Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
pmo invullen door een persoon

PMO: Wat is het preventief medisch onderzoek en waarvoor gebruik je het?

In deze tijden waar gezondheid en welzijn de belangrijkste aspecten in ons leven zijn, is het PMO onderzoek een belangrijke tool. PMO staat voor preventief medisch onderzoek. En eigenlijk kun je in de naam al merken waar het over gaat. Maar waarom is het PMO zo belangrijk en moet iedereen er gebruik van maken? We ontdekken het in deze blog.

Wat is een PMO-onderzoek?

Bedrijven zijn verplicht om hun werknemers een periodiek medisch onderzoek aan te bieden. Met het PMO wordt vooral geprobeerd om hiermee het ziekteverzuim te verminderen. Het bestaat uit een aantal onderzoeken, zoals een algemeen bloedonderzoek, en een vragenlijst. Het in een onderzoek naar de fysieke en de mentale gezondheid van de medewerkers in een bedrijf. De werknemers zijn niet verplicht om er aan deel te nemen, maar we raden het toch wel aan.

Waarom wordt een PMO georganiseerd?

Het is op de eerste plaats een verplichting die opgelegd wordt door de Arbowet. Maar het is ondertussen wel bewezen dat er veel ziekteverzuim mee vermeden wordt. Zo worden vroegtijdige klachten van beroepsziekten opgespoord. Nek of armklachten van thuiswerkers of de effecten van zwaar werk. Maar ook ongewenste omgangsvormen en intimiteiten op de werkvloer kunnen voor psychische problemen zorgen. Dikwijls kan het bedrijf eenvoudige aanpassingen maken om deze gezondheidsproblemen te verhelpen en die te voorkomen.

Het is aan iedereen aan te raden om deel te nemen aan preventieve medische onderzoeken. Het is niet alleen via het werk dat er gezondheidsklachten komen. Een ziekte kan op ieder moment uitbreken, niemand is daar helemaal van gevrijwaard. Vooral intensieve sporters lopen een hoger risico. Tijdens het sporten belasten ze hun spieren meer dan mensen die niet sporten. Ook verbruiken ze meer noodzakelijke voedingsstoffen. Een regelmatige controle is hier zeker aangewezen.

Wat gebeurt er tijdens een PMO-onderzoek?

Het PMO-onderzoek is dus een uitgebreid gezondheidsonderzoek bij werknemers van een bedrijf. Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Een conditionele test
  • Een krachttest
  • Een medisch onderzoek (bloedonderzoek, hartfilmpje, oogtest enz.)
  • Een vragenlijst over je leefomstandigheden en mentaal welzijn

Wordt een PMO alleen in bedrijven georganiseerd?

Nee, helemaal niet. Maar omdat het daar een wettelijke verplichting is kennen we het meest uit de werkomgeving. Maar een preventief medisch onderzoek kan in veel gevallen gebeuren.

Beoefenaars van intensieve sporters kunnen dikwijls via de sportschool aan een PMO deelnemen. Ook sportclubs organiseren steeds meer een PMO. Vooral naar aanleiding van schijnbaar kerngezonde sporters die plots overlijden door hartproblemen tijdens het sporten zelf. Een PMO heeft als hoofddoel om proactief te zijn.

Bij sollicitaties voor bepaalde beroepen moeten de kandidaten ook een PMO ondergaan. Denk aan kandidaten voor politie, leger en bewakingsfirma’s. Kandidaat piloten ondergaan zelfs een ver doorgevoerd medisch onderzoek voordat ze met de opleiding kunnen starten.

Ook scholen organiseren een PMO, uiteraard op maat van de kinderen of studenten. Hier worden andere accenten gelegd dan bij werknemers met risicoberoepen. Vooral bij de jongere kinderen zal er gecontroleerd worden of alles in orde is met het opgroeien. We herinneren ons allemaal nog wel de bus van het medisch bedrijf die ieder jaar langs kwam voor het onderzoek. Het was altijd een spannende onderneming, die ook soms voor de nodige puberale hilariteit zorgde.