Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Frisse groente en fruitsalade om gezond te eten met warm weer in de zomer

Gezond eten met warm weer: tips voor een gezonde zomer

De zomer brengt lange dagen, veel zonlicht en vaak ook hogere temperaturen met zich mee. Terwijl we genieten van het warme weer, merken velen van ons dat onze eetgewoonten veranderen. Warme dagen hebben invloed op onze eetlust, dorstgevoel en de manier waarop ons lichaam reageert op het eten dat je consumeert. In dit artikel bespreken we waarom ons eetgedrag verandert bij warm weer, hoe dit onze honger beïnvloedt en bieden we gezonde en lekkere recepten die perfect zijn voor warme zomerse dagen.

Waarom verandert ons eetgedrag bij warm weer?

Warm weer heeft een directe invloed op ons lichaam en onze eetgewoonten. Hier zijn enkele redenen waarom veel mensen anders eten als de temperaturen stijgen.

Verlaagde eetlust

Wanneer de temperatuur stijgt, werkt ons lichaam harder om af te koelen. Dit kost energie. Dit kan vervolgens weer leiden tot een vermindering van de eetlust, omdat het lichaam prioriteit geeft aan afkoeling boven spijsvertering, een proces dat warmte genereert. Bij warm weer verliest het lichaam ook nog meer vocht door zweten, wat leidt tot een verhoogde dorst. Vaak wordt dorst verward met honger, wat kan leiden tot een verminderde eetlust, doordat je veel drinken in je maag hebt.

Verandering in voorkeuren

Bij warm weer voelen zware, warme maaltijden vaak minder aantrekkelijk. Mensen neigen meer naar lichte, verfrissende gerechten zoals salades, fruit en koude dranken. Daarnaast steekt met regelmatig de barbecue aan, aangezien het warme weer ook het verlangen naar vlees lijkt te verhogen. Zo zie je veel mensen met warm kipfilet, varkensworstjes of rib eye bereiden op de barbecue

Ook kan de drang naar zout toenemen bij warm weer. Door het verhoogde zweten verliest het lichaam namelijk meer zout dan normaal, wat kan leiden tot een grotere behoefte aan zoute snacks. Dit kan een valkuil zijn als je niet oplet op de voedingswaarde van deze snacks. De verlangens kunnen sterker zijn dan normaal, waardoor gezond eten met warm weer moeilijk kan lijken dan bijvoorbeeld in de winter.

Veranderde eetpatronen

De hitte kan er ook voor zorgen dat mensen minder zin hebben in vaste maaltijden en eerder grijpen naar kleine, lichte snacks of zelfs het overslaan van maaltijden. Dit zouden we dan ook weer afraden, aangezien je wel voldoende bouwstoffen wilt consumeren zodat je lichaam zich goed kan herstellen van de inspanning van de dag.

gezonde salade voor in de zomer

Gezonde eetgewoonten behouden tijdens warm weer

Hoewel het begrijpelijk is dat je eetgewoonten veranderen bij warm weer, is het belangrijk om gezonde keuzes te blijven maken. Hier zijn verschillende handige tips om gezond te blijven eten met warm weer.

1. Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Voldoende water drinken is nodig om uitdroging te voorkomen, maar ook om je energieniveau en spijsvertering op peil te houden. Streef naar minimaal twee liter water per dag, en meer als je veel zweet. Zorg dat je te allen tijde goed gehydrateerd bent. Vind je water drinken maar saai? Voeg schijfjes citroen, munt, komkommer of bessen toe aan je water voor een verfrissende twist zonder toegevoegde suikers.

2. Kies voor lichte, voedzame maaltijden

Salades zijn een uitstekende keuze omdat ze licht en verfrissend zijn, maar toch rijk aan voedingsstoffen. Kies voor een basis van bladgroenten zoals spinazie of rucola en voeg kleurrijke groenten, mager eiwit (zoals kip, tofu of kikkererwten) en gezonde vetten (zoals avocado of noten) toe.

Zoals genoemd kan vlees ook een goede keuze zijn voor een gezonde maaltijd op een warme dag. Het bevat vaak veel nutriënten, waardoor je er niet veel van hoeft te eten om veel voedingsstoffen binnen te krijgen. En tegenwoordig kun je eenvoudig je BBQ vlees bestellen via online shops of een lokale slager, waardoor je het vaak binnen een dag in huis hebt.

Daarnaast zijn koude soepen ook erg lekker op een warme zomerdag. Gazpacho of komkommersoep zijn perfecte opties om je lichaam af te koelen terwijl je toch veel vitamines en mineralen binnenkrijgt.

3. Eet vaker kleinere porties

Grote maaltijden kunnen overweldigend zijn bij warm weer en leiden tot een opgeblazen gevoel. Door vaker kleinere, gezonde porties te eten, houd je je energieniveau stabiel zonder je zwaar te voelen. Kies bijvoorbeeld voor gezonde snacks, zoals groenten, fruit, noten, kwark of yoghurt.

4. Focus op vocht- en vezelrijke voeding

Veel groenten en fruit bevatten een hoog percentage water, wat helpt bij hydratatie. Denk aan komkommers, watermeloen, tomaten en sinaasappels. Eet dus voldoende fruit en groente per dag.

Vezels helpen bij een goede spijsvertering, wat vooral belangrijk is in de zomer wanneer het lichaam vocht verliest en de spijsvertering soms vertraagd kan zijn. Je kunt er goed van naar het toilet en er is veel gezonde vezelrijke voeding te vinden.

gezonde salade met groenten en fruit

Gezonde zomerse recepten

Een blog over gezond eten met warm weer kan natuurlijk niet eindigen zonder een aantal lekkere recepten. Hier zijn enkele smakelijke en gezonde recepten die perfect zijn voor warme dagen.

Watermeloen feta salade

  • Ingrediënten: Watermeloenblokjes, verkruimelde feta, muntblaadjes, een scheutje olijfolie en balsamicoazijn.
  • Bereiding: Meng alle ingrediënten in een grote kom. Voeg naar smaak wat peper toe. Deze salade is licht, verfrissend en zit vol hydratatie.

Gazpacho

  • Ingrediënten: Tomaten, komkommer, paprika, knoflook, rode ui, olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper.
  • Bereiding: Pureer alle ingrediënten in een blender tot een gladde soep. Laat de soep goed koelen in de koelkast en serveer met een beetje extra olijfolie en kruiden naar keuze.

Griekse yoghurt met honing en bessen:

  • Ingrediënten: Griekse yoghurt, honing, verse bessen (zoals aardbeien, blauwe bessen, of frambozen), en een handvol granola.
  • Bereiding: Schep de yoghurt in een kom, besprenkel met honing en voeg de bessen en granola toe. Dit is een verfrissend en voedzaam ontbijt of tussendoortje.

Koude quinoa salade

  • Ingrediënten: Gekookte quinoa, cherrytomaten, komkommer, kikkererwten, peterselie, citroensap, olijfolie, zout en peper.
  • Bereiding: Meng alle ingrediënten in een kom en breng op smaak met citroensap, olijfolie, zout en peper. Deze salade is rijk aan eiwitten en vezels, en kan als hoofdgerecht of bijgerecht worden gegeten.