Wanneer jij serieus iets aan je gezondheid wilt doen, dan is voldoende beweging hier natuurlijk onlosmakelijk mee verbonden. Op het moment dat je besluit om thuis te gaan trainen, dan heb je natuurlijk niet alleen de juiste apparatuur nodig, maar ook een ijzeren discipline om aan de slag te gaan. Kies je er toch voor om naar een sportschool te gaan, dan is de kans vooral in het begin een stuk groter dat je ook daadwerkelijk gaat trainen. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat wanneer je er dan toch bent, je maar net zo goed iets kunt gaan doen. Toch blijkt dat een groot deel van de mensen het lastig vindt om te bepalen wat ze nu daadwerkelijk willen gaan doen. Ga je voor kracht, cardio of een combinatie van? Zo kun je jezelf bijvoorbeeld een uur flink gaan lopen uitsloven op een loopband, maar ook op een roeitrainer. Welke van de twee het meest effectief is, vertellen we je in dit artikel.
De loopband
De loopband is bij iedereen waarschijnlijk wel bekend. Dit is een apparaat waarop je op verschillende standen cq. snelheden kunt wandelen, hardlopen of zelfs kunt ‘klimmen’. Kortom, genoeg om mee aan de slag te gaan dus. Vooral de loopbanden in de sportschool zijn natuurlijk van dusdanige kwaliteit, dat je er allerlei verschillende workouts op kunt doen. Zo kun je trainen voor bijvoorbeeld de avondvierdaagse op een tempo van 5 tot 7 kilometer per uur, maar kun je er ook voor kiezen om de snelheid wat op te voeren, omdat je over enkele weken voornemens bent een halve marathon te gaan lopen. Vooral wanneer je net begint, is het aan te raden om te beginnen met rustig wandelen. Zo kunnen je spieren en gewrichten wennen aan de bewegingen en kan je lichaam zich hier rustig op aanpassen.
Wanneer kies je voor een loopband?
Trainen op een loopband is geschikt voor eigenlijk iedereen. Waar de één de loopband gebruikt als serieuze workout, zien we ook dat veel sporten het eerste deel van hun training een stuk gaan wandelen om de spieren op te warmen. Voor gevorderden wordt de loopband doorgaans gebruikt voor het serieus trainen op bepaalde snelheden en hartslag voor onder andere wedstrijden. Ook de verschillende hellingshoeken waarin je de loopband kunt instellen kan de intensiteit van training verhogen. Zoals je dus kunt zien is de loopband een veelzijdig apparaat, wat tevens laagdrempelig is en dus bij uitstek geschikt is voor zowel beginners als gevorderden.
De roeitrainer
In tegenstelling tot een loopband, zijn roeitrainers een stuk intensiever. Zo kun je tijdens een stevige workout op de roeitrainer je volledige lichaam trainen, aangezien je zowel je onder, als je bovenlichaam gebruikt bij iedere beweging die je maakt. Ook voor de roeitrainer geldt dat het voor de één wordt gebruikt als warming up en voor de ander als serieuze workout. Vooral echte roeiers gebruiken deze apparaten om ook buiten het seizoen om te kunnen blijven werken aan hun conditie. Het is dus ook niet zo heel vreemd dat er in de meeste sportscholen meerdere roeitrainers aanwezig zijn.
Wanneer kies je voor een roeitrainer
De keuze voor een roeitrainer kan verschillende redenen hebben. Wel is het aan te raden om vooral in het begin, rustig te beginnen. Vooral gezien het feit je een andere beweging maakt, die je normaal gesproken niet maakt, is het belangrijk eerst de juiste techniek onder de knie te krijgen. Een roeitrainer kan worden gebruikt voor het doen van een duurtraining, maar ook perfect voor een intervaltraining. De voordelen aan een roeitrainer zijn, dat je helemaal zelf de weerstand kunt bepalen, zodat je kunt trainen op kracht of conditie. Niet voor niets is de roeitrainer daarom dus ook een zeer geliefd apparaat onder zowel veel krachtsporters, als duursporters.
Afvallen met een roeitrainer
Wil jij graag wat kilo’s kwijt? Dan kan dit prima door middel van een roeitrainer. Wel is het hierbij van belang dat je ervoor zorgt dat je op de juiste manier traint. Zo dient hartslag namelijk niet te hoog te zijn, aangezien je anders niet in de vetverbranding modus terecht komt. Daarnaast is het ook van belang om je trainingen vooral in het begint, rustig op te bouwen. Doe je dit namelijk niet, dan is de kans aanwezig dat je een blessure oploopt, waardoor je genoodzaakt bent om enkele weken te stoppen. Zorg er dus voor dat je minimaal 48 uur rust houdt tussen je trainingen, zodat je spieren voldoende tijd hebben om te kunnen herstellen.
Welke keuze is het beste?
De uiteindelijke keuze is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Zo speelt het uiteindelijke doel van je workout natuurlijk de grootste rol in het hele verhaal. Ben je krachtsporter, dan is een roeitrainer perfect om je volledige lichaam in een paar minuten helemaal op te warmen. Ga je trainen voor een marathon of de vierdaagse, dan heb je er natuurlijk veel meer aan om te kiezen voor de loopband. Zoals je dus kunt zien is de uiteindelijke keuze volledig aan jezelf. Houd er alleen wel rekening mee dat een loopband meer is gefocust op het opbouwen van conditie en je bij het trainen op een roeitrainer ook de focus kunt leggen op het trainen van je spieren. Je kunt namelijk wel nagaan dat wanneer je de weerstand flink verhoogd er het nodige van je spieren gevraagd wordt. Bepaal dus voor jezelf het doel van je training en maak op basis daarvan je keuze.