Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Sterkste Man van Nederland wedstrijd met Teun Moors

Sterkste Man van Nederland: wat is dat?

Strongman wedstrijden, of simpelweg ook gewoon sterkste man genoemd, worden steeds populairder in Nederland. Dat is natuurlijk niet zonder reden! Deelnemers moeten een aantal oefeningen voltooien waarmee naast hun enorme kracht, ook nog hun uithoudingsvermogen wordt getest. Het pas enkele weken van tevoren weten welke onderdelen er op de wedstrijd worden gedaan, maakt trainen hiervoor niet makkelijker. Meedoen aan kwalificatiewedstrijden en uiteindelijk het Nederlands Kampioenschap om Sterkste Man van Nederland te worden is dan ook een vak apart. In dit artikel geven je wat meer inzicht in de onderdelen van zo’n wedstrijd, de uitslagen en overige leuke informatie over deze unieke sport.

Geschiedenis van de sport

De titel Sterkste Man van Nederland is er een die je niet zomaar krijgt toegereikt. Al sinds de oprichting in 1979 wordt er jaarlijks (met uitzondering van een aantal jaar) gestreden om deze felbegeerde titel. De 12 sterkste mannen van het land hebben zich door middel van verschillende manieren gekwalificeerd. Zo kun je je kwalificeren door middel van het behalen van een top 3 plek op een kwalificatiewedstrijd of het Nederlands Kampioenschap van het jaar daarvoor. Daarnaast is het ook mogelijk dat iemand mag deelnemen door een zogenaamde wildcard.

Farmers Walk op de Sterkste Man van Nederland wedstrijd door Teun Moors
Farmers walk, uitgevoerd door Teun Moors op een Sterkste Man van Nederland wedstrijd

De allereerste Sterkste Man van Nederland was Gerard du Prie. De meest bekende winnaar is echter waarschijnlijk Jarno Hams, die maar liefst 7 keer met de titel naar huis mocht gaan. Jarno Hams is, verrassend genoeg, niet de enige man die de titel 7 keer wist te veroveren. Berend Veneberg deed dit namelijk twee jaar voordat Jarno Hams zijn eerste titel had gewonnen. Hij won zijn laatste Nederlands Kampioenschap in 2002.

Jarno Hams won zijn eerste in 2004 en zijn laatste in 2012. De Limburger Alex Moonen wist de titel 4 keer in de wacht te slepen, waarvan de meest recentelijke in 2018 was. De nieuwste meervoudig winnaar is Kelvin de Ruiter, die sinds 2019 elke editie wist te winnen. Dat zijn inmiddels 4 overwinningen op rij, omdat de 2020 editie niet kon doorgaan vanwege corona.

Sterkste man van Nederland 2022

Op 9 juli 2022 vond de Sterkste Man van Nederland plaats in Almere. Dit was de 34e editie. Onderstaand vind je de uitslag van deze wedstrijd.

 1. Kelvin de Ruiter
 2. George Sulaiman
 3. Kevin de Jong
 4. Kevin Hazeleger
 5. Berend Aaftink
 6. Bart Marcellissen
 7. Angelo van der Pas
 8. Piet Lepelaar
 9. Wim van der Groep
 10. Joey Henraath
 11. Martijn van der Weerd
 12. Johan Langhorst
Officiële website

Voor een uitgebreid overzicht van alle uitslagen en actuele informatie over (kwalificatie)wedstrijden kun je terecht op de officiële website van de Sterkste Man van Nederland.

Sterkste man van Nederland 2023

Op 8 juli 2023 vond in Winschoten de 35e editie van de Sterkste Man van Nederland plaats. Onderstaand de uitslag van deze wedstrijd.

 1. Kelvin de Ruiter
 2. Kevin Hazeleger
 3. George Sulaiman
Sterkste Man van Nederland wedstrijd met Teun Moors
Teun Moors doet een arm over arm pull op een Sterkste Man van Nederland wedstrijd

De onderdelen van een sterkste man wedstrijd

Er zijn geen standaard onderdelen voor een Sterkste Man van Nederland wedstrijd. Deze zijn namelijk elk jaar verschillend. Dit maakt het niet alleen moeilijk om er goed voor te trainen, maar houdt het ook elk jaar erg spannend.

Dit zijn onderdelen die in een Sterkste Man van Nederland wedstrijd aan bod kunnen komen:

 1. Log lift

  Bij de log lift wordt een object dat qua vorm op een boomstam lijkt vanuit de grond opgetild en daarna boven het hoofd uitgetild. Het wordt in het Nederlands ook wel boomstam tillen genoemd. De log lift wordt met verschillende gewichten uitgevoerd en daarnaast zijn er ook aparte log lift kampioenschappen.

 2. Truck pull

  De truck pull wordt vaak ook wel gewoonweg vrachtwagen trekken genoemd. Dit is al vele jaren een vertrouwd onderdeel in sterkste man wedstrijden over de hele wereld. Het gewicht van de vrachtwagen verschilt per keer, aangezien er natuurlijk iedere keer een andere vrachtwagen wordt gebruikt.

 3. Atlas stones

  De Atlas Stones zijn ronde stenen die van de grond opgetild moeten worden en vervolgens op een platform gelegd worden. Het gewicht van deze stenen neemt vaak toe, terwijl de hoogte van het platform waar ze opgetild moeten worden dan weer afneemt. Dit is vaak het laatste evenement van een sterkste man wedstrijd en is een erg populair onderdeel.

 4. Farmers walk

  Letterlijk vertaald is dit de boeren loop. Vroeger moesten de boeren vaak zware objecten verplaatsen, zonder dat ze hier hulpmiddelen voor hadden. Ze moesten deze dus gewoon met de hand tillen. Hier stamt de farmers walk dan ook vanaf. Bij deze sterkste man oefening neemt de deelnemer in beide handen een zwaar object. Vervolgens dient er een bepaalde afstand te worden afgelegd met in beide handen de zware objecten. Dit is enorm belastend voor het lichaam en naast pure kracht is hierbij ook balans en uithoudingsvermogen vereist.

 5. Frame carry

  De frame carry is vergelijkbaar met de farmers walk. Bij de frame carry gaat de deelnemer in een frame staan, waarbij aan beide kanten van het lichaam een handvat beschikbaar is. Het frame wordt opgetild aan deze handvatten en vervolgens dient er een bepaalde afstand te worden gelopen. Soms zijn er variaties, waarbij er heen en terug moet worden gelopen, of waarbij er een bocht moet worden gemaakt. Dit maakt het allemaal extra moeilijk.

 6. Yoke walk

  De yoke is een groot object waar de deelnemer onder gaat staan. De deelnemer tilt de yoke van de grond en gaat hier vervolgens mee lopen. De horizontale stang is in hoogte verstelbaar en rust op de achterkant van de schouders. De handen worden geplaatst op de verticale stangen. Onderaan de yoke is vaak de mogelijkheid om schijven toe te voegen, zodat het totale gewicht verhoogd kan worden. Wanneer de yoke walk in een wedstrijd wordt toegepast kan dit bijvoorbeeld zijn wie het snelste een bepaald stuk kan lopen, of het verste dat iemand kan lopen met een bepaald gewicht.

 7. Arm over arm pull

  Bij een arm over arm pull wordt een object, zoals bijvoorbeeld een auto, bus of vrachtwagen, richting de deelnemer toe getrokken middels een touw. Dit onderdeel vergt een perfecte coördinatie tussen de benen en de armen, maar natuurlijk ook brute kracht en uithoudingsvermogen. De deelnemer zit op de grond met zijn benen tegen een vast object, zodat hij zich kan afzetten. Het is een enorm spannend onderdeel om te kijken en wordt dan ook regelmatig toegevoegd aan een wedstrijd.

 8. Overhead press

  De overhead press kan op enorm veel manieren voorkomen tijdens een sterkste man wedstrijd. Wat we vaak zien is dat er een bepaald frame is gebouwd, waardoor er als het ware een machine overhead press wordt gedaan, maar dan in ware strongman stijl. Tijdens deze beweging dient de deelnemer rechtop te staan en het gewicht recht boven zich uit te duwen. Zodra de armen gestrekt zijn zal het jurylid op zijn fluitje blazen. Het gewicht mag dan weer omlaag, om vervolgens te beginnen aan een nieuwe herhaling. Vaak gaat het er hier om wie de meeste herhalingen behaald binnen een bepaalde tijd.

 9. Deadlift

  De deadlift behoort tot één van de meest bekende oefeningen voor vrijwel alles krachtsport gerelateerd. Er zal geen persoon zijn die actief bezig is met krachtsport of zelf fitness, die niet weet wat een deadlift is. Tijdens de deadlift dient de deelnemer een stang met zware gewichten van de grond op te tillen. De lift is compleet als de deelnemer volledig gestrekt rechtop staat. Tijdens sterkste man deadliften worden hier nog wel eens leuke variaties op gemaakt, zoals bijvoorbeeld het deadliften van een auto. Auto deadlift door Teun Moors op een Sterkste Man van Nederland evenement

 10. Bakstenen tillen

  Een vrij onbekend onderdeel wat heel af en toe voorbij komt bij de Sterkste Man van Nederland wedstrijden is het bakstenen tillen. Met het bakstenen tillen dienen de deelnemers een zelfgekozen aantal bakstenen naast elkaar te leggen, tussen de armen te klemmen en vervolgens op te tillen. De juiste balans is hierbij enorm belangrijk, want één verkeerde beweging en de bakstenen vallen. Voor veel toeschouwers zal dit niet het meest spannende onderdeel zijn, maar dat wil voor de deelnemers natuurlijk niet zeggen dat het geen lastig onderdeel is.

Meer lezen?

Meer blogs die met krachttraining te maken hebben vind je hier: krachttraining blogs.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *