Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Vrouw in wit shirt ontdekt de voordelen van eiwitshakes

De voordelen van eiwitshakes

Ongetwijfeld dat je ooit hebt gehoord van een eiwitshake. Dergelijke shakes zijn een snelle manier om extra vloeibare eiwitten binnen te krijgen. Ze zijn te koop in verschillende smaken, soorten en hoeveelheden. Maar wat heb je nu eigenlijk echt aan zo’n shake? Wat zijn de voordelen van eiwitshakes ten opzichte van bijvoorbeeld eiwitten uit vaste voeding? En kan het zomaar door iedereen gebruikt worden? In deze blog geven we hierop antwoord, zodat jij een beter beeld krijgt van eiwitpoeders en waarom zo enorm veel mensen ze inmiddels gebruiken.

Wat zijn eiwitshakes?

Allereerst dienen we natuurlijk te weten waar we het over hebben. Een eiwitshake is in principe elke drinkbare vorm van eiwit, om een bepaalde hoeveelheid proteïne binnen te krijgen. De bedoeling van zo’n shake is dan ook om snel en eenvoudig extra eiwit te kunnen consumeren. Dit kan zeer veel verschillende redenen hebben, waardoor ze erg populair zijn geworden. Het wordt namelijk niet alleen door veel sporters gebruikt, maar ook voor mensen die willen afvallen of gewoon met hun gezondheid bezig zijn.

De meest gebruikelijke vorm is een poeder. Bij deze variant dien je poeder te mengen met water of melk, waardoor je een drinkbare vorm van eiwit krijgt. Daarnaast zijn er ook eiwitshakes die bij de aanschaf al vloeibaar zijn en dus kant en klaar zijn om te drinken. Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel verschillende smaken en soorten eiwitpoeders op de markt, waardoor je soms bijna door de bomen het bos niet meer ziet.

Wie kan ze gebruiken?

Één van de meest prominente voordelen van eiwitshakes is dat nagenoeg iedereen ze kan gebruiken. Uiteraard dien je wel rekening te houden met allergieën of een intolerantie, maar hier wordt door de producenten tegenwoordig voldoende rekening mee gehouden. Naast de standaard eiwitpoeders op basis van wei-eiwit, zijn er namelijk ook veel andere varianten op de markt. Denk hierbij aan eiwitpoeders op basis van erwten, soja, rundvlees en eieren, maar ook poeders op basis van insecten, collageen, hennep, pompoen en rijst.

Door deze enorme veelzijdigheid in het aanbod is het door nagenoeg iedereen te gebruiken, wat het een super toegankelijk product maakt. Uiteraard is dit ook één van de redenen waarom het zo populair is. Benieuwd naar nog meer voordelen? Onderstaand lees je alle voordelen van een eiwitshake, met eerst nog wat relevante informatie over shakes ten opzichte van vast voeding.

Eiwitshake ten opzichte van vaste voeding

Laten we allereerst vooropstellen dat eiwitpoeder zeker niet beter is dan eiwit uit je reguliere voeding. Sterker nog, het streven zou altijd moeten zijn om zoveel mogelijk eiwit uit je normale voeding te halen. Dit aangezien hier ook allerlei andere nutriënten in zitten, die je lichaam ook weer nodig heeft. Je dient eiwitpoeder dus niet te gebruiken als vervanger van een reguliere maaltijd, maar je kunt het zien als een aanvulling op je reguliere dagelijkse voedingsconsumptie.

Desalniettemin is een eiwitpoeder gemaakt op basis van vaste voeding, wat vervolgens tot poeder is verwerkt. Het is dus ook zeker niet slecht om een eiwitshake te consumeren, het zal qua complete nutriënten alleen altijd ondergeschikt blijven aan een normale maaltijd.

eieren zijn voeding met veel eiwitten in een eierdoos in de keuken
Ook interessant: Voeding met veel eiwitten: een overzicht

Wat zijn de voordelen van eiwitshakes?

Lees hier alle voordelen van eiwitshakes en bepaal zelf of een eiwitshake iets voor jou is of niet. Onderstaand hebben we de 5 belangrijkste voordelen uitgewerkt. Ervaar jij zelf nog andere voordelen, die wij hier niet noemen? Laat het ons weten via een reactie onderaan deze blog.

Het is erg gemakkelijk en snel

Het bestaat geen discussie over hoe gemakkelijk een eiwitshake eigenlijk is. Door enkel water aan droge poeder toe te voegen en te schudden, heb je binnen één minuut een eiwitshake voor je neus. Ook het consumeren hiervan kan zeer snel gebeuren. Je hoeft het immers alleen maar op te drinken, meer niet. Het gemak waarmee je extra eiwitten kunt consumeren is dan ook het meest belangrijke van alle voordelen van eiwitshakes.

Het is overal verkrijgbaar

Zeker niet onbelangrijk is de beschikbaarheid van een product. Wanneer het erg lastig is om iets aan te schaffen, wordt het al snel minder interessant om het product te kopen. Gelukkig heb je daar bij eiwitshakes geen problemen mee, aangezien ze tegenwoordig overal verkrijgbaar zijn. Zo heb je tal van betrouwbare en populaire online shops die een enorm aanbod in hun assortiment hebben.

Daarnaast kun je het tegenwoordig ook krijgen bij veel fysieke winkels, zoals drogisten, en vitamine- en supplementenwinkels. Zelfs winkels als de Action en verschillende supermarkten hebben inmiddels eiwitshakes in hun assortiment. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken om het aanbod.

Er is een zeer divers aanbod

Eigenlijk hebben we dit al eerder in deze blog genoemd, maar het zeer diverse aanbod hoort ook zeker tot de meest belangrijke voordelen van eiwitshakes. Er zijn eiwitshakes op basis van erg veel verschillende producten, waardoor je ook als vegetariër, veganist of persoon met allergieën voldoende aanbod hebt. Waar bijvoorbeeld een plantaardige eiwitshake vroeger heel uniek was, is het nu absoluut niet meer weg te denken uit het aanbod van de (online) supplementenwinkels. Bekijk hier verschillende soorten plantaardige eiwitpoeders.

hoeveel eiwitten heb je per dag nodig
Ook interessant: Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Je krijgt een flinke hoeveelheid eiwitten binnen

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar het is zeker het noemen waard. Door af en toe een eiwitshake te consumeren, zorg je ervoor dat je een flinke hoeveelheid extra proteïne binnenkrijgt. Dit kan met name handig zijn voor dagen waarop je minder tijd hebt om te eten, of als het je überhaupt niet lukt om voldoende eiwit te consumeren. Gemiddeld zul je met één shake zo’n 20 tot 25 gram eiwit binnenkrijgen, wat zeer waardevol kan zijn op het moment dat je op je eiwitinname let.

Bepaal precies hoeveel eiwit je consumeert

De laatste van alle voordelen van eiwitshakes die we behandelen is de precisie waarmee je de hoeveelheid eiwit kunt bepalen. Doordat er een vaste hoeveelheid eiwit per droge poeder is, kun je kinderlijk eenvoudig afstemmen hoeveel poeder en dus ook hoeveel eiwit je binnenkrijgt. Dit is met name handig voor mensen die een streng voedingsplan volgen of mensen die willen afvallen en willen voorkomen dat ze te veel consumeren. Met vast voedsel is dit vaak lastiger om af te stemmen.

Welke voordelen van eiwitshakes ervaar jij?

Uit deze blog heb je een aantal verschillende voordelen van eiwitshakes kunnen halen. Echter, wellicht ervaar je zelf wel hele andere voordelen. Of misschien heb je juist helemaal geen voordelen ervaren van de eiwitshakes die je hebt geporbeerd en gebruik je ze momenteel niet meer. Wil je deze ervaring delen? Laat dan een bericht achter onderaan deze blog en we reageren zo snel mogelijk op je opmerking of vraag.

Veelgestelde vragen

We sluiten deze blog af met wat extra informatie: een aantal veelgestelde vragen. Deze beantwoorden we hier op beknopte wijze, zodat jij alle informatie krijgt die je nodig hebt om een verantwoorde keuze te maken. Het is immers geheel aan jou of je wel of geen eiwitshakes wilt gaan gebruiken.

Zijn eiwitshakes veilig om te consumeren?

Jazeker, eiwitshakes zijn gewoon veilig om te gebruiken. Dit komt omdat ze altijd op basis van vaste voeding worden gemaakt. Het is dus gewoon een poedervorm van bijvoorbeeld melk, soja of eieren die je consumeert.

Is een eiwitshake nodig?

Nee, het is niet nodig om een eiwitshake te consumeren. Als het je lukt om voldoende eiwitten binnen te krijgen zonder een eiwitshake, dan zou dat altijd de eerste keuze moeten zijn. Vind je het gewoon handig om een shake te drinken of lukt het je niet altijd? Dan is het zeker geen verkeerde keuze om een pot aan te schaffen.

Hoe lang kun je eiwitshakes gebruiken?

Er zit geen grens aan hoe lang je dergelijke shakes kunt blijven drinken. Je kunt hier geen tolerantie of iets dergelijks voor opbouwen, dus je zult altijd de hoeveelheid eiwitten uit de shake gewoon opnemen. Uiteraard zit er wel een houdbaarheidsdatum op elk product, dus een individuele pot eiwitpoeder kun je natuurlijk niet voor altijd blijven gebruiken.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *