Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
tib bar

Tib bar kopen? De 4 beste uit de test

Als je deze koopgids bekijkt, heb je ongetwijfeld al eens gehoord van de tib bar. De nieuwe accessoire in de sportschool waarmee je de tibialis anterior (voorste scheenbeenspier) kunt trainen. Deze accessoire is vooral populair gemaakt door YouTuber ‘The Kneesovertoesguy’ om kniepijn met squatten te verhelpen, maar inmiddels wordt het ook gebruik door wandelaars en hardlopers. Reden genoeg om eens kritisch te kijken naar de tib bars op de markt en te bepalen welke nu écht je geld waard zijn en welke wat minder.

De 4 beste tib bars volgens onze test

Klik op bovenstaande naam en lees direct de review over die specifieke tib bar. Ben je toch eerst benieuwd hoe wij de tib bar getest hebben? Dat lees je hier beneden.

Hoe wij de tib bars hebben getest

In principe kun je een tib bar maar met één oefening testen, namelijk met tibialis raises. Dit is een oefening waarbij je de voet omhoog tilt en op deze wijze herhalingen maakt. Zie het als de tegenovergestelde beweging van de beweging die je zou maken als de je kuiten gaat trainen. Niet heel ingewikkeld dus, maar toch verraderlijk snel zwaar. De 4 tib bars die we hebben getest, zijn elk gebruikt op exact dezelfde wijze, met dezelfde oefening.

De selectie van deze 4 beste tib bars hebben we gemaakt op basis van online onderzoek. We hebben gekeken welke producten vaak worden getoond, hoe deze beoordeeld worden, in welke prijsrange ze vallen en van welke materialen ze zijn gemaakt.

De aspecten waarop wij hebben getest

 • Comfort: Tijdens het uitvoeren van de tibialis raises moet er geen pijn ervaren worden in of rondom de voet. De tib bar moet geen pijnlijke druk uitoefenen op wat voor manier dan ook.
 • Materiaal: Is de tib bar gemaakt van duurzaam materiaal wat jaren mee kan gaan of voelt het niet stabiel aan?
 • Pasvorm: We testen of het product op de juiste wijze rondom de voet zit en of deze niet verschuift tijdens het uitvoeren van de oefening.
 • Stabiliteit: We controleren of de schijfjes goed blijven zitten en dus of de bijgeleverde sluiters van hoge kwaliteit zijn. Ook letten we op de algehele stabiliteit van de tib bar om te testen of alles stevig en kwalitatief is opgebouwd.
 • Prijs: De prijs van een product heeft altijd ook grote impact op het aankoopproces. We vergelijken de prijzen dus met elkaar en beoordelen hoe goed de prijs-kwaliteitverhouding is.

Reviews van de 4 beste tib bars

Onderstaand lees je onze afzonderlijke reviews. Aan het einde van deze losse reviews lees je onze conclusie, waarin we het geheel nog eens samenvatten én een eindoordeel geven. Lees dus ook zeker dit eindoordeel, zodat je kunt bepalen welke tib bar de beste is voor jouw specifieke situatie.

1. One Life Athlete Tib Bar

One Life Athlete
Tib Bar
One Life Athlete logo
Bekijk
Voordelen
 • In maat verstelbaar
 • Stevig en kwalitatief
 • Voelt stabiel aan
Nadelen
 • Duurste van de top 4

Comfort: Het gedeelte dat drukt op de bovenkant van je voeten is voorzien van een schuimlaag. Hierdoor doet het geen pijn aan je voeten en kun je tibialis raises comfortabel uitvoeren.

Materiaal: De tib bar is gemaakt van staal, waardoor het zeer solide en kwalitatief aanvoelt. Verder zijn de kussentjes van een soort schuim gemaakt en zijn de draaiknop en sluitklem van kunststof.

Pasvorm: Als enige product uit onze top 4 is de One Life Athlete tib bar verstelbaar in hoogte. Dit wil zeggen dat ook de mensen met kleinere of grotere voeten dan gemiddeld gebruik kunnen maken van dit product. Dit is echt een groot voordeel, aangezien een ‘one size fits all’ aanpak niet voor iedereen goed zal aanpakken. Heb je dus zeer grote of juist erg kleine voeten, dan is deze tib bar nog steeds geschikt voor je.

Stabiliteit: Ondanks dat de tib bar als enige een los onderdeel heeft doordat hij verstelbaar is, voelt deze net zo stabiel aan als de rest. Tijdens het uitvoeren van de oefening blijft het gewicht netjes op zijn plek zitten, dus de sluitklem doet zijn werk goed. Ook is de tib bar uit elkaar te halen om deze eenvoudig op te bergen of mee te nemen op bijvoorbeeld vakantie of als je gaat verhuizen.

Prijs: De duurste tib bar uit onze top 4, maar je hoeft alsnog niet te diep in de buidel te tasten. Maar dat is naar onze mening niet zonder reden. Het is ook de enige die verstelbaar is en dus een heel groot voordeel biedt voor mensen die niet binnen de standaard maten vallen.

2. Hybrid Athlete Tib Bar

Hybrid Athlete
Tib Bar
Hybrid Athlete logo
Bekijk
Voordelen
 • Voelt stabiel aan
 • Stevig materiaal
Nadelen
 • Dunne schuimlaag
 • Niet verstelbaar

Comfort: De tib bar van Hybrid Athlete voelt goed aan tijdens het uitvoeren van tibialis raises. We hebben tijdens het testen van dit product niet heel veel gewicht gebruikt, waardoor het nog comfortabel aanvoelde aan de voet. De schuimlaag is wel wat aan de dunne kant, dus wellicht dat het bij zwaardere gewichten minder comfortabel zal voelen.

Materiaal: Het product is volledig gemaakt van staal, waardoor het kwalitatief aanvoelt en naar verwachting lang mee zal gaan. De bijgeleverde sluitklem is van kunststof.

Pasvorm: Deze tib bar is een ‘one size fits all’ product. Voor ons was dit gelukkig geen probleem, maar voor de mensen met bovengemiddeld grote voeten zou dit wel eens wat lastiger kunnen worden.

Stabiliteit: Omdat het één solide product is, zit het qua stabiliteit helemaal goed. Ook de sluitklem blijft prima zitten.

Prijs: Deze tib bar is iets goedkoper dan de verstelbare variant van One Life Athlete. Verder is hij ongeveer even duur als die van Recovery Riches en iets goedkoper dan de solo tib bar van Sportive Choice. De prijs zouden we dus als gemiddeld beoordelen.

3. Recovery Riches Tibialis Bar

Recovery Riches
Tibialis Bar
Bekijk
Voordelen
 • Gemaakt van stevig staal
 • Stabiel product
Nadelen
 • Niet verstelbaar in hoogte
 • Schuimlaag is vrij dun

Comfort: Het comfort tijdens het uitvoeren van tibialis raises is prima. Net zoals bij de Hybrid Athlete tib bar is de Tibialis Bar van Recovery Riches voorzien van een schuimlaag die net een tikje te dun lijkt. Tot dusver hebben we hier nog geen ongemak van ervaren, maar de vraag is hoe lang dit goed blijft.

Materiaal: Het product is gemaakt van staal, waardoor het lang mee zal gaan en zeer slijtvast is. De bijgeleverde sluitklem is gemaakt van kunststof.

Pasvorm: Deze tib bar heeft één maat en is dus niet verstelbaar. Voor deze meeste mensen zal dit geen probleem zijn, maar voor mensen met minder gangbare schoenmaten kan dit iets minder prettig zijn.

Stabiliteit: Omdat alles van staal is gemaakt en aan elkaar vast zit, voelt het erg stabiel en stevig aan. Hij kan wel tegen een stootje.

Prijs: De Recovery Riches Tibialis Bar is nagenoeg even duur als de tib bar van Hybrid Athlete. Verder zijn de producten ook zeer vergelijkbaar, dus zou het vreemd zijn als de één veel duurder zou zijn dan de ander.

4. Sportive Choice Solo Tib Bar

Sportive Choice
Solo Tib Bar
Bekijk
Voordelen
 • Goedkoopste uit deze top 4
 • Traint elk been apart
Nadelen
 • Goedkoper uiterlijk
 • Voelt niet heel stabiel

Comfort: Deze solo tib bar maakt gebruik van een strap die je om de voet moet doen. Het plateau waar je de voet op moet zetten is vrij klein en je moet de strap goed strak vastmaken. Desondanks blijft je voet nog een beetje bewegen binnen de strap. Er is geen verzachtende schuimlaag aanwezig, maar toch voelt de strap verder niet vervelend.

Materiaal: Het product is gemaakt van staal, waardoor het een slijtvast product is. De strap lijkt te zijn gemaakt van een soort sterk geweven katoen. De bijgeleverde sluitklem is gemaakt van kunststof.

Pasvorm: Het product heeft één maat en heeft dus geen mogelijkheid om iets te verstellen. Dit is echter ook niet nodig, aangezien het slecht op één plek op de voet geplaatst kan worden. Wel kan het plateau waar je de voet op plaatst wellicht wat klein / smal zijn voor mensen met grote en brede voeten.

Stabiliteit: Je dient deze solo tib bar dus vast te maken met een katoenen strap. Gedurende onze tests bleef deze goed zitten, maar toch voelt dit soms niet zo stabiel aan. Het voelt alsof deze elk moment los kan laten, ook al is dat geen enkel moment gebeurd en hebben we elk setje gewoon prima kunnen uitvoeren.

Prijs: Het product is de goedkoopste uit onze top 4, maar de prijsverschillen onderling zijn allemaal niet zo groot. Als je graag een budget keuze wilt, dan zal deze de beste zijn. Wil je liever iets meer comfort, dan raden we aan om voor een andere tib bar te kiezen.

Ons eindoordeel: wat is de beste tib bar?

Nu we de tib bars afzonderlijk gereviewed hebben, kunnen we een eindoordeel doen over welk product de beste is. Gezien de verschillen over het algemeen vrij dicht bij elkaar liggen, kiezen we één winnaar. Dat gezegd hebbende doet elk product uit onze top 4 wel degelijk waarvoor je hem aanschaft, namelijk het effectief trainen van de tibialis anterior.

De winnaar: Volgens onze tests is de One Life Athlete tib bar de beste uit onze top 4. Waarom? Dit is de enige die verstelbaar is in maat én de verzachtende schuimlaag is dikker dan die van de concurrentie.

Dit is wel het duurste product uit onze selectie. Dus als je echt niet te veel uit wilt geven, dan kun je het beste kiezen voor de solo tib bar, aangezien deze de goedkoopste is.

De voordelen van het gebruiken van een tib bar

Je zult ongetwijfeld al een aantal voordelen weten te benoemen, maar onderstaand hebben we alsnog de meest belangrijke voordelen van het gebruik van een tib bar uitgelegd. Denk je dat er nog voordelen ontbreken? Voel je dan vrij om een reactie achter te laten onderaan deze pagina. We beantwoorden je reactie dan zo snel mogelijk.

 • Versterking van de tibialis anterior: De tibialis anterior is een spier die regelmatig onderontwikkeld is bij veel mensen. Deze spier wordt gebruikt bij bijvoorbeeld springen, wandelen of hardlopen. Door gerichte oefeningen met een tib bar uit te voeren, kun je de tibialis anterior versterken en de spierbalans in het onderbeen verbeteren. Veel mensen hebben namelijk sterk ontwikkelde kuiten, maar juist een onderontwikkelde tibialis anterior.
 • Verbeterde enkelstabiliteit: Sterkere spieren aan de voorkant van je onderbeen helpen bij het stabiliseren van de enkel. Dit kan helpen bij het voorkomen van blessures, zoals het verstuiken van je enkel. Door de tibialis anterior te versterken, kun je de algehele stabiliteit van je enkel vergroten.
 • Betere loop- en hardloopprestaties: Een goed ontwikkelde tibialis anterior kan helpen bij het verbeteren van je loop- en hardloopprestaties. Je kunt namelijk een krachtigere afzet maken, waardoor je sneller kan gaan lopen en je minder snel last krijgt van deze spier.
 • Preventie van shin splints: Shin splints, ook bekend als mediaal tibiaal stresssyndroom, zijn een veelvoorkomende blessure bij hardlopers. Het trainen van de tibialis anterior kan helpen bij het voorkomen van shin splints. De belasting op het scheenbeen wordt namelijk verminderd, doordat de spier meer kan opvangen.
 • Verbeterde functionaliteit van je onderbeen: De tibialis anterior speelt een rol bij verschillende dagelijkse bewegingen, zoals lopen, traplopen en het uitvoeren van allerlei sportieve activiteiten. Door deze spier te trainen met een tib bar, kun je de algehele functionaliteit van je onderbeen verbeteren.

Veelgestelde vragen

Onderstaand lees je een aantal veelgestelde vragen over de tib bar. Staat jouw vraag hier niet tussen? Laat dan een bericht achter onderaan deze pagina en wij beantwoorden je vraag.

Wat is een tib bar?

Een tib bar is een fitnessaccessoire die specifiek is ontworpen voor het trainen van de tibialis anterior. Deze spier bevindt zich aan de voorkant van het onderbeen. De oefening die je ermee kunt doen noem je tibialis raises.

Hoe gebruik je een tib bar?

Om het te gebruiken, plaats je je voeten op de bar terwijl je zit of staat. Vervolgens til je je enkels omhoog en plaats je beide benen volledig op een bankje, met je voeten hellend over het uiteinde. Beweeg je tenen nu richting je lichaam en zak vervolgens weer, tot je tenen zo ver mogelijk van je lichaam wijzen. Herhaal dit voor het gewenste aantal herhalingen en sets.

Wie heeft baat bij het gebruik van een tib bar?

Mensen die hun onderbeenkracht of enkelstabiliteit willen verbeteren kunnen zeker baat hebben bij het gebruik van een tib bar. Ook kan het handig zijn voor mensen die veel hardlopen of wandelen, om de explosiviteit van hen afzetten te vergroten.

Kan ik het thuis gebruiken?

Ja, een tib bar is compact en draagbaar, waardoor ze geschikt zijn voor thuisgebruik. Houd er rekening mee dat je wel gewichten nodig hebt om het te kunnen gebruiken. Dus met enkel de aanschaf van een tib bar ben je er nog niet.

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik?

Zoals bij elke vorm van lichaamsbeweging, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen. Het is ook raadzaam om te beginnen met lichte weerstand en geleidelijk aan op te bouwen om overbelasting te voorkomen.

Kan het trainen met een tib bar helpen bij specifieke sporten of activiteiten?

Ja, het versterken van de tibialis anterior kan voordelen bieden voor verschillende sporten en bewegingen, zoals squatten, hardlopen, wandelen, voetbal, basketbal, skiën en dansen. Dit zijn allemaal sporten waarbij sterke en stabiele enkels belangrijk zijn.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *