Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
persoon in crossfit box met oranje schoenen aan het trainen met een barbell

Wat is CrossFit? Antwoord op al je vragen

Ongetwijfeld heb je er wel eens dingen over gehoord, gezien of gelezen: CrossFit. Deze vorm van fitness wint jaarlijks meer en meer terrein en is op dit moment populairder dan ooit. Wanneer het goed wordt uitgevoerd, kan het zeer positief bijdragen aan een sterkere en meer fitte versie van jezelf. Toch hebben veel mensen een negatief beeld bij CrossFit en dan met name door de blessuregevoeligheid. In deze blog zul je duidelijk antwoord krijgen op de vraag: wat is CrossFit. Zo kun je zelf een oordeel vellen over deze sport en of het misschien wel wat voor jou is!

Combinatie van vele disciplines, wat is CrossFit nu precies?

CrossFit is een manier van sporten die zich richt op enorm veel verschillende sporten en oefeningen. Zo zijn er elementen uit gewichtheffen, powerliften, sterkste man, calisthenics, gymnastiek en atletiek. Een enorme combinatie van meerdere disciplines dus, die samen een geheel vormen binnen de naam CrossFit. De gedachtegang achter de sport is dat er niet gespecialiseerd wordt in één onderdeel, omdat dit ervoor zou zorgen dat de fysieke ontwikkeling eenzijdig wordt. Dit is volgens de bedenkers van CrossFit, Greg en Lauren Glassman, niet wenselijk. In plaats van dat men zich dus richt op één of meerdere specifieke bewegingen, is het doel om een algehele fitheid te ontwikkelen en zo dus je fysieke gesteldheid te verbeteren.

Ook interessant

Één van de disciplines waar CrossFit oefeningen van heeft overgenomen is van de sterkste man trainingen. Meer informatie daarover vind je hier: Sterkste man van Nederland.

Functionele bewegingen tijdens CrossFit

CrossFit kan dus niet simpelweg enkel gecategoriseerd worden als een krachtsport, of als cardio, omdat het dus eigenlijk veel meer is dan dat. Tijdens een CrossFit workout zullen de deelnemers op zeer hoge frequentie een reeks bewegingen maken. Dit worden ook wel functionele bewegingen genoemd. De term functionele beweging wordt doorgaans geassocieerd met natuurlijke bewegingen die het lichaam maakt. Dit zijn dus bijvoorbeeld duwen, trekken, klimmen, stoten, rennen, springen en klimmen.

De onderdelen komen dus van verschillende andere sporten af, zoals gewichtheffen, powerliften en strongman. Vreemd genoeg worden deze sporten echter niet als functioneel beschouwd, maar CrossFit dus wel. Het is dus maar net hoe je het bekijkt en wat voor jou als functioneel gezien kan worden.

Hoe is de sport ontstaan?

In de jaren 90 werd CrossFit bedacht door Greg en Lauren Glassman. De bedoeling van de trainingsmethode was om op een snelle manier fitter en sterker te worden op veel verschillende disciplines, in plaats in slechts één enkele discipline. In 1996 werd in Californië in Amerika de allereerste sportschool geopend die zich volledig richtte op CrossFit oefeningen. Dit heeft zich vervolgens heel langzaam ontwikkeld, maar sinds 2005 ongeveer als een lopend vuurtje verspreid.

Tip

De juiste sportkleding kan je CrossFit workout een stuk comfortabeler maken. Bekijk hier onze koopgids over de beste CrossFit shorts voor heren.

Inmiddels vind je CrossFit gyms door heel de wereld. Vaak zijn deze wel in combinatie met andere sporten en dus niet puur gespecialiseerd in CrossFit. Nog een leuk weetje trouwens, een sportschool die zich volledig richt op CrossFit wordt een CrossFit Box genoemd.

Wil je gaan CrossFitten om sterker te worden? Lees dan ook zeker deze blog: 8 tips om sterker te worden.

Veel verschillende workouts

CrossFit workouts zijn enorm veelzijdig en kunnen dus uit veel verschillende oefeningen bestaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld barbell squats, kettlebell swings, pull-ups, zandzakken sjouwen, tractorbanden omgooien, overhead presses en noem maar op. Niks is te gek voor een intensieve CrossFit workout. Er is dan ook geen standaard samenstelling in welke oefeningen er gebruikt worden en is elke workout weer een verrassing. Vaak als je traint bij een CrossFit gym, weet je ook van te voren niet welke oefeningen je gaat krijgen die training. Het circuit aan oefeningen dat je kunt krijgen tijdens zo’n workout wordt een WOD genoemd. Dit is te vergelijken met een circuittraining.

Wat is bij CrossFit een WOD?

WOD staat voor Workout Of the Day. Dit is de training die op die dag gevolgd gaat worden en bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst is er een algemene warming-up, zodat het lichaam klaar wordt gemaakt voor de inspanning. Hierna volgt een technisch gedeelte, waarin de oefeningen worden uitgelegd, zodat ze op een juiste manier kunnen worden gedaan. Daarna is het tijd voor de intensieve oefeningen. Hier worden bijvoorbeeld verschillende rondes van oefeningen achter elkaar gedaan, die binnen een bepaald aantal minuten voltooid moeten worden.

De scores worden vaak bijgehouden, zodat er een competitie element ontstaat en de deelnemers extra fanatiek worden. Vaak zit er verschil in hoeveel gewicht of herhalingen iemand moet doen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de ervaring, maar ook het geslacht. De training wordt vervolgens afgerond met een cooling-down. Zo kan er nog gewerkt worden aan mobiliteit, maar kan het lichaam vooral even bijkomen van de inspanning.

CrossFit in een sportschool

Wat is bij CrossFit een AMRAP?

De term AMRAP wordt bij meerdere sporten gebruikt en staat voor As Many Rounds As Possible. Zo kun je bijvoorbeeld een WOD hebben van 10 minuten, met 4 verschillende oefeningen. Dit is dan een 10 min AMRAP, wat wil zeggen dat je in die 10 minuten zoveel mogelijk rondes moet uitvoeren. Hier een voorbeeld van een WOD met AMRAP:

10 min AMRAP

  • 15 burpees
  • 10 pull-ups
  • 10 kettlebell swings
  • 5 tire flips
Tip

Benieuwd naar oefeningen voor de schuine buikspieren die je kunt doen tijdens je CrossFit training? Bekijk dan de blog: Schuine buikspieren trainen.

Wat is bij CrossFit een EMOM?

EMOM staat voor Every Minute On The Minute. Dit klinkt misschien raar, maar eenmaal uitgelegd klinkt het best logisch. In de WOD krijg je een aantal oefeningen en herhalingen. Deze oefeningen moet je binnen één minuut uitvoeren. Vervolgens wordt er een aantal minuten bepaald, zodat je je zeker niet hoeft te vervelen. Er kan bijvoorbeeld 10 minuten EMOM staan. Dit wil zeggen dat je aan de start van elke minuut je oefeningen moet doen, 10 minuten lang. Heb je de oefeningen binnen 20 seconden klaar, dan heb je dus 40 seconden om te herstellen tot de volgende minuut begint. Hier een voorbeeld van een EMOM WOD:

10 min EMOM

  • 5 deadlifts
  • 5 burpees

Veelgestelde vragen over CrossFit

We hopen natuurlijk dat je nu een duidelijk beeld hebt van CrossFit, maar het kan natuurlijk altijd nog zo zijn dat er dingen onduidelijk zijn. Daarom hebben we hier nog een stukje veelgestelde vragen over CrossFit toegevoegd. Staat je vraag er niet bij, maar wil je hier toch graag antwoord op? Laat het ons even weten en wie weet voegen we jouw vraag wel toe aan ons overzicht!

Is CrossFit gezond?

Ja, CrossFit is zeker gezond. Zorg er natuurlijk wel voor dat je een goede warming-up doet en de juiste techniek onder de knie hebt. Het is namelijk heel belangrijk om tijdens zulke intensieve trainingen volledige controle te hebben over de oefeningen die je uitvoert. Als je deze niet goed uitvoert, vergroot je de kans op blessures.

Waarom moet je CrossFit schoenen gebruiken?

De juiste CrossFit schoenen zijn heel belangrijk tijdens inspanning. Omdat je met CrossFit trainingen zo intensief bezig bent, krijgen je voeten en knieën veel te verduren. Met de juiste schoenen kun je de klappen goed opvangen en vergroot je ook nog eens het comfort tijdens je WOD.

Waarom is CrossFit zo duur?

Tja, dit ligt toch echt aan de sportscholen die de lessen geven. Echter dient er wel rekening mee te worden gehouden dat er vaak veel materialen moeten worden aangeschaft en onderhouden en de instructeur zelf actief meehelpt. Als je dit afweegt tegen de prijs van een normaal sportschoolabonnement is het niet zo gek dat zulke groepslessen in verhouding wat duur lijken.

Hoe vaak moet je CrossFit trainingen volgen voor resultaat?

Dit verschilt echt per persoon. Er is geen magisch aantal trainingen dat je kunt doen voor resultaat. Wat je wel kunt doen is structureel naar je trainingen gaan en daar gewoon zo goed mogelijk je best doen. Dan zal het resultaat een stuk sneller komen dan je denkt!

Waar komt CrossFit vandaan?

De sport komt oorspronkelijk uit Amerika. In Californië, een van de westelijke staten van Amerika, werd in 1996 de allereerste CrossFit box opgericht.

Hoe vaak moet je CrossFit per week doen?

Omdat de WODs vaak erg intensief zijn, is het niet slim om te vaak in de week een CrossFit workout te doen. Als je dit namelijk te vaak doet, heb je kans dat je niet goed kunt herstellen en vergroot je zo de kans op blessures. Drie tot vier trainingen per week moet goed te doen zijn voor iemand die gewoon gezond is. Denk jij dat je meer aan kan? Zeker doen! Let er wel op dat je genoeg kunt herstellen en mocht dat toch niet het geval zijn, dan is er niks mis met een training minder, zolang je maar fit bezig blijft.

Hoe vaak moet je CrossFit doen om af te vallen?

Als je wilt afvallen is CrossFit is een goede manier van sporten die hierbij kan helpen. De vetverbranding wordt namelijk gestimuleerd en je verbrandt flink wat calorieën. Test dus vooral zelf uit hoe vaak trainen aansluit bij jouw wekelijkse ritme. Twee keer per week is een zeer goed begin en dit kun je altijd nog uitbreiden als je dat zou willen. Daarnaast dien je uiteraard ook op je voeding te letten als je doel is om een paar kilootjes kwijt te raken.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *