Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Buikspieroefeningen in bed doen met deze 5 oefeningen van DailyFit

Buikspieroefeningen in bed

Heb je geen tijd om naar de sportschool te gaan of ben je niet in de gelegenheid? Dan zul je je buikspieroefeningen vanuit huis moeten doen als je toch je buikspieren wilt trainen. Heb je geen yogamatje om je oefeningen op te doen en wil je liever niet op de koude vloer? Doe dan je buikspieroefeningen in bed! In deze blog leren we je de 5 beste buikspieroefeningen om in bed te doen, zodat jij je huis niet uit hoeft als je dit niet wilt óf kan. Kun je daarna meteen een welverdiend schoonheidsslaapje doen, zonder ook maar een stap te zetten…

Waarom buikspieroefeningen op bed doen?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je buikspieroefeningen in bed wilt doen, maar heeft het überhaupt voordelen? Stel je woont in een klein appartement of hebt een kamer in een studenthuis bijvoorbeeld. Dan is de kans groot dat je geen of weinig ruimte hebt om oefeningen te doen. Je bed neemt veel ruimte in beslag, dus waarom zou je er dan geen gebruik van maken? Daarnaast is je bed zacht, wat prettig is voor onder andere je rug en billen tijdens het uitvoeren van de buikspieroefeningen.

Als je ervoor kiest om je buikspieroefeningen in bed te doen neemt het overigens niet alleen minder ruimte in beslag dan wanneer je ergens in de woonkamer gaat liggen, je hoeft ook geen matje aan te schaffen. Een (yoga)mat is namelijk wel wenselijk als je de oefeningen op de grond zou doen. Wanneer je de oefeningen op bed doet heb je al snel voldoende aan een handdoek. Mocht je gaan zweten, dan komt dit op de handdoek en blijft je bed tenminste schoon.

Tip

Wil jij handige tips om het thuis trainen beter vol te houden? Lees dan onze blog over thuis trainen.

Beste buikspieroefeningen in bed

Ben je nieuwsgierig geworden, lees dan snel verder. Hier beneden vind je namelijk de 4 beste buikspieroefeningen die je in bed kunt doen. Het zijn allemaal oefeningen die je simpelweg doet met je lichaamsgewicht, waardoor je dus geen dumbbells, kettlebells of andere gewichten nodig hebt. Ga gewoon op bed liggen en je bent er klaar voor. De oefeningen zijn ook door beginners prima uit te voeren, als je maar op de uitvoering let. Bekijk hieronder de beste buikspieroefeningen in bed.

Leg raises

Leg raises zijn niet alleen goed als buikspieroefening op bed, maar ze zijn gewoon in zijn geheel een erg goede buikspieroefening. Ga met gestrekte benen op je rug op bed liggen. Plaats je handen onder je billen voor steun. Beweeg je benen langzaam omhoog terwijl je bovenlichaam op bed blijft liggen. Je mag je benen licht gebogen houden om de beweging prettiger te maken. Probeer er tijdens de beweging goed op te letten dat je je buikspieren aanspant.

Zodra je bovenbenen in een hoek van 90 graden zijn ten opzichte van je bovenlichaam kun je deze weer laten zakken. Doe dit gecontroleerd en focus weer goed op het aanspannen van je buik. Stop met zakken tot je hakken nét niet het bed raken. Zo blijft de spanning op je buikspieren gedurende de gehele set. Doe dit zo vaak als je wilt, maar een mooi streven om te beginnen is 15 herhalingen voor drie of vier setjes.

Planks

Ook planks zijn prima te doen als je graag buikspieroefeningen in bed wilt doen. De oefening richt zich op de gehele core en is erg effectief voor sterke buikspieren. Ga op bed liggen met je buik naar beneden. Duw je bovenlichaam omhoog tot je bovenarmen haaks ten opzichte van het bed staan en je onderarmen plat op bed liggen. Breng je hele lichaam op spanning en duw je heupen omhoog tot je lichaam een rechte lijn maakt. Je steunt dus nog enkel op je voeten en onderarmen.

Houd dit zo’n 30 seconden vast, waarna je weer mag gaan liggen en even je rustmoment kunt pakken. Let er wel op dat je niet té lekker gaat liggen, anders wil je straks niet meer verder met de oefening en val je nog in slaap ook. Het is overigens ook handig om de stopwatch op je telefoon er bij te houden zodat je niet in je hoofd hoeft te tellen.

Bicycle crunch

Op ons lijstje met beste buikspieroefeningen in bed kan de bicycle crunch natuurlijk niet ontbreken. Deze buikspieroefening is makkelijk uit te voeren en verbrand voor een buikspieroefening redelijk wat calorieën, omdat je hier naast je benen ook je bovenlichaam flink mee aan het werk zet. De uitvoering van de bicycly crunch is heel eenvoudig, waardoor het ook voor beginners een ideale buikspieroefening op bed is.

Ga op je rug op bed liggen. Plaats je handen achter je hoofd en houd je benen gestrekt met je hakken net boven het bed. Beweeg je linkerknie richting je rechter schouder, terwijl je tegelijkertijd diezelfde schouder richting je linkerknie beweegt. Zo maak je dus een soort scheve crunch beweging die ook de schuine buikspieren goed aanspreekt. Herhaal dit vervolgens ook met de andere kant en doe dit vervolgens zo’n 15 keer per kant, dus 30 keer in totaal.

Toe touch crunch

De toe touch crunch behoort tot de moeilijkere buikspieroefeningen in bed. De uitvoering van de oefening is echter wel erg gemakkelijk, alleen zal het voor een beginner na een paar herhalingen al afzien zijn. Probeer deze oefening dus zeker uit, maar als hij te zwaar is kun je er beter nog een paar weekjes mee wachten. Wanneer je consequent buikspieroefeningen op bed gaat doen zul je ook de toe touch crunch binnen no-time onder de knie hebben.

Ga op bed liggen op je rug. Gooi je benen in de lucht tot deze in een hoek van 90 graden kaarsrecht omhoog wijzen. Breng ook je armen omhoog tot deze zich in een hoek van 90 graden ten opzichte van je lichaam bevinden. Beweeg nu je handen richting je voeten, door je buikspieren aan te spannen en een crunch beweging te maken. De beweging is vrij kort, maar kan toch vrij moeilijk zijn.

Leg hold

De laatste van de 5 beste buikspieroefening in bed is de leg hold. De leg hold is een fijne oefening om je bed workout mee af te sluiten. De uitvoering is erg gemakkelijk en toch is het een zeer effectieve buikspieroefening die voor flink wat verzuring in je buikspieren kan zorgen. Deze oefening kan door zowel beginners al gevorderde uitgevoerd worden en kan simpelweg moeilijker worden gemaakt door de tijd te verlengen of door de enkels te verzwaren.

De start van de leg hold is identiek aan die van de leg raises. Je ligt op je rug op bed met je handen onder je billen. Je benen zijn gestrekt en deze til je een klein stukje omhoog, zodat je hakken net boven je matras zweven. Dit hou je vervolgens zo lang mogelijk vast. Je zult het vanzelf voelen branden in je buikspieren, waardoor dit zo’n fijne oefening is om je workout mee af te sluiten.

Zijn buikspieroefeningen op bed slecht?

De vraag of buikspieroefeningen op bed slecht zijn wordt nog wel eens gesteld, maar waarom? Het doen van deze oefeningen op bed is nog altijd beter dan niks doen, dus slecht is het sowieso niet. Als je de keuze en tijd hebt om naar de sportschool te gaan, dan is dat natuurlijk wel aan te raden omdat de diversiteit van oefeningen die je kunt doen gewoon véél groter is. Echter, zit je om wat voor reden dan ook thuis en wil je toch trainen, dan zijn buikspieroefeningen op bed zeker niet slecht.

Tip

Doe jij je buikspieroefeningen toch liever op de grond? Bestel dan nu voordelig een fitnessmatje voor extra comfort.

De nadelen van buikspieroefeningen in bed

Nu zie jij jijzelf natuurlijk al lekker in je pyjama je buikspieren trainen, maar zoals met (vrijwel) alles zitten er ook nadelen verbonden aan het doen van buikspieroefeningen in bed. Het grootste nadeel zal toch echt zweet zijn. In deze blog raden we al aan om een handdoek te gebruiken, maar dan nog kan het misschien niet helemaal fris zijn in bed. Door het doen van oefeningen kun je nu eenmaal gaan zweten. Om te voorkomen dat het zweet echt op je bed komt, kun je de oefeningen op de buitenkant van de dekbed doen.

Een ander nadeel van het doen van buikspieroefeningen in bed is dat de ondergrond dus een matras is en een matras is vaak zacht. Dit hoeft zeker geen probleem te zijn, maar doordat je lichaam een beetje wegzakt kunnen sommige oefeningen zwaarder worden. Houd hier dus wel rekening mee. Wanneer je op een harde ondergrond gemakkelijk 30 herhalingen van leg raises kunt doen, kan het zomaar eens zijn dat je op bed na 25 herhalingen echt niet meer kunt. Ook kunnen oefeningen zoals sit-ups erg lastig worden.

Tip

Wil je graag comfortabel sit-ups doen? Probeer dan een speciaal ontworpen sit-up mat om de natuurlijke houding van je rug te ondersteuning.

Verder zijn er niet echt nadelen aan het doen van buikspieroefeningen op bed. Wil je dus thuis je buik trainen en heb je geen plaats om dit elders te doen, doe het dan gewoon lekker op bed!

1 reactie op dit artikel

  1. Chassidy schreef:

    Ik ervaar dat het beter is om vroeger in je bed te liggen dan langer uit te slapen. Dus begin op tijd, maar stop zeker op tijd! Acht uren slaap zijn goed voor betere prestaties!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *