Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
is koolzuur slecht uit fles mineraalwater

Is koolzuur slecht voor je?

Het kan bijna niet anders dan dat je wel eens koolzuurhoudende drankjes hebt gedronken. Een blikje Fanta, fles Coca Cola of een glas Sprite, allemaal hebben ze een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten water met koolzuur te krijgen én zit er bijvoorbeeld ook koolzuur in bier. Dit brengt ons bij de vraag: is koolzuur slecht voor je? In deze blog behandelen we de verschillende claims die wel eens over koolzuur worden gemaakt en geven we onderbouwd antwoord op de vraag of koolzuur slecht voor je is.

Wat is koolzuur?

We dienen uiteraard eerst te kijken naar koolzuur zelf. Wat is dat eigenlijk? De koolzuurhoudende drankjes zoals Fanta, Spa Rood, etc. bevatten de ‘prik’ niet van nature. Deze wordt tijdens het productieproces toegevoegd. Hetgeen dat wordt toegevoegd is koolstofdioxide. Koolstofdioxide, ook wel koolzuurgas genoemd, is een gas dat van nature in onze atmosfeer voorkomt en geen kleur of geur heeft. Dit gas wordt dus vaak toegevoegd aan drankjes voor het prikkelende gevoel in je mond.

Wist je dat?

Sommige mineraalwaters bevatten van nature koolzuur en geven dus standaard dat prikkelende gevoel.

Het wordt ook gebruikt als brandblusmiddel én als middel om (eetbare) producten te koelen. Het stofje kan namelijk worden omgetoverd tot droogijs, wat voor een lange periode koud kan blijven. Niet meteen een smakelijke gedachte, dat het goedje dat je drinkt ook erg handig is om brand te blussen of om etenswaren bevroren te houden. Mede hierdoor denken veel mensen dat koolzuur slecht voor je is. Of dat ook echt zo is, lees je verder in deze blog.

Zijn er verschillende soorten koolzuur?

Sommige mineraalwaters bevatten dus van nature koolzuur. De meeste mineraalwaters die je in de supermarkt ziet bevatten dit echter niet van nature, hier wordt dit toegevoegd tijdens het produceren van het product. Hierdoor ontstaat de vraag of er verschillende soorten koolzuur zijn? Het antwoord is simpel: nee. Koolstofdioxide komt van nature voor in onze atmosfeer. Voor koolzuurhoudende drankjes wordt dus hetzelfde stofje gebruikt dat al van nature aanwezig is in sommige mineraalwaters. Het is dus altijd hetzelfde stofje: koolzuurgas.

Is koolzuur slecht voor je tanden?

Vaak wordt er gedacht dat koolzuur slecht voor je is, doordat het onder andere de tanden zou aantasten. Aangezien koolzuur een zuur is, zou het tanderosie kunnen veroorzaken. Althans, dat werd erg lang gedacht.

Onderzoek laat zien dat dit eigenlijk niet het geval is. Er bestaat mogelijk een kans dat koolzuurhoudend water je glazuur een tikje meer aantast dan regulier water. Dit is waarschijnlijk als verwaarloosbaar te zien, zeker als je bedenkt dat suikerhoudende drankjes tot wel 100 keer meer schadelijk kunnen zijn.

minder suiker eten
Ook interessant: Minder suiker eten: 8 tips

Voor de gezondheid van je tanden hoef je de koolzuurhoudende waters dus in ieder geval niet te laten staan. Koolzuurhoudende frisdrank met suikers daarentegen wel. Voor de gezondheid van je tanden is het dus in ieder geval verstandig om een suikervrije drank te kiezen, ongeacht of er koolzuur in zit of niet.

Is koolzuur slecht voor je darmen?

Er wordt vaak gedacht dat koolzuur slecht voor je is doordat het irritatie kan opleveren in de darmen. Dit kan inderdaad mogelijk zijn, maar is geheel afhankelijk van de persoon. Het is namelijk niet zo dat koolzuur altijd irritatie zal opleveren. Sterker nog, er zijn ook veel gevallen waarbij het drinken van water met koolzuur juist een positief effect leek aan te tonen op de spijsvertering en constipatie. Meer onderzoek is echter nodig om dit daadwerkelijk te kunnen concluderen.

Tip

Heb jij last van obstipatie / constipatie? Lees dan eens onze blog over laxerend eten en bekijk hier een lijst met vezelrijke voeding.

Dus, is koolzuur slecht voor je darmen? Nee, daar lijkt het niet op. Onderzoek kan tot dusver niet aantonen dat het een negatief effect op je darmen heeft en mogelijk werkt het zelfs positief. Niets om je zorgen over te maken dus. Merk jij wel dat je last krijgt van oprispingen of andere darmklachten na het drinken van koolzuur? Dan is het uiteraard wel verstandig om hiermee te stoppen.

Is koolzuur slecht voor je botten?

Er wordt vaak gedacht dat het zuur in koolzuurhoudende dranken slecht is voor je botten. Door het veelvuldig drinken hiervan zou je minder sterke botten krijgen. Dit kan echter niet bevestigd worden door onderzoek. Uit een studie onder 2538 mensen wordt de conclusie getrokken dat er géén verband gevonden kon worden tussen koolzuurhoudende drank en botdichtheid. Dit verband kon echter wel worden gevonden bij cola, waarbij dit een negatief effect bleek te hebben op de botdichtheid.

Voor zover bekend hoef je je dus geen zorgen te maken om de gezondheid van je botten als je een glaasje bruisend water nuttigt.

is rode wijn gezond voor je
Ook interessant: Is rode wijn gezond?

Koolzuurhoudend drankje maken met een bruiswatertoestel

We hebben het tot dusver steeds gehad over koolzuurhoudende drankjes die je in de supermarkt koopt of op het terras besteld. Maar wat nu als je deze zelf maakt? Bijvoorbeeld met gebruik van een bruiswatertoestel, zoals een SodaStream.

Deze bruiswatertoestellen maken gebruik van een koolzuurcilinder. Het apparaat zorgt er dus voor dat koolzuur aan je water wordt toegevoegd. Dit is dus precies hetzelfde goedje als wat we hierboven al besproken hebben en waarvan onderzoek tot dusver aantoont dat het niet slecht voor je is. Ook het gebruik van een bruiswatertoestel, zoals de SodaStream, lijkt dus niet ongezond te zijn en geen directe nadelige gevolgen te hebben voor je gezondheid.

Tip

Hou jij van koolzuurhoudende drankjes en wil je deze zelf maken? Bekijk dan hier alle bruiswatertoestellen op Bol.com.

Dus, is koolzuur slecht of niet?

Op basis van de verschillende onderzoeken die het effect van koolzuur op het lichaam hebben onderzocht is er maar één conclusie mogelijk, namelijk: nee, koolzuur is niet slecht voor je.

Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat je zelf wel klachten ervaart wanneer je koolzuurhoudend water of frisdrank drinkt. In dat geval dien je natuurlijk wel voorzichtig te zijn, maar in het algemeen zijn er geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het drinken van koolzuur. Uiteraard geldt dit niet voor koolzuurhoudende frisdranken die tevens suikerhoudend zijn.

Veelgestelde vragen over koolzuur

Om deze blog helemaal af te ronden en geen vragen onbeantwoord te laten, eindigen we met een veelgestelde vragen sectie. Mocht je na het lezen hiervan alsnog een vraag hebben, laat dan een reactie achter onderaan deze blog en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Hoe blijft koolzuur in water?

Het koolzuurgas wordt onder druk aan het water toegevoegd. Doordat er veel druk is in een flesje, blijft dit in stand. Wanneer je een flesje koolzuurhoudend water opent, zie je al meteen de belletjes verschijnen. Dit komt omdat de druk van het flesje verdwijnt en dus ook het gas kan verdwijnen.

Waarom prikt koolzuur?

Koolzuur is en blijft een zuur gas. De receptoren in je tong reageren hier op en nemen een prikkelend gevoel waar. Hierdoor kan het voor sommige mensen erg onprettig zijn om koolzuurhoudende dranken te drinken.

Wie heeft koolzuur bedacht?

Koolzuur is lang geleden, aan het begin van de 17e eeuw, ontdekt door een Belg. Zijn naam was Jan Baptista van Helmont, een bekende alchemist, fysioloog en arts.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

2 reacties op dit artikel

 1. Henk schreef:

  goedemiddag een vraag kan koolzuurhoudende mineraalwater de zuurgraad in je bloed verhogen ik drink soms wel 2 liter per dag van dat spul

  1. Auteur en ervaringsdeskundige Noud Beelen van DailyFit Noud Beelen schreef:

   Hallo Henk,

   Overtollige koolstofdioxide wordt door je nieren en longen verwijderd uit je lichaam. Hierdoor zou het in een normaal scenario niet uit moeten maken hoeveel koolzuurhoudend mineraalwater je per dag drinkt.

   Sportieve groet,

   Noud

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *