Zodra het buiten lekker weer wordt zie je het aantal mensen dat aan het hardlopen is weer flink toenemen. Heerlijk in de frisse buitenlucht, op je eigen tempo en net zo ver als jij wilt. Waar veel mensen niet direct aan denken, maar wat wel handig is: je afstand meten met hardlopen. Wanneer je de afstand hebt gemeten kun je eenvoudig zien of er verbetering zit ten opzichte van je vorige training. Ook kun je bepalen hoe hard je gelopen hebt en of die extra portie aardappelen tijdens het avondeten er niet voor gezorgd heeft dat je langzamer was dan de vorige keer.

Waarom je elke hardlooptraining zou moeten meten

Hardlopen is natuurlijk heel anders dan een training in de sportschool. Train je met gewichten, dan weet je precies hoeveel gewicht je gebruikt en hoeveel herhalingen je hiermee doet. Train je op een loopband of hometrainer, dan kun je op het schermpje precies je snelheid en afstand zien. Tijdens het hardlopen kun je dit niet, tenzij je iets gebruikt om de afstand te meten.

Je hardloop afstand meten kan er dan ook voor zorgen dat jij je progressie gemakkelijk bij kunt houden en zelfs op een later moment kunt terugzien. Zo zie jij precies hoeveel je vooruit bent gegaan of juist waar verbeterpunten voor jezelf liggen. Op deze manier kun je de trainingen efficiënter invullen. Op termijn kan dit er voor zorgen dat je meer progressie boekt. Dit kan er daarnaast ook nog eens voor zorgen dat je er plezier in houdt én blijft houden. Dus als je twijfelt over afstand meten met hardlopen, dat is totaal niet nodig. Het is niet alleen super handig, maar ook nog eens heel eenvoudig. Lees verder en ontdek op welke manieren jij je hardloop afstand kunt meten.

Afstand meten hardlopen: apps

Je hardloop afstand meten kan op veel verschillende manieren. Een van de meest populaire manieren is door middel van een applicatie op je telefoon. Apps kunnen gebruik maken van de satellietverbinding en houden zo nauwkeurig bij wat je gelopen afstand is, maar bijvoorbeeld ook wat je gemiddelde snelheid was. Vrijwel iedereen heeft wel een telefoon bij zich, ook tijdens het hardlopen. Hier beneden hebben we de drie handigste en beste apps voor afstand meten met hardlopen voor je uitgewerkt. Al deze apps hebben zowel een gratis versie, als een meer uitgebreide versie die je tegen betaling kunt gebruiken.

Runkeeper

De app Runkeeper is waarschijnlijk de meest bekende applicatie om je hardloop afstand te meten. Echter kan deze app nog veel meer dan alleen dat, mits je hiervoor wilt betalen. Zo kun je doelen voor jezelf stellen en kun je zien hoe ver je op weg bent naar je gestelde doel. Daarnaast bevat de app vooraf gedefinieerde schema’s die je kunt volgen, kun je meedoen aan challenges, kun je je progressie eenvoudig bijhouden én kun je Spotify of iTunes koppelen. De uitgebreide variant van de Runkeeper app heet Runkeeper Go en is voor $ 10,- per maand te downloaden voor Apple en Android.

Strava

Om je afstand te meten met hardlopen kun je ook Strava gebruiken. Deze app houdt gemakkelijk al je gegevens bij en biedt inzichten zodat je kunt analyseren waar verbeterpunten liggen. De standaardversie van de app is gratis, maar de betaalde variant heeft nog een heleboel andere functies. Zo kun je bijvoorbeeld live je locatie delen, wat gebruikt kan worden in geval van nood. Daarnaast kun je onder andere persoonlijke doelen instellen, wedstrijden houden met andere Strava leden en krijg je nog meer verschillende mogelijkheden om je trainingen te analyseren. De betaalde versie van Strava kost € 5,- per maand.

Endomondo

Afstand meten hardlopen, dat gaat prima met de app Endomondo. De applicatie is behoorlijk uitgebreid en richt zich niet enkel op hardlopen, maar op enorm veel verschillende sporten. Naast het bijhouden van je statistieken, zoals je gelopen afstand, gemiddelde snelheid en tijdsduur van je training, kan de applicatie nog meer voor je betekenen. Zo kun je doelen instellen en krijg je feedback of je op koers bent om deze doelen te behalen. Ook kun je je activiteiten delen met vrienden en je contacten uitdagen voor een challenge. Dit is allemaal mogelijk in de gratis versie.

De betaalde versie van Endomondo is uiteraard nog uitgebreider, maar of je die echt nodig hebt is maar de vraag. Wil je je hardloop afstand meten, dan moet Endomondo zeker op je lijstje staan met applicaties die je wilt proberen.

Afstand meten hardlopen : Google Maps

Ook met je Google Maps applicatie is het mogelijk om je afstand te meten. Het is een stuk meer werk dan met de hierboven genoemde applicaties en ook nog eens minder accuraat, omdat je zelf de locatie moet uitstippelen. Eerlijk gezegd raden we het dan ook niet aan, maar voor degene die toch benieuwd is hoe je middels Google Maps je hardloop afstand kunt meten, hier de uitleg.

  1. Zorg dat je met de kaart in de buurt bent van je startpunt.
  2. Druk in de kaart waar je startpunt is en houd dit kort vast
  3. Je hebt nu een speld geplaatst op de map
  4. Tik vervolgens op deze speld en je krijg informatie over deze locatie te zien
  5. Druk nu op het kopje ‘Afstand meten’
  6. Je kunt nu zelf een route toevoegen, waarvan Google Maps automatisch de afstand meet

Het prettige aan afstand meten middels Google Maps is dat je vervolgens je zelfgemaakte route kunt gebruiken, net zoals je de navigatie functie zou gebruiken. Je krijgt dus heel duidelijk te zien waar je naartoe moet, zodat je niet per ongeluk de verkeerde kant op loopt.

Afstand meten hardlopen: horloges

Er zijn verschillende horloges op de markt die je ook kunt gebruiken voor afstand meten met hardlopen. Dit zijn zowel smartwatches als activity trackers en de keuze is enorm. Zo zijn er simpele horloges voor een paar tientjes tot meer dan honderd euro, die afstand meten, je stappen tellen en je calorieverbranding bijhouden. Dit zijn de activity trackers en de mogelijkheden zijn meestal redelijk gelimiteerd, al komen er steeds uitgebreidere trackers op de markt. De nieuwere versies kun je namelijk al verbinden met je telefoon, zodat je op je scherm binnenkomende berichten kunt zien. Activity trackers zijn vaak goedkoper dan een smartwatch, waarmee je ook je hardloop afstand kunt meten.

Echter, met een smartwatch kun je natuurlijk veel meer dan alleen je afstand meten en deze zijn onder andere verkrijgbaar van bekende merken als Apple, Garmin, Fitbit en Samsung. Nu is het natuurlijk overbodig om een horloge aan te schaffen als je enkel je hardloop afstand wilt meten, maar als je meer wilt weten over je dagelijkse activiteit, slaapritme en allerlei andere handige statistieken, dan zou een smartwatch zomaar iets voor jou kunnen zijn.

Hardloop afstand meten is dus kinderlijk eenvoudig

Hopelijk ben je door het lezen van deze blog wat wijzer geworden en heb jij een manier gevonden om eenvoudig je afstand te meten voor het hardlopen. En mocht je aan het begin van deze blog nog twijfelen of je de afstand wel wilt meten, dan ben je hopelijk ook van deze twijfels af. Afstand meten hardlopen? Gewoon doen!

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *