Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin
Vrouw in een blauw jack aan het hardlopen in een bos

Beginnen met hardlopen? Volg deze tips!

Wat we vaak zien als mensen besluiten om te beginnen met hardlopen is dat ze na een paar trainingen alweer stoppen. Veel beginners zijn erg gemotiveerd om te gaan hardlopen, maar vaak weten ze niet hoe ze nu écht goed moeten beginnen. Omdat er enorm veel vraag is naar goede richtlijnen om te beginnen met hardlopen, heeft DailyFit hier alle zaken eens handig op een rijtje gezet. In onderstaand artikel vind je verschillende basis tips, zodat jij op een effectieve en verantwoorde manier kunt beginnen met hardlopen.

Stap 1: Wat heb je nodig voor het hardlopen?

Voordat je kunt beginnen met hardlopen heb je natuurlijk wel een aantal dingen nodig. Je kunt maar beter goed voorbereid beginnen, dan houd je het zeker lang vol. Men zegt niet voor niks ‘een goed begin is het halve werk’ en dat geldt ook zeker voor hardlopen. Natuurlijk is de aanschaf van goede spullen niet alles, maar het maakt het hardlopen zeker comfortabeler en efficiënter. Als je echt nog twijfelt of hardlopen iets voor jou, dan raden we je aan om het eerst uit te proberen voordat je hier benodigdheden voor gaat kopen. Ben je wel al zeker van je zaak? Lees dan onderstaande punten goed door en maak een goed doordachte keuze bij de aanschaf van de hardloopspullen die aansluiten bij jouw persoonlijke wensen.

Welke hardloopschoenen moet je kiezen?

De keuze voor goede hardloopschoenen is enorm belangrijk. Als er één ding is wat je echt moet aanschaffen, dan zijn het goede hardloopschoenen. Oké, technisch gezien zijn het twee dingen, maar je snapt het punt. Het is daarom ook aan te raden om niet voor de eerste de beste schoen te kiezen, maar rustig rond te kijken in een of meerdere speciaalzaken. Hier kunnen de werknemers je goed adviseren en kun je de schoen van te voren passen.

Als je er toch voor kiest om online je schoenen te kopen, lees dan goed de beschrijving van de schoen. Zo krijg je voldoende informatie om een schoen te passen die de juiste eigenschappen heeft voor jou. Als je gaat beginnen met hardlopen moet je op deze eigenschappen van hardloopschoenen letten:

  • Dempende tussenzool
  • Goede pasvorm
  • Gewicht van de schoen
  • Is de schoen stabiliteitsbevorderend
  • Luchtdoorlatendheid / zweetafvoer
  • Waterdichtheid
Tip

Bekijk hier het uitgebreide aanbod hardloopschoenen van Bol.com.

Welke app kun je gebruiken om te beginnen met hardlopen?

Het gebruik van een app op je telefoon of smartwatch is natuurlijk geen vereiste, maar wel een erg handige tool om je progressie tijdens het hardlopen bij te houden. Met een hardloop app kun je de statistieken van elke keer dat je gaat hardlopen namelijk vastleggen. Zo kun je goed beoordelen of er progressie in zit. Bekijk daarom eens applicaties als Runkeeper of Strava. Dit zijn beide erg fijne apps die allerlei statistieken voor je bijhouden. Runkeeper heeft zelfs Spotify en Apple Music geïntegreerd in de app, zodat je deze niet eens hoeft te sluiten als je van muzieknummer wilt wisselen.

Tip

Meer informatie over apps en andere mogelijkheden om je afstand te meten tijdens het hardlopen vind je in deze blog: Afstand meten hardlopen.

Welke kleding heb je nodig?

Net als een app is hardloopkleding geen vereiste, maar maakt het de ochtenden en avonden hardlopen net een stukje fijner. Goede zweetafvoerende kleding is zeker geen overbodige luxe. Tijdens de gemiddelde hardloopsessie wordt er nogal wat inspanning geleverd, dus bereid je maar voor op een flinke hoeveelheid zweet. Wanneer je sportkleding draagt die zweet goed afvoert en lucht doorlaat zul je merken dat dit meteen een stuk fijner hardlopen is. Voor vrouwen is een sportbeha trouwens wel een absolute must. Tijdens het hardlopen biedt deze namelijk veel meer steun dan een normale beha. Bekijk bijvoorbeeld eens de hardloopkleding op Bol.com.

Stap 2: Een schema om te beginnen met hardlopen

Het is super handig om een schema te hebben, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je deze consequent blijft volgen. Kies er daarom voor om een schema aan te houden dat voor jou persoonlijk haalbaar is. Het heeft geen zin om op te schrijven dat je vier keer per week gaat hardlopen als je dit maar voor twee weken gaat volhouden. Maak een schema wat uitdagend genoeg is dat je je niet gaat vervelen, maar ‘gemakkelijk’ genoeg is dat je het netjes blijft volgen. Zo zul je veel sneller progressie maken en blijft het vooral ook leuk.

Jonge vrouw in een witte outfit bezig met conditie opbouwen in de natuur
Ook interessant: Conditie opbouwen: 12-stappenplan

Wanneer beginnen met hardlopen?

Het is helemaal geen rare vraag om jezelf af te vragen wanneer je het beste kunt beginnen met hardlopen. We kunnen hier wel neerzetten dat je per direct moet beginnen, maar misschien is dat helemaal niet optimaal. Kijk voor jezelf wanneer het goed uitkomt om te beginnen, zodat je netjes je schema kunt blijven volgen. Heb je bijvoorbeeld een drukke periode voor de boeg, moet je vaak overwerken door een deadline of heb je andere verplichtingen, houd hier zeker rekening mee als je wilt beginnen met hardlopen.

Hoe vaak per week hardlopen?

Probeer iets te kiezen dat je makkelijk kunt halen, zonder dat het een straf wordt om te gaan hardlopen. Het is een goed begin om te starten met twee keer per week. Als dit goed bevalt kunt je uitbreiden naar drie keer week en als dat weer goed bevalt, dan misschien wel vier keer per week. Het is een stuk makkelijk vol te houden als je rustig begint en dit geleidelijk opbouwt. Als je uit het niets ineens vier keer per week gaat hardlopen, zul je merken dat dit lastig vol te houden blijkt. Wees dus verstandig wanneer je begint met hardlopen en bouw het rustig op.

Waar moet ik gaan hardlopen?

Vaak staan mensen hier niet bij stil, maar toch moet je hier goed over nadenken. Is de omgeving rondom je woning wel geschikt om te hardlopen? Misschien moet je wel een stukje met de auto rijden om naar een gebied te gaan waar het prettiger hardlopen is. Denk bijvoorbeeld aan een natuurgebied, wat een stuk mooier en rustiger is dan midden door de stad. Daarnaast kun je er ook nog voor kiezen om naar de sportschool te gaan. Een loopband is dan een goede optie, maar dit is vaak wel een stuk saaier, omdat je geen mooie omgeving om je heen hebt.

Alles over conditie

Ga je hardlopen om je conditie te verbeteren? Bekijk hier dan meer blogs over conditie en ontdek wat je nog meer kunt doen.

Stap 3: Overige tips die handig zijn

Nu we de meest belangrijke zaken al behandeld hebben, kunnen we gaan kijken naar wat extra tips om je hardloopsessies een succes te maken. We bespreken hier een goed voorbeeld van een hardloopschema, hoe je een warming-up moet doen en wat de voordelen zijn van hardlopen met vrienden t.o.v. hardlopen in je eentje.

Voorbeeld hardloopschema voor beginners

In stap 2 heb je gelezen dat het slim is om een schema te kiezen dat goed bij je past. Nu kunnen wij natuurlijk niet in jouw agenda kijken of zien hoe je fysieke gesteldheid op dit moment is, maar we hopen dat je in ieder geval op weg kunt met dit simpele voorbeeld hardloopschema. Voor een beginner is het bijvoorbeeld prima om te beginnen met twee keer per week te hardlopen.

Als start is een trainingsduur van ongeveer 30 minuutjes voldoende. Je hoeft zeker niet de gehele tijd te hardlopen. Het is aan te raden om het steeds af te wisselen met stukjes waarin je wandelt. Houd voor jezelf bij hoe vaak je even rust nodig hebt om te wandelen en hoe lang dit ongeveer duurt. Je kunt dan proberen om dit steeds korter en minder vaak te doen gedurende de volgende trainingen.

Warming-up voordat je begint met hardlopen

Een warming-up is heel belangrijk als je wilt dat je lichaam zo efficiënt mogelijk kan functioneren tijdens je hardlooptraining. Een goed begin is om te beginnen met een stevige wandelpas. Houd dit voor een paar minuten vol totdat je merkt dat je spieren warm zijn geworden. Als je opgewarmd bent, kun je nog een paar lichte rekoefeningen doen voor je benen. Je kunt ook je benen een beetje losgooien en sommige mensen vinden het zelfs fijn om hun armen ook nog los te gooien. Zodra je hiermee klaar bent kun je beginnen met de hardlooptraining.

sportieve vrouw in grijze kleding op straat aan het rekken tijdens een warming up voor het hardlopen
Ook interessant: Warming-up voor hardlopen, zo doe je dat!

Hardlopen met vrienden

Het kan voorkomen dat je het beginnen met hardlopen nogal saai vindt. Een goede manier om gemotiveerd te blijven is om het met iemand samen te doen. Dit is een stuk gezellig en zo bouw je samen met je vriend of vriendin conditie op. Daarnaast ontstaat er een soort van verplichting tegenover deze persoon om te gaan. Heb je bijvoorbeeld een avond niet zoveel zin, dan zou je de training misschien overslaan als je alleen was.

Als je niet gaat terwijl je met iemand samen zou gaan, dan moet je hardloopbuddy ineens alleen en dat is natuurlijk niet leuk. Grote kans dus dat je alsnog gewoon meegaat. Zo zijn er dus veel voordelen aan het hardlopen samen met iemand en als je de mogelijkheid hebt om dit te doen, is dat dan ook zeker aan te raden.

Stap 4 Veelgestelde vragen over beginnen met hardlopen

Nu we alles behandeld hebben willen we nog een paar vragen beantwoorden die regelmatig gesteld worden. Zo hebben we alle basis onderdelen behandeld die je nodig hebt om goed te kunnen beginnen met hardlopen. Bekijk hier veelgestelde vragen over beginnen met hardlopen:

Waarom zou je beginnen met hardlopen?

Het antwoord op deze vraag lijkt voor de hand liggend, maar dit kan natuurlijk voor iedereen verschillend zijn. Hardlopen heeft brengt veel voordelen met zich mee, zoals een verbeterde conditie, gezondere longen en sterkere spieren en gewrichten. Daarnaast kan het ook nog eens stress verminderend werken en kan het in zijn geheel gewoon je gezondheid verbeteren. Ook worden er flink wat extra calorieën verbrand, waardoor het kan helpen met afvallen.

Kun je beginnen met hardlopen en afvallen?

Hardlopen kan zeker een extra steuntje in de rug geven als je wilt afvallen. Doordat er meer calorieën verbrand worden, helpt beginnen met hardlopen je met afvallen. Als je gaat hardlopen gaat je hartslag omhoog, wat een hogere vetverbranding als resultaat heeft. Dus het kan zeker helpen om te gaan hardlopen als je wilt afvallen.

Kun je beginnen met hardlopen boven de 50?

Het hoeft absoluut geen probleem te zijn als je boven de 50 jaar oud bent om te gaan hardlopen. Volg gewoon de richtlijnen uit dit artikel en je kunt rustig beginnen. Misschien dat je iets rustiger aan moet beginnen en wat meer aandacht moet besteden aan de warming-up, maar dat zou geen probleem moeten zijn.

Kun je beginnen met hardlopen boven de 60?

Ook als je boven de 60 jaar bent, hoeft het geen enkel probleem te zijn om te beginnen met hardlopen. Zorg er altijd voor dat je een goede warming-up doet en begin gewoon op een rustig tempo. Je zult vanzelf merken dat het steeds beter gaat. Het heeft geen zin om dingen te overhaasten, dus pak het gewoon op je eigen tempo aan. Gebruik de tips in dit artikel om een goede start te maken en hardlopen maar!

Ook handig

Wil je ook andere cardio oefeningen proberen naast hardlopen? Lees dan deze blog over de 12 beste cardio oefeningen.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *