lekker zitten. Denk aan de aspecten: pasvorm, maten en de vochtafvoer van de schoen. Allemaal dingen waarop we getest hebben, om te achterhalen wat de beste hardloopschoenen zijn.
 • Demping: De demping zorgt ervoor dat je knieën minder harde klappen krijgen. Het beschermt je spieren en gewrichten tijdens het rennen. Met een slechte demping ontstaat een grotere kans dat je knieën pijnlijk zullen aanvoelen na je hardloopsessies. Er wordt gekeken naar de demping van zowel de buitenzool en de binnenzool.
 • Stabiliteit: Een hardloopschoen moet stabiliteit bieden tijdens het rennen voor een optimale prestatie. Stabiliteit zorgt namelijk voor extra ondersteuning tijdens het rennen. Vooral als je voor het eerst gaat beginnen met hardlopen kun je hier veel profijt bij hebben. Stabiliteit is een van de belangrijkste aspecten waar je naar moet kijken bij het kopen van hardloopschoenen.
 • Prijs: De prijs is natuurlijk persoonlijk voor iedereen en kunnen we niet testen, maar het heeft voor veel mensen invloed op het aankoopproces van hardloopschoenen. Omdat het een belangrijk aspect is voor de aankoop, nemen we het wel mee in de beoordeling.

De 5 beste hardloopschoenen van 2024 beoordeeld

Onderstaand vind je de beoordelingen van de 5 beste hardloopschoenen. Je vindt per hardloopschoen onze uitgebreide bevindingen met betrekking tot de bovenstaande besproken aspecten. We hebben daarnaast een opsomming gemaakt van de voor- en nadelen, zodat je in één oogopslag kunt zien wat de sterkten en de zwakten zijn van de schoen.

Tip

Kamp je met overpronatie? Bekijk dan hier de koopgids voor overpronatie hardloopschoenen.

Mizuno Wave Rider 27

Mizuno
Ware Rider 27
Mizuno logo
Bekijk
Voordelen
 • Ademende stof
 • In veel maten beschikbaar
Nadelen
 • Valt klein uit
 • Neutrale demping

Pronatie: De pronatie van de schoen is neutraal. Je moet er met je eigen kracht voor zorgen dat je goed afrolt tijdens het rennen, de schoen zal je hier weinig hulp bij bieden. De meeste allround renners geven overigens de voorkeur aan een neutrale pronatie.

Gewicht: Hardloopschoenen worden met de jaren steeds lichter. De Mizuno Wave Rider 27 is één van de lichtste schoenen uit onze selectie beste hardloopschoenen. De schoenen wegen slechts rond de 280 gram. De Wave Rider heeft een dikkere zool, maar dit maakt de schoen gelukkig niet zwaarder.

Pasvorm / comfort: De zool van de Wave Rider 27 is dikker dan de vorige modellen, dit zorgt voor meer comfort. De hieldrop/offset is 12 mm, wat we kunnen zien als een redelijk hoge drop. Hierdoor kom je sneller op je hak terecht met het afwikkelen van je voet. Het ligt geheel aan je loopstijl of je een hoge drop fijn vindt. De bovenkant van de Mizuno Wave Rider 27 is gemaakt van mesh, waardoor het licht is en het vocht goed kan reguleren. Ideaal als je ook op warme dagen wilt gaan rennen, je voeten kunnen door de mesh beter afkoelen. De maten variëren van maat 35 tot en met 44.5.

Demping: Door het Mizuno Energy materiaal hebben de schoenen een fijne demping. De zool is iets dikker geworden dan verschillende vorige modellen. Dit zorgt voor een zachter gevoel. Er zijn echter andere schoenen in dit lijstje die een betere demping hebben in vergelijking tot de Wave Rider 27. Wat de schoen uniek maakt, is dat er geen systeem in zit die je helpt bij het afrollen van je voeten.

Stabiliteit: De stabiliteit van de hardloopschoenen Mizuno Wave Rider 27 is goed. De schoen heeft stevigheid bij de hak en de middenvoet en direct bij de afzet van de voorvoet. De schoenen sluiten naadloos aan op de voeten dankzij het dubbel geweven jacquard airmesh. Dit kan ervoor zorgen dat de schoen iets te klein kan worden als je brede voeten hebt. Heb je smalle voeten, dan zorgt het voor extra stabiliteit.

Prijs: De Mizuno Wave Rider 27 is de goedkoopste uit onze top 5. De schoen heeft de basis voordelen van een hardloopschoen, maar komt niet met bijzondere extra’s. Dit kan de goedkopere prijs verklaren.

New Balance 1080 v12

New Balance
1080 V12
New Balance
Bekijk
Voordelen
 • Gewatteerde hielkap zorgt voor stevigheid
 • Hoge demping
Nadelen
 • Zware schoenen

Pronatie: New Balance 1080 v12 heeft een normale pronatie. Als je netjes land op de buitenkant van de hiel en afzet met het midden van je voorvoet is de pronatie perfect voor je. Heb je ondersteuning nodig? Dan kun je altijd zooltjes kopen en die in de schoen leggen.

Gewicht: Dit zijn de zwaarste schoenen in onze top 5 beste hardloopschoenen. De schoenen voor mannen zijn 292 gram en die voor de vrouwen 232 gram. De New Balance 1080 v12 zijn in verhouding tot andere New Balance schoenen lichter, maar in dit lijstje vind je nog lichtere schoenen.

Pasvorm / comfort: De drop van de New Balance 1080 v12 is 8 mm. Met deze lage drop kom je vooral op je voor- of middenvoet terecht tijdens het afronden. Het bovenwerk is gemaakt van high-flex hypoknit. Het materiaal zorgt ervoor dat het goed meebeweegt met de voeten tijdens het rennen.

Demping: De demping in de New Balance 1080 v12 is erg hoog. Dit komt door de Fresh Foam X-demping technologie. Hierdoor is de schoen zachter, lichter en flexibeler. Door de middenzool toewijzing worden grotere delen schuim aangebracht op de tussenzool, hierdoor wordt de flexibiliteit vergroot op smallere punten.

Stabiliteit: De schoen heeft een gewatteerde hielkap, deze zorgt voor extra versteviging. Daarnaast is er ook versteviging aangebracht rondom de middenvoet. De combinatie van de versteviging om de hiel en de middenvoet, zorgt ervoor dat de schoen stevig zit.

Prijs: De New Balance 1080 v12 valt in de middenklasse als we het over prijs hebben. Daarnaast kan de prijs erg verschillen per kleur en per aanbieder. Vergelijk de prijs dus per aanbieder om de beste prijs te krijgen.

Brooks Ghost 15

Brooks
Ghost 15
Brooks logo
Bekijk
Voordelen
 • In veel maten beschikbaar
 • De mesh maakt de schoen soepel
Nadelen
 • Valt kleiner uit bij het bovenwerk
 • Andere pasvorm ten opzichte van de voorafgaande Brooks Ghost
 • Veters laten snel los

Pronatie: De Ghost 15 heeft net als de vorige schoenen uit de top 5 beste hardloopschoenen een neutrale pronatie. Als je merkt dat je niet goed terechtkomt met het afwikkelen tijdens het rennen. Raden we aan om inleg zooltjes te kopen voor de extra ondersteuning.

Gewicht: De schoenen hebben een normaal gewicht voor hardloopschoenen. Voor vrouwen is het gewicht 258 gram en voor mannen 286 gram. De schoenen rennen door dit gewicht licht en soepel.

Pasvorm / comfort: De Brooks Ghost 15 heeft een groot assortiment aan maten. Voor vrouwen lopen de maten van 36,5 tot en met 43. En voor mannen lopen de maten van 41 tot en met 49,5. Brooks biedt daarnaast ook veel halve maten aan. Je maat moet er dus altijd bijzitten. De schoenen zijn zacht en voelen comfortabel aan tijdens het rennen. Door het mesh aan de bovenkant van de schoen voelt deze soepel aan. De hieldrop is 12 mm, perfect voor renners die graag op hun hak terechtkomen. De pasvorm is aangepast ten opzichte van de vorige Ghost schoenen. Let hier op bij het kopen van deze schoenen.

Demping: De zachte middenzool van de Ghost 15 zorgt voor extra schokabsorptie. Daarnaast zit er een segmented crash pad in de zool die van de hak naar de voorvoet loopt. De afrol zal hierdoor nog beter gaan en extra ondersteuning geven. De demping in de hiel is ideaal voor renners die op de hak landen.

Stabiliteit: De stevige hielkap en vlakke bodem van de Brooks Ghost 15 hardloopschoenen zorgen ervoor dat het een stabiele schoen is. Het bovenwerk van de schoen is kleiner geworden. Hierdoor sluit het beter aan en zit je voet stabieler in de schoen. Heb je bredere voeten dan kan dit te strak gaan zitten.

Prijs: De prijs-kwaliteitverhouding van de Brooks Ghost 15 is redelijk. De schoen is zeker niet goedkoop, maar ook niet de duurste uit dit lijstje. Voor een beginnende renner kan deze schoen te duur zijn, als ervaren renner is het zeker een schoen om in te investeren.

Asics Gel Nimbus 25

Asics
Gel Nimbus 25
Asics logo
Bekijk
Voordelen
 • In veel maten beschikbaar
 • De schoen is flexibel
 • Maximale demping
Nadelen
 • De herenschoenen zijn zwaar
 • Aan de prijzige kant

Pronatie: De pronatie van de Gel Nimbus 25 is neutraal, net zoals de andere hardloopschoenen in de top 5. De meeste hardloopschoenen zijn dan ook neutraal, aangezien dit voor de meeste mensen de betere keuze zal zijn. Merk je dat je extra ondersteuning nodig hebt? Overweeg dan inleg zooltjes of andere schoenen.

Gewicht: Het gewicht van de damesschoenen is 255 gram. Dit is een normaal gewicht voor een dames hardloopschoen. De hardloopschoen voor heren is een tikje zwaarder in verhouding tot andere hardloopschoenen, namelijk 290 gram.

Pasvorm / comfort: De drop van de Asics Gel Nimbus 25 is 8 mm, dit is 2 mm lager dan de vorige versie van de Gel Nimbus. Het is een trend om hardloopschoenen te produceren met een lagere hieldrop. Lopers die op hun voor-middenvoet landen tijdens het rennen hebben veel voordeel aan een lage hieldrop.

Demping: De Gel Nimbus 25 heeft een maximale demping door de nieuwe middenzool. De zool is minder zacht, maar dit wordt gecompenseerd door de dikkere zool. De nieuwe PureGel technologie is gebruikt in deze schoen. Dit zorgt ervoor dat de schokdemping beter is en dat de schoen lichter is dan andere Asics schoenen.

Stabiliteit: De schoen heeft een normale ondersteuning. Ze voelen comfortabel en stevig aan tijdens het rennen. De gebreide tong zorgt ervoor dat je veel flexibiliteit ervaart tijdens het rennen. Deze loopt door naar de enkel voor dat extra beetje stabiliteit.

Prijs: Dit zijn de duurste schoenen van ons lijstje. De nieuwe technologieën die Asics heeft toegepast zorgen ervoor dat de schoen heerlijk rent, maar het draagt ook bij aan de prijs.

Saucony Ride 16

Saucony
Ride 16
Saucony logo
Bekijk
Voordelen
 • Heel erg licht
 • Ademende stof
 • Extra grip tijdens het rennen
Nadelen
 • Het bovenwerk is strak en slank

Pronatie: De pronatie van de Ride 16 is neutraal. De meeste hardloopschoenen zijn neutraal, omdat losse zooltjes vaak kunnen helpen bij de pronatie. Rol je erg naar binnen af? Overweeg dan zooltjes als je deze hardloopschoenen koopt.

Gewicht: Dit is de lichtste schoen uit de selectie beste hardloopschoenen. De herenschoenen wegen 249 gram en de damesschoenen 221 gram. Het zijn echte lichtgewicht schoenen en mede hierdoor erg populair bij veel hardlopers.

Pasvorm / comfort: De Saucony Ride 16 heeft een lage hieldrop van 8 mm. Als je op je voor- of middenvoet terechtkomt tijdens het afrollen is deze schoen ideaal voor jou. Daarnaast is het aan de bovenkant ademend, zodat je voeten koel blijven tijdens warme omstandigheden. Het bovenwerk is iets strakker en slanker, als je brede voeten hebt is deze schoen iets te smal voor je. Het materiaal rekt wel fijn mee tijdens het hardlopen.

Demping: De Saucony Ride 16 heeft een paar updates gekregen ten opzichte van de vorige Saucony Ride hardloopschoenen. De zool is 3 mm dikker geworden, de vorm van de zool is ronder geworden en het foam van de zool is aangepast. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de demping verbeterd is. Door de ronde zool rolt de voet ook beter af tijdens het rennen.

Stabiliteit: De schoen heeft hogere zijkanten, dit zorgt voor extra stabiliteit tijdens het rennen. Daarnaast heeft de Ride 16 een flex groef over de gehele zool en kleinere flex groeven in de voorvoet. Dit zorgt voor extra grip en stabiliteit tijdens het rennen.

Prijs: De prijs van de Saucony Ride 16 hardloopschoenen valt in lijn met de kwaliteit die je krijgt bij deze schoenen. De schoenen hebben een aantal updates gekregen. Dit speelt natuurlijk ook mee in de prijs van de schoen.

De beste hardloopschoenen voor jou: conclusie

Onze top 5 beste hardloopschoenen kan jou helpen om een keuze te maken tussen de verschillende hardloopschoenen. Het is moeilijk om advies te geven welke hardloopschoenen het beste bij jou passen, omdat iedereens voeten anders zijn en iedereen anders afrolt en rent.

Voordat je gaat kijken naar hardloopschoenen is het belangrijk om te weten hoe je rent. Rol je heel erg naar binnen of juist heel erg naar buiten af? Als je niet goed op de buitenkant van je hak afrolt en het midden van je voorvoet afzet, dien je te beoordelen of je zooltjes nodig hebt in je hardloopschoenen. Daarnaast moet je kijken of je op je hak afrolt of juist op de voorkant van je voet. Als je op je hak terechtkomt heb je een hogere hieldrop nodig van minimaal 10 mm. Kom je op de voorkant van je voeten terecht, dan raden we een hieldrop van maximaal 8mm aan.

Hieronder vind je een korte samenvatting van onze bevindingen, gebaseerd op onze ervaringen.

Beste kwaliteit

De schoenen die van echt goede kwaliteit zijn, zijn de Asics Nimbus 25 en de New Balance 1080 v12. Deze twee schoenen hebben de beste demping. Als je snel last krijgt van je knieën en andere gewrichten raden we deze schoenen aan. De schoenen zijn beide aan de zware kant, maar daar krijg je goede kwaliteit en een hoge demping voor terug. De Nimbus 25 is de duurste, je moet er dus iets voor over hebben. De New Balance 1080 v12 zijn iets goedkoper, perfect voor een beginner die kwalitatief goede schoenen wil.

De schoenen die het meeste waar zijn voor je geld

De schoenen waar je het meeste waar krijgt voor je geld zijn de Saucony Ride 16 en de Mizuno Wave Rider 27. Beide schoenen hebben een goede demping met een ademende en flexibele stof. Als je brede voeten hebt is deze schoen helaas niet voor jou. Beide bovenwerken vallen kleiner uit en kunnen je voeten knellen.

De voordelen van hardloopschoenen

Mocht je nu nog twijfelen na het bekijken van alle reviews over de beste hardloopschoenen, dan hebben we gelukkig nog aanvullende informatie voor je. Onderstaand hebben we de voordelen uitgewerkt die een hardloopschoen voor je kan hebben. Hierbij kijken we dus niet naar specifieke hardloopschoenen, maar naar de hardloopschoen in het algemeen.

 • Schokabsorptie voor de gewrichten: Hardlopen zet behoorlijk wat kracht op de gewrichten, vooral bij de impact met de grond. Kwalitatieve hardloopschoenen zijn ontworpen met dempende materialen, zoals EVA of gel, die de schok absorberen en zodoende impact op je gewrichten verminderen. Dit draagt bij aan het beschermen van de knieën, enkels en heupen, wat een grote bijdrage kan leveren voor langdurig hardloopcomfort en blessurepreventie.
 • Ondersteunen van de voetboog: Goede hardloopschoenen bieden voldoende ondersteuning voor de voetboog. Deze ondersteuning helpt bij het handhaven van de natuurlijke vorm van de voet en voorkomt overmatige pronatie of supinatie, wat kan leiden tot ongemak en zelfs blessures. Een goed ondersteunde voetboog draagt bij aan een stabiele en efficiënte looptechniek.
 • Ademend vermogen: Ademende materialen in hardloopschoenen, zoals mesh, zorgen voor een goede luchtcirculatie rond de voeten. Dit voorkomt mogelijke oververhitting en helpt bij het reguleren van vocht. De kans op blaren kan hierdoor verminderd worden. Een goed geventileerde schoen draagt bij aan comfort, zelfs tijdens intensieve en lange hardloopsessies.
 • Stabiliteit: Hardloopschoenen hebben vaak aanvullende stabiliteitsaspecten, zoals bijvoorbeeld verstevigde hielkapjes. Deze functies helpen bij het handhaven van een stabiele loopbeweging voor alle hardlopers. Dus ook voor lopers met overpronatie of onderpronatie. Deze stabiliteit draagt bij aan een efficiënte loopstijl en minimaliseert het risico op blessures of last tijdens het hardlopen.
 • Duurzaamheid: Hoogwaardige hardloopschoenen zijn gemaakt om de impact van herhaalde belasting te weerstaan. De duurzaamheid van de materialen, zoals slijtvaste buitenzolen en stevige materialen, zorgt ervoor dat de schoenen lang meegaan. Zo behouden ze hun ondersteunende eigenschappen, zelfs na vele kilometers.

Veelgestelde vragen

In dit laatste gedeelte zullen we de veelgestelde vragen beantwoorden omtrent hardloopschoenen. Via deze wijze hopen we je voldoende informatie te geven, zodat je zelf kan beoordelen welke hardloopschoen het beste bij jou past. Mocht je er uiteindelijk nog niet aan uitkomen, dan kun je altijd een reactie achterlaten onderaan deze pagina. We beantwoorden je vraag dan zo snel mogelijk.

Hoe vaak moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?

Hardloopschoenen hebben geen one-size-fits-all vervangingsregel, maar over het algemeen wordt aanbevolen om ze elke 600 tot 1000 kilometer te vervangen. Echter, dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals loopstijl, lichaamsgewicht en het oppervlak waarop je rent. Houd de conditie van de demping en de slijtage van de zool in de gaten.

Wat is het belangrijkste kenmerk om op te letten bij het kiezen van hardloopschoenen?

Het belangrijkste kenmerk is de pasvorm. Een goed passende schoen voorkomt ongemak en blessures. Zorg ervoor dat de schoen voldoende ruimte biedt voor je tenen, ondersteuning geeft aan je voetboog en stevig om de hiel zit.

Zijn dure hardloopschoenen altijd beter?

Niet noodzakelijk. De prijs van hardloopschoenen kan variëren, maar een hogere prijs garandeert niet automatisch een betere pasvorm of prestaties. Het is belangrijk om te kijken naar specifieke kenmerken zoals demping en pronatie en je persoonlijke behoeften.

Zijn er specifieke hardloopschoenen voor verschillende ondergronden?

Ja, sommige schoenen zijn ontworpen voor specifieke ondergronden. Trailrunners hebben bijvoorbeeld vaak een robuuster ontwerp voor ongelijke paden, terwijl andere hardloopschoenen zijn geoptimaliseerd voor gladde trottoirs.

Hoe kan ik mijn hardloopschoenen het beste onderhouden?

Om de levensduur van je schoenen te verlengen, vermijd je langdurige blootstelling aan vocht, berg je ze op een koele en droge plaats op, en maak je ze regelmatig schoon. Verwijder modder en vuil, maar vermijd agressieve reinigingsmethoden die de materialen kunnen beschadigen.

Kunnen hardloopschoenen worden gebruikt voor andere sporten?

Hoewel sommige hardloopschoenen veelzijdig genoeg zijn voor andere activiteiten, is het ideaal om specifieke schoenen te kiezen voor verschillende sporten om de juiste ondersteuning en prestaties te garanderen.

Zijn er specifieke hardloopschoenen voor verschillende type voeten?

Ja, sommige hardloopschoenen zijn ontworpen met verschillende pronatie ondersteuning (zoals neutraal, overpronatie, en onderpronatie). Het is essentieel om schoenen te kiezen die passen bij je voettype en loopstijl om comfort en blessurepreventie te optimaliseren.

Zijn minimalistische hardloopschoenen geschikt voor iedereen?

Minimale schoenen, die minder demping en ondersteuning bieden, zijn niet voor iedereen geschikt. Ze kunnen extra belasting op de voeten en enkels leggen. Overgang naar minimalistische schoenen moet geleidelijk en onder begeleiding gebeuren.

Welke rol spelen inlegzolen bij hardloopschoenen?

Inlegzolen kunnen extra ondersteuning bieden voor specifieke voetproblemen, maar het is belangrijk ze zorgvuldig te selecteren. Schoenen moeten in de basis al goed passen voordat je inlegzolen toevoegt om onnodige drukpunten te voorkomen.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *