Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
meal prep

Meal prep: hoe pak je dat aan? + 10 tips!

De meal prep is een steeds populairder wordende manier van het bereiden van ontbijt, middag- of avondeten. Zo populair, dat wij het hoognodig vonden dat er een uitgebreide blog geschreven zou worden met alle informatie die je nodig hebt als je iets over meal preppen wilt weten. In deze blog leggen we niet alleen uit wat het is, maar ook wat de voor- en nadelen zijn en geven we praktische tips, zodat ook jij een succesvolle meal prep kunt doen. Daarnaast beantwoorden we nog verschillende vragen die je mogelijk kan hebben. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Wat is meal prep?

Meal preppen, een samenvoeging van de Engelse woorden meal en prepping, betekent letterlijk maaltijd voorbereiden. Het is een populaire en efficiënte methode om maaltijden voor te bereiden en te plannen voor later gebruik. Heel simpel gezegd houdt dit in dat je op een vooraf bepaald moment in de week een reeks maaltijden voorbereidt en ze vervolgens in afzonderlijke porties verdeelt en koel of bevroren bewaart. Op die manier heb je voor de komende dagen of zelfs de hele week gezonde en voedzame maaltijden klaarstaan, zonder dat je elke dag de keuken in hoeft.

Een meal prep kan op zeer veel manieren worden toegepast. Denk hierbij aan de standaard kip met rijst maaltijd, maar het kan zoveel meer zijn dan dit. Je kunt meal preppen met allerlei soorten vlees, vis, vegetarische producten, groenten, rijst, pasta en ga zo maar door. Eindeloze mogelijkheden dus, als je maar een beetje creatief bent óf de juiste meal prep recepten uitzoekt.

Is meal preppen gezond?

Meal prep is absoluut gezond, mits je kiest voor de juiste producten in je maaltijden. Kies voor veel groenten, complexe koolhydraten en mager vlees (of een vegetarisch eiwitrijk alternatief) om een veelzijdige en gezonde maaltijd te preppen. Maak de porties niet te groot en kies dus voor gezonde ingrediënten. Meal preppen kan je op die manier helpen bij afvallen, maar bijvoorbeeld ook bij het opbouwen van spiermassa.

In principe kan een meal prep dus ook ongezond zijn, afhankelijk van de producten die je kiest voor je maaltijden. Het is dus aan jezelf of het een gezonde meal prep wordt of niet.

De voordelen van meal prep

Om duidelijk te maken waarom je eens een meal prep zou moeten proberen, hebben we onderstaand de belangrijkste voordelen van het preppen van je maaltijd uitgewerkt. Lees de voordelen rustig door en lees vooral daarna ook verder, aangezien we natuurlijk ook de mogelijke nadelen benoemen.

Controle over wat je consumeert

Één van de belangrijkste redenen waarom meal preppen als gezond wordt beschouwd, is de controle die je krijgt over hetgeen je dagelijks consumeert. Wanneer je gaat preppen, kun je precies bepalen welke producten en eventuele toevoegingen in je maaltijden worden gebruikt. Dit stelt je in staat om bewuste en uitgebalanceerde keuzes te maken op basis van je individuele behoeften, zoals het verhogen van de inname van eiwitten, het verminderen van suikers of het verhogen van voedingsvezels.

Weerstand tegen impulsieve keuzes

Meal prep kan je helpen om verleidingen en impulsieve eetbeslissingen te weerstaan. Wanneer je maaltijden klaarstaan, is het minder waarschijnlijk dat je naar ongezonde snacks of een snelle ongezonde hap grijpt. Dit is vooral handig als je (veel) onderweg bent of op dagen dat je weinig tijd hebt.

In plaats daarvan kun je met gemak je gezonde meal prep eten tijdens de lunch of als avondeten. Houd er wel rekening mee dat je in sommige gevallen een magnetron nodig hebt om het op te warmen, dus stem je maaltijden goed af met de hulpmiddelen die je tot je beschikking hebt als je het gaat opeten.

Tijdbesparing

Een ander belangrijk voordeel van meal preppen is de tijdbesparing. Het moderne leven kan hectisch zijn, waardoor het vinden van voldoende tijd om elke dag gezonde maaltijden te bereiden als een uitdaging kan aanvoelen. Door deze maaltijden vooruit te plannen en dus ook eerder te bereiden, kun je kostbare tijd besparen die je anders in de keuken zou doorbrengen. Als je wat vaker meerdere porties per keer kookt, bespaar je stiekem best veel tijd. Tijd die je kunt besteden hoe jij dat wilt.

Beter zicht op portiegroottes

Omdat je de porties zelf samenstelt is het kinderlijk eenvoudig om de perfecte portiegrootte te bepalen met meal preppen. Hierdoor heb je meer controle over je calorie-inname en kun je voorkomen dat je per ongeluk toch te veel of te weinig eet. Zo kun je gerichter werken aan je gezondheidsdoelstellingen.

vegetarische meal prep in drie bakjes

De nadelen van meal prep

Omdat er niet alleen maar voordelen kleven aan de meal prep, behandelen we onderstaand ook de nadelen die je wellicht kunt ervaren.

Minder diversiteit met eten

Voor niet iedereen zal dit een probleem zijn, maar er zijn mensen die het liefste elke dag iets anders eten. Wanneer je voor een aantal dagen meal prep hebt gemaakt, dan ben je wel gebonden aan die betreffende maaltijden. Je dient er dus rekening mee te houden dat je wat vaker dan normaal dezelfde maaltijd zult eten.

Neemt veel plek in beslag in je koelkast of diepvries

Afhankelijk van hoeveel maaltijden je maakt, heb je best wat ruimte nodig in je koelkast en / of diepvries. Als je genoeg ruimte is, dan is dit natuurlijk geen probleem, maar veel mensen hebben maar beperkte plek in de koelkast of diepvries. Mocht je weinig vrije ruimte hebben, dan kun je dus geen uitgebreide meal prep doen, wat een groot nadeel kan zijn.

Meal prep recepten

Er zijn enorm veel meal prep recepten te vinden op het internet. Maar eigenlijk heb je helemaal geen recepten nodig die speciaal ontwikkeld zijn om te meal preppen. Je kunt het namelijk met heel veel recepten doen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat producten die veel vocht verliezen nadat ze zijn ingevroren niet geschikt zijn voor de meal prep. Hier kun je uiteraard mee experimenteren, zodat je de beste recepten vindt voor jouw doelen.

Op DailyFit hebben we op het moment van schrijven van deze blog nóg geen recepten online staan, maar dit zal snel veranderen. Zodra de recepten online staan, vind je ook op onze website heerlijke en gezonde recepten die je kunt gebruiken voor het meal preppen.

Wat zijn fijne meal prep bakjes?

Er zijn tal van meal prep bakjes te vinden, zowel online als bij allerlei winkels. Wij zijn er voorstander van om niet direct te goedkoopste bakjes te kopen die je kunt vinden, want vaak zijn ze zo goedkoop met een reden. Kies voor bakjes van stevig materiaal met deksels die lucht- en waterdicht zijn. De wegwerpbakjes kun je ook beter vermijden, deze zijn vaak van mindere kwaliteit én brengen veel meer afval met zich mee dan bakjes die je gewoon kunt afwassen.

Bekijk daarom eens de verschillende soorten plastic en glazen bakjes op Bol.com, om te bepalen welke soorten er zijn en welke aansluiten bij jouw wensen en eisen.

10 tips om meal preppen succesvol te maken

Onderstaand hebben we onze 10 tips uitgewerkt om je meal prep een succes te maken! Heb je zelf nog tips? Laat dan een reactie achter onderaan deze blog.

Stel duidelijke doelen

Bepaal je doelstellingen voordat je begint aan je meal prep. Dit kan bijvoorbeeld zijn het bevorderen van gewichtsverlies, spieropbouw, gezond leven in het algemeen of dat je er tijd mee wilt besparen. Door je doelen helder te definiëren, kun je je maaltijden beter plannen en op maat maken om aan je behoeften te voldoen.

Kies recepten geschikt voor een meal prep

Kies voor maaltijden die geschikt zijn om vooraf te bereiden en vooral ook om te bewaren. Het is belangrijk om te kiezen voor gerechten met ingrediënten die hun textuur en smaak behouden, zelfs na invriezen en ontdooien. Experimenteer en ontdek welke gerechten je wel en niet lekker vindt na ontdooien en opnieuw opwarmen.

Kies voor geschikte bakjes

Zorg dat je van te voren bakjes uitzoekt die goed passen bij je wensen en eisen. Ze moeten groot genoeg zijn, goed afsluiten, bestand zijn tegen de diepvries en idealiter ook tegen de magnetron. Neem daarom niet zomaar de eerste bakjes mee die je tegenkomt in de winkel, maar bekijk eerst goed of ze passen bij je wensen en eisen. Bekijk hier een overzicht van vershoudbakjes op Bol.com, zodat je een goed beeld krijgt van de verschillende soorten bakjes die je kunt kopen.

Maak een boodschappenlijst

Dit klinkt vrij logisch, maar toch zijn er mensen die dit vergeten. Het is natuurlijk zeer vervelend als je net wilt beginnen en ziet dat je één of zelfs meerdere ingrediënten mist. Ook zorgt het ervoor dat je minder snel een impulsieve keuze maakt in de supermarkt, zolang je je netjes houdt aan je gezonde boodschappenlijstje.

Kook in grote hoeveelheden

Bereid je meal prep in grotere hoeveelheden voor, zodat je meerdere porties kunt invriezen of in de koelkast kunt bewaren voor de komende dagen. Sommige mensen kiezen ervoor om enkel voor de volgende dag te koken, maar om tijd te besparen kun je meteen meer porties maken. Dit voorkomt ook dat je doordeweeks door je porties heen bent en alsnog kiest voor een ongezondere optie, omdat je geen tijd meer hebt om extra te koken.

Experimenteer met gerechten

Een veelvoorkomende fout die wordt gemaakt met de meal prep is het maken van saaie en smaakloze maaltijden. Dit hoeft absoluut niet, dus zorg er zeker voor dat je gezonde maaltijden maakt die ook nog eens lekker zijn. Experimenteer met verschillende kruiden, gezonde marinades of zelfs zelfgemaakte sauzen, om ervoor te zorgen dat het eten van je meal prep iets wordt om naar uit te kijken.

Ontdooi bevroren maaltijden de dag van tevoren

Diepgevroren maaltijden kun je het beste de avond van tevoren al uit de diepvries halen. Zo is je meal prep bakje perfect ontdooid voor de dag van consumeren en kun je de maaltijd gemakkelijker meenemen in je tas of rugzak. Een bevroren bakje zal namelijk langzaam gaan ontdooien in je tas, waardoor je ongetwijfeld een natte tas zult krijgen.

Varieer met meal prep gerechten

Om verveling te voorkomen, kun je de samenstelling van je meal prep natuurlijk af en toe omgooien. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal verschillende gerechten uitkiezen die vergelijkbare voedingswaarden hebben en deze afwisselend met elkaar bereiden. Zo heb je elke week toch weer een andere smaak, waardoor het eten van je maaltijden nooit zal gaan vervelen.

Laat gerechten eerst afkoelen

Zorg er altijd voor dat je maaltijden eerst afkoelen, alvorens je ze in de koelkast of diepvries plaatst. Wacht tot het is afgekoeld en plaats je meal prep daarna in de koelkast of diepvries. Wacht ook weer niet te lang, want hoe langer je de maaltijd laat staan, hoe groter de kans op de groei van bacteriën.

Gebruik koelkast én diepvries

Ben je klaar met meal preppen, dan dien je te bepalen of je het in de koelkast of diepvries gaat bewaren. Als vuistregel kun je aanhouden dat een maaltijd die je binnen twee dagen gaat opeten prima in de koelkast kan. Eet je de maaltijd later op dan twee dagen na het bereiden, dan kun je deze het beste in de diepvries plaatsen.

meal prep in twee bakjes

Veelgestelde vragen over meal prep

We hebben de belangrijkste informatie rondom meal preppen inmiddels behandeld in deze blog. Desalniettemin kunnen er natuurlijk nog steeds vragen zijn. Om een zo volledig mogelijke informatievoorziening te creëren, hebben we hier beneden nog een aantal veelgestelde vragen over de meal prep behandeld. Staat je vraag er niet bij? Geen probleem. Laat onderaan deze pagina een reactie achter en wij beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Hoe lang blijft meal prep goed?

Dit is afhankelijk van het type eten dat je gebruikt, maar als standaard kun je aanhouden dat een maaltijd in de koelkast binnen twee dagen opgegeten moet worden en een maaltijd uit de diepvries binnen drie maanden. Wellicht kun je het in werkelijkheid langer bewaren. Controleer je meal prep dan altijd goed door te ruiken, kijken en voorzichtig te proeven of het nog goed is.

Welk eten kun je goed meal preppen?

Verschillende maaltijden en ingrediënten kun je prima meal preppen. Denk hierbij aan maaltijden met als koolhydraatbron bijvoorbeeld rijst, pasta, quinoa of couscous.

Als eiwitbron kun je kiezen voor bijvoorbeeld kip, vis, mager rundergehakt en als vegetarische of veganistische optie voor kidneybonen, tofu, tempeh of linzen.

Kies vervolgens voor groenten die hun vocht vasthouden. Komkommer of tomaat uit de diepvries zal bijvoorbeeld veel vocht verliezen, waardoor deze minder lekker is nadat het gerecht ingevroren is geweest.

Kun je ook meal preppen als je niet sport?

Natuurlijk! Je hoeft niet te sporten om een meal prep voor te bereiden. Je wilt bijvoorbeeld graag gezond eten en een stok achter de deur hebben of houdt gewoonweg niet van de standaard boterham met kaas bij de lunch. Er zijn tal van redenen waarom iemand kan kiezen om te meal preppen en elke reden is net zo ‘geldig’ als de andere.

Afsluitend over meal preppen

Zoals je hebt kunnen lezen is een meal prep veel meer dan een bakje droge kip met rijst. Het kan tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengen en kan worden uitgevoerd op enorm veel verschillende manieren. Grote of kleine hoeveelheden, eiwitrijk of caloriearm, met of zonder dierlijke producten en noem maar op. Meal preppen kan voor iedereen die graag één of meerdere maaltijden van te voren klaar wilt maken, voor wat voor reden dan ook. Pas de tips uit deze blog toe op jouw meal prep en ontdek de voordelen van het eten van een lekkere, vooraf gemaakte maaltijd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *