Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
leden springtouw met houten handvaten wat erg geschikt is om calorieën mee te verbranden

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen?

Ben je op zoek naar een efficiënte én leuke manier om calorieën te verbranden? Dan is touwtje springen een prima keuze. Het is top voor je algehele conditie, je gezondheid en natuurlijk voor het verbranden van calorieën. Maar hoeveel calorieën kun je eigenlijk verbranden met touwtje springen? Om deze vraag te beantwoorden, dient er een berekening te worden gemaakt, zodat je een idee krijgt hoeveel calorieën je verbrandt hebt. In deze blog leggen we je precies uit hoe je dit kunt berekenen, zodat jij altijd een accurate inschatting kunt geven van de calorieverbranding van je inspanning.

Hoeveel calorieën verbrand je gemiddeld met touwtje springen?

Gemiddeld gezien kun je met een kwartier touwtje springen tussen de 150 en 250 calorieën verbranden. Hierbij houden we rekening met een normale inspanning bij het touwtje springen en met een lichaamsgewicht van ongeveer 60 kg tot 90 kg. Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen en we kunnen niet genoeg benadrukken dat elk mens uniek is. Naast de intensiteit van de inspanning speelt je lichaamssamenstelling een zeer grote rol bij de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Onderstaand leggen we uitgebreid uit hoe ook jij eenvoudig kunt uitrekenen hoeveel calorieën je verbrandt met touwtje springen.

MET-waarde van touwtje springen

De hoeveelheid calorieën die je verbrandt met een fysieke activiteit kunnen we uitrekenen op basis van de MET-waarde. MET staat voor metabolic equivalent of task en is een maatstaf voor de intensiteit van fysieke activiteiten, zoals touwtje springen. Het geeft aan hoeveel energie je lichaam verbruikt in vergelijking met de energie die je in rust verbruikt. De MET-waarde van stil zitten is dan ook 1, waarbij dit zal oplopen naarmate de inspanning intensiever wordt.

Logischerwijs varieert de MET-waarde van activiteit tot activiteit. Touwtje springen heeft een MET-waarde van 10. Dit is een relatief hoge waarde vergeleken met andere sporten zoals wandelen, tennissen, schaatsen of hardlopen.

De kanttekening bij deze methode is dat er géén rekening wordt gehouden met de lichaamssamenstelling van de persoon die de inspanning levert. Een persoon van 80kg met een vetpercentage van 25% zal bij precies dezelfde inspanning waarschijnlijk minder calorieën verbranden dan een persoon van hetzelfde gewicht, maar met een vetpercentage van 10%. Waarom? Omdat de persoon met het lagere vetpercentage veel meer spiermassa zal hebben en daardoor meer calorieën kan verbranden. Houd er dus rekening mee dat de MET-waarde van touwtje springen een maatstaf is en geen waterdichte berekening.

man in sportkleding die calorieën aan het verbranden is met touwtje springen
Tip

Wist je dat je ook je buikspieren kunt trainen met touwtje springen? Je leest het in deze blog: touwtje springen voor de buikspieren.

Bereken hoeveel calorieën je verbrandt met touwtje springen

We weten inmiddels dat de MET-waarde van touwtje springen 10 is. Maar wat doen we met nummer 10? Dit dienen we te vermenigvuldigen met je gewicht. Vervolgens vermenigvuldigen we dit met de tijdsduur van de inspanning in uren. Hier komt een vrij simpele formule aan te pas.

Formule: calorieën verbrand (in kcal) = MET-waarde van touwtje springen x lichaamsgewicht (in kg) x duur van de activiteit (in uren).

We zullen verschillende voorbeeldberekeningen presenteren om je een beter inzicht te geven in hoe de formule werkt en hoe je deze kunt toepassen op je eigen situatie.

Voorbeeld 1:

25 minuten touwtje springen met een lichaamsgewicht van 60 kg

 • MET-waarde: 10
 • Lichaamsgewicht in kg: 60
 • Tijdsduur in uren: 0,42 (25 minuten / 60 minuten = 0,42)

Formule: calorieën verbrand (in kcal) = 10 x 60 x 0,42 = 252.

Voorbeeld 2:

20 minuten touwtje springen met een lichaamsgewicht van 70 kg

 • MET-waarde: 10
 • Lichaamsgewicht in kg: 70
 • Tijdsduur in uren: 0,33 (20 minuten / 60 minuten = 0,33)

Formule: calorieën verbrand (in kcal) = 10 x 70 x 0,33 = 231.

Voorbeeld 3:

15 minuten touwtje springen met een lichaamsgewicht van 80 kg

 • MET-waarde: 10
 • Lichaamsgewicht in kg: 80
 • Tijdsduur in uren: 0,25 (15 minuten / 60 minuten = 0,25)

Formule: calorieën verbrand (in kcal) = 10 x 80 x 0,25 = 200.

Voorbeeld 4:

10 minuten touwtje springen met een lichaamsgewicht van 90 kg

 • MET-waarde: 10
 • Lichaamsgewicht in kg: 90
 • Tijdsduur in uren: 0,17 (10 minuten / 60 minuten = 0,17)

Formule: calorieën verbrand (in kcal) = 10 x 90 x 0,17 = 153.

Belangrijke factor: personalisatie van de berekening

Het belangrijkste voordeel van deze formule is dat je deze kunt personaliseren op basis van je eigen lichaamsgewicht, de intensiteit van je schema voor het touwtje springen en de duur van je trainingen. Hierdoor krijg je een realistische schatting van je calorieverbranding. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om op een rustiger tempo te gaan touwtje springen, dan kun je de MET-waarde verlagen. En heb je een bovengemiddeld hoog spiermassa gehalte? Dan kun je wel een aantal calorieën optellen bij de uitkomst van de formule.

Het gebruik van de calorieverbranding formule stelt je dus in staat enigszins accurate schattingen te maken van hoeveel calorieën je verbrandt met touwtje springen. Maar houd er dus rekening mee, het is en blijft een schatting en kan verschillen met de werkelijkheid.

Veelgestelde vragen

We hopen dat je voldoende informatie hebt om voor jezelf uit te rekenen hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het touwtje springen. Mocht je alsnog vragen hebben, dan vind je deze wellicht in onderstaande sectie met veelgestelde vragen over touwtje springen in combinatie met het verbranden van calorieën. Staat je vraag er niet bij? Laat dan een bericht achter onderaan de pagina en we beantwoorden deze natuurlijk graag.

Kan ik met touwtje springen afvallen?

Ja, touwtje springen kan je helpen met afvallen, op voorwaarde dat je dit combineert met een gezond dieet en consistentie in je training. Zo dien je gemiddeld genomen meer calorieën te verbranden dan dat je consumeert. Touwtje springen kan je hierbij dus helpen, maar mocht je alle verbrande calorieën weer consumeren, dan zul je waarschijnlijk niet afvallen.

Hoe vaak moet ik touwtje springen om resultaten te zien?

De frequentie van touwtje springen hangt af van je doelstellingen en huidige fysieke conditie. Voor algemene gezondheid en fitheid kun je proberen om bijvoorbeeld 3 keer per week 15 minuten te springen. Dit kun je natuurlijk altijd ophogen of verlagen als dit niet (meer) aansluit bij je doelen.

Wat is het verschil in calorieverbranding tussen touwtje springen en andere sporten?

Touwtje springen kan zeer effectief zijn bij het verbranden van calorieën. Het precieze verschil in calorieverbranding hangt af van factoren zoals de intensiteit, duur, lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling. Over het algemeen verbrandt touwtje springen meer calorieën dan bijvoorbeeld fietsen, hardlopen, hiken, schaatsen, volleybal of tennis.

Is touwtje springen geschikt voor beginners?

Ja, touwtje springen kan zeker geschikt zijn voor beginners, maar het is belangrijk om langzaam te beginnen om blessures te voorkomen. Begin met korte sessies en verhoog geleidelijk de intensiteit en duur naarmate je conditie verbetert. In onze basisgids over touwtje springen lees je alles over touwtje springen als je voor de eerste keer wilt beginnen.

Kan ik meer calorieën verbranden met touwtje springen dan de MET-waarde aangeeft?

De MET-waarde is een schatting van de energie die wordt verbruikt bij verschillende fysieke activiteiten. De MET-waarde voor touwtje springen is gemiddeld genomen 10, maar varieert afhankelijk van de intensiteit. Je kunt bijvoorbeeld meer calorieën verbranden als je de intensiteit verhoogt en sneller of intensiever springt. Daarnaast kun je nog op allerlei andere manieren meer calorieën verbranden, door bijvoorbeeld enkel- of polsgewichten te dragen of door andere springtechnieken toe te passen dan de standaard sprongen.

Conclusie

In deze blog hebben we antwoord gegeven op de vraag hoeveel calorieën je kunt verbranden met touwtje springen. Dit is dus mogelijk met behulp van de MET-waarde en het beoordelen van je persoonlijke factoren, zoals lichaamssamenstelling en intensiteit. We hebben de formule voor calorieverbranding uitgewerkt en verschillende voorbeeldberekeningen uitgewerkt, zodat je ook gemakkelijk voor jezelf kunt uitrekenen hoeveel calorieën je verbrandt.

Kortom, alle handvatten die je nodig hebt om te achterhalen hoeveel calorieën je verbrandt met touwtje springen. Veel succes met je trainingen en natuurlijk met het verbranden van calorieën!

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *