Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
beste squat schoenen

De 5 beste squat schoenen van 2024

De juiste kleding en accessoires kunnen veel invloed hebben op je sportieve prestaties. Daarom hebben wij deze koopgids voor squat schoenen gemaakt. Hiermee kunnen we je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing als het op de aankoop van squat schoenen aankomt. Deze koopgids is niet alleen gebaseerd op onze expertise, maar ook op uitgebreide tests, om ervoor te zorgen dat je écht bruikbare informatie krijgt.

Onze keuze voor de 5 beste squat schoenen

Bovenstaand vind je onze keuze voor de beste squat schoenen. Klik op de naam van de schoen om de review over het product te lezen. Benieuwd hoe wij deze schoenen getest hebben? Dat leggen we je hier beneden uit.

Hoe wij de squat schoenen getest hebben

Wij hebben elk van de geselecteerde squat schoenen getest in de sportschool, waarbij we verschillende soorten squats hebben uitgevoerd (back squat, front squat en bulgarian split squats). We hebben gebruikgemaakt van verschillende gewichten, herhalingen en sets. Het doel van deze tests was om ervoor te zorgen dat we de belangrijke aspecten van de schoenen zorgvuldig konden testen, om zo een eindoordeel te kunnen geven over elke schoen.

Onze beoordelingen over deze squat schoenen zijn onafhankelijk en objectief. Daarnaast hebben wij geen band met de fabrikanten van deze schoenen. Tevens hebben we geen voorkeur voor een specifiek merk.

De verschillende aspecten waarop wij getest hebben

 • Comfort: Gedurende het squatten mogen de schoenen geen pijn gaan doen. De voeten moeten comfortabel in de schoen passen en er moet nergens een beknellend gevoel ontstaan.
 • Materiaal: Het materiaal van de schoen is van invloed op prestaties, maar ook de levensduur.
 • Pasvorm: Een goede pasvorm is voor elke schoen belangrijk, dus ook voor deze schoenen. We beoordelen of de schoenen klein, normaal of groot uitvallen. Daarnaast nemen we de hoeveelheid maten waarin de schoenen beschikbaar zijn mee in ons oordeel.
 • Stabiliteit: Squat schoenen dienen meer stabiliteit te leveren. We testen de schoenen op hoe solide ze aanvoelen tijdens het trainen. Daarnaast kijken we naar het type sluiting en in hoeverre dit een bijdrage levert aan de stabiliteit van de schoen.
 • Uiterlijk: Hoewel uiterlijk niet het meest belangrijke is, kan het nog steeds een rol spelen bij de keuze van schoenen. Uiteraard is het geheel subjectief wat iemand mooi vindt. Toch nemen wij dit ook mee in onze reviews.
 • Prijs: De prijs is niet iets wat we kunnen testen, maar wel een belangrijk aspect van de schoen. Dit heeft grote invloed in het aankoopproces, dus vinden we het zeker belangrijk genoeg om dit mee te nemen in onze beoordelingen.

Onze keuze: top 5 squat schoenen van 2024

Onderstaand vind je de beoordelingen over de, volgens ons, 5 beste squat schoenen die momenteel verkrijgbaar zijn. Voor elke schoen geven we een opsomming van de voor- en nadelen, waarna je onze uitgebreide bevindingen kunt lezen.

1. Adidas Powerlift 5

Adidas
Powerlift 5
Adidas logo
Bekijk
Voordelen
 • Hoge mate van grip door stroeve zool
 • Prima prijs-kwaliteitverhouding
 • Comfortabele binnenvoering
 • Gemaakt met o.a. gerecyclede materialen
Nadelen
 • De schoen valt klein uit
 • Verkrijgbaar in slechts 3 kleuren

De Adidas Powerlift 5 is een bekende schoen in de krachtsportwereld, aangezien de voorlopers al een hoge mate van populariteit hebben opgebouwd. Met een hak die minder hoog is dan de traditionele squat schoenen, is het een hardloper onder mensen die geen zeer hoge hak nodig hebben. Niet heel gek dus, dat wij deze populaire schoen in onze top 5 beste squat schoenen hebben opgenomen. Onderstaand lees je onze review.

Comfort: De Adidas Powerlift 5 schoenen bieden een relatief hoge mate van comfort, mits je de juiste maat hebt gekozen. Meer over de schoenmaat bij het onderdeel pasvorm. Gedurende onze tests viel het op dat de schoen van binnen een vrij zachte voering heeft, waardoor de voeten gedurende de gehele training comfortabel aanvoelen.

Materiaal: Deze schoenen zijn gemaakt van canvas, maar hebben ook ventilerende gedeelten. Het bovenwerk is stevig en vooral ook ondersteunend door de sluiting met klittenband. De zool is van rubber en voelt lekker stroef aan, waardoor je veel grip hebt.

Pasvorm: De pasvorm van de Powerlift 5 is niet helemaal hoe die zou moeten zijn. De schoenen vallen kleiner uit dan je gewend zult zijn. Ook zijn ze aan de smalle kant, maar dit geeft daarentegen wel weer een solide gevoel. Wij raden aan om zeker een maat groter te bestellen dan in je normale schoenen, zodat je tenen niet klem komen te zitten. De beschikbare maten variëren van 36 tot zelfs boven de 50. Genoeg mogelijkheden dus om een maatje groter te kopen.

Stabiliteit: Tijdens de training was het duidelijk merkbaar dat er niets op de stabiliteit van de schoenen aan te merken valt. Door de klittenbandsluiting op de wreef krijg je het gevoel als het ware vast te zitten in de schoen, maar op een prettige manier.

Uiterlijk: Waar de vorige uitvoeringen van de Adidas Powerlift schoenen nog in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar waren, is de Adidas Powerlift 5 slechts in 3 kleuren beschikbaar. De beschikbare keuzes zijn: zwart/wit, grijs/turquoise en wit/zwart. Voor de meeste mensen zal dit gewoon prima zijn, maar de mensen die van uitgesproken kleuren houden zullen hier minder blij mee zijn.

Prijs: De Adidas Powerlift schoenen zijn eigenlijk altijd prima geprijsd ten opzichte van de concurrenten. Dit geldt ook voor de Adidas Powerlift 5. De prijs is competitief en door de kwaliteit van de schoenen kunnen we stellen dat de prijs-kwaliteitverhouding prima op orde is.

2. Nike Romaleos 4

Nike
Romaleos 4
Nike logo
Bekijk
Voordelen
 • Twee klittenband sluitingen op de bovenvoet
 • Extra brede hak voor meer stabiliteit
 • Opvallende designs, maar ook de klassieke kleuren
Nadelen
 • De schoen valt een tikje klein uit
 • Klittenband sluiting lijkt van matige kwaliteit
 • De schoenen zijn redelijk duur

De Nike Romaleos 4 zijn de 4e versie van de populaire Romaleos lijn. De schoenen zijn verkrijgbaar in de normale uitvoering, maar ook in de SE uitvoering, met wat fellere kleuren. Onderstaand onze review over de Nike Romaleos 4 en de reden waarom wij deze schoen hebben toegevoegd aan onze top 5 beste squat schoenen.

Comfort: In het begin zal het even oncomfortabel zijn, want de schoenen voelen vrij smal aan. Hier wen je echter vrij snel aan, naarmate je ze meer gebruikt. Ook voelt de schoen erg strak aan, maar kun je dit wel vrij goed bijstellen met de klittenbandsluitingen op de bovenkant van de schoen.

Materiaal: Het materiaal van de Romaleos 4 voelt stevig en ademend. De voorkant lijkt een soort geweven stof, terwijl de zool uit TPU en rubber bestaat voor hardheid, grip en stabiliteit.

Pasvorm: Zoals al genoemd bij comfort voelen de schoenen ietwat smal aan, maar ze lijken ook een tikje kleiner dan normaal. Een hele schoenmaat groter dan je reguliere maat lijkt dan weer net wat te veel, dus we zouden aanraden het een half maatje groter te proberen. De maten variëren van 35.5 tot 49.5, wat voor de meeste mensen prima zal zijn.

Stabiliteit: De schoen voelt door de brede hak erg stabiel aan. Ook de grip van de schoenen is top. De hak schijnt een verend effect te hebben, wat een positieve bijdrage moet leveren tijdens de opwaartse beweging. Door een stugge middenzool zou je hier geen kracht in moeten kunnen verliezen. Dit hebben we overigens niet bewust opgemerkt tijdens het gebruik.

Uiterlijk: Voor de mensen die van een klassiek uiterlijk houden, zijn de standaard zwart of witte versies beschikbaar. Daarnaast biedt Nike ook de Romaleos 4 SE aan, die beschikbaar zijn in meer opvallende kleuren. Kortom, voor iedereen wel een geschikte kleurencombinatie.

Prijs: Nike Romaleos 4 zijn zeker niet de goedkoopste schoenen op de markt. Wij vinden de prijs een tikje aan de hoge kant, ondanks de voordelen die de schoen te bieden heeft.

3. Reebok Legacy Lifter III

Reebok
Legacy Lifter III
Reebok logo
Bekijk
Voordelen
 • Stevige en degelijke schoen
 • Pompje voor nog meer stabiliteit
 • Extra brede TPU hak
 • Goede pasvorm
Nadelen
 • De schoen is relatief zwaar
 • Pompsysteem voelt niet heel stabiel

De Reebok Legacy Lifter III is logischerwijs de opvolger van de Reebok Legacy Lifter II. Deze gewichthefschoenen staat bekend om de stevigheid en worden al vele jaren door menig sporter gebruikt. Deze schoen stond hoog in ons lijstje en is dan ook door de selectie gekomen voor de top 5 beste squat schoenen.

Comfort: Als je geen brede voet hebt, dan zullen de Reebok Legacy Lifter III schoenen prima aanvoelen. Het kan natuurlijk dat ze voor sommige mensen iets te smal zijn, maar ze voelen breder aan dan menig vergelijkbaar model.

Materiaal: De zool is stevig en gemaakt van TPU, terwijl de buitenkant van de schoenen is gemaakt van leer en textiel. Dit zorgt voor een zeer stevig gevoel en een ietwat zware schoen.

Pasvorm: De pasvorm van de Reebok Legacy Lifter III komt goed overeen met de werkelijke schoenmaat die je hebt. We raden je dan ook aan om je normale maat te bestellen. Heb je een brede voet? Dan zou je wellicht beter een halve maat groter kunnen kiezen. Mocht de schoen toch te groot vallen? Dan kun je dit enigszins compenseren met het pompsysteem. Daarnaast zijn de schoenen in erg veel maten verkrijgbaar, variërend van maat 32 tot maat 56.

Stabiliteit: De schoen heeft een brede hak en is zwaar, waardoor deze een zeer stabiel gevoel geeft. Hetgeen dat deze schoen echt onderscheidt van de rest is het pompsysteem, waarbij je de voorkant van de schoen kunt opblazen, voor nog meer stabiliteit. Als je dit niet gewend bent kan dit wel een knellend gevoel geven, maar je hoeft het natuurlijk niet te gebruiken. Wel voelt het pompsysteem niet super stevig aan en lijkt het erop dat dit relatief snel kapot zou kunnen gaan.

Uiterlijk: Reebok biedt verschillende varianten aan, zowel voor mannen als voor vrouwen. Er zijn weinig echt opvallende kleurencombinaties verkrijgbaar, maar veelal de klassieke rustige kleuren in combinatie met ietwat fellere accenten. Voor de personen die van felle kleurtjes houden is de Reebok Legacy Lifter III dus niet de beste optie.

Prijs: De prijs van de schoenen is wel aan de duurdere kant, al heeft Reebok regelmatig mooie aanbiedingen, waarbij de schoenen sterk in prijs verlaagd zijn. Houd de aanbiedingen van Reebok dus zeker in de gaten als je interesse hebt in deze schoen.

4. TYR L-1 Lifter

TYR
L-1 Lifter
TYR logo
Bekijk
Voordelen
 • Extra brede neus
 • Dubbele sluiting op de wreef
 • Kwalitatieve uitstraling
Nadelen
 • De schoenen zijn redelijk duur

TYR is een Amerikaans merk dat in Nederland nog weinig bekendheid geniet in verhouding tot de andere merken in deze koopgids. Desalniettemin is het een zeer populair merk in de weightlifting wereld én is de L-1 Lifter de enige schoen in onze top 5 squat schoenen met een brede neus.

Comfort: Als je niet van smalle schoenen houdt, dan is de TYR L-1 Lifter een spreekwoordelijk geschenk uit de hemel. De schoen heeft namelijk een extra brede neus, waardoor de tenen zich volledig kunnen spreiden. Voor mensen die dit niet gewend zijn zal dit wel even raar zijn, maar als je er aan went zullen andere squat schoenen als snel knellend aanvoelen.

Materiaal: De buitenkant van de schoen is gemaakt van leer, wat vaak lang meegaat. De zool is volledig van rubber, met TPU bij de hak. Al met al voelt het materiaal stevig aan, maar blijft de schoen alsnog vrij flexibel.

Pasvorm: De pasvorm komt vrij goed overeen met de werkelijkheid. Zoals gezegd zal het wel even wennen zijn met de brede neus, maar dit is geen reden om een maatje kleiner te bestellen. De schoenen zijn beschikbaar vanaf maat 36 ⅔ en lopen op tot 49 ⅔.

Stabiliteit: De schoen is voorzien van een dubbele sluiting op de wreef, waardoor deze erg stabiel aanvoelt. Verder is de grip goed en kan de brede neus juist voor extra stabiliteit zorgen tijdens het squatten, aangezien je tenen beter ingezet kunnen worden om hierbij te helpen.

Uiterlijk: De TYR L-1 Lifter heeft een vrij hoogwaardig uiterlijk en lijkt in sommige kleurencombinaties op een dure premium schoen. Denk hierbij aan de combinatie zwart met goud. Verder zijn er wel wat opvallende kleuren beschikbaar, maar geen overdreven felle kleuren of andere bijzonderheden.

Prijs: Goedkoop is deze schoen zeker niet, maar dat zijn maar weinig kwalitatieve squat schoenen die goed genoeg zijn om in de top 5 beste squat schoenen opgenomen te worden. Houd er daarnaast rekening mee dat je de schoenen besteld bij een aanbieder die ze vanuit Nederland (of Europa) verzendt. Omdat het een Amerikaans bedrijf is, zijn er ook Amerikaanse aanbieders. Bestel je bij deze organisaties, dan zul je waarschijnlijk aanvullende importkosten moeten betalen.

5. Reebok Lifter PR III

Reebok
Lifter PR III
Reebok logo
Bekijk
Voordelen
 • Prijsbewuste keuze
 • Minder hoge hak
 • Prijs-kwaliteitverhouding is top
 • Perfect voor beginners
Nadelen
 • Materiaal lijkt niet van de beste kwaliteit
 • Saai uiterlijk

Dit is de tweede Reebok schoen die onze top 5 squat schoenen heeft gehaald. De Reebok Lifter PR III is een schoen zonder al te veel poespas én met een aantrekkelijk prijskaartje. Om deze reden is dit de budget optie binnen de beste squat schoenen.

Comfort: Over het comfort valt weinig negatiefs te zeggen. Ze zijn niet bijzonder comfortabel, maar ook zeker niet oncomfortabel. De schoenen lijken eigenlijk niet onder te doen voor andere squat schoenen uit een duurder segment.

Materiaal: De buitenkant is gemaakt van synthetisch materiaal en de binnenkant is voorzien van een textiele voering. De synthetische buitenkant geeft de schoen een ietwat goedkoop uiterlijk en voelt minder sterk dan bijvoorbeeld leer of canvas. De buitenzool is volledig van rubber en de middenzool van EVA, wat licht zou kunnen veren. Hier merk je echter niets van gedurende de training.

Pasvorm: De pasvorm lijkt goed overeen te komen met de werkelijkheid. De schoen is niet overdreven smal, maar ook weer niet breed. Voor de meeste mensen zal de pasvorm dus prima zijn bij het aanschaffen van de reguliere maat. De schoen is verkrijgbaar vanaf de maat 32 tot maat 56.

Stabiliteit: De schoen is voorzien van één sluiting op de wreef, wat voor de meeste mensen voldoende stabiliteit zal bieden. De grip op de vloer is ook goed en tijdens het uitvoeren van zware squats voelen de schoenen solide aan.

Uiterlijk: De Reebok Lifter PR III heeft een saai uiterlijk in vergelijking met de andere squat schoenen uit deze vergelijking. De schoen is verkrijgbaar in standaard kleuren en heeft geen opvallende onderdelen.

Prijs: Deze squat schoenen zijn een stuk goedkoper dan sommige andere uit deze lijst. Voor de prijsbewuste sporter óf de beginner die eerst wil weten of squat schoenen wel geschikt zijn voor hem / haar, is de Reebok Lifter PR III absoluut een geschikte keuze.

Eindoordeel: wat zijn de beste squat schoenen voor jou?

Na het lezen van alle informatie voer de afzonderlijke squat schoenen kan het natuurlijk nog steeds lastig zijn om een keuze te maken. Omdat wij niet kunnen beoordelen wat voor jou belangrijk is en hoeveel geld je per product wilt besteden, geven hier een eindoordeel o.b.v. verschillende criteria, die voor jou de doorslaggevende factor kunnen zijn in je keuze.

Waarom zou je squat schoenen kopen (of niet)?

Nu je weet wat de beste squat schoenen zijn, vinden we het belangrijk om wat algemene informatie te geven over waarom iemand zou moeten kiezen voor het kopen van deze schoenen. Misschien is het überhaupt niet nodig om deze schoenen aan te schaffen? Of misschien ben je wel de perfecte persoon voor een nieuw paar squat schoenen? Onderstaand vind je op beknopte wijze de voordelen van squat schoenen.

 • Houding: Een van de belangrijkste voordelen van squat schoenen is dat ze kunnen bijdragen aan het bereiken van een diepe squat. Doorgaans hebben deze schoenen namelijk een verhoogde hak, waardoor je in een diepere squat kunt komen dan met platte schoenen. Dit is met name interessant voor mensen die aan powerlifting of gewichtheffen doen. Voor de gemiddelde sporter hoeft dit in principe niet, dus is het niet altijd nodig om squat schoenen aan te schaffen.
 • Meer grip: Squat schoenen hebben speciaal ontworpen zolen die zorgen voor een goede grip op de vloer. Dit kan helpen voor een meer solide gevoel tijdens het sporten.
 • Stabiliteit: Goede squat schoenen zijn stevig genoeg om stabiliteit te bieden, maar flexibel genoeg dat je voeten niet in een oncomfortabele positie terecht komen.
 • Harde zool: Elke squat schoen heeft een zeer harde zool, daar waar veel andere sportschoenen een zachtere zool hebben. Door de harde zool gaat er geen kracht verloren in het meebewegen van de zool, maar wordt alle kracht gebruikt om de squat uit te voeren.

Veelgestelde vragen over squat schoenen

In dit afsluitende gedeelte van de koopgids zullen we nog enkele veelgestelde vragen over squat schoenen beantwoorden. Op deze wijze hopen we je voldoende informatie te geven, zodat je kan beoordelen of de aankoop van een paar squat schoenen wel of niet iets voor je is.

Zijn squat schoenen noodzakelijk?

Squat schoenen zijn absoluut niet noodzakelijk, maar ze kunnen wel verschillende voordelen bieden. Denk hierbij aan meer stabiliteit, grip en comfort. Voor de meer serieuze krachtsporter kan het ook helpen om een diepe squat te behalen, wat bijvoorbeeld belangrijk kan zijn bij powerliften of gewichtheffen.

Zijn squat schoenen geschikt voor andere oefeningen?

Hoewel squat schoenen natuurlijk zijn ontworpen voor squats, kunnen ze ook gebruikt worden voor andere oefeningen. Voor oefeningen als de deadlift zouden we gebruik van schoenen met een verhoogde hak juist afraden.

Zijn squat schoenen geschikt voor beginners?

Ja, squat schoenen zijn in principe geschikt voor beginners. Wel geven wij de voorkeur aan het eerst leren van een squat met platte schoenen, zodat je de natuurlijke houding onder de knie krijgt. Zodra dit lukt, kun je de overstap maken naar squat schoenen, indien gewenst.

Zijn ze geschikt voor dagelijks gebruik?

De schoenen zijn speciaal ontworpen voor training en zijn zeker niet de meest comfortabele keuze voor dagelijks gebruik. De schoenen hebben immers een hak. Wij raden het gebruik van squat schoenen in het dagelijks leven dus af.

Zijn alle squat schoenen hetzelfde?

Nee, squat schoenen variëren in uiterlijk, comfort, materiaal, pasvorm en stabiliteit. Elke schoen heeft zijn eigen kenmerken en dus ook eigen voor- en nadelen. In de koopgids op deze pagina heb je onze top 5 schoenen kunnen zien, met in de beschrijving de verschillen tussen deze schoenen.

Hoe bepaal ik welke maat ik moet kiezen?

De meest betrouwbare methode is om de maattabel van de fabrikant te raadplegen, die vaak beschikbaar is op de website waar je de schoenen koopt. Meet de lengte van je voet en vergelijk dit met de maattabel, om zo de juiste maat te vinden. Houd rekening met het type sokken dat je draagt tijdens het trainen en zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om je tenen te bewegen zonder dat ze bekneld raken.

Hoe kan ik squat schoenen het beste onderhouden?

We raden aan om de schoenen na elke trainingssessie te laten luchten. Indien de binnenzolen eruit kunnen, is het verstandig deze af en toe te wassen. Onderhoud kan de levensduur van je squat schoenen namelijk flink verlengen, zodat je er zo lang mogelijk profijt van hebt.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *