Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
plaatselijk vet verbranden op de buik

Plaatselijk vet verbranden, kan dat?

Het is één van de meest voorkomende wensen van personen die de sportschool betreden: plaatselijk vet verbranden. Vet hoopt zich vaak op plaatsen op waar je dit vervelend of niet mooi vindt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vet op je buik of op je armen. Op deze specifieke plaatsen van het lichaam wil je niets liever dan dat het vet minder wordt. Maar, kun je wel plaatselijk vet verbranden? Om dit goed uit te leggen, beantwoorden we eerst een aantal relevante vragen. Vervolgens geven we antwoord op de prangende vraag of je plaatselijk vet kunt verbranden.

Hoe werkt de vetverbranding?

Om te begrijpen of je kunt bepalen in welk gedeelte van je lichaam je vet verliest, dienen we te begrijpen hoe je vetverbranding werkt. Dit kunnen we eigenlijk heel beknopt uitleggen. Je lichaam kan vet verbranden om dit vervolgens te gebruiken als energie. Dit kan zowel je lichaamsvet zijn, als het vet dat je dagelijks consumeert. Daarnaast kan je lichaam dit ook doen met koolhydraten en zelfs met eiwitten. De totale hoeveelheid kilocalorieën (energie) die je dagelijks consumeert is hierbij allesbepalend.

Je lichaam verkiest ervoor om energie te halen uit de producten die je dagelijks consumeert. Is alle energie uit deze producten gehaald en is er verder niets meer waar je lichaam energie uit kan halen? Dan wordt je vetreserve gebruikt voor deze energie. Zorg je ervoor dat je voor een langere periode minder eet, zodat je lichaam energie uit je vetreserve moet halen? Dan kun je uiteindelijk dus vet verbranden.

Het komt dus neer op één ding, namelijk: de energie die je consumeert moet minder zijn dan de energie die je verbruikt. Zorg je hiervoor? Dan zul je gewicht verliezen en vet verbanden. Maar, lukt het hiermee ook om plaatselijk vet te verbranden?

semaglutide bij afvallen en ernstig overgewicht
Ook interessant: Semaglutide: wondermiddel bij obesitas?

Waarom zou je plaatselijk vet willen verbranden?

Er kunnen natuurlijk veel verschillende redenen zijn waarom jij plaatselijk vet wilt verbranden. Voor veel mensen heeft het esthetische redenen. Ze vinden bijvoorbeeld het buikvet dat ze hebben niet mooi, maar hebben verder geen behoefte om elders in het lichaam vet te verbranden. Daarnaast kan dit bijvoorbeeld ook te maken hebben met een broek of outfit die niet meer naar behoren past of simpelweg een drang voor een meer gezonde lichaamssamenstelling.

Je kunt helaas niet kiezen hoe het vet in je lichaam zich ophoopt. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld meer buikvet dan anderen en sommige hebben meer vet op de billen dan de rest. Dit terwijl deze personen misschien wel hetzelfde vetpercentage hebben. Sommige mensen vinden zichzelf hierdoor benadeeld, aangezien het vet bij hun bijvoorbeeld ophoopt op een plek waar ze dit net niet willen. Dit zijn allemaal redenen waarom iemand plaatselijk vet zou willen verbranden en waarom de vraag of het kan en hoe het moet zo vaak gesteld wordt.

Kun je plaatselijk vet verbranden?

We moeten je helaas teleurstellen: het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Ongeacht wat sommige website je vertellen of andere “betrouwbare” bronnen die je bent tegengekomen in de sportschool. Het kan echt niet. Plaatselijk vet verbranden is een fabeltje.

Dit is eigenlijk ook heel erg logisch als je terugleest hoe je vetverbranding eigenlijk werkt. Het is een proces dat van invloed is op je gehele lichaam. Hierdoor wordt het niet mogelijk om dit proces enkel te laten plaatsvinden op specifieke plekken in je lichaam, hoe jammer dat ook is.

persoon met grijze broek en zwarte sokken die graag wilt afvallen zonder sporten op een weegschaal
Ook interessant: Afvallen zonder sporten met deze 8 tips

Plaatselijk vet verbranden met ‘magische’ producten

Er zijn, helaas, nog steeds producten in de verkoop waarvan de producenten of doorverkoper claimen dat dit kan helpen met plaatselijk vet verbranden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een gel die je op je buik moet smeren en zo de vetverbranding zou stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie zijn met een speciaal soort riem. Je kunt hier waarschijnlijk wel wat meer van gaan zweten, maar plaatselijk vet verbranden? Dat zit er niet in helaas.

Wanneer je een product ziet dat adverteert met de boodschap dat je er plaatselijk vet mee kunt verbranden, dan weet je dat er een luchtje aan zit. Wees dan ook verstandig en geef je geld er niet aan uit. Het is überhaupt aan te raden dat je wat onderzoek doet voordat je een accessoire, supplement, gel, of iets anders koopt dat een bijdrage zou moeten leven aan je vetverbranding. Het effect is in veel gevallen nauwelijks onderbouwd en de producten zijn vaak (redelijk) prijzig. Doe jezelf en je portemonnee dus een plezier en lees je in alvorens je iets koopt.

Hoe kom je van dat vervelende vet af?

Stel, je hebt overtollig buikvet waar je maar niet vanaf komt en je had je zinnen gezet op plaatselijk vet verbranden bij je buik. Dat gaat helaas dus niet door. Wat nu? Je kunt ervoor kiezen om jezelf erbij neer te leggen en je ongewenste vet te accepteren. Wat je ook kunt doen is jezelf meer verdiepen in afvallen en vet verbranding, om vervolgens concrete stappen nemen in je dagelijkse leven.

sporten op lege maag door leeg houten bord met zwarte lepels
Ook interessant: Sporten op lege maag, helpt het bij afvallen?

Door te kiezen voor de tweede optie kun je uiteindelijk alsnog dat ongewenste vet verliezen. Wellicht pik je er zelfs nog een aantal gezonde gewoontes mee op. Dit lijkt dus geen verkeerde keuze. In de basis zijn er een aantal stappen die je kunt nemen als je graag vet wilt verbranden. Wij schreven een aantal blogs, gericht op gewichtsverlies, met tips die je kunnen helpen met je doel om vet te verbranden.

Heb je bijvoorbeeld al eerder geprobeerd om af te vallen, maar lukt dit niet? Dan is onze blog afvallen lukt niet perfect voor jouw situatie. Hier worden namelijk tips gegeven die je kunt toepassen als het afvallen maar niet wilt lukken. Ook schreven we een blog over afvallen zonder dieet. Dit artikel is speciaal voor de mensen die moeite hebben om een dieet te volgen, maar toch graag vet willen verbranden.

We hebben daarnaast nog veel meer blogs met tips die je kunnen helpen om (niet plaatselijk) vet verbranden. Bekijk ze allemaal in de categorie afvallen. Mocht je nog specifieke vragen hebben over plaatselijk vet verbranden, stel ze ons dan onder deze blog. Scroll een stukje omlaag en laat je reactie achter. We doen ons best om zo snel mogelijk op je vraag te reageren.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *