Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Botox migraine spuiten

Botox bij migraine: werkt het echt?

Migraine is een serieus probleem waar helaas veel mensen last van hebben. In Nederland en België is de hoeveelheid mensen die migraine hebben of hebben gehad waarschijnlijk zo’n 20%. Dit wil dus zeggen dat er miljoenen mensen zijn die last hebben (gehad) van migraine. Jaarlijks zijn er tientallen duizenden die met migraine klachten bij de huisarts zitten. Botox en migraine worden vaak samen genoemd, omdat het gebruik van Botox de migraine klachten zou kunnen verminderen. In deze blog onderzoeken we in hoeverre Botox echt effect heeft op de vermindering van de klachten en hoe het komt dat mensen verlichting ervaren.

Wat zijn de kenmerken van migraine?

Bij migraine is er in de meeste gevallen sprake van hevige hoofdpijn die soms wel tot drie dagen lang kan duren. Daarnaast kan het zicht veranderen en kun je last krijgen van flitsen, flikkeringen of andere vergelijkbare beelden. De hoofdpijn bevindt zich vaak aan één zijde van het hoofd en kan daarnaast ook nog misselijkheid met zich meebrengen. Overgeven tijdens migraine komt ook geregeld voor.

Dergelijke klachten zijn dus zeker niet mals. Een effectieve behandeling hiervoor kan dus een enorm positief effect hebben op je leven. Het is bijna raar om te bedenken dat Botox migraine zou kunnen verhelpen, maar toch zijn er sterke geluiden dat dit echt het geval is. Hier beneden behandelen eerst nog wanneer je een risicogroep bent voor migraine. Daarna gaan we dieper in op enkele onderzoeken die het mogelijke verband tussen Botox en migraine onderzocht hebben.

Tip

Wist je dat je van te veel slapen ook flinke hoofdpijn kunt krijgen? Lees meer in deze blog: te veel slapen.

Wanneer ben je gevoelig voor migraine?

Vrouwen zijn sowieso een stuk gevoeliger voor migraine dan mannen. Als vrouw heb je ongeveer 3 tot 4 keer zoveel kans om last te krijgen van migraine. De grootste kans om migraine te krijgen heb je tussen de leeftijd van 40 en 54 jaar. Ervaar je de helft van de maand (dus 15 of meer dagen) klachten voor minimaal 3 maanden, dan is er sprake van chronische migraine. Val je in deze groep mensen en ervaar je klachten, dan is het aan te raden eens contact op te nemen met je huisarts. Maar lees ook zeker verder om meer te weten te komen van het effect van Botox op migraine.

zonnebank vitamine d
Ook interessant: Maak je onder de zonnebank vitamine D aan?

Botulinetoxine type A wordt gebruikt voor migraine

Botox is een merknaam van een botulinetoxine producent. Wanneer men behandeld wordt voor migraine, wordt er gebruik gemaakt van een bepaald soort botulinetoxine, namelijk botulinetoxine type A. Type A is ook de enige vorm van botulinetoxine die goedgekeurd is voor de behandeling van chronische migraine. De meeste bekende merknaam van dit product is Botox, maar het kan zomaar zijn dat de kliniek waar jij je laat behandelen met een andere producent werkt en dus geen Botox gebruikt, maar een ander merk. Het is uiteindelijk natuurlijk gewoon hetzelfde product.

Onderzoeken: vermindert Botox migraine echt?

Om onderbouwd antwoord te kunnen geven of Botox echt een positief effect heeft op migraine raadplegen we verschillende onderzoeken. Gelukkig is het veelvuldig onderzocht, waardoor er een duidelijk beeld kan worden geschetst over het effect dat Botox op migraine kan hebben. We halen een aantal studies aan die de resultaten van botox op migraine hebben onderzocht. Het antwoord is waarschijnlijk in lijn met wat je hoopte te lezen: het kan wel degelijk effect hebben.

is rode wijn gezond voor je
Ook interessant: Is rode wijn gezond?

Tweejarige studie toont significante verbetering

In een onderzoek kregen patiënten met chronische migraine elke twaalf weken injecties met botulinetoxine type A. Ze kregen dit voor negen cycli, waardoor het totale onderzoek 108 weken duurde. Na zowel 60 als 108 weken ontdekte de onderzoekers dat de gemiddelde dagen met hoofdpijn bij de patiënten flink was afgenomen. Aan het begin van de studie waren dit nog 22 dagen gemiddeld, maar op de controle momenten was dit afgenomen met 9,2 tot 10,7 dagen. In sommige gevallen was het aantal dagen met stevige hoofdpijn dus gewoon gehalveerd. Het lijkt hierdoor dus mogelijk om middels het gebruik van Botox migraine te verminderen.

Analyse van 28 studies onder 4190 personen

Onderzoekers analyseerde in 2018 in totaal 90 artikelen waarin 28 studies werden besproken. Lange termijn effecten zijn niet meegenomen in deze studie, aangezien de langste behandelingsduur in bestond uit drie behandelingen met steeds drie maanden tussen een behandeling. Het grootste gedeelte van de onderzochte studies waren vrij klein (minder dan 50 personen) en onderzochten zowel chronische migraine als migraine episodes.

De onderzoekers concludeerde dat botulinetoxine type A een positief effect kan hebben voor mensen met chronische migraine. Maandelijks zou het aantal dagen met hoofdpijn met twee dagen afgenomen worden door het gebruik van Botox. Voor mensen met migraine episodes was het resultaat te karig om echt conclusies te trekken.

Tip

Ook interessant: praktische tips om je weerstand te verhogen.

Studie van negen maanden toont wederom veelbelovende resultaten

Een studie uit 2017 onder 39 volwassen vrouwen laat wederom veelbelovende resultaten zien. De vrouwen kregen elke drie maanden injecties met Botox tegen hun chronische migraine. Zowel na de eerste en tweede injectieperiode merkten de vrouwen een soortgelijk effect op hun migraine aanvallen. Na de derde behandeling veranderde dit echter, het verschil was namelijk significant groter. Het aantal dagen met migraine nam namelijk sterk af.

Verbetering van de kwaliteit van leven door Botox bij migraine van tieners

Een kleine studie onder twaalf testpersonen tussen de 14 en 18 jaar laat ook veelbelovende resultaten zien voor jongeren die kampen met chronische migraine. De patiënten die voor de lange termijn werden onderzocht gaven aan dat hun kwaliteit van leven was toegenomen met 33% tot zelfs 75%. Nu zal het gebruik van Botox misschien niet het eerste zijn waar je aan denkt bij iemand van die leeftijd, maar als medicijnen niet blijken te werken is het de moeite waard om je eens te laten adviseren.

Botox tegen migraine voor lange termijn

Het lijkt erop dat Botox migraine kan verminderen, met name als je het voor een lange termijn gebruikt. De onderzoeken zijn natuurlijk geen garantie dat dit ook bij jou zo’n effect zal hebben, maar kan wel een goede basis leggen voor een realistische verwachting. Dat er al meerdere onderzoeken zijn voltooid geeft een sterke basis om verwachtingen te schetsen over wat de behandeling met Botox voor jou kan betekenen.

Lijken je medicijnen niet te werken en kom je maar niet van je migraine af? Dan is het zeker eens de moeite waard om de mogelijkheden van een behandeling met Botox te bekijken.

Tip

Wist je dat koud douchen bepaalde gezondheidsvoordelen met zich kan meebrengen? Bekijk de blog koud douchen.

Worden de behandelingen met Botox vergoed?

Middels het gebruik van Botox migraine behandelen is in Nederland nog geen officieel geregistreerde behandeling. De kans dat je zorgverzekering het zal vergoeden is dan ook minimaal. Informeer bij je verzekering of ze dergelijke behandelingen vergoeden en welk pakket je daar voor zou moeten afsluiten. De kans is dus echter zeer klein dat ze dit ook daadwerkelijk doen.

In de Verenigde Staten is de behandeling met Botox (botulinetoxine type A) al sinds 2010 een officieel geregistreerde behandeling. Dat het in een ander land dus wel al geregistreerd is, kan mogelijk de kansen vergroten dat het in Nederland in de toekomst ook geregistreerd kan worden. Dit is echter geen zekerheid.

Dus, kan Botox migraine verhelpen?

Het is vrij aannemelijk dat een behandeling met Botox migraine kan verminderen. Verschillende onderzoeken laten veelbelovende resultaten zien, waar de testpersonen aangeven minder vaak last van hun migraine te hebben. Dit geldt met name voor onderzoeken die zicht richten op de lange termijn resultaten. Het is geen gegeven dat een behandeling met Botox ook voor jou zal werken, maar als je alles al geprobeerd hebt, dan kun je je gerust eens laten adviseren door een expert.

Het geheel verhelpen van migraine is dan weer een stapje verder. We kunnen helaas niet concluderen dat het gebruik van botox de migraine volledig kan verhelpen. Er dient nog verder onderzoek te worden gegaan of dit mogelijk is en zo ja, hoe het behandeltraject er dan uit komt te zien.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *